Tarihi ziyaretin Yunan basınında yankıları

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
NoScatter

NoScatter

Üye
    Konu Sahibi
Tarihi ziyaretin Yunan basınında yankıları
Yunan basını, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyaretinde iki ülke arasında sadece günlük konularda anlaşmalara varıldığı” değerlendirmesinde bulundu. İki taraf arasında imzalanan 21 anlaşmaya ve iyi ortama rağmen Türk-Yunan ilişkilerdeki yolun uzun olduğu da öne çıkan görüş oldu.

Basın-yayın organları, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun “taraflar arasında varılan anlaşmaların gelecekte daha zor konuların ele alınması yolunu açabileceği” şeklindeki açıklamasını öne çıkardılar ve bu açıklamayı aynı zamanda, "iki tarafın görüşlerinde mesafe bulunduğunun göstergesi" olarak yorumladılar.
Kathimerini gazetesi, “Tüm ağırlık artık istikşafi görüşmelerde” başlıklı haberinde, “Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinde Türk-Yunan ilişkilerinde sadece günlük konularda mutabakat sağlandığını, bunun ise ziyaretten büyük beklentileri olanları hayal kırıklığına uğrattığını” yazdı.
Gazete, Türk-Yunan ilişkilerinde sadece istikşafi görüşmeler kanalıyla özlü bir ilerleme kaydedilebileceği değerlendirmesinde de bulundu. “Başbakan Erdoğan'ın şüphesiz sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyaretinde imzalanan anlaşmalarla somut bir netice elde edildiğini” belirten gazete, “Yüsek Düzeyli İşbirliği Konseyinin ise Türk-Yunan işbirliği alanında yeni bir devir açacağını” vurguladı.
To Vima gazetesi, “Tebessümlerden taleplere” başlığı altındaki haberinde, “İki taraf arasında imzalanan 21 anlaşmaya ve iyi ortama rağmen Türk-Yunan ilişkilerdeki yolun uzun olduğunu” yazdı.
“Başbakan Erdoğan'ın basın toplantısı sırasında 5 talepte bulunduğunu” savunan gazete, bu talepleri, “Ege'de uçan savaş uçakları ve tatbikatlar için özel statü, Kıbrıs meselesinin 2010 yılı içinde çözülmesi için çok taraflı uluslulararası toplantı, kıta sahanlığının belirlenmesinde Lahey Adalet Divanının aradan çıkması, istikşafi görüşmelerin verimli olması halinde casus belli'nin iptali ve Ekümenik Patriğin Müslüman Azınlık müftüleriyle eşitlendirilmesi” şeklinde sıraladı.
Gazete, adlarını vermediği siyasi ve diplomatik kaynakların, “Başbakan Erdoğan'ın basın toplantısında masaya çok sayıda talep getirmesinin endişe ve kaygı yarattığını” söylediklerini kaydetti.
To Vima, iki liderin geçmişin ağırlığını geride bırakarak yeni bir başlangıç için niyetlerini dile getirdiklerini ve adım adım yakınlaşma sağlanması yönünde günlük politika konularında mutabakat sağladıklarını kaydetti.
“Basın toplantısında iki liderin de birlikte yer alarak ilk kez samimi ve dolaysız şekilde anlaşmazlıkları nasıl algıladıklarını” ifade ettikleri yorumunda bulunan gazete, “söz konusu anlaşmazlıkların çözümlenmesinde bir mekanizma oluşturulmaması nedeniyle ağırlığın istikşafi görüşmelere düştüğü” değerlendirmesini yaptı.
Elefterotipia, “Gülümsemelerin ardında uzlaşmazlık” başlıklı haberinde, “Papandreu hükümetinin Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönem başlaması yönündeki çabalarının basın toplantısına kadar sürdüğünü ve Başbakan Erdoğan'ın var olan güzel ortamı masaya getirdiği Yunanistan aleyhindeki talepleriyle birkaç dakikada bozduğunu” ileri sürdü.
Gazete, “İkili ilişkilerde önemli olan konularda adım atılmamasına rağmen, turizm, güvenlik ve eğitim gibi alanlarda çok iyi sonuçlar alındığını” vurguladı.
Etnos gazetesi, “Sıcak tokalaşmalardan sonra soğuk gerçek” başlıklı haberinde, “Erdoğan'ın ikili ilişkilerde dile getirdiği sert tezlerinin farklı bir yakınlaşma yönündeki beklentileri yanıtsız bıraktığı” yorumunda bulundu.
Haberde, “Yunan hükümetinin zor duruma düştüğünü ve Papandreu'nun ziyaret ortamının bozulmaması için söz konusu tezlere yanıt vermekten kaçındığı görünümünü verdiği” kaydedildi.
Elefteros Tipos gazetesi, Başbakan Papandreu'yu, “milli konularda taviz vermekle” suçlarken, yalnızca günlük konularda anlaşmalar imzalandığını savundu. Gazete, turizm, endüstri ve ticaret alanında taraflar arasında çok sayıda temas gerçekleştirildiğini ve anlaşmalar sağlandığını da vurguladı.
Apoyevmatini gazetesi ise Başbakan Erdoğan'ın “Türkiye'nin Ege, Kıbrıs ve Batı Trakya konularındaki sabit tezlerini masaya olumsuz bir şekilde getirdiği” görüşüne yer verdi.

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
228
Selim Baltaci
TheNightMare.
Cevap
0
Görüntüleme
443
TheNightMare.
Cevap
0
Görüntüleme
408
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
262
x-scarface


Üst Alt