Vampirler Gerçek Mi Yoksa Başka Birşey Mi ?

Beyler beni yakaladiniz arnold benim ve yuzyillardir yasiyorum

Evliya Çelebinin Seyahatnağme eserindede vampirlerle ile bazı şeyler bulunuyor

Evliya Çelebi’nin anlatılanlardan naklettiğine bu diyarlarda yaşayan cadılarda vardır ki halkın arasında gezer de bilinmez. Fakat vakti zamanı gelip kudurunca, tuttuğu birinin kulağı arkasından kadını emer. Adam gün be gün hasta olur. Derhal akrabaları bir “cadı üstadı” bulup köy, kasabai şehir şehir dolanıp gözleri kan içmekten kan çanağına dönmüş cadıyı aralar ki yakalayıp zincire vuralar.

3 gün 3 gece zincire vurulan cadı, yaptığını ve cadılığını itiraf ettiğinde hemen yatırılıp göbeğine böğürtlen kazığı çakılır. Çıkan kan, kanı emilmiş adamın yüzüne gözüne sürülünce hasta derhal şifa bulur. Cadının leşi de ateşe atılıp yakılır. Bu cadılık derdi taundan (vebadan) fenadır, Moskof, Leh, Çek taraflarında hayli yaygınadır vesselam.

Dr. Stefanos Yerasimos, Evliyâ Çelebi’nin Kafkaslara dair bu anlatısında egzotizminin izlerini aramaktadır. Yerasimos’a göre Osmanlıların Kafkaslardaki hâkimiyetinin kısa sürmüş olması ve yöreye fazla ilgi göstermeyişleri burayı Osmanlılar için egzotik bir iklime büründürmüştür. Bu nedenle Yerasimos, “havalarda atlarla uçuşan cadılar” , “cesetlere saplanan kazıklar”, “zincire vurulan vampir hikâyeleri” Evliyâ’nın egzotik bir coğrafyaya doğaüstü mit ve efsaneleri yerleştirme ihtiyacından doğmuş olabileceğini sorgular.

Ancak Dr. Başak Öztürk Bitik, söz konusu eser Seyahatnâme olunca “egzotizm” seçeneğine kolaylıkla evet demenin çok da mümkün olmadığını belirterek; Evliyâ’nın şahit olduğunu söylediği ikinci cadı vakası, Osmanlılar için pek de egzotik olamayan bir mekânda, Bulgaristan’ın bir köyünde gerçekleşitiğinin altını çizer.​

Tepkiler: TeknoÖmer

Silinen Üye 2502601

Kapalı Hesap
Araştırma makalelerinide paylaşsan daha inandırıcı olurdu.Böyle olunca uydurma hikayeden başka bir şey olmuyor.Ben biraz uğraşsam daha iyisini yazardım.

Tepkiler: TeknoÖmer
Malesef bulabildiğim kaynak bu kadar

Invoke

Üye
Hayal Ürünüdür.

Tepkiler: TeknoÖmer ve OttomaN TigeR
Vallahi seyahatnağme orda isteyen açıp bakabilir ben bizzat inceledim böyle şeyler geçiyor
Tabi bende inanmıyorum böyle şeylere

DDorlion

Üye
Mantıklı Olabilir mi Diye Düşünüyorum

Araştırma makalelerinide paylaşsan daha inandırıcı olurdu.Böyle olunca uydurma hikayeden başka bir şey olmuyor.Ben biraz uğraşsam daha iyisini yazardım.
araştırma yapmışlardır ama insanlara açıklamazlar salak mı onlar söylerlerse çok fazla olay olur bu tarz olaylar gizli tutulur

heathrow

Üye
Buffy the wampire slayer diye bi dizi vardı cnbce'de. Başroldeki sarışın hatun 10 numara idi?

heathrow

Üye
Peki ufo var mı? Piramitleri kim yaptı allasen?

ALLAH'ın öldürmediği ölmez.