Türkiyedeki Sütler Bakteri Kaynıyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Türkiyedeki Sütler Bakteri Kaynıyor
Et ve süt üreticilerinden, “ne yediğimizi, ne de yedirdiğimizi biliyoruz” itirafı geldi.

Türkiye’de 1 litre sütte 1 milyon bakteri var. Bu dünya standartlarının 10-12 katı anlamına geliyor.
08 Nisan 2006 07:16
<div align="center"></div>
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Genel Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye&#8217;de 1 litre sütte, 1 milyon bakteri olduğunu belirterek, dünyada ise bu rakamın, 20 bin ile 180 bin arasında değiştiğini söyledi.

Korkunç rakam
SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye&#8217;deki çiğ sütün içindeki bakteri miktarı konusunda endişe verici uyarılarda bulundu. Bahçıvan, &#8220;İçindeki bakteri miktarı Arjantinde 20 bin, Polonyada 180 bin, bizde ise 1 milyonun üzerinde. AB&#8217;nin bakteri miktarının 100 binden az olmasını şart koştuğunu düşündüğünüzde, durumun vahameti net olarak ortaya çıkıyor&#8221; diye konuştu. SETBİR verilerine göre, Türkiye&#8217;de yılda üretilen 10 milyon 679 bin ton sütün sadece 3 milyon tonu sanayide işlenebiliyor. Geri kalan süt ise kayıtsız, hijyenden ve kaliteden uzak sağlıksız şartlarda satılıyor ya da ürüne dönüştürülüyor.
SETBİR Genel Sekreteri Melek Us ise, süt ve süt ürünlerinin üretim ve tüketiminin istenilen seviyelerde olmamasını yüksek üretim maliyetlerine bağlı olduğunu dile getirdi. Us, &#8220;Süt verimi ve kişi başına düşen tüketim rakamları AB veya ABD ile mukayese edildiğinde düşük seviyelerde kalmaktadır. Aynı şekilde çiğ süt kalitesi ise AB ile karşılaştırıldığında istenilen seviyede olmadığı da görülmektedir. Ülkemizdeki süt üretim rakamları hakkında kesin veri olmamakla ve kamu kurumları arasında veriler değişmekle birlikte, yaklaşık 10-11 milyon ton civarında çiğ süt üretimimiz olduğu kabul edilmektedir. Bunun da yaklaşık 2.5-3 milyon tonu kayıtlı süt üretimidir&#8221; dedi.

Şartlara uyulmuyor
Sütün sağlıklı olabilmesi için memeden çıkar çıkmaz soğutulması gerektiği belirtildi. Aksi halde 100 bini geçmemesi gereken bakteri sayısının, 100 milyona kadar çıkabildiği iddia edildi. Türkiye&#8217;de yeterli miktarda temiz ve sağlıklı süt üretilmediğini belirten uzmanlar, &#8220;Sağlık kurallarına uyulmadan sağılan sütler, yine sağlık şartlarına uyulmadan fabrikalara, mandıralara taşınırken içindeki mikroplar hızla çoğalıyor. Mandıralarda değil ama peynir fabrikalarında pastörize edilen sütlerdeki mikroplar ölse bile bu sütlerden imal edilen süt mamulleri kaliteli ve lezzetli olmuyor. Süt, çabuk bozulan gıdaların başında geliyor. Bu sebeple ineğin beslenmesinden sağılmasına, sağıldıktan sonra sütün işlenmesine kadar geçen tüm aşamalarda sağlık kurallarına harfiyen uyulması gerekiyor&#8221; denildi.

Ette de aynı
Türkiye&#8217;de toplam 850 bin ton olan et üretiminin sadece yarısı kayıtlı. Sektörde ciddi reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen SETBİR Başkanı Bahçıvan, önemli bir itirafta daha bulunuyor: &#8220;Bunları biliyoruz ama ne yediğimizi, ne yedirdiğimizi de maalesef bilmiyoruz.&#8221;
 


busem

Üye
Açık süt almayın bence.Kesinlikle marka ve ambalajlı ürünleri tercih edin
 
B@TuH@N

B@TuH@N

Üye
anne sütü gibisi sağlıklısı yok
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt