Türkçe Ezan Hakkında Düşünceleriniz?

Sponsorlu Bağlantılar

Ezan Türkçe Olmalı Mı?

• Kullanılan toplam oy
    196

Berlin Boleyn

benim ezana bir garezim yok islamlada bi gareziim yok neyi savunuyorsun anlayamadım..
benim garezim insanı ezan dinlemekten soğutanlara.
sizin oraları bilmemde bizim buralarda ezanı hakkıyla okuyamıyorlar...

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Hakkıyla okuyamiyor başka şey sesin çok olması ızdırap oluyor demek başka şey celisiyorsun kendinle ... :ehe

Berlin Boleyn

ezan ızdırap veriyor bana :)

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Ne mutlu sana ;)

lovestar

lovestar

Üye
ezan ızdırap veriyor bana :)

Ezan-ı Muhammedi,Mescid-i Nebevi inşa edildikten sonra kesinleşmiş bir namaza davet aracıdır

Şimdi siz (kesin olarak bilmesekte) islam dini dışında,hangi inanışa,hangi dine sahip olursanız olun;burada çogunlugu müslüman olan bir kesimin içinde;bizim en yüce kutsiyetlerimizin başında gelen ezanımıza ''bana ızdırap veriyor'' şeklinde sığ bir cümleyle hakaret edemezsiniz...siz bizim değerlerimizi yargılamayın,biz de sizin fikirlerinizi.düşüncelerinizi ifade ederken daha ölçülü olun lütfen...

karasum54

Üye
Kuran Tabiki Arapça okunmasi lagzimki O sesi Müslümanlar Anlasin O bi parola gibi o sesi duyan her hangi müslüman ibadet saatinin geldigini anlar ama Türkçe olsa bagiran kisinin niye bagirdgini anlamaz Türkçesini bilmek te faydali olur nasil pazar Günleri Hiristiyanlar kilise çani çalar çünkü o gün ibadet günleri

AKATLI

AKATLI

Üye
bakın ben küçükken Kur'an ı öğrendim (tabi öğrendim dediğim hani sadece harfleri öğrenerek okumayı) ve şimdi düşünüyorum keşke öğrenmeseydimde o kadar vaktim boşa gitmesydi , tabi demek istediğim Kur'an ı öğrenmenin kötü olması değil , eğer Kur'an ı öğreniceksen ya arapçada da ne dediğini anlıcaksın yada sadece harfleri öğrenmiceksin çünkü o öğrendiğim harfler ve bilmeden okuduğum Kur'an ın bana hiç bir yararı olmadı ama şimdi Kur'an ın Türkçe mealini okuyorum ve elimden geldiğince hayatımda uyguluyorum

kısacası çoğu insan ezanın anlamını bile bilmiyo ve o kadar çok cahil insanın dini duyguları kullanılıyor , yani ezan Türkçe okunmalı ki insanlar neyin ne olduğunu anlamalı !!!

Aaysha

Üye
dünyada ezanın dilini değiştiren tek millet türk milleti... :nono: dini islam, kitabı kuran olarak kabul eden brr miillet... aslında bu türçe ezanı kabul eden bir avuç insan ve bu insanların gerçek bir türk ve müslüman olduklarına inanmıyorum... aslında arapça ezana müslüman olmayanlar bile buna saygı duyuyorlar hatta etkileniyorlar. nasıl hristiyanları, yahudilerin ayin yaptığı, ibadet ettikleri, dua ederken ettikleri dile ilahi söylerken ki dile bu ülkede karışılmıyor ise arrappçanın "a" sına bile dil uzatamazlar zaten bu miiletin tamamı buna izin vermez. bakmayın siz kimsenin bişe söylemediğine hani derler ya yumurta ... ya dayanma dan bi haraket eylem olmaz işte o anda bizim millet ne yapacağını bilir. ama bu yönümüzü hiç sevmiyorum artık şimdi bulunduğum zaman çok farklı eski geri kafalılık yok! artık kıyma tam kokacağı zaman buzluğa kaldırmak bişeyi çömüyo çünkü bakteriler sarmaya başlamıştır kıymayı önemli olan tazeyken buzluğa kaldırmak... demem o ki kıyamet kopana kadar israfil su'ru üfleyinceye dek kimse ne ezan-ı Muhammed'e, ne kitabımıza, ne dinimize, nede Allah'ın izniyle ülkemize namusumuza el süremez! bunu yapmayı umanlara, buna inananlara birileri çok fena gaz vermiş çok pis yalan söylemş. o güç onlarda yok. bu korku bu tırsaklık cesaretsizlik varken anca sinsilik ve şeytanlık üstü planlar silahlar icat ederler. bizim silahımız; imanımız, duamızdır bunlar warken atommuş, nükleer silahmış.. kusura bakmasınlar ama ... vııızzz gelirr trrıss gider.

Revengeful

Emekli Yönetici
Olmamalı

Aaysha

Üye
gerçekten şimdiki zihniyetleri anlayamıyorum... ya ana dilinizi utanmasanız ingilizceye çavirceksiniz.şakalarınız bile ingilizce.. bu ülkede anadoluda ingilizceyi anlamayan binlerce insan var bide anlamaktan söz ediyorsunuz. bi ezanın arapça olması size batıyo. merak etmeyin anadoludaki insanların bir çoğu ezanın anlamını çok iyi biliyor bilmiyorsa da onu hiisderek dinliyor vede arapça olması hiç batmıyor. bence boşa çabalamayın ezanın dilini bırakın da siz önce kendi dilinizin nasıl yok olduğunu izleyeceğinize bi çaresine bakın. ülkeye yarar sağlayacak işler üzerinde kafa yorun. doğruya doğru yanlışa yanlış demeyi bilen insanlardan olun.. evrensel düşünün kendi kafanızda kurduğunuz ütopyalardan vazgeçinnn...

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Görüşlere Saygı duyulmalı, Türkçe ezan isteyenlere bu dille konuşmanız çok yanlış...
Benim görüşüme gelirsek kesinlikle kabul etmiyorum bu konuya da yorum yapmışım zaten ...

Aziz™

Aziz™

Üye
Böyle daha iyi bence Türkçe olduğunda tuhaf oluyor ..
Tüm dünyada nasıl okunuyor?Soruyorum..
Tabi ki Arapça
Ezan evrenseldir ve tek bir dilde okunması daha güzel bence:)

tamamen katılmakla beraber bende türkçe olmamasından yanayım çünük baya bir değişik geliyor kulağa sanki ezan değilde başka birşey okunuyor gibi bir durum ortaya çıkıyor.

akifersin

Üye
Herşey orjinal haliyle güzel ve anlamlıdır. Ezan Arapça güzel ve anlamlı.

Lina_TR

Lina_TR

Üye
Tanrı uludur Tanrı uludur diye ezan mı olurmuş.
Hadisde varki 'Ahir zamanda Allah Allah diyen kalmaz' Yani Allah kelimisinin yerini böyle başka kelimeler alır, zikirhaneler kapatılır.
Bence ezan Arapça okunmalı Çünkü bazı insanlar la ilahe illallah kelimesinin anlamını anlata anlata bitiremiyor. Bu kelimeyi türkçeleştirmekle mana daraltılmamalı.
Türkçe ezan isteyenlerin kaçı ezan okununca camiye gidiyor ?

Perfect!

Üye
bence türkçe okunmalı hatta arapçanında ayrı bi önemi olduğunu düşünmüyorum bu konuda sonuçta oda bir dil yani anlamak daha önemli kuranı anlamadan arapça okumak mümkün camiilerde (sözde) arapca öğretiliyor ama sadece ezber başka hiç bişey değil arapça öğrenmek istiyorsan git kurs al en azından ezberlemessin
bence türkçe en mantıklı ve iyi olanı sonuçta ana dilimiz

--------------- Ekleme ---------------

dünyada ezanın dilini değiştiren tek millet türk milleti... :nono: dini islam, kitabı kuran olarak kabul eden brr miillet... aslında bu türçe ezanı kabul eden bir avuç insan ve bu insanların gerçek bir türk ve müslüman olduklarına inanmıyorum... aslında arapça ezana müslüman olmayanlar bile buna saygı duyuyorlar hatta etkileniyorlar. nasıl hristiyanları, yahudilerin ayin yaptığı, ibadet ettikleri, dua ederken ettikleri dile ilahi söylerken ki dile bu ülkede karışılmıyor ise arrappçanın "a" sına bile dil uzatamazlar zaten bu miiletin tamamı buna izin vermez. bakmayın siz kimsenin bişe söylemediğine hani derler ya yumurta ... ya dayanma dan bi haraket eylem olmaz işte o anda bizim millet ne yapacağını bilir. ama bu yönümüzü hiç sevmiyorum artık şimdi bulunduğum zaman çok farklı eski geri kafalılık yok! artık kıyma tam kokacağı zaman buzluğa kaldırmak bişeyi çömüyo çünkü bakteriler sarmaya başlamıştır kıymayı önemli olan tazeyken buzluğa kaldırmak... demem o ki kıyamet kopana kadar israfil su'ru üfleyinceye dek kimse ne ezan-ı Muhammed'e, ne kitabımıza, ne dinimize, nede Allah'ın izniyle ülkemize namusumuza el süremez! bunu yapmayı umanlara, buna inananlara birileri çok fena gaz vermiş çok pis yalan söylemş. o güç onlarda yok. bu korku bu tırsaklık cesaretsizlik varken anca sinsilik ve şeytanlık üstü planlar silahlar icat ederler. bizim silahımız; imanımız, duamızdır bunlar warken atommuş, nükleer silahmış.. kusura bakmasınlar ama ... vııızzz gelirr trrıss gider.

gerçek müslüman olanlarıda biliyorum ben hepsi ..... in teki bu milleti devleti soyan Şerefsizler !!
kimse bu milleti din ile kandırmasın diye türkçe olsun diyorum bugüne kadar yapılanlar bu değilmi dini kullanarak halkı ....!!!!!

birde
''aslında bu türkçe ezanı kabul eden bir avuç insan ve bu insanların gerçek bir türk ve müslüman olduklarına inanmıyorum..''
eğer bunu söylüyorsan sen bu ülkede yaşama çünkü bunu yapanların başında ATATÜRK var !!

lütfen biraz milliyetçi olunya (milliyetçi derken atatürk milliyetçisi ) partilerle karıştırmayın !!
bu ülkenin insanları hep din kullanılarak kandırılıyor bu yüzden türkçe olmalı herşey

gerçekten şimdiki zihniyetleri anlayamıyorum... ya ana dilinizi utanmasanız ingilizceye çavirceksiniz.şakalarınız bile ingilizce.. bu ülkede anadoluda ingilizceyi anlamayan binlerce insan var bide anlamaktan söz ediyorsunuz. bi ezanın arapça olması size batıyo. merak etmeyin anadoludaki insanların bir çoğu ezanın anlamını çok iyi biliyor bilmiyorsa da onu hiisderek dinliyor vede arapça olması hiç batmıyor. bence boşa çabalamayın ezanın dilini bırakın da siz önce kendi dilinizin nasıl yok olduğunu izleyeceğinize bi çaresine bakın. ülkeye yarar sağlayacak işler üzerinde kafa yorun. doğruya doğru yanlışa yanlış demeyi bilen insanlardan olun.. evrensel düşünün kendi kafanızda kurduğunuz ütopyalardan vazgeçinnn...

işte dediğim nokta batmıyor niye batmıyor işin doğrusunu kimse bilmiyor kulaktan dolma bugün ingilizce bi şarkıya anlamadan kafa sallayanda anlamadan kuranı dinleyende bence aynı kefede (ingilizce şarkıda adam çıkıyor saydırı küfürü ya adam çıksa arapça saydırsa durum aynı değilmi? )

demem oki anlamadan niye kafa sallayalım anlayarak iman etsek daha iyi değil mi açıkcası dili türkçe olan bi ülkede ve türkiye durumun böyle olması bana koyuyor . tepkim sadece arapçaya değil bütün dillere !

burası türkiye türkçe de anadil olarak ana yasada !(beğenmeyene :bye2: )

birde evrensel düşünün demişin bence sen düşün eğer düşünseydin ingilizceye lafda etmezdin!!

Tanrı uludur Tanrı uludur diye ezan mı olurmuş.
Hadisde varki 'Ahir zamanda Allah Allah diyen kalmaz' Yani Allah kelimisinin yerini böyle başka kelimeler alır, zikirhaneler kapatılır.
Bence ezan Arapça okunmalı Çünkü bazı insanlar la ilahe illallah kelimesinin anlamını anlata anlata bitiremiyor. Bu kelimeyi türkçeleştirmekle mana daraltılmamalı.
Türkçe ezan isteyenlerin kaçı ezan okununca camiye gidiyor ?

niye olmasın ki
bence daha iyi TÜRKÇESİ!

TDK boşuna mı çalışıyor ? anlam kaybı olmaz bence birden çok anlamı farklı şekilde yorumlayabiliriz

Lina_TR

Lina_TR

Üye
Arkadaş diyorumki kimse La ilahe illallah ın gerçek manasını yazamaz. Hatta cinler ve bütün insanlar toplansa yine yazamaz. İsbatını gerçekten merak ediyorsan sana isbat ederim.

Perfect!

Üye
Arkadaş diyorumki kimse La ilahe illallah ın gerçek manasını yazamaz. Hatta cinler ve bütün insanlar toplansa yine yazamaz. İsbatını gerçekten merak ediyorsan sana isbat ederim.

nasıl isbat merak ettim açıkcası
mümkünse özelden at konu dağılması
(not: dalga geçmiyorum merak ettim)

Lina_TR

Lina_TR

Üye
Yarın Atarım şuan telefondan yazıyom. Risale-i Nur başlı başına bi isbattır. Onda yazanları kimse inkar edemez. Sen bi araştır yarın ben sana yazarım ayrıntılı konuşuruz beraber

zibidi39

zibidi39

Üye
MaxiCep sakinlerine soruyorum:
Türkçe ezan hakkında ne düşünüyorsunuz?

Atatürk 1932'de, önce Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığını tartıştırıyor ve caiz olduğu belirleniyor.
Bunun üzerine içlerinde Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi dönemin önemli hafızlarının bulunduğu bir komisyon kurularak ezanın Türkçe çevirileri yapılıyor ve hangisinin ahenginin daha uygun olduğu tartışılıyor.

Kabul edilen metin şöyle:

"Tanrı uludur;
Şüphesiz bilirim, bildiririm:
Tanrı'dan başka yoktur tapacak,
Şüphesiz bilirim, bildiririm
Tanrı'nın elçisidir Muhammed
Haydin namaza, haydin felaha
Namaz uykudan hayırlıdır."

Diyanet İşleri Başkanlığı 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelge ile bu metni bütün camilere bildiriyor ve ezan Türkçe okunmaya başlıyor.
Alıntı:

Öyle kısa bir zaman da değil, tam 18 sene minarelerimizden Tanrı Uludur sesleri yükselmişti.
Ne dersiniz?
Ezanın Türkçe olmasını ister miydiniz?..

ziya gokalp dıosa dorudur .bence okunmalıdır bu arada turkce kuranı kerımıde okumuslardı gecen haftalarda tarıhın arka odasında dınlemısıtımde kani karacaydı heralde okuyanın ısmı