Türkiye'nin yarısının süte alerjisi var

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Türkiye'nin yarısının süte alerjisi var
Prof. Dr. Fatih Yıldız Türkiye’de yüzde 50 oranında süt hazımsızlığı olduğunu açıkladı.
05.05.2012 16:34

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın süt dağıtımı projesinde rahatsızlanan çocuklarda süt hazımsızlığı olabileceği yönündeki açıklamasının ardından ODTÜ Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Yıldız Türkiye'de yüzde 50 oranında laktoz intoleransı (süt hazımsızlığı olduğunu) Bakanlık'ın projeye başlarken buna dikkat etmiş olması gerektiğini söyledi.
ODTÜ Gıda Mühendisliği'nden Prof Dr. Fatih Yıldız'a göre, ilköğretim çocuklarına süt takviyesi projesi daha baştan hatalı çünkü Türk toplumu genetik olarak süte duyarlı.
Yıldız Taraf'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Türkiye'nin büyük bir çoğunluğunda laktoz intolerans rahatsızlığı var. Genetik yapı buna çok müsait. Türkiye'de Laktoz İntoleransı görülme sıklığı yüzde elli civarında. Yani gıda takviyesi olarak ilköğretim çağındaki çocuklara süt verilmesi yerine yoğurt, ayran ve peynir takviyesi çok daha uygun." Beslenme ve diyet uzmanı Canan Doğan'a göre ise Laktoz İntoleransı rahatsızlığının Türkiye'de görülme sıklığı yüzde ellinin üzerinde.
LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİRLaktoz İntoleransı sindirilemeyen veya emilemeyen gıda ya da gıda bileşenlerinden dolayı meydana gelmektedir. Laktoz enzimi eksikliği olanlar süt ve süt ürünleri tükettiklerinde çok rahatsız olurlar. Genelde görülen belirtiler bulantı, şişkinlik, gaz, kramp ve ishaldir. Yakınmalar genellikle laktoz içeren bir gıda alımından 30 dakika ile iki saat sonra başlar. Belirtilerin şiddeti gıda ile alınan laktoz miktarı, hastanın yaşı, hastanın etnik kökeni ve sindirim hızı birçok faktöre bağlıdır.
2 mayısta başlatılan "Okul Sütü Akıl Projesi" kapsamında başlatılan projede çeşitli illerde yüzlerce öğrencenin rahatsızlanarak hastanelere gitmesiyle ilgili Bakan Akdağ rahatsızlıkların "süt hassasiyeti ya da süt şekerine karşı hassasiyet diyebileceğimiz bir sebeple" meydana gelmiş olabileceğini söylemişti.

DaNq3rB0y

DaNq3rB0y

Üye
ya bi kaybolun be bozuk sütleri içirdnz sonrada hazımszlk o çocuklar bebekken içti anne sütü bırakıldıktan sonra bir süre inek koyun sütü mutlaka içmişlerdr ne hazımszlgı çocukmu kandırıyorsnz biraz düşünebilen insan zaten kanmaz bunlara yazık !

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
ya bi kaybolun be bozuk sütleri içirdnz sonrada hazımszlk o çocuklar bebekken içti anne sütü bırakıldıktan sonra bir süre inek koyun sütü mutlaka içmişlerdr ne hazımszlgı çocukmu kandırıyorsnz biraz düşünebilen insan zaten kanmaz bunlara yazık !

Yazık sana. Biraz düşünsen veya konuyu okusan haberde neler yazdığını görürdün. Benim arkadaşlarımda süt içemiyor. Söyle bakayım, zehirli sütten dolayı mı süt içmiyorlar?

• Beğen
Tepkiler: M. tAHA
[ENGİN]

[ENGİN]

Üye
sorarlar anne sütü'yle inek sütü bir mi diye

m542tf

m542tf

Üye
benim oğullarım hergün yatmadan önce birer bardak süt içiyorlar hamdolsun hiçbirşeyde olmadı.

OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye

Metin MF

Metin MF

Üye
O dağıtılan sütler zehirliydi, adım gibi eminim.

---------- Eklendi @ 00:24:08 ---------- Yazıldı @ 00:23:38 ----------

Katılıyorum!

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
O dağıtılan sütler zehirliydi, adım gibi eminim.

---------- Eklendi @ 00:24:08 ---------- Yazıldı @ 00:23:38 ----------

Katılıyorum!

Nüfusu azaltmaya mı çalışıyorlar yani? :zuhaha:

HaqperesT

HaqperesT

Üye
bu %50 bir yarısı kayıp galiba

(⊙o⊙)
çunku daha aile komsu akrabadan sut icemiyorum diyene rastlamadım

DaNq3rB0y

DaNq3rB0y

Üye
sen daha önce sütten zehirlenen çocuk gördünmü ben görmedm şahsen ha balık yiyip sonra içilenler ayrı

SHS

SHS

Üye

:kop2:

ibrahimhd

ibrahimhd

Üye
32 yıllık hatatımda sütten ne zehirleneni gördüm nede duydum.
Konudaki haber ve bilgiler doğru olsa adım gibi eminimki çevremde bu olayları fark ederdim.
Herzamanki gibi yine hasır altı etme bahanelerinden biri.
Bu sütler sayesinde kimbilir kimlerin cebi doldu taştı.

turaniaCCC

turaniaCCC

Üye
32 yıllık hatatımda sütten ne zehirleneni gördüm nede duydum.
Konudaki haber ve bilgiler doğru olsa adım gibi eminimki çevremde bu olayları fark ederdim.
Herzamanki gibi yine hasır altı etme bahanelerinden biri.
Bu sütler sayesinde kimbilir kimlerin cebi doldu taştı.

evet arkadaşım izmir büyükşehir belediyesi sütün litresini 37 kuruşa alıyor. Tarım bakanlığı 53 kuruş veriyor litresine. Devletin malı deniz nede olsa.

Not. Izmir de 7 yıldır hiç bir zehirlenme olmadı. Bende izmirde oturuyorum çocuklarımda belediyenin dağıttığı sütlerden içiyor 2 yıldır hiç bişey olmadı.Şükür. Demek ki Türkiyenin yarısı denilen kısımda izmirden kimse yok.

El~PisToLeRo

El~PisToLeRo

Üye
Sütü içmeyi bırak koklayıp kusan arkadaslarım var siz neyden bahsediyosunuz.Kız arkadasımda sütlü kahve bile içemez.
Az arastırın konudaki anlatılanlar dogru.Siyasi görüsleriniz dogrultusunda yorum yapmayın.
Kimsenin oyunu kapamazsınız.

DaNq3rB0y

DaNq3rB0y

Üye
ben bugüne kadar ne çevremde nede tvde gördüm sütten zehirlenme vakası tek tük olur bir sürü öğrenci var zehirlenen

turaniaCCC

turaniaCCC

Üye
arkadasım dogru söylüyor benim zamanımda da dagıtılıyordu 7 sınıfta yani herkez içiyordu bende içiyordum her içtikten sonra vücudumda sivilce benzeri şeyler cogalıyordu ateş oluyordu karnım agrıyordu doktora gittik tabi süt alerjisi dedi aynı sütü eve getirmişti annem biraz ısıttı ozaman da içtim sorun cıkmadı ben akp liyim bu dedigim olaylar 2005 yılları arasında oldu soguk süte alerjim var bunun için yazdım bozuk sütü neden dagıtsınlar sanki akp millet vekilleri sütü sagıyorlar vs öyle dagıtıyorlar bu işler ihale ile yapılıyor süt zehirli bile olsa bu akp yi suçlu çıkarmaz firma suçludur.

tabii ki firma suçlu ama bunu organize eden iki bakanlık var neden doğru düzgün denetim yapmıyorlar koskoca devletin buna gücü yetmez mi diye sorarlar. Milletvekilleri gerekirse sütü sağıp dağıtacak başka işleri mi var. adı üstünde bizim vekilimiz. Hakkımızı savunsunlar diye oraya göndermedik mi onları. "Meclis yan gelip yatma yeri değil"

• Beğen
Tepkiler: minoo
[ENGİN]

[ENGİN]

Üye
dönüp dolaşıp işi siyasete döktünüz ne bu yahu o candaş bu yandaş bıktırdınız artık sıyaset yasak forum kurallarını okumadınız mı hiç

Aybin.Kilic

Aybin.Kilic

Üye
Süt bedava , tablet pc bedava , notebook bedava , kömür bedava , odun bedava , tencere tava altın bedava , abicim ablacım yandaş ol , taraf ol sana her şey bedava ! baktın öldü mü ana baba evlat ! Sakın korkma bu ülkede insan hayati bile bedava.

Ha üstüne birde BEYIN bedava. Beyin dağıtıyorum alan varmi ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...