Tavsiye Tartışalım: Nokia World 2013 Beklentilerimizi Karşıladı Mı? Sırada Ne Var?

Sponsorlu Bağlantılar

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Tartışalım: Nokia World 2013 Beklentilerimizi Karşıladı Mı? Sırada Ne Var?

Evet arkadaşlar, beklenen Nokia World 2013 etkinliği bugün sabah Türkiye saati ile 10:00'da Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi şehrinde yapıldı.

Söz konusu etkinlikte, beklendiği gibi 6 adet yeni Nokia cihazı tanıtıldı.

Bunlardan 3 tanesini, Asha serisine yeni eklenen Asha 500, 502 ve 503 modelleri oluşturdu.

Diğer 3 tanesi ise daha önce sızan bilgilerden bilindiği gibi Lumia serisinin 1320, 1520 ve 2520 modelleri oldu.

Bunlardan "Haydut" kod adlı Lumia 1520 bizleri yanıltmadı ve üst seviye özellikleriyle Windows Phone'lu Lumia serisinin yeni amiral gemisi oldu.

10.1 inçlik WinRT'li tablet modeli olan Lumia 2520'de hemen hemen beklenen özelliklerde çıktı ve firmalar arası tablet yarışında yerini aldı.

Ancak hiç kuşkusuz beklenmeyen sürpriz Lumia 1320'den geldi. Dün akşama kadar sızan bilgilerde, Lumia 1320'nin hemen hemen Lumia 1520 ile aynı özelliklerde olacağı, ancak ekranının biraz daha ideal boyutlarda 5 inç olacağı, bunun dışında ise küçük farklılıkların olacağı düşünülüyordu.

Dün akşamdan itibaren gerek görsel gerekse yazılı olarak sızmaya başlayan bilgilerde ise, cihazın beklenenin aksine "Lumia 625 benzeri büyük ekranlı alt seviye bir telefon olacağı" belirtilmiş ve pek çok kişinin hayalinin üzerine kocaman bir kara bulut çökmüştü.

Aslında Lumia 625 benzeri bir cihazın çıkarılabileceği duyumlarına daha önce birkaç haberimizde yer vermiş ve kod adının Batman olduğunu ifade etmiştik. Ancak daha sonradan sızan haberlerde Lumia 1320 ile Batman kod adlı cihazın birbirinden farklı cihazlar olduğu, 1320'nin 1520'ye benzer özelliklerde Verizon'dan çıkacak "5 inç ekranlı Lumia 929 isimli modelin global versiyonu olacağı", Batman'in ise müzik ağırlıklı bir alt seviye telefon olacağı şeklinde bilgiler yer almıştı.

Ancak bugün gördük ki, dün geceden itibaren havayı kasvete bürüyen kötü haberler doğru çıktı ve Lumia 1320 dediğimiz cihaz Lumia 625'in geliştirilmiş versiyonu olarak raflarda yerini aldı.

Bunun yanı sıra etkinlikte tanıtılması beklenen Treasure Tag ve Nokia Guru adlı aksesuarlara yer verilmemesi dikkat çekti.

Etkinliğin kullanıcıları sevindiren ve acı olmayan sürprizi ise yazılım cephesinden geldi. Windows Phone kullanıcıları uzun zamandır bekledikleri resmi Vine ve Instagram uygulamalarının yakında mağazadaki yerini alacağı haberini aldılar. Bunun yanı sıra pek çok yeni oyun ve uygulama da mağazadaki yerini alırken, Temple Run 2, Asphalt 8 gibi popüler oyunların da yer aldığı pek çok oyun ve uygulamanın da yakında geleceği belirtildi.

Bunun yanı sıra çok detayına girilmese de Nokia'nın bugüne kadar Bittersweer Shimmer olarak anılan "Black" kod adlı güncellemesine de değinildi. Bu güncelleme ile Nokia'nın kamera uygulamaları (Smart Cam, Pro Cam vb) tek çatı altında birleştirilerek Nokia Camera adı altında tek uygulamaya dönüştürülüyor. Fotoğraflarla hayatımızı, yolculuklarımızı, günlük yaşantımızı ve bulunduğumuz yerleri bir hikaye gibi sosyal ağlara yansıtacak olan StoryTeller uygulaması geliyor. Tabi güncellemenin içeriği bunlarla sınırlı değil. Glance Screen bildirimleri ve renk özelleştirmeleri, kamera performans iyileştirmeleri, RAW formatı desteği ve daha pek çok yenilik yolda....

GDR3 güncellemesinin resmi dağıtımının Kasım sonu-Aralık başında başlaması ile birlikte Black güncellemesinin de tüm cihazlara verilmeye başlanacağı tahmin ediliyor.

Peki sırada ne var?

Nokia Treasure Tag ve Nokia Guru aksesuarları nerede?

Nokia, Lumia 1320 ile 1520 numaralandırmaları arasında yer alan 1420 boşluğunu herkesin beklediği 5 inçlik üst seviye cihazla, yani çıkaracağı Lumia 1420 adlı bir modelle doldurur mu?

Bu yıl başka modeller tanıtılır mı?
Nokia'dan Akıllı Saat gelecek mi?
Yoksa gerek WP8 gerekse cihaz anlamında, beklenen sürprizler Ocak-Şubat 2014 döneminde mi gelecek?
Uygulama ve oyun olarak geleceği açıklanan listenin dışında gelecek sürpriz oyun ve uygulamalar olur mu?

Tartışalım, değerlendirelim...

Son düzenleme:

ElectroTR

ElectroTR

Üye
ben nokia treasure tag ve nokia guru gibi aksesuarların da tanıtılmasını bekliyordum. Bir de wp 8.1 den de birşeyler gösterebilirlerdi. sadece 3 cihaz ve birkaç uygulama tanıtıldı. Geçen seneki 920 nin tanıtıldığı etkinlik gibi bombalar bekliyodum.

maydinmaydin

maydinmaydin

Üye
ben güzel düzgün metal kasalı üst seviye bir telefon bekliyordum ama olmadı. ayrıca nokianın telefon modellerine isim verme stilini hiç beğenmiyorum. şimdi 1320 denilen model 820 ve 920 den daha mı üst seviye bir modelki 1320 diyorsun!!

Dexter Morgan

Dexter Morgan

Üye
bence etkinlik haberleri iyiydi lakin 1320 beklenti altında kaldı ama alınası bir cihaz o batarya bitmez :D

kurtoglu00

kurtoglu00

Üye
1320 hayal kırıklığı 1520 çok güzel olmuş ama 6 inç fazla olmuş 1520 5 inç olsa süper olurdu 6 inç cebe sığmaz 920 yi satıp alırdım yoksa

• Beğen
Tepkiler: skynet
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Eğer Lumia 1320 beklendiği gibi 1520 özelliklerinde ve 5 inç olarak çıksaydı, bir sonraki telefonum olacaktı. Ama resmen yıktı geçti bizi.

Ancak ticari açıdan düşündüğümüzde, Lumia 1320 bu tip özelliklerde çıksaydı 1520'nin satış yapması mümkün olmayacaktı.

Tahminimce Nokia böyle bir cihazı en geç Ocak 2014'te yapılacak CES fuarında veya Şubat 2014'te yapılacak MWC fuarında duyuracaktır. Adı da büyük ihtimalle Lumia 1420 olur. :hmmm

mesutcinik

mesutcinik

Üye
1320 tüm arkadaşların dediği gibi hayal kırıklığı oldu, ancak bizlerden ve başkalarından aldıkları geri bildirimlere göre 1520'nin bir inç daha küçük ekranlı bir modelini oluşturabilirler tabi tek umudumuz bunu umursamaları yönünde ama 1520'de çok güzel telefon gerçekten ben 920'yi de alırken büyük dedim ama şimdi hiç farketmiyor bence 6'' ekran boyutuda bir süre kullanıldıktan sonra normal gelecek

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
benim için etkinlikteki tek sürpriz Lumia1320'nin kamerası oldu. Onun dışındaki özelliklerin düşük olacağını dun akşam da konuşmuştuk.

Genel olarak bence etkili bir gün organize edilmiş. Tanıtılan cihazlar hedefe nokta atış olmuş. İnternet üzerinde editörlerin de genel kanısı Nokia'nın dersine iyi çalıştığı yonunde. Lumia1320 beklenen özelliklerle gelmemesi nedeniyle tepki alsa da cihaz bazında bakıldığında genel olarak başarılı bir olmuş. Fiyatlandırmasına bakılınca da hedef kitlesi çok geniş olacak gibi görünüyor.

Lumia1520'den sürpriz yaşamadık. Son derece güzel konumlandırılmış,donanım,tasarım yönünden de başarılı bir iş çıkartılmış.

Asha'lar konusunda da bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Çift tıkla uyandırma Asha serisine getirilmiş fakat bir fark var. Çift tıktan sonra sağa veya sola swipe yaparak kilit ekranından direk olarak kamera uygulamasına geçilebiliyor.

Bir diğer nokta da Lumia Black güncellemesi ve Glance Screen bildirim desteği. Mevcut kilit ekranında bildirimler sadece görsel olarak gösteriliyor ve hiç bir işlevleri yok. Canlı yayın sırasında anladığım kadarıyla Lumia Black güncellemesiyle Glance Screen bildirimleri ilgili menuyu ulaşmak için işlevsel olacaklar. Bir nevi glance ekranına bildirim live tile'ı atanabilecek. Bu konuda daha önce de bu yönde bilgiler geliyordu zaten.

ben bu yıl artık herhangi bir etkinlik beklemiyorum. Lumia929 Amerika'da Verizon'un kendi düzenleyeceği bir mağaza etkinliğiyle tanıtılır.

Hevesinizi CES ve MWC fuarlarına saklamınızı öneririm:)

kurtoglu00

kurtoglu00

Üye
Eğer Lumia 1320 beklendiği gibi 1520 özelliklerinde ve 5 inç olarak çıksaydı, bir sonraki telefonum olacaktı. Ama resmen yıktı geçti bizi.

Ancak ticari açıdan düşündüğümüzde, Lumia 1320 bu tip özelliklerde çıksaydı 1520'nin satış yapması mümkün olmayacaktı.

Tahminimce Nokia böyle bir cihazı en geç Ocak 2014'te yapılacak CES fuarında veya Şubat 2014'te yapılacak MWC fuarında duyuracaktır. Adı da büyük ihtimalle Lumia 1420 olur. :hmmm
1520 yi 5 inç yapaydı bari

Bay H

Bay H

Üye
Lumia 525 in duyurulmasını bekliyordum açıkçası xpressmusic tarzı müzik odaklı bir cihaz olacağı söyleniyordu gelecek etkinlikte tanıtacaklardır umarım.

kurtoglu00

kurtoglu00

Üye
benim için etkinlikteki tek sürpriz Lumia1320'nin kamerası oldu. Onun dışındaki özelliklerin düşük olacağını dun akşam da konuşmuştuk.

Genel olarak bence etkili bir gün organize edilmiş. Tanıtılan cihazlar hedefe nokta atış olmuş. İnternet üzerinde editörlerin de genel kanısı Nokia'nın dersine iyi çalıştığı yonunde. Lumia1320 beklenen özelliklerle gelmemesi nedeniyle tepki alsa da cihaz bazında bakıldığında genel olarak başarılı bir olmuş. Fiyatlandırmasına bakılınca da hedef kitlesi çok geniş olacak gibi görünüyor.

Lumia1520'den sürpriz yaşamadık. Son derece güzel konumlandırılmış,donanım,tasarım yönünden de başarılı bir iş çıkartılmış.

Asha'lar konusunda da bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Çift tıkla uyandırma Asha serisine getirilmiş fakat bir fark var. Çift tıktan sonra sağa veya sola swipe yaparak kilit ekranından direk olarak kamera uygulamasına geçilebiliyor.

Bir diğer nokta da Lumia Black güncellemesi ve Glance Screen bildirim desteği. Mevcut kilit ekranında bildirimler sadece görsel olarak gösteriliyor ve hiç bir işlevleri yok. Canlı yayın sırasında anladığım kadarıyla Lumia Black güncellemesiyle Glance Screen bildirimleri ilgili menuyu ulaşmak için işlevsel olacaklar. Bir nevi glance ekranına bildirim live tile'ı atanabilecek. Bu konuda daha önce de bu yönde bilgiler geliyordu zaten.

ben bu yıl artık herhangi bir etkinlik beklemiyorum. Lumia929 Amerika'da Verizon'un kendi düzenleyeceği bir mağaza etkinliğiyle tanıtılır.

Hevesinizi CES ve MWC fuarlarına saklamınızı öneririm:)
ali bey bu asha ların işletim sistemi ne bunlarla ilgili bilgi forumda varmı acaba

Invoke

Invoke

Üye
Ben 1520yi çok beğendim :D 6"de cebe sığar =)

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
Invoke

Invoke

Üye
Kanguru gibi cep lazım o telefona.
Ya da özel pantolon diktirmek lazım, bahçıvan pantolonu gibi :)

Özel pantolon lafının aynısını demiştim Zultra çıkınca; ama şimdi öyle düşünmüyorum =) Dar kot giymiyoz sonuçta, tabi kişiye göre değişir ama ben alırsam sorun olmaz =)

mesutcinik

mesutcinik

Üye
Kanguru gibi cep lazım o telefona.
Ya da özel pantolon diktirmek lazım, bahçıvan pantolonu gibi :)
abi bi görmek lazım ya elinde fena durmuyodu elemanın ama ele almak lazım çok güzel gözüküyor

papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
ben bunu işyerimde kesinlikle kullanamam. Kullanabilsem de kıyamam. :ehe o yüzden büyük ihtimalle ikici veya üçüncü cihaz olarak kalkacak bende:(

mesutcinik

mesutcinik

Üye

Nokianın 1520 için ilk aksesuarı bu olur sanırım :zuhaha::zuhaha:

• Beğen
Tepkiler: Akhtoher, suyunsesi ve bulutsuzgece
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
  • Beğen
Tepkiler: Akhtoher, MCR Killjoy, suyunsesi ve 1 kişi daha
mesutcinik

mesutcinik

Üye
:kop2:

Cihaz Elop'un elinde dev gibi duruyordu.
Bir an Elop 1520'si değil de, 1520'nin Elop'u var gibi gördüm :sirit:
Abi bunlar nokiadan beklemediğimiz hareketlerdi 5'' sınırında kalmalıydılar biz alışık değiliz böyle şeylere neymiş öyle 15.24 cm ekran mı olur ya :kop:

Üst Alt