Tercihte nelere dikkat etmeli? ÖSYM Başkanı Yarımağan'dan öneriler var !

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, puanı 160'ı aşarak, tercih yapma hakkını kazanan bir milyonu aşkın öğrenci için izlemeleri gereken yolları anlattı. Tercih yapacak adaylara "önce gönlünüzdekileri listeleyin" diyen Yarımağan, başarı sırasının yüzde 20, hatta yüzde 30 üzerinde geçen yıl öğrenci almış üniversitelerin programlarını da yazmalarını önerdi.

Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl mezun olup puanı ile gerçekten istediği yere giremeyeceğini anlayan adaylara ise istatistiklere göre mezuniyetlerinin ardından ikinci kez girenlerin daha başarılı olduğunu hatırlatarak, puanlarını yükseltmek için ikinci kez deneyebileceklerini söyledi. Yarımağan, "Ancak hiç istemedikleri bir programa kayıt olup seneye tekrar girmeyi isteyenler, ortaöğretim başarı puanının yüzde 50 düşeceğini unutmasınlar. Üçüncü kez sınava girenlere önerim bir yere yerleşmeye baksınlar. Çünkü ikinci girişten sonra başarı düşüyor" diye konuştu.

KATSAYIYI DİKKATE ALIN

Tercih yapmaya hazırlanan her adayın yeteneğini ve gerçekten ne istediğini bildiğini söyleyen Yarımağan, katsayı ve ek puanları mutlaka dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi. "Herkesin bir kulvarı var" diyen Yarımağan, katsayı ile ilgili şu uyarılarda bulundu: "Ortaöğretim başarı puanının 0.8 katsayı ile 0.3 katsayı ile çarpılacağını unutmayın. Ek puandan yararlanabilen adaylar ek puandan girebileceği yerleri tercih etsinler. Mesela öğretmen liseliler öğretmen okullarını tercih ettiklerinde orada 0.8 katsayıya ek olarak 0.24 ek katsayıdan yararlanıyorlar. Yüksekokullara bağlı mesleki, teknik ve öğretmenlik programlarını tercih eden mezunlar da ek puandan yararlanıyor. Meslek liseliler sınavsız girebildikleri programlara yer verecekler. Ek puan öğretmen liseliler ve meslek liselilerin bir kısmı için var. Liseliler için tek seçenek mezun oldukları alandan tercih yaptıklarında 0.8 katsayıdan yararlanmak. Hangi programlar olduğuna baksınlar."

GÖNLÜNÜZDEKİ LİSTE

Adayların gönlünde yatan" ve çok okumayı istediği 10 veya 15 programı sıralamasını isteyen Yarımağan, sonra izlenmesi gereken yolu şu sözlerle anlattı: "Bu tercihlerinizi istek sırasına göre yerleştiriniz. İşletmeyi hukuktan daha çok istiyorsanız onu öne yazın. Hukukun puanı daha yüksek diye ilk tercih olan işletmenin önüne geçirmeyin. Sonra bu listenizi alın ve geçen seneki kılavuzdaki başarı sıralarına bakın. Eğer yazdıklarınızın hepsinin başarı sırası kendi başarı sıranızdan yüksekse sadece bir yere girmeyi garanti edemezsiniz. 10-15 tanesini gönlünüze göre yazdıktan sonra altına 10-14 tane de daha az istediğiniz ama kazandığında gidip okuyacağınız, içinize sinecek, başarı sıralamasında daha aşağılarda olan birkaç programı ekleyin."

Pervin Kaplan-Sabah

SelmanTE

SelmanTE

Üye
bence yakınınızda ki bir dershaneye gidip rehber öğretmenlerele oturup kararınızı öyle verin derim. ;)
bilgi için tşkler alper

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
saolasın _CoMPuTeRoRiST_ :spr

dershanelerdeki rehber öğretmenlerin yönlendirmelerine fazla önem vermeyin bende dershane öğretmenliği yaptığım için dershanelerin amacı tamamiyle reklam yapmaktır. şukadar öğrenciye şuraları kazandırdık gibi yazılar yazıp dershane camlarına asmaktır. o yüzden dershanedeki rehber öğretmenlerin yönlendirmelerine fazla değer vermeyin kendiniz araştırın. en güzeli istediğiniz düşündüğünüz bölümlerin hocalarıyla e-mail yoluyla irtibat kurmak başşta olmak üzere bizzat üniversitelere giderek de bilgi alıp o şekilde tercihlerde bulunun.

POWER

POWER

Üye
Ewt Dersane öğretmenleri sadece işlerine geldiği gibi yönlendiriyor...

mAd_girL

mAd_girL

Üye
yaa delirecem :( eşit agırlıkcıyız ya ne tercih edecem ben ya :'( kimse sorsam pdr de iş yok psikolojide iş yok işletme iktisat ta iş yok siyaset bilimi ve uluslararası iliş. hiç seçme sınıf öğretmenliği seç olduu ! bu ne yaa ee ben ne seçeecem işe girenler nerden mezun oluyoda giriyo ea da bi hukuk bi öğretmenlik heralde :( ühühühühüühh

SelmanTE

SelmanTE

Üye
sen ahmet e bi uğra. o da ea cı. :)

işletme olabilir belkide bilmiyorum yani senin ne istediğine bağlı biraz :)

mAd_girL

mAd_girL

Üye
computerörist bana dedin sayıyor cevap veriyorum bana demediysende cevaplıyorum ben işletmeyi çok istiyodum ölüyodum bitiyodum yani 360 da alsam işletme 300 de alsam işletme secerim diyodum ama gel gör ki çevredeki bilmişler vazgeçirdiler :( gerçi tercihlerimin arasında olacak ama en başta ne olacak :(

SelmanTE

SelmanTE

Üye
kalbinden geçen neyse o.
insanların hayatına müdahale etmesine izin verme, sadece onların söyledikleri üzerinde düşün.
yönlendirici olabilir belki ama birebir yansımasına müsaade etme. hayat senin.
işletme diyosan birinci sıraya işletme yaz ;)

ne demişler birlikte olabileceğin biriyle deil, onsuz olamayacağın biriyle yaşa ;)
dolaysıyle yapabileceğin işler arasında en ideal olanı seçmen lazım... ;)

tercih seçiminde kolay gelsin...

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Yeditepede Prof.'un bana söylediği birşey var. İşletme herkes okur ama sadece okur. Donanımlı işletmeci işsiz kalmaz dedi.

Benim hedefim ingilizce işletme bitirip, dışarıdan dil kursuyla fransızca öğrenmek ve 2 yazda almanyada almanca eğitimi almak.

Sence Mad_girl 3 dil bilen kaç işletmeci var. :)

SelmanTE

SelmanTE

Üye
Türkçe ile beraber 4 :ehe

mAd_girL

mAd_girL

Üye
ναη_нσιנ∂σηк;432035' Alıntı:
Yeditepede Prof.'un bana söylediği birşey var. İşletme herkes okur ama sadece okur. Donanımlı işletmeci işsiz kalmaz dedi.

Benim hedefim ingilizce işletme bitirip, dışarıdan dil kursuyla fransızca öğrenmek ve 2 yazda almanyada almanca eğitimi almak.

Sence Mad_girl 3 dil bilen kaç işletmeci var. :)

doğru zaten kime işletme desem bi kaç dil bil öyle diyolar :bilmm bakalım hayırlısı artık.

computerörist :yuru : D onuda saymak lazım tabi : )

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Kendisini Gelistiren Icin Hicbirsey Sorun Olmaz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt