Tereyağına 30 Yıl Sonra İade-i İtibar

  • 26 Eylül 2012
  • 709 Okunma
  • 8 Cevap

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Tereyağına
    < Resmi açmak için tıklayın >
    < Resmi açmak için tıklayın >
    < Resmi açmak için tıklayın >

    30 Yıl Sonra

    İade-i< Resmi açmak için tıklayın >
    İtibar


    < Resmi açmak için tıklayın >



    Bundan 30 yıl önce
    tereyağı kalp hastalığını tetikliyor,
    damar sertliği yapıyor diye
    mutfaklarımızdan çıkarıldı.

    < Resmi açmak için tıklayın >


    Yıllar sonra hak ettiği değer verildi.
    Bilim adamları
    < Resmi açmak için tıklayın >
    -- "Tereyağı zararsızdır,
    kalp ve damar hastalıklarına
    yol açmıyor"
    dedi.

    < Resmi açmak için tıklayın >


    Tereyağının itibarının iade edilmesine,
    süt ürünleri firmaları, üretip reklamını yaparak,
    beslenme uzmanları faydalarını anlatarak,
    halk ise mutfağı onsuz bırakmayarak destek
    veriyor.


    Çok değil bundan 30 yıl önce
    tereyağı kalp hastalığınıtetikliyor,
    damar sertliği yapıyor diye
    mutfaklarımızdan çıkarıldı.
    < Resmi açmak için tıklayın >

    Hayvansal yağ,yemeyin denildi.
    Tereyağının yerine alternatifleri konuldu.
    Haliyle, her daim tekrar edilen
    "Tereyağı
    insanın canına
    can katıyor."

    destanları yerini
    < Resmi açmak için tıklayın >

    margarinin faziletlerine bıraktı.
    < Resmi açmak için tıklayın >
    < Resmi açmak için tıklayın >
    < Resmi açmak için tıklayın >

    90'lara doğru ise bu arbedetelevizyon ve
    reklamlar sayesinde iyice hızlandı.
    O tarihlerden itibaren
    < Resmi açmak için tıklayın >

    "Tereyağı yerine
    margarin yiyin."
    diyecek kadar
    yoğun bir beyin yıkaması yaşadık.
    < Resmi açmak için tıklayın >

    Ekmeğin üzerine bal sürer gibi
    katı yağ sürüp yemeyi teşvik eden
    reklamlar hayatımızın bir parçası
    haline geldi.
    < Resmi açmak için tıklayın >


    Kahvaltılarda reçelin,
    balın
    eşsiz katığı tereyağının
    yerini margarinler aldı.

    Öyle ki,
    < Resmi açmak için tıklayın >

    kırsal kesimde
    yaşayanlar
    tereyağı yapacağına
    şehirden margarin getirtmeye
    başladı

    < Resmi açmak için tıklayın >

    Bu süre zarfında margarin firmaları
    artı da artı. Bir de fiyatı tereyağından
    10 kat ucuz
    olunca cebi kurtarma
    hesabı margarini
    mutfağımızın kralı
    yaptı.
    < Resmi açmak için tıklayın >

    Bir nesil,
    tereyağı kültüründen,
    tereyağının nasıl yapıldığından,
    lezzetinden bihaber büyüdü.



    < Resmi açmak için tıklayın >

    Ne zaman obezite en riskli çağ hastalıklarından
    kabul edildi, o zaman beslenme uzmanları kilo
    almaya elverişli gıdaları incelemeye tabi tuttu.
    Atalarımız boşa dememiş,
    "Keser döner sap döner,
    gün gelir hesap döner."
    diye.

    < Resmi açmak için tıklayın >
    Yapılan
    araştırmalar neticesinde margarinin
    vücutta erimediği,
    içinde çeşitli katkı
    maddelerinin

    < Resmi açmak için tıklayın >

    olduğu ortaya çıktı.

    Televizyonlarda izlenme rekorları
    kıran yemek programlarının kahramanı aşçılar bile,
    beslenme uzmanı edasıyla margarinin zararlarına değinip,
    -- "Bir yemeğin hakkını vermek için
    tereyağı kullanmak gerekir."
    diye
    öğütler veriliyor artık.
    < Resmi açmak için tıklayın >

    Anlayacağınız margarinin iktidarı kısa sürdü!
    Dolayısıyla margarin firmaları telaşa kapıldı.
    Ne de olsa Türk mutfağının vazgeçilmezini
    küstürmüş, onu hor görmüşlerdi.
    Kimsenin ahı kimse de kalır mı?
    "Alt tarafı yağ,
    insan mı ki ah etsin?"
    deyip
    sakın yanlışa düşmeyin.

    < Resmi açmak için tıklayın >

    80-90 yaşında
    kaşık kaşık tereyağı yiyen nineler,
    dedeler, etin üstüne dökülen tereyağına ekmek
    bandıranlar, hepsi 'turp' gibilermaşallah!
    Sorsanız
    < Resmi açmak için tıklayın >
    -- 'Bu dinçliğin hikmeti nedir?' diye
    hepsi bir ağızdan
    < Resmi açmak için tıklayın >
    -- "Yayık ayranının yağı var ya
    ölüyü bile diriltir."
    derler.
    Haksız da sayılmazlar,
    siz hiç tereyağı yiyip de obez olan,
    'kolesterolüm yükselmiş'diye
    dert yanan birini duydunuz mu?

    Tereyağına karşı bu yapılanların yanlışlığı ortada.
    Süt ürünleri firmalarının tereyağı üretmeye başlaması
    bunun telafisi gibi görünüyor. İnsanlar artık buzdolabından
    tereyağını eksik etmiyor; mantıyı, pilavı, balı ondan ayrı tutmuyor.
    Aşçılar, yemek kültürü uzmanları küskünlüğü, Türk mutfağındaki yerini
    anlatarak gidermeye çalışıyor. Beslenme ve gıda uzmanları ise tereyağının
    kaybedilen itibarını geri kazandırmaya çalışıyor.

    ***
    < Resmi açmak için tıklayın >

    Tereyağından
    Korkmayın


    Kanadalı bilim adamları,
    kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa
    neden olduğu ileri sürülen tereyağını temize çıkardı.
    Yurt dışından böyle bir açıklama gelince Türkiye'de de tereyağına
    'itibarının iade edilmesi'konuşulmaya başlandı.
    Tereyağının insan vücudu üzerine etkilerini anlatan
    metabolizma uzmanı Doç. Dr. Selçuk Can,
    -- "Tereyağının besin değeri yüksek.
    Bu yüzden bir gramında 9 kalori var.
    Onun ötesinde de bir zararı yok.
    Dengeli bir kullanımı olduktan sonra
    bahsedilen hastalıkların riskini artırma
    özelliği yok."
    diyor.


    ***

    İskenderle Tereyağının Buluşması
    < Resmi açmak için tıklayın >

    Sevenlerin Kavuşması Gibidir


    Oktay Usta:
    Tereyağından vazgeçmek demek Türk mutfağının lezzetinden
    taviz vermekle eş değerdir. O olmadan birçok yemeğimiz yarım kalır.
    Mesela, çorbalara tereyağında nane, biber kızdırıp dökemeyiz.
    Margarinle aynı tat yakalanmaz. Yine İskender ile tereyağının
    buluşması sevenlerin kavuşması gibidir. Pilav o olmadan tam
    kıvamını almaz. Bu yüzden tereyağının kıymetini unutmamak,
    ona yapılan haksızlığı Türk mutfağındaki yerini anlatarak
    gidermek lazım.


    ***
    < Resmi açmak için tıklayın >


    Nevin Halıcı:
    Ne su böreği, ne mantı margarinle olacak lezzetler değil.
    Onların tadı tereyağı ile gelir. Burada tereyağının sağlıksız
    olduğunu düşünenler önce her şeyin fazlasının zararlı
    olduğunu unutmamalı. Tereyağına zararlı demek Türk
    mutfağını hiçe saymak gibi bir şey. Kalorisi yüksek,
    besin değeri fazla ama bu tereyağının hiç yenmemesi
    gerektiği anlamına gelmiyor. Şükür ki tereyağına yıllarca
    söylenen o sözler; gıdacılar, araştırmacılar tarafından
    geri alınıyor. Artık herkes tereyağının kıymetini bilmeli,
    çocuklar ekmeğine margarin sürerek değil tereyağı ile
    balı katık ederek büyümeli.


    < Resmi açmak için tıklayın >
     


    Yazan: haydaravısyon
    ia.phlvn bunu beğendi.
  2. Çoğunu okudum da bi şey sorcam,bunlar gerçek mi?
     
  3. Biz evde margarin değil tereyağı yiyoruz zaten :)
     
  4. Forever tereyağı :d:
     
  5. Tereyagsiz hayatmi olur
     
  6. Hayvansal ürün olması sebebiyle vucutta eriyebiliyor:)
     
  7. evet doğru
     
  8. Hm :tşk:
     
  9. çok güzel bilgiler..teşekürler..bizde evde tere yağı yiyoruz zaten :)
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
17/11/2018 - 10:22