Türklerden uzayda dev adım!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
    Konu Sahibi
Türklerden uzayda dev adım!



Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürmek için küçük uzay gemileri inşa edecek üç şirketi belirledi.

Boeing, SpaceX (Space Exploration Technologies Corp) ve Türklerin sahip olduğu Sierra Nevada şirketleri, NASA için uzay taksilerini inşa edecek. NASA, bu şirketlere toplam 1.1 milyar dolar ödeyecek. Kurulu Başkanı Eren Özmen, şirketin CEO‘su olan kocası Fatih Özmen ile birlikte sahip oldukları SNC’nin NASA tarafından 212.5 milyon dolarlık bir anlaşmayla ödüllendirildiğini duyurdu.


SNC’nin Uluslarası Uzay İstasyonu’na astronot ve kargo taşıyacak güvenilir ve emniyetli bir uzay aracı geliştirmek için NASA ile ortaklık yaptığını belirten Özmen, SNC Uzay Sistemleri Grubu’nun NASA’yla bu anlaşmayı Dream Chaser (Rüya Avcısı) Uzay Sistemi’nin testlerinin devamına yönelik aldığını söyledi.


ŞAKAYDI GERÇEK OLDU

Türklerin uzaya gitmesi, daha önce sık sık mizah konusu oldu.

Bir dönem IMDb’nin en iyi filmler listesini sallayan 1982 yapımı “Dünyayı Kurtaran Adam” ve Sadri Alışık’ın unutulmaz Turist Ömer serisinin yıldızı 1973 tarihli “Turist Ömer Uzay Yolunda” gibi kültleşmiş filmler bugün hala severek izlenen eserler.

Bunun dışında Türkiye’deki karikatüristler de “bıyıklı astronot” gibi Türk stereotipiyle akıllardaki uzay imgelerini birleştiren birçok eser verdi.

Akıllarda en son yer eden “Türkler uzayda” şakaları ise Cem Yılmaz’a ait. “Bir Tat Bir Doku” gösterisinde Yılmaz, hem daha önce Türk mizahındaki uzay şakalarıyla dalga geçmiş, hem de literatüre yeni unutulmaz espriler katmıştı.

UZAY TAKSİSİ

Özmen çiftinin geliştirdiği, insanlı uzay uçuşları yapma kapasitesine sahip Rüya Avcısı mekiği, bir uçak gibi tasarlanıyor. Yedi kişiyi taşıması planlanan araçta mürettabatın uçuş sırasında karşılaşacağı G baskısının düşük olması hedefleniyor. Atlas V roketiyle dikey olarak kalkacak mekiğin, inişte ise normal bir uçak gibi bir pist kullanabileceği belirtiliyor.


Amerikan uzay mekiklerinin geçen yıl sonunda emekliye ayrılmasıyla uzay istasyonuna yapılacak ticari ikmal seferleri büyük önem kazanmıştı. NASA, halihazırda astronotlarını uzaya göndermek için Rusya'ya para ödüyor.


PENTAGON İHALELERİNİN EN GÜÇLÜ ŞİRKETLERİNDEN

1963’te kurulan SNC, bugün CEO Fatih Özmen ve Yönetim Kurulu Başkanı Eren Özmen’in kontrolünde, 16 eyaletteki 31 merkezde 2 bin 100 çalışanın bulunduğu, ABD’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri. Pentagon’dan aldığı savunma ihaleleriyle de ABD Yönetimi nezdinde en yüksek güvenlik derecelerinden birine sahip. Öğrenimlerini Nevada Üniversitesi’nde tamamlayan Özmenler, SNC’de 80’lerde çalışmaya başlıyorlar. 1994’te de çalıştıkları şirketi satın alıyorlar. Dünyanın en inovatif şirketlerinden biri olan SNC, uzay ve havacılık endüstrisinde geliştirdiği yeni teknolojilerle büyüyor. Ayrıca Amerikan Hükümeti’nden bir kadının yönetiminde ihale alan en büyük şirket unvanını taşıyor.

 


yakup_281

yakup_281

Üye
osmanlı deyim yerindeyse uzayın tapusunu almıştı ama gelin görünki bu devlet şuan hiçbirşeyini üretemiyor uydusu fransız köprüsü japon uçağı amerikan yazık çooooooooook yazık
 
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
bir gün bizde gider miyiz? :hmmm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
5
Görüntüleme
1K
zombaka
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
364
hikmet366
spy ghost
Cevap
0
Görüntüleme
320
spy ghost


Üst Alt