Telefon Kameranız Ne Kadar İyi?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
Telefon Kameranız Ne Kadar İyi?
Telefon kamerasının kâğıt üstünde iyi göründüğüne bakarak aldanmayın. Bir kamerada dikkat edilmesi gereken tüm özellikleri, bu yazıda topladık.

Kameralar günümüzde, telefonların adeta vazgeçilmez bir parçası konumunda. Her üretici, yeni amiral gemisi telefonunu piyasaya sürerken, yepyeni kamera özelliklerini de beraberinde tanıtıyor. Peki, hangi telefon kamerasının daha iyi olduğunu nereden bileceğiz? Bu soruya cevap verebilmek için kameraları birbirinden ayıran bileşenlere bakmak ve ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Ben de sizler için, tüm bu ayrıntılara değinen bir yazı hazırladım. Bu yazıyı okuduktan sonra telefon kameralarıyla ilgili aklınızdaki pek çok sorunun giderileceğine inanıyorum. Keyifli okumalar dilerim.

Megapiksel Üreticilerin, tüketicileri yanıltmakta bugüne kadarki en büyük başarılırından biri megapikseli, kameranı en önemli özelliğiymiş gibi göstermek oldu. Bu sebepten günümüzde çok fazla kullanıcıda ‘megapikseli yüksekse, fotoğraf kalitesi de o kadar iyidir’ yanılgısı var.

Hâlbuki megapiksel faktörünün etkilediği tek şey; fotoğraf baskısının aynı kalitede ne kadar büyük bir kâğıda basılabileceğiyle alakalı. Rakamlarla açıklamam gerekirse; 2MP kamerayla çekilmiş bir fotoğrafı 300PPI yani 300 piksel yoğunluğunda basabilmek için 15cm’e 10cm ölçülerinde bir kâğıda ihtiyaç duyulur. 8MP’lik kamerayla çekilen bir fotoğrafı 300PPI’da basabilmek içinse 27cm’e 20cm ölçülerinde bir kâğıt gerekir.

Şimdi biraz daha somut örneklere geçelim. Yukarıda 8MP’e kadar çıkabilen Canon marka EOS 60D DSLR model kamerayla çekilmiş 2,5MP’lik bir fotoğraf yer alıyor. Aşağıdaysa iPhone 4S’le çekilmiş 8MP’lik bir fotoğraf var. İki görüntü de da mümkün olduğunca fotoğraf çekme ayarında ve ışık pozisyonunda çekildi. iPhone 4S’in ayarları; f2,4 lens aralığı, 125 ISO değeri ve 1/20 pozlandırma süresi şeklinde. Canon’un ayarlarıysa; f2,5 lens aralığı, 125 ISO değeri ve 1/15 pozlandırma süresi şeklinde.

Üzerine tıklayarak daha büyük görebileceğiniz fotoğraflardan anlaşıldığı üzere daha düşük megapiksele sahip Canon kamerayla çekilmiş fotoğraf çok daha kaliteli duruyor. Başka bir deyişle megapikselin fotoğraf kalitesini etkileyen en önemli faktör olmadığını söyleyebilirim.

Görüntü Sensörü Kameranın en önemli parçalarından biri olan sensörler, ışığı elektrik sinyallerine çevirerek, cihazın işleme ve fotoğrafı dijital ortama aktarabilmesini sağlıyor. Bu sebepten genel kalitenin belirlenebilmesi için en önemli bileşenlerden biri arasında.

Bugüne kadar süregelen bilgiler doğrultusunda büyük sensörlerin, küçüklere kıyasla daha iyi olduğu biliniyor. Ancak bu varsayım, yalnızca ideal senaryonun var olduğu bir ortamda gerçekleşebiliyor. Aynı büyüklükte sensöre sahip iki farklı telefonun çektiği fotoğraf kalitesinde bile farklılıklar olabiliyor. Çünkü sensörler, büyüklüğün yanı sıra kaliteye bağlı olarak farklılık gösterebiliyorlar.

Bu yüzden şunu diyorum; bir kamerayı megapikseline ya da sensör özelliklerine bakarak yargılamayın. Bakmanız gereken unsurlar yalnızca kalite ve çektiğiniz fotoğraflardaki detaylarda saklı.

Optikler Bazı üreticiler, telefonlarının reklamını yaparken, ünlü optik markalarının isimlerini pazarlık kozu olarak kullanabiliyorlar. Ne yazık ki ünlü optik markaları bazen yanıltıcı olabilir. Optiklerde gerçekten önemli olan husus; lenslerin kalitesidir.

Optik sistem, ışığı sensöre aktarma görevi görür. Bu sebepten daha iyi optikleri olan bir kamera, son görüntüyü daha mükemmel alabilir.

Lens Aralığı Lens aralığı, profesyonel fotoğrafçıların en çok ilgilendiği özelliklerinden biri arasında yer alır ancak günümüzde telefon kameralarında da bu terimi sıkça duymak mümkün. fx.x şeklinde sunulan lens aralığı numarası, ışığın sensörden geçtiği genişlik aralığını temsil eder. Düşük aralık değerine sahip lensler içeri daha fazla ışık geçirebilirler. Bu da ISO değerini düşürerek, az ışıklı ortamlarda daha iyi performans elde edilmesini sağlar.

Peki, lens aralığı fotoğrafları ne ölçüde etkiliyor? Yukarıda Canon DSLR kamera ile f2.0 lens aralığında çekilmiş bir fotoğraf yer alıyor. Aşağıdaysa aynı kameranın f4.0 lens aralığı değerinde bir fotoğrafı var. En aşağıdaki fotoğraftaysa f2.4 değerine sahip iPhone 4S ile çekilmiş bir fotoğraf var. Fotoğraflardan görülebileceği üzere dar lens aralığı ile çekilmiş fotoğrafta daha fazla derinlik ve daha az bozulma var.

LED Flash vs Xenon Flash Karanlık ortam veya gece çekimlerinde daha iyi performans elde edebilmek için bazı harici bileşenler kullanmak gerekir. Bu yüzden iyi kamerası olan telefonların %99’unda bulabileceğimiz LED Flash parçası yer alır. Hâlbuki Xenon Flash teknolojisi, daha iyi sahne yakalayan ve daha kısa sürede fotoğraf çekebilen, çok daha kuvvetli parlaklık verilebilir. Ne yazık ki Xenon Flash, hem çok pahalı olmasından hem de çok fazla güç tüketmesinden ötürü üreticiler tarafından fazla tercih edilmiyor.

Kamera Ayarları Mükemmel fotoğrafı yakalayabilmek için cihazın iyi olması gerektiği kadar ayarlar da doğru yapılmalıdır. Focus, renk dengesi, pozlama ve ISO hızı gibi ayarlar, telefon kameraları tarafından genelde otomatik olarak ayarlanabiliyor. Bu da kullanıcılara fazla bir iş bırakmıyor ancak bazı durumlarda elle müdahale etmek gerekebiliyor.

Örneğin bazı telefonlarda hareketli çekimlerde oluşan‘blurlanma’ efektini azaltmak için “spor çekim modu” yer alır ancak bu mod aktif olduğunda ISO hızı çok yüksek tutulur ve bu da dijital gürültünün çok fazla olmasına yol açar.

Donanım ve Yazılım İşlemleri Son olarak fotoğraf çekme işleminin en kirli işlerini yapan donanım ve yazılım faktörlerini es geçmemem gerekiyor. Cihazın işlemcisi ve bazı yazılımsal faktörlerin algoritmik çalışması sayesinde, sensörden dijital ortama aktarılabilme olayı işlenebiliyor.

Donanım ve yazılım performansı, yalnız görüntü kalitesini değil, kullanıcı tecrübesini de baştan aşağı etkileyen bir faktör. Örneğin günümüzde bazı telefonlar, çok gelişmiş donanımları sayesinde fotoğraf çekim işlemi sırasında hiçbir gecikme yapmazlar. Benzer şekilde iki fotoğraf çekimi arasındaki hız farkı da donanımsal faktörlerden etkilenir.

Sonuç Toparlamak gerekirse, telefonların kamera performansı pek çok faktöre dayanıyor ve bunların her biri ayrı önem taşıyor. Firmaların belli bir optik markasının ismini kullanması ya da sensörlerini allandıra pullandıra anlatması gibi bazı pazarlama taktiklerine kanmayın. Bir kameranın ne kadar iyi olduğuna yalnızca ve yalnızca siz karar verebilirsiniz. Telefonu biraz deneyin, birkaç fotoğraf çekin ve ne kadar iyi olduğunu kendi gözlerinizle görün.

(techno-labs)

• Beğen
Tepkiler: Tommy Vercetti ve Elektr0

crazy_oruc

crazy_oruc

Üye
çok teşekkürler. Güzel bir konu.

Elektr0

Elektr0

Üye
LED Flash vs Xenon Flash

bana göre Led flaş her türlü daha üstün mesela karanlık bir ortamda makro modda foto çekerken LEd fener görevi görerekten daha iyi sonuçlarda foto çekilebilir.. Xenon flaş yakın çekmlerde patlama yaparak aydınlık sağladığı için fotolar yanar .. sensör tarafından beyaz ışık çok fazla aygılanır yani... Günümüzde led flaşlarda xenonler kadar güçlüler. Xenon her ne kadar SLR , DSLR ve Dijital F. makinaların vazgeçilmesi olasada cep Telefonlarında olmaması gereken bir flaş türü... Hem fazla güce ihtiyaç duyuyor hem telefonun yapısını kalınlaştırıyor(xenon flaş Kondansatör ile birlikte çalışmaktadır kondansatör gibi bir elektronik malzeme telefonu oldugunca kalın hale getirir) hemde maliyetli... LED flaş her türlü iyi tabiki Cep telefonlarında... :oke:

SeniGördüm

SeniGördüm

Üye
guzel haber

codblackops2

codblackops2

Üye
Yararlı konu.Teşekkürler.

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Bundan böyle lens aralığı ve xeon flash özelliklerine özellikle dikkat edeceğim :tşk: konu için.

SeniGördüm

SeniGördüm

Üye
:tşk:

MasteLaa

MasteLaa

Üye
özellikle telefonlarda sistem kamerayi da onemli ölcude etkiliyor..konu cok guzel konu.

Jomolocco

Jomolocco

Üye
bilgi icin tesekkurler. bazi arkadaslar megapiksel yarisi yapiyorlardi sanirim bu onlari susturur :oke:

Never_Back_Down

Never_Back_Down

Üye
:tşk: Güzel konu iş megapixel ile bitmiyormuş :)

Kerim.

Kerim.

Üye
:tşk: yararli konu.

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Nokia'nın 41 MP ile yarıştırabiliriz benim Xperia pro'yu :d:

Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Şaka yapmıştım :ehe

Jelly Bean

Jelly Bean

Üye
Kamera kadar, resmi çektikten sonra açan cihazın kaliteside önemli mesela herhangi bir makineyle cekılen bir fotografı Galaxy W ve Neo V ye atsak Neo cok daha kaliteli gösterir çünkü pp değeri wondere göre cok daha yuksek ve led ekran.
Konu için :tşk:

HakaN-06

HakaN-06

Üye
teşekkürler

avcitalip

avcitalip

Üye
bunu biliyordum mesela bu durumu şöylede açıklayabiliriz çin malı bir 3.2 MP lik kamerası olan bir telefonla 3.2 MP kamerası olan 5800 veya samsung Monte karşılaştırması yapınız aradaki farkı anlarsanız herşeyin megapixel de bitmediğinide anlarsınız :oke:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt