Türküz, Doğruyuz, Çalışkanız, Ama Dilimiz Bozuk !

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Türküz, Doğruyuz, Çalışkanız, Ama Dilimiz Bozuk !

Başlık sizlere birşey anımsattı mı? Hani ilkokul dönemlerimizde hepimizin her sabah okul bahçesinde sıraya girip hep bir ağızdan tekrarladığımız bir yemin törenimiz vardı "Andımız."

O dönemlerde haylazlığımızdan okula 5 dakika geç gelip bu törenden sıyrılmaya çalışırdık. Şimdilerde çevreme bakınıyorumda iyice yozlaşmaya yüz tutmuş Türkçemizin halini gördükçe keşke bu ettiğimiz yemini biraz daha kavrayabilseydik diyorum.

Internet ve cep telefonu hayatımıza girdiğinden bu yana günlük yaşantımız daha bir renkli daha bir kolay olmaya başladı. Fakat bunun yanı sıra özümüzü kaybetmeye başladık.

Güzel Türkçemiz artık öyle bir hale geldi ki bazen anlamak mümkün olmuyor hatta Türkçe demeye bin şahit gerekiyor.

Kurduğumuz cümlelerin içerisine yerleştirdiğimiz yabancı dillerdeki kelimeler olsun Internet yazışmalarımız cep telefonu mesajlarımız olsun her yerde Türkçemizi katletmekten çekinmiyoruz.

Peki bunun suçlusu kim ? Hayatımızdaki yenilikler mi teknoloji mi ? Kesinlikle HAYIR ! Bunun suçlusu bizleriz. Zira sırf MSN de yazışırken kolaylık olsun adı altında kelimeler içerisindeki harfleri yutanlar bizler değil miyiz ?

2 tane kelimeyi yazmak zor geliyor diye kısaltmalar kullananlar bizler değil miyiz? Bırakın Internet'te yazışmayı çevremizdeki insanlarla girdiğimiz diyaloglarda bile cümlelerimizin arasına İngilizceveya başka dillerdeki kelimeleri serpiştirenler bizler değil miyiz ?

Okey demek yerine tamam diyemiyor muyuz ? Sadece bir harf fazla söylemek bize çok mu zor geliyor ? Zamanında ettiğimiz yeminlerin hiç bir anlamı kalmamış artık. Türküz doğruyuz çalışkanız ama dilimiz bozuk maalesef...

Alıntıdır

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Furkan, Ue-Gazi ve Catty

haltie

haltie

Üye
nedhen yhaa nherde qördün ole qonuştuğumuzu:off:

haltie

haltie

Üye
ben ironi yapmıştım:lac:

haltie

haltie

Üye
:oke:

-YARINIYOK-

-YARINIYOK-

Üye
malesef bazen elden gidiyor TÜRKÇE miz yazık çok yazık

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Kesınlıklee Canım.

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Mydream yerıne benim düşüm de dıyemıyoruz:)O neden acaba?

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Benim düşüm = benim hayalim çeşitli komplikeler bunlar:)
anlatmaya calıstıgım sey suydu kı konuyu acan bıle yenık düşmüş bu duruma:(Türkçe yavaş yavaş asimile oluyor

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Benim düşüm = benim hayalim çeşitli komplikeler bunlar:)
anlatmaya calıstıgım sey suydu kı konuyu acan bıle yenık düşmüş bu duruma:(Türkçe yavaş yavaş asimile oluyor

Umm Anladii Benn Haklısın :D
Ama Benim Hayalim Düz Yazı Gibi.

Farzedelim Ki Yabancı Yerde Yaşıyorum.
Nickim Bu Yüzden Böyle :D
Beni Böylee Gör Abicim :D

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
İyi peki sen nasıl istersen:)

Sidretül Münteha

Üye
    Konu Sahibi
Teşekkürler :)

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Bana kalırsa önemli olan Türkçe yazabilmek veya kısaltma kullanarak yazmak değil ... Asıl önemli husus gerçek hayatta Türkçe'yi nasıl kullanıyoruz, telaffuzlara dikkat ediyor muyuz veya gidiyorum yerine gidiyom diyor muyuz ? Istenirse yorum yazarken imla klavuzuna veya sözlüğe bakarak doğru bir biçimde yazılabilir ama bu o kişinin dildeki hakimiyetini göstermez ...

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Enescim konuşma dili ayrıdır yazma dili ayrıdır,konuşama dlili yöresel farklılıklar gösterir bunlar ağıza girer,
Gidiyorum yerine gündelik bir zamanda sıradan bir insanın gidiyom demesi dilin bozulduğunu göstermez

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Dil değişikliğe uğramış bundan büyük bozulma mi olur abi :) Ben de klavye ile yazarken şive yapayım öyleyse :D

Amedly Fatih

Amedly Fatih

Kapalı Hesap
:nono::nono::nono: cok yanlıs malesef dılımızı gerektıgı gıbı konusmuyoruz

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
Dil değişikliğe uğramış bundan büyük bozulma mi olur abi :) Ben de klavye ile yazarken şive yapayım öyleyse :D
Hayır bunun adı dil degısıklıgı degıl,agız farklılılarıdır,bu farklılıklar yazıdılınde yanı standart dılde yok olur ,dılın yabanacı sözcukler alıp vermesı kacınılmazdır bu da bır dıl bozulması degıldır fakat baska yapılardakı cumlelerı ve özellıkle de fiilleri dilde kullanmak cok buyuk bır yanlıstır,anlayabılecek arkdaslara bır örnek vereyım
normal sartlarda ısım cumlelerı yanı gecıssız cümleler nesne almazlar
ama bakın su cumlede nesne var''Ona hayatımı borcluyum''
Bu cumledekı yuklem bır ısımdır ve cumle ısım cumlesıdır ,hayatımı kısmı ıse bır nesnedır,
bu kurulus yapısı Arapca bır kurulustur ve Türkçe cumlelerde kullanılıyor ıste bu cok tehlıklıdır yoksa bız de cok sözcuk verdık dıger dıllere.Enes şive farklı bır kavramdır ağız farklı bır kavramdır,bu dıl bozuklugu degıldır

Nadir

Nadir

Emekli Yönetici
duygularımıza tercüman olmuşsun Melek..maalesef kendi dilimizden kültürümüzden uzaklaşıyoruz..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt