Yüzdelik Dilim Nedir? Tercih Yaparken Yüzdelik Dilime Dikkat Etmek Gerekir Mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Yüzdelik Dilim Nedir? Tercih Yaparken Yüzdelik Dilime Dikkat Etmek Gerekir Mi?
Tercih yapacak adaylara doğru tercih yapabilmeleri için bir önceki yıla ilişkin ÖSYM yükseköğretim programlarıyla ilgili bilgiler verir. Bu bilgiler ÖSYS yerleştirme sonuçlarından elde edilen verilerdir. Bunlardan yaklaşık değer olarak yararlanmak daha doğrudur.


Tablo-3B"de ve Tablo-4"te önceki yılın ÖSYS sonuçlarına göre, yükseköğretim programlarının ilgili puan sıralamasında en küçük puanları itibarıyla üstten yüzde kaçıncı sıradan öğrenci almış oldukları, "yüzdelik dilim" başlıklı sütunlarda gösterilmiştir. Bu yüzdelik dilimler, ilgili yükseköğretim programlarının ne kadar çok istendiğini gösterir. Tercihlerinizi yaparken bu yüzdelik dilimler ile kendi yüzdelik dilimlerinizi birlikte göz önünde tutmanız yararınıza olacaktır.

Bir programın yüzdelik dilimi bir önceki yıl ÖSYS"de bu programın ne kadar çok istendiğini ve isteyen adaylardan üstten kaçıncı adayın bu programa yerleştiğini gösteren bilgidir. Dolayısıyla yüzdelik dilim rakamsal olarak küçüldüğü oranda o programa yerleşmiş olan adayların daha yüksek bir puana ve sıralamaya sahip olarak o programa yerleştiklerini gösterir.

Kontenjanlar kılavuzunda yüksek öğretim programlarının BİR ÖNCEKİ YILA ait 0,3 AOBP"li - 0,8 AOBP"li ve ek puanlı yüzdelik dilim sütunları yer almaktadır. Ancak adayların ÖSS sonuç belgelerinde ise girdikleri ÖSS verilerine göre hesaplanan 0,3 AOBP"li - 0,8 AOBP"li ve ek puanlı yüzdelik dilim sütunları yer alacaktır.
Bir önceki yılın yüzdelik hesaplamasında kullanılan aday sayıları yüksek öğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda tablolardan önce yer almaktadır. Girilen ÖSS’ye göre yüzdelik dilimlerinin belirlenmesinde kullanılan aday sayıları ise adayların ÖSS sonuç belgesinin arka sayfasında yer alacaktır. Bu dilimlerin her birinde geçen yıldan farklı sayıda aday bulunduğundan her aday kendi alan durumuna göre yüzdelik dilimleri yorumlamalıdır.
 

Benzer Konular

hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
669
hikmet366
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
1K
hikmet366
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
366
Haydar
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
477
SHS
Tuba.Erva
Cevap
4
Görüntüleme
415
-YARINIYOK-


Üst Alt