Tema Nasıl Yapılır ? (Carbide UI Theme Edition)

Sponsorlu Bağlantılar

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Tema Nasıl Yapılır ? (Carbide UI Theme Edition)
Merhaba arkadaşlar.

Öncelikle bu kadar detaylı bir açıklamanın ilk kez MAXİCEP te verildiğini belirtmek istiyorum.
Tema yapmak çoğumuzun bir merakı olmuştur. geçen yıla kadar ''Theme editor'' veya Carbide nin Theme edition 1.2 sürümü ile 6600 ve benzeri seri telefonlara temalar yaptık.. Ownskin isimli Çin kökenli sitede hazır şablonlar ile temalar oluşturduk..En güzeli herşeyini kendi oluşturduğumuz eserlerdir tabiiki.

Eski S60 telefonlarda elementler için kullanılan imaj formatı Bmp idi. Bmp resimler çok kaliteli çözünürlük verir.. fakat boyut bakımından büyüktür.Tema programında önce bir bmp resim seçiyorduk ardından onun maskını oluşturuyorduk.. mask kullandığımız resimin etrafındaki istemediğimiz görüntüyü yok etmek içindir.

Yeni nesil symbian telefonlarda artık SVG formatında resimler kullanılıyor. Ben yapıpta paylaştığım temalarda sürekli bundan bahsediyorum. Tema yapmak için bu resim formatını tanımak lazım.. aşağıda google da arıyarak bulduğum açıklayıcı birkaç linki veriyorum.. Tema yapmak istiyorsanız lütfen bu adımı atlamayın.. çünki işin bütün püf noktası bu ve asıl önemli olan çok değil bir veya 2 yıl içinde SVG formatı internet ve bilgisayar ortamında vazgeçilmez bir format olacak.. hem öğrenmiş olursunuz.. :oke:








(son iki linki özellikle incelemenizi tavsiye ederim.)




SVG ; Sclable Vectorel Graphics demek.. yani ölçeklenebilir grafikler.. verdiğim linklerde biraz gezinirseniz eğerki biraz resim formatlarından anlıyorsanız çok ilginizi çeken bilgilere ulaşacaksınız.
Şu an sadece FİREFOX ve Opera svg formatını tanıyor yanılmıyorsam..

Evet ... Bu konuda zaman zaman ne biliyorsam ve bulursam burada yer vereceğim...

Tema yapmak için.. Carbide UI THEME EDİTON, ADOBE İLLUSTRATOR programlarına ihtiyacımız var.
ayrıca İrfan wiev, paint, adobe photoshop, Gimp.. gibi grafik işleme programları ile yeteneğiniz çerçevesinde eserinize güç katabilirsiniz.:oke:

Carbide UI THEME EDİTON PROGRAMI ; Nokia'nın orjinal yazılımı ve ücretsiz olmasına rağmen kayıt edilmesi gereken bir program.. Temin etmek için NOKIA nın resmi forum sitesine üye olmanız gerekiyor.. Üye olduktan sonra programı indirebilrsiniz.. üye olmak için link aşağıda...



Üye olduktan sonra ; aşağıdaki linkten Carbide UI 3.4 THEME EDİTİON programını indirebilirsiniz..program 166 mb civarı..


(versiyon 3.4 en son sürüm)



DİKKAT: Yukarıda verilen linkte programın en son sürümü mevcut..fakat sürekli güncellemeleri takip ediyorum.. her yeni sürümde her nedense bir sorun çıkıyor.. bu yüzden benimde şu an kullandığım ve sorunsuz çalışan 3.2 theme edition programının 3.2 stabil sorunsuz versiyonunu tavsiye ederim.. link aşağıda...





PROGRAMIN KURULUMU : XP kullanıyorsanız SETUP programını çalıştırın ve yönergeleri izleyin.
Programın Vista ile bir anlaşmazlığı var.. Vista sürekli güvenlik istiyor ve bu yüzden sorun çıkıyor.. bunun için benim tavsiyem programı D: sürücüsüne kurun.

Program kurulduktan sonra; kayıt ettirmeniz gerekiyor. Üye olduğunuz siteye girin ve online olun.. programı çalıştırın ve Help > Register Now denilen yere tıklayın.

resimde görülen sayfa açılacak..


Next’e basın. İnternete bağlı olduğunuzu işaretleyin.. foruma kayıt olduğunuz nicki yazın.. birazdan sanırım 75 haneli bir anahtar gelicek.. (ekranda açılır..açılmaz ise.. verdiğiniz e mail adresine gelir) > anahtar copy-paste yapılmıyor. Elle tek tek dikkatli bir şekilde gösterilen yere yazın. Doğru yazdıysanız Finish butonu aktif olacaktır. Finish ‘e basın.. bitti.
Programı kayıt ettikten sonra..

Yapacağımız tema sonuçta bir symbian yazılım.. hemde sizin eseriniz.. bu yazılımın bir sertifikası olmalı.. lisansını siz belirlemelisiniz.. program ile iki şekilde tema yapabilirsiniz. Ya sertifaksız verirsiniz.. alan kişi kendi cer ve K E Y dosyası ile sertifkalandırır.. veya siz sertifikalı verirsiniz.. free olur.. temanın nekadar süre ile yani lİsans süresini de siz belirlersiniz.. bunun için lisans oluşturmak gerekiyor.. program açık iken..
Tolls > Handle K E Y Pairs denilen yere tıklayın.. (bknz resim)


aşağıdaki sayfa açılacak..


New butonuna basın.. program cer ve K E Y dosyası oluşturacak.. bunu C: de yapıyor.. kolaylık olması için siz programın kurulduğu dizinde bir dosya oluşturun.. adını siz koyun.. ve oluşan k e y ve cer dosyası için adresi bu dosya gösterin..
New butonuna basınca sayfa aşağıdaki gibi olacak..

k e y pair name için(lisansınızın ismi) bir isim verin..make k e y butonuna basın..ekran şöyle olacak…

gerekli bilgileri benzer şekilde girin… browse butonuna basın.. adresi az önce program dizini içinde oluşturduğunuz sertifika klasörünü gösterin.. bunu sırasıyla cer ve k e y için yapın.. validity denilen kısımda temanıza vediğiniz kullanım süresi var.. istediğiniz gibi belirleyin..
Save ettiğinizde lisansınız hazır.. bundan sonra oluşturduğunuz temaları bununla sertifika edeceksiniz.. birden fazla sertifika oluşturabilirsiniz..

Tema yapmak için yardımcı programlara ihtiyaç var.. Adobe İllustrator CS3 veya CS4 kilit programımız.. temanın hemen hemen her şeyini bununla yapacağız…Programı nasıl temin edersiniz.. artık o size kalmış.. Benim uyanık arkadaşlarım işini bilir..
Kullanacağımız yardımcı programları tema programına Path yapmamız gerekli.. yani tanıtmak.. bunun için programın window >preferences > carbide.ui yazan yere ikikez tıklayın.. extarnal tool denilen yere tıklayın. Aşağıdaki sayfa açılacak.

yardımcı programların exe uzantılı ana dosyanın yolunu burada gösterin.. resime dikkat edin..
ben Bitmap için WİNDOWS un paint’i video ve müzik için gom playeri kullandım..
görüldüğü gibi illustrator vector editor satırında baş köşede…. Bittikten sonra ok deyip kapatıyoruz…




Tema yapalım…


PROGRAMI kapatın ve tekrar açın.. ilk açılacak sayfa aşağıdaki gibidir. Wellcome sayfası..
Bu sayfada yeni bir tema yapmak.. eski çalışmanıza devam etmek, Nokia foruma gitmek, veya program ile birlikte gelen şablon temalara ulaşmak için butonlar var…
Hiçbirine basmayıp mavi ok butonuna basarsanız en son çalıştığınız tema açılır..

temanızı bitirdikten sonra.. resimde görülen butona tıklayın..

temanıza isim verin.. Next’ tıklayın..

1-2 dk sonra temanızın Workspace klasörü içinde olduğunu söyleyen mesaj kutusu görünecektir.. Workspace klasörü otomatik oluşturulur.. oluşmaz ise kurulum dizininde siz oluşturun. Program her açıldığında hangi workspace ile çalışacaksınız diye sorar.. bu ekranı görmek istemiyorsanız.. sorduğunda don’t show again deyin…
 
  • Beğen
Tepkiler: asedas, SHS, braineater ve 76 diğerleri


a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Evet.. Ben tema yapmak isteyen herkese ne biliyorsam öğretmeye kararlıyım.. Tema yapmayı bir kaçtane İtalyan'ın tekeline bırakmamalıyız.. İnanıyorum ki eğer öğrenilirse çook büyük yetenekler hünerlerini dökecek.. şimdilik bu kadar yetiştirebildim.. tema yapmak istiyorsanız yukarıdaki kurulumu lütfen inceleyin... sürekli bu konuyu güncelleyeceğim.. özellikle Svg hakkında bilgi toplayın.. İllustrator programını temin edin... bildiğim her soruya cevap vereceğim..
kolay gelsin...:oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: asedas ve serotonin
Nazy

Nazy

Üye
yaptığın her temada fedarkarlık ,paylaşımıcı ve tasarımcı ruhunu
içimize döktün gerçekten emeğine ne kadar teşekkür etsem az
yinede elimden geldiği kadar teşekkürler a21a:)

tema tasarımı gerçekten zor olduğu kadar zevkli bir iş
aslında kafanda tasarımı bitirdikten sonra
tek zorluk programın biraz ağır çalışıyor olması galiba
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
yaptığın her temada fedarkarlık ,paylaşımıcı ve tasarımcı ruhunu
içimize döktün gerçekten emeğine ne kadar teşekkür etsem az
yinede elimden geldiği kadar teşekkürler a21a:)

tema tasarımı gerçekten zor olduğu kadar zevkli bir iş
aslında kafanda tasarımı bitirdikten sonra
tek zorluk programın biraz ağır çalışıyor olması galiba

Eski theme edition 1.2 çok yavaş çalışıyordu Ali.. bu yeni seri öyle değil.. Ben programı stadart özellikli bilgisayara kurdum canavar gibi çalışıyor.. eski theme edition kahrediyordu.. bekleee bekle.. tık yok.. :ehe
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Ben bu konu başlığını tema yapmak için uğraşanlara açtım.. her türlü bilgiyi burada paylaşalım.. :oke:

Gerçekten tema yapmak istiyorsanız tüm mesajları okuyunuz..çünki zamanla yeni yeni açıklama, bilgi ve program.vb eklenecek..
 
cCeaNn

cCeaNn

Üye
Çok teşekkürler abi okuldan vakit kaldıkça direk olarak bunu yapmaya koyulcam ve bu işlemleride gördükten sonra anlıyorumki çok zaman harcıyosun ve emek harcıyosun keşke bazıları sadece indirmeyip bi teşekkür etseler emeğe saygı..ne kadar seninle yarışamasamda kendi çapımda temalar yapmayı denicem tekrar saol emeğin için eline sağlık..
 
  • Beğen
Tepkiler: kezban yenge
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Çok teşekkürler abi okuldan vakit kaldıkça direk olarak bunu yapmaya koyulcam ve bu işlemleride gördükten sonra anlıyorumki çok zaman harcıyosun ve emek harcıyosun keşke bazıları sadece indirmeyip bi teşekkür etseler emeğe saygı..ne kadar seninle yarışamasamda kendi çapımda temalar yapmayı denicem tekrar saol emeğin için eline sağlık..

Bu açıklamayı 4-5 saatte hazırladım....yani.. birisi size dese photoshop'u anlat.. onun gibi bir şey..
buyur anlat.. o kadar detaylı ki..neresinden başlasan.. eski tema programında detay yoktu..anlatımı kolaydı...Bu öyle değil.. kullanım zor gibi görünüyor ama değil.. öğrenince herşeyi program yapıyor..
ayrıca bu tema programı tek başına birşey yapmıyor.. yardımcı programlar önemli.. bu yüzden kimse bu konuda açıklama sunmuyor.. uğraşmıyor... sanırım böyle bir anlatım ilk ve tek.. bazı cep forumlarında anlatım görüyorum ama çok basit ve anlatılmış konu orada bitmiş..

Ben bu konuyu öğrenmek isteyenlere ne biliyorsam öğretmeye kararlıyım...geçtiğimiz yıllar temada bir ikonu yapmak eziyetti.. photoshop'un rastgele farkettiğim bir özelliğini kullanarak bu ikonu yapmak 1-2 dk.. oldu. bütün Dünyaya bu anlatımı ben sundum.. :)

Eminim bu konu burada yayınladıktan sonra öncü olacak.. bir yerlerde paylaştığım, anlattığım şeylerin kopyasını görüyorum.. önce seviniyorum bu benim konum diye.. sonra alıntı yapan kendisi yapmış gibi lanse ediyor.. üzülüyorum.. Neyse; bu anlatım ilk kez Maxicep'te yer almıştır..

bu konuyu sürekli güncelliyeceğim.. bir soru olduğunda PM den değil konuya yazılsın. kolay gelsin.. :oke:
 
byilmazZ

byilmazZ

Üye
çok teşekkürler. çok güzel bir çalışma. emeğine sağlık
 

lord_alpi

Üye
emegine saglık a21a.ama hiç sevmedim bu programı,anlayamadım bitürlü.background da resmi bitürlü tam ekrana yayamıyorum,resmi ortaya alıyo,altıyla üstü boş kalıyo.çok sinir etti ya.
 
HUSKY10

HUSKY10

Üye
Teşekkürler emeğin için bende programsız yöntemini uyguluyorum.
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
emegine saglık a21a.ama hiç sevmedim bu programı,anlayamadım bitürlü.background da resmi bitürlü tam ekrana yayamıyorum,resmi ortaya alıyo,altıyla üstü boş kalıyo.çok sinir etti ya.
hemen pes etme.. ilk başta bende bu durumları yaşadım.. hiç bir yerde açıklama yoktu.. sordundamı cevap vermedik..;)

bu konuyu bu yüzden açtım... background resmini nerede yayamıyorsun..? tam sor cevaplıyayım.. iluustrator içindemi... ? başta ne diyorum.. svg hakkında biraz bilgi edinin diye.. yukarıdaki linkleri o yüzden verdim... background ana ölçüsü 240x320 dir.. fakat bu ölçüde imaj koyunca sağdan soldan veya üstten açıklık olabilir. bunun sebebi svg özelliği.. temada bmp, png, jpg resimler kullanma.. şimdilik düz renkler çalış.. 240x320 için 416x416 ebatında svg aç... herhangi bir renk ver... veya swatches aracını kullan... bunu svg şeklinde aşağıdaki resime bakarak masaüstüne kaydet.. oluşan svg resmi sürükle background karesinin üstüne getir. kaydet.


 
  • Beğen
Tepkiler: serotonin
ULTIMATE93

ULTIMATE93

Üye
COK ZOR bu programda tema yapmak bikere program hiçbirseyi kendi yapmıyo tüm ikonları kendin seciyosun ikon patch vermişsin saol ama bunları tek tek yerleştirmek renklerini degiştirmek zor inanın tema yapmaya çok hevesliyim yapıyorum ama ownskinde o da kalitesiz oluyo ownskinde yaptıgım bi tema

http://www.maxicep.com/symbian-9-1-...anlarina-muhtesem-bir-lada-temasi-180636.html
cok ögrenmek istiyorum bu tema yapma işini
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
COK ZOR bu programda tema yapmak bikere program hiçbirseyi kendi yapmıyo tüm ikonları kendin seciyosun ikon patch vermişsin saol ama bunları tek tek yerleştirmek renklerini degiştirmek zor inanın tema yapmaya çok hevesliyim yapıyorum ama ownskinde o da kalitesiz oluyo ownskinde yaptıgım bi tema
http://www.maxicep.com/symbian-9-1-...anlarina-muhtesem-bir-lada-temasi-180636.htmlcok ögrenmek istiyorum bu tema yapma işini

Sen az çok kurcalamışsın.. niçin hemen vazgeçiyorsun.. ben 44 yaşımdayım. sabır ve zaman olayım senden çok daha az..:) fakat illaki yapacağım dedim.. yapıyorum... temalarda ufak tefek hatalarım oluyor. fakat bütün dünya forumlarında yaptığım temalar paylaşılıyor ve teşekkür yağıyor. bundan da büyük mutluluk duyuyorum.. :)
Ownskin hazır çorba gibi birşey... Sen uğraş.. çabala. hazır ikon seti kullanma.. kendi ikonlarını oluştur.. başta. çok uzun sürer..fakat bitince oluşturduğun ikonlardan sonsuz biçimler çıkarırsın.. bak ben bir ikon kalıbı oluşturdum.. kendime göre.. şimdi öyle yapıyorum..

dediğim gibi uğraş.. nerede takıldıysan ben bildiğim kadarıyle yardım etmeye hazırım..:oke:
 
  • Beğen
Tepkiler: serotonin
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
Anlatım ve paylaşım için sağolasın a21a :good:
 
ULTIMATE93

ULTIMATE93

Üye
başlangıç olarak şöyle bişey yaptım bu arada program kolaymış saol


--------------- Ekleme ---------------

bu arada menüyü düzenleyemedim oraya nerden gircez programda

--------------- Ekleme ---------------

cok güzel bi tema daha yaptım ama sertifikalandırınca dosya bozuk uyarısı alıyorum

--------------- Ekleme ---------------

2. yaptıgım tema bunu paylaşcam ama sertifikalandırınca bende dosya bozuk diyo telefon hacki hello cabride ile başka telefonlarda sorun olur diye bekliyorum istiyosanız link verebilirim siz deneyebilirsiniz


 
ULTIMATE93

ULTIMATE93

Üye
saol indiriyorum:yuru
 
bediruhud

bediruhud

Üye
super bı anlatım gercekten cok emek sarfediyorsun emegıne saglık gerçekten .bnde ogrenmek ıstıyorm bu tema olayını .programı ındırdım brazcık kurcaladım baktım lisans işini de hallettim fakat bu onerdegn ıconları ındırdım içindeki icon xml dosyasını da dedgin yere attım ama dıger seylerı nereye atacagım bılemedım :(iconları halledersem biraz daha cözmüş olacagım birde Svg ile sorularım olacak ilerleyen zamanlarda da yardım ederseniz sevinirim bu işi yapmak istiyorum teşekkürler.
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
İkon Nasıl Yapılır..?


Yukarıda verdiğim ikon paketi svg formatındadır. yani bütün ikonlar SVG dir. SVG =scalable vectorel graphic ölçeklenebilir grafikler demektir.. bir örnek ile açıklamaya çalışayım.. herhangi formatta bir resim alın.. bildiğiniz bir resim işleme yazılımı ile örneğin irfan view ile boyutunu küçültün.. mesela 400x600 gibi olan bir resimi 4x6 ebatına küçücük bir resime dönüştürün.. ne görüyorsunuz.. hiç gibi bir şey...
Şimdi az önce küçülttüğümüz resimi yeniden aynı yöntemle eski ebatına geri döndürün.. ne oldu.. eski resimden eser yok.. bulanık bir görüntü..

Svg grafikler öyle değildir.. sonsuz miktarda küçültsenizde büyültsenizde.. resim aynı kalır.. kalitesinde değişme olmaz..
Svg nin bu özelliğini CEP teknolojisinde çok işe yaramıştır.. zira herhangi bir imajın bmp formatında iken örneğin boyutu 300 kb iken svg olduğunda boyutu 5-10 kb düşer.. üstelik kalite artar... Svg nin bu özelliği cep telefonunda çok işe yarar.. çünki telefon mümkün olduğu kadar stabil olmalı küçük şeylerle daha iyi iş yapabilmeli.. örneğin bir ikon... eskiden bir ikonun değişik görüntüleri için sayısı kadar ikon yapılırdı.. üstelik Bmp... hem ikon hemde mske yapılırdı ki boyut çok fazla olurdu.. şimdi ise bir ikon
için bir svg imaj yapılır böylece telefonun o ikonu nerede gösterecekse ona göre küçültür büyültür. nerede gösterirse göstersin. resimin kalitesi değişmez.. net görünür.
Nsesirisi telefonlar ile birlikte son 2-3 yıldır bütün telefonlarda SVG imajlar kullanılıyor.. şu an firefox ve opera SVG imajları tanıyor.. önümüzdeki bir kaçyıl içinde bütün explorer lar tamamiyle SVG olacak.. hem daha kusursuz bir görüntü hemde hız başımızı döndürecek.. bugünkü imkanlara bakıp güleceğiz... :)

Svg formatı işleyen programları yukarıda yazmıştım... Carbide ile en iyi çalışan uyumlu program ADOBE İLLLUSTRATOR CS4 dür. bir önceki sürümü CS3 te işinizi görür.. fakat yeni eklenmiş özellikler çok kolaylıklar sağlıyor.. Programı nasıl ve nereden bulursunuz anlatmama gerek yok sanırım.. köşeyi dönünce soldaki dükkanda.. :ehe(illegal paylaşım yasak)

Adobe İllustrator'u kullanmaya başladığınız andan itibaren.. iddia ediyorum ki.. tiryakisi olduğunuz bilgisayar oyunlarından vazgeçersiniz.. :heyo:

Yukarıda verdiğim ikon paketinden herhangi birine çift tıklayın.. illustrator açılacak.. evet.. kurcalayın.. inceleyin.. bunu burda anlatmak çok zor.. yaptığınızı kayıt edin.. carbide tema programında yerine sürükleyip bırakın... bu kadar.. Temanın bütün imajları SVG dir.. temada bir başka resim formatı kullanırsanız.. çeşitli problemler yaşıyabilirsiniz.. küçük görünür.. tam ekran çıkmaz.. net değildir.. vb vb.
 
  • Beğen
Tepkiler: serotonin
bediruhud

bediruhud

Üye
cok teşşekkür ederım kurcalarken olayı anlamıstım sızınde bole solemenız ogrendıklerımı dogru kıldı ıconları İLLLUSTRATOR ile açınca rengını degiştirebiliorum flan üzerinde oynıyabliyorum fakat bu Carbide.ui'den önce biraz İLLLUSTRATOR'e kafa yormam lazım ki iconları çözeyim sonrası kolay zaten olye degıl mi?:oke:
 


Üst Alt