Tereyağına 30 Yıl Sonra İade-i İtibar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Tereyağına 30 Yıl Sonra İade-i İtibar





Bundan 30 yıl önce
tereyağı kalp hastalığını tetikliyor,
damar sertliği yapıyor diye
mutfaklarımızdan çıkarıldı.



Yıllar sonra hak ettiği değer verildi.
Bilim adamları
-- "Tereyağı zararsızdır,
kalp ve damar hastalıklarına
yol açmıyor"
dedi.



Tereyağının itibarının iade edilmesine,
süt ürünleri firmaları, üretip reklamını yaparak,
beslenme uzmanları faydalarını anlatarak,
halk ise mutfağı onsuz bırakmayarak destek
veriyor.


Çok değil bundan 30 yıl önce
tereyağı kalp hastalığınıtetikliyor,
damar sertliği yapıyor diye
mutfaklarımızdan çıkarıldı.

Hayvansal yağ,yemeyin denildi.
Tereyağının yerine alternatifleri konuldu.
Haliyle, her daim tekrar edilen
"Tereyağı
insanın canına
can katıyor."

destanları yerini

margarinin faziletlerine bıraktı.

90'lara doğru ise bu arbedetelevizyon ve
reklamlar sayesinde iyice hızlandı.
O tarihlerden itibaren

"Tereyağı yerine
margarin yiyin."
diyecek kadar
yoğun bir beyin yıkaması yaşadık.

Ekmeğin üzerine bal sürer gibi
katı yağ sürüp yemeyi teşvik eden
reklamlar hayatımızın bir parçası
haline geldi.


Kahvaltılarda reçelin,
balın
eşsiz katığı tereyağının
yerini margarinler aldı.

Öyle ki,

kırsal kesimde
yaşayanlar
tereyağı yapacağına
şehirden margarin getirtmeye
başladı


Bu süre zarfında margarin firmaları
artı da artı. Bir de fiyatı tereyağından
10 kat ucuz
olunca cebi kurtarma
hesabı margarini
mutfağımızın kralı
yaptı.

Bir nesil,
tereyağı kültüründen,
tereyağının nasıl yapıldığından,
lezzetinden bihaber büyüdü.




Ne zaman obezite en riskli çağ hastalıklarından
kabul edildi, o zaman beslenme uzmanları kilo
almaya elverişli gıdaları incelemeye tabi tuttu.
Atalarımız boşa dememiş,
"Keser döner sap döner,
gün gelir hesap döner."
diye.

Yapılan
araştırmalar neticesinde margarinin
vücutta erimediği,
içinde çeşitli katkı
maddelerinin


olduğu ortaya çıktı.

Televizyonlarda izlenme rekorları
kıran yemek programlarının kahramanı aşçılar bile,
beslenme uzmanı edasıyla margarinin zararlarına değinip,
-- "Bir yemeğin hakkını vermek için
tereyağı kullanmak gerekir."
diye
öğütler veriliyor artık.

Anlayacağınız margarinin iktidarı kısa sürdü!
Dolayısıyla margarin firmaları telaşa kapıldı.
Ne de olsa Türk mutfağının vazgeçilmezini
küstürmüş, onu hor görmüşlerdi.
Kimsenin ahı kimse de kalır mı?
"Alt tarafı yağ,
insan mı ki ah etsin?"
deyip
sakın yanlışa düşmeyin.


80-90 yaşında
kaşık kaşık tereyağı yiyen nineler,
dedeler, etin üstüne dökülen tereyağına ekmek
bandıranlar, hepsi 'turp' gibilermaşallah!
Sorsanız
-- 'Bu dinçliğin hikmeti nedir?' diye
hepsi bir ağızdan
-- "Yayık ayranının yağı var ya
ölüyü bile diriltir."
derler.
Haksız da sayılmazlar,
siz hiç tereyağı yiyip de obez olan,
'kolesterolüm yükselmiş'diye
dert yanan birini duydunuz mu?

Tereyağına karşı bu yapılanların yanlışlığı ortada.
Süt ürünleri firmalarının tereyağı üretmeye başlaması
bunun telafisi gibi görünüyor. İnsanlar artık buzdolabından
tereyağını eksik etmiyor; mantıyı, pilavı, balı ondan ayrı tutmuyor.
Aşçılar, yemek kültürü uzmanları küskünlüğü, Türk mutfağındaki yerini
anlatarak gidermeye çalışıyor. Beslenme ve gıda uzmanları ise tereyağının
kaybedilen itibarını geri kazandırmaya çalışıyor.

***

Tereyağından
Korkmayın


Kanadalı bilim adamları,
kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa
neden olduğu ileri sürülen tereyağını temize çıkardı.
Yurt dışından böyle bir açıklama gelince Türkiye'de de tereyağına
'itibarının iade edilmesi'konuşulmaya başlandı.
Tereyağının insan vücudu üzerine etkilerini anlatan
metabolizma uzmanı Doç. Dr. Selçuk Can,
-- "Tereyağının besin değeri yüksek.
Bu yüzden bir gramında 9 kalori var.
Onun ötesinde de bir zararı yok.
Dengeli bir kullanımı olduktan sonra
bahsedilen hastalıkların riskini artırma
özelliği yok."
diyor.


***

İskenderle Tereyağının Buluşması

Sevenlerin Kavuşması Gibidir


Oktay Usta:
Tereyağından vazgeçmek demek Türk mutfağının lezzetinden
taviz vermekle eş değerdir. O olmadan birçok yemeğimiz yarım kalır.
Mesela, çorbalara tereyağında nane, biber kızdırıp dökemeyiz.
Margarinle aynı tat yakalanmaz. Yine İskender ile tereyağının
buluşması sevenlerin kavuşması gibidir. Pilav o olmadan tam
kıvamını almaz. Bu yüzden tereyağının kıymetini unutmamak,
ona yapılan haksızlığı Türk mutfağındaki yerini anlatarak
gidermek lazım.


***


Nevin Halıcı:
Ne su böreği, ne mantı margarinle olacak lezzetler değil.
Onların tadı tereyağı ile gelir. Burada tereyağının sağlıksız
olduğunu düşünenler önce her şeyin fazlasının zararlı
olduğunu unutmamalı. Tereyağına zararlı demek Türk
mutfağını hiçe saymak gibi bir şey. Kalorisi yüksek,
besin değeri fazla ama bu tereyağının hiç yenmemesi
gerektiği anlamına gelmiyor. Şükür ki tereyağına yıllarca
söylenen o sözler; gıdacılar, araştırmacılar tarafından
geri alınıyor. Artık herkes tereyağının kıymetini bilmeli,
çocuklar ekmeğine margarin sürerek değil tereyağı ile
balı katık ederek büyümeli.


 
  • Beğen
Tepkiler: ia.phlvn


paradox07

paradox07

Üye
Çoğunu okudum da bi şey sorcam,bunlar gerçek mi?
 
Metin MF

Metin MF

Üye
Biz evde margarin değil tereyağı yiyoruz zaten :)
 
paradox07

paradox07

Üye
Forever tereyağı :d:
 
Symbianize

Symbianize

Üye
Tereyagsiz hayatmi olur
 
maxirabit

maxirabit

Üye
Hayvansal ürün olması sebebiyle vucutta eriyebiliyor:)
 
paradox07

paradox07

Üye
Hm :tşk:
 
efe-

efe-

Üye
çok güzel bilgiler..teşekürler..bizde evde tere yağı yiyoruz zaten :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt