Türkiye ile Suriye arasındaki vize kalktı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Türkiye ile Suriye arasındaki vize kalktı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile yapılan görüşmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında iki müjdem var dedi ve açıkladı



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırıldığını açıkladı.
İki ülke heyetleri arasındaki görüşmenin ardından Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ortak basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılmasına, ayrıca Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verildiğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasında vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verildiğini belirterek, ''Buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; Türkiye sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması'' imzalandı.
İmzaların atılmasının ardından Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile ortak basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ile Suriye'nin iki dost ve komşu ülke olduğunu belirterek, Suriye Devlet Başkanı Esad ve Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirdikleri toplantıların sonunda iki ülke arasındaki vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verdiklerini söyledi.
Davutoğlu, artık Türkiye ve Suriye vatandaşlarının vizeye ihtiyaç duymadan iki ülke arasında seyahat edebileceklerini ifade etti.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölge için ve uluslararası alanda örnek bir komşuluk ilişkisi haline dönüştüğünü vurgulayan Davutoğlu, alınan kararın taraflar arasındaki karşılıklı güven ilişkisinin göstergesi olduğunu söyledi.
İkinci önemli tarihi adımın, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu mekanizmayla her yıl iki ülkenin başbakanlarının eş başkanlığında her iki hükümetin en önemli bakanlarının katıldığı ortak kabine toplantıları yapılacağını anlattı.
-''BAKANLAR KONSEYİ TOPLANACAK''-
Bu ortak kabine toplantısı öncesi yılda en az bir kez olmak üzere Bakanlar Konseyi'nin toplanacağını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
''Bu Bakanlar Konseyi'nde Dışişleri, Enerji, Ticaret, Bayındırlık, Savunma, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıkları yer alıyor. Bu adı geçen bakanlar yılda en az iki kez toplanarak ortak eylem planı hazırlayacaklar. Bu ortak eylem planı Bakanlar Konseyi'nde ele alınıp kapsamlı bir çerçeveye oturtulduktan sonra iki başbakanın eş başkanlığında yapılacak toplantıda uygulamaya geçirilecek. İkili ilişkilerimizde ulaştığımız bu düzey gerçek bir komşuluk, örnek bir komşuluk ilişkisini yansıtmaktadır. Her iki konuda da gösterdiği anlayış ve işbirliği dolayısıyla değerli kardeşim Dışişleri Bakanı Muallim'e teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, bölgesel alanda da işbirliğimiz en geniş şekilde sürecektir.''
Davutoğlu, bölgede de Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliği anlayışının kökleşmesini, yerleşmesini istediklerini ifade ederek, ''Bu çerçevede çok değer verdiğimiz iki kardeş, komşu ülke olarak Irak ile Suriye arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde gelişmesini ve ortaya çıkacak pürüzlerin giderilmesini ümit ediyoruz. Bu konuda her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. Ayrıca Orta Doğu barış süreci ve Lübnan gibi konularda da içeride kapsamlı istişareler yapıldı'' diye konuştu.
-''İŞBİRLİĞİ EN İYİ ŞEKİLDE DEVAM EDECEK''-
Türkiye ile Suriye arasında bütün bu bölgesel konularda işbirliğinin en iyi şekilde devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
''Bizim halklarımız asırlar boyu bir arada, iç içe yaşamışlar ve ortak bir tarihi paylaşmışlardır. Kısa bir fetret döneminden sonra tekrar halklarımızı kaynaştıracak olan bu tarihi adımı, geleceği inşa edecek önemli adımlar olarak görüyoruz. Böylece halklarımız iki ülkeyi kendi ülkeleri gibi hiçbir engel olmadan, hiçbir vize olmadan ziyaret edebileceklerdir. Ben buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; Türkiye sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır. Halklarımızın bu kardeşliği, iki hükümetin birlikte oluşturacağı ortak kabine toplantıları ile siyasi düzeye yükseltilmiştir. İnşallah gelecek hepimiz için, iki ülke için de bölgemiz için de daha parlak olacaktır. Ben Türk halkı adına da bu anlayış ve işbirliği dolayısıyla Suriye Devlet Başkanı Esad'a ve Dışişleri Bakanı Muallim'e tekrar teşekkür ediyorum. Kendi memleketinize hoş geldiniz.''
uriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye ile Türkiye arasında taşımacılık yapan tırlara uygulanan vergilerin kaldırılması yönünde karar aldıklarını bildirdi.
Muallim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin çok yapıcı bir ortamda geçtiğini belirtti.
İki ülke arasında Stratejik İşbirliği Meclisi'nin kurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Muallim, ''Bu da işbirliği, dayanışma ve karşılıklı güvenin en büyük göstergesidir'' dedi.
Muallim, bu ziyaret ve toplantı vesilesiyle Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın almış oldukları karar doğrultusunda her iki halka da bir armağan vermek istediklerini ifade ederek, bunun da her iki ülkenin uygulamış olduğu vizenin tamamen kaldırılması yönünde olduğunu söyledi.
Türk halkına seslenen Muallim, ''Şimdiden 'Suriye'ye hoş geldiniz' diyorum. Suriye'ye geçişleriniz, İstanbul'dan Ankara'ya geçişleriniz gibi olacaktır. Aynı şekilde Suriye vatandaşları için de Türkiye'ye giriş çıkış Halep ile Şam arasında gidiş geliş yapar gibi olacaktır'' diye konuştu.
Muallim, bunun, ilişkilerin halklar seviyesine yansıyınca daha da pekişeceğinin en büyük göstergesi olduğunu belirterek, ''Ticari işbirliği hacminin giderek daha da artırılması, enerji işbirliğinin geliştirilmesi, elektrik, doğal gaz, su... Her iki ülke arasında taşımacılık yapan tırlara da uygulanmış olan vergilerin kaldırılması yönünde karar almış durumdayız'' dedi.
Suriye ile Irak arasında krizin sona erdirilmesi yönünde Türkiye'nin gösterdiği çabaya teşekkür eden Muallim, Esad ile Erdoğan arasındaki görüşmede barış konusunun da gündeme geldiğini kaydetti.
Uluslararası hukuk çerçevesinde Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin tekrar başlaması için her iki liderin de görüş birliğine vardıklarını dile getiren Muallim, ''Ancak barış konusunda bir İsrailli ortağın olmadığı kanaatine varmış durumdayız. Sayın Bakan'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yarınki 4'lü toplantı için kendisi bizi bir gün daha ağırlayacak. İstanbul'un güzelliğinin de bir kez daha doyumuna varacağız'' diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da ''İstanbul sizin şehriniz'' karşılığını verdi.
 
kacaksevgilim

kacaksevgilim

Üye
Kaçak malları körükler bu durum (ucuz telefonlar işimede yarar hani :ehe).Nerden nereye zamanında şavaş ilan etmemize ramak kalmıştı.İnşallah "Dostlarım hep sahte çıktıı"demeyiz Ankaralı namık gibi:pro:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt