Türkiye kütüphane fakiri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
iremm

iremm

Üye
    Konu Sahibi
Türkiye kütüphane fakiri
TÜRKİYE KÜTÜPHANE FAKİRİ




Avrupa'da Ortalama 7 Bin 500 Kişiye Bir Halk Kütüphanesi Düşerken, Türkiye'de 63 Bin Kişiye Bir Halk Kütüphanesi Düşüyor.
AB'de bir halk kütüphanesinde ortalama 17 bin kitap, Türkiye'de 10 bin kitap bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda, kütüphane türleri arasında hizmet sahası en geniş olan halk kütüphanelerinin durumu gözler önüne serildi. 72 milyon nüfusa sahip Türkiye'de, bakanlığa bağlı olarak hizmet veren bin 156 kütüphanedeki toplam kitap sayısı 14 milyona ulaştı. Raporda, bu sayının yetersiz olduğu vurgulandı.

Raporda verilen bilgiye göre, Avrupa'da ortalama 7 bin 500 kişiye bir halk kütüphanesi düşerken, Türkiye'de 63 bin kişiye bir halk kütüphanesi düşüyor. AB'de bir halk kütüphanesinde ortalama 17 bin kitap, Türkiye'de 10 bin kitap bulunuyor. AB'de bir kişiye 2.2 kitap düşerken, Türkiye'de 5.2 kişiye 1 kitap düşüyor.
Rapora göre, merkezden halk kütüphenelerine 2002 yılında 483 çeşitten 88 bin adet, 2003 yılında 745 çeşitten 66 bin adet, 2004 yılında 682 çeşitten 71 bin adet, 2005 yılında 449 çeşitten 80 bin adet, 2006 yılında bin 691 çeşitten 326 bin 500 adet, 2007 yılında 2 bin 69 çeşitten 441 bin 282 adet yayın satın alındı. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde 2007 yılında yayınlanan kitap çeşidi sayısı 35 bin dolaylarındadır. Bu kitapların en az yüzde 50'si kütüphanelerimize alınabilecek niteliktedir. Okul ve ders kitaplarının dışında kalan, tanıtıcı kültür ve sanat ağırlıklı yayınlar, danışma kaynakları ve çocuk kitapları ile okuyucu isteklerini karşılayacak güncel yayınların kütüphanelerimize kazandırılması gerekmektedir. Küpüthanelerde bulunan koleksiyonun çok eski olduğu dikkate alınırsa, yaşayan bir koleksiyon oluşturulabilmesi açısından, güncel yayınların kütüphanelerimize kazandırılması önem arz etmektedir. Örneğin Almanya'da yılda 6 kez ya da daha az kullanılan kitaplar koleksiyondan çıkartılmaktadır."


Türkiyenin acı gerçeği kitap okuma oranları çok düşük diğer ülkelerle kıyaslandığımızda hiç durumundayız :(
 


mservank

mservank

Üye
İlk okul çağındaki çocuklara kitap okuma alışkanlığı verilmezse ailede anne-baba tv karşısında ayaklarını uzatıp bir güzel izlerse,çocuğa sadece toplama-çarpma ödevleri verilirse,çocuğa tarzı dışındaki kitapları okutmaya çalışırlarsa,internet evlere girerse olacağı budur tabi.
 

Calaissien

Üye
AB dediğiniz 27 ülke Türkiye dediğiniz tek ülke 27 ülke ile 1 ülke karşı karşıya getirildiğinde 1 ülkenin üstün çıkması mantıklımıdır sizce
 
mservank

mservank

Üye
ortalama ama...
 

researcher

Üye
yiyecek ekmegi olmayan kitap mi dusunur ... ?
 

Calaissien

Üye
hadi yiyecek ekmek buldu diyelim evde buldu giyecekte buldu diyelim hani benim kitabım nerde mi diyecek arkadaşlar Türkiye'nin kitap fakirliğini herkes çok biliyor ama yapabileceğimiz tek şey artık çocuklarınıza bakmak şimdiden sonra bu mümkün değil değiştirilemez ancak en az 20 senede
 
mservank

mservank

Üye
İyi de kütüphanelerin ücretsiz üyelikleri mevcut olsa bile çok cüzzi bir fiyata üye olabiliniyor.
Bence iş kafada kitap açıp okuma gibi bir huyumuz yok.
 

researcher

Üye
soyledigi mi yanlıs anladınız...kitapların bedava olması farketmez...cunku insanlar iase derdindeyken baska seyi dusunmezler.....getirip evine versen gene olmaz...

halkı fakir ulke kutuphane zengini olacak degil ya...
 

Calaissien

Üye
aslında mservank haklı biraz çünkü Türkiye kaynaklarda dünyanın 15. en büyük ekonomisi olarak geçiyor (doğru olabilir ama nüfusumuz çok fazla olduğu için fakir görünüyoruz.)
 
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Zaten kitap okuma oranımız yüksek olsaydı yiyecek ekmek bulurduk arkadaşlar... Eğitim bir noktada -eğer otarşik bir devlet değilseniz- mutlaka parayı getiriyor!..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

KARİZMATİX
Cevap
5
Görüntüleme
875
Maxideren
Cevap
3
Görüntüleme
5K
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
619
Haydar


Üst Alt