Uçaklar Nasıl Arkalarında Duman Bırakırlar?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ClubKio

ClubKio

Üye
    Konu Sahibi
Uçaklar Nasıl Arkalarında Duman Bırakırlar?


Çocukların gökyüzünde uçakları izledikten sonra en çok sordukları soruların başında bu gelmektedir. Uçak uçtuktan sonra arkasında bıraktığı duman ile sanki gökyüzünde uzun bir bulut oluşturmaktadır. Uçağın bu hareketi sonrasında oluşan bulutun nasıl ortaya çıktığı sorusu ise özellikle çocukları tarafından sürekli sorulmaktadır. Çocukların sormasının yanında büyüklerinde merak ettiği bu durumu yazımızın devamında ayrıntılarıyla ele alacağız.
Bir bulut gökyüzünde oluşması için yeryüzünden yükselen havanın sürekli olarak sıcaklığını korumasıyla mümkündür. Gökyüzüne çıkacak olan bu hava toz parçalarınında tutunması ile daha da görülür bir hal almaktadır. Bir çok kez yapılan araştırmada bu toz parçacıklarının diğer gezegenlerdende gelebileceği gerçeği gün yüzüne çıkmıştır.
Uçaklarda ise bu durum yine aynı şekilde gerçekleşmektedir. Yakıt yakarak uçan uçaklarda çıkan gaz yüksek bir sıcaklıkla gökyüzüyle buluşur. Bu buluşma sonrasında ise havanın soğuk olmasından gaz süblimleşme gösterir. Süblimleşme sonrasında ise daha ögrünür bir hal alan gaz sıvı bir hale geçmektedir. Bu durum sonrasında ise gökyüzünde uçağın arkasında sanki bir bulut oluşuyormuş havası ortaya çıkmaktadır. Daha sonra yavaş yavaş dağılan bu bulutlar gökyüzündeki görünürlüğünü kaybeder. Bu işlem sürekli olarak uçakların arkasında tekrar etmektedir. Bu işlemleri gökyüzünde uçan bir uçağın uçma esnası sırasında görmeniz mümkün olacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt