Tanıtıcı reklamlar ile satılan ballara dikkat edin...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Tanıtıcı reklamlar ile satılan ballara dikkat edin...
Televizyon ve çeşitli mecralardaki reklamlarla satılan balların sahteliğine karşı çok fazla şikayet aldıklarına dikkat çeken Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, “Mevzuata aykırı üretilmiş balın zararları, içeriğine göre değişmek üzere, gıda zehirlenmesinden, petrol ürünü katılmış balmumları ve naftalinin kanserojen etkisine kadar değişebilmektedir” dedi.

Dr. Ömer Deveci, son dönemlerde hızla artan ve nerede ise her mecrada karşımıza çıkan bal reklamlarına karşı tüketicileri uyardı. Konu hakkında çok fazla şikayet aldıklarına dikkat çeken Deveci, acilen denetim yapılmasının şart olduğunu belirterek hem Şikayetvar’a gelen şikayetleri paylaştı hem de sağlık açısından uyarılarda bulundu.

Doğrudan satış yöntemini kullanan firmalar reklamlarda ‘organik ve karakovan’ olarak bilinen özel bal çeşitlerini piyasanın kat kat altında satmasının ardındaki gerçek gelen şikayetler sonrası çıktı diyen Deveci, tüketicilerin nasıl kandırıldığını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı:

Kanserojen Etkisi Var!
“Reklamlarda balın faydaları sıralanıyor ve birçok hastalığa iyi geldiğinden bahsediliyor. Saatlerce satış için ikna ediliyor. Gelen şikayetlere göre reklamlar sonrası alınan ürünler tanıtımı yapılan üründen çok farklı çıkıyor. Bal, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde belirtilen özellikleri taşımalıdır. Mevzuata aykırı üretilmiş balın zararları, içeriğine göre değişmek üzere, gıda zehirlenmesinden, petrol ürünü katılmış balmumları ve naftalinin kanserojen etkisine kadar değişebilmektedir. Balların etiket bilgilerinin Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme kurallarına göre tam ve doğru olduğuna, son kullanma tarihine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gerekli onayları almış olmalı, ürününü ambalajında herhangi bir deformasyon olmamalı, uygun saklama ve hijyen koşullarının sağlanmış olması gerekir. Açıkta satılan ballarda riski tüketici, markalı ballarda ise riski ambalajlayan firma taşır. Balın kalitesini tadarak ya da başka herhangi bir duyusal özelliğinden anlamak mümkün değildir. Alınan balın markasını yıllar içerisinde kanıtlamış, güvenilir bir marka olmasına, üründe parti numarası, dolum tarihi, son kullanma tarihi, firma adı adresi, telefonu gibi ürün ve firma kimliğini açıkça belli eden ibarelerin bulunmasına ve kapakta garanti bandı olmasına dikkat etmek gerekir. Ancak bal olmadığı halde isminde balı çağrıştıran ifadeler geçen ve tasarımında balı andıran görseller-grafikler bulunan bazı ürünler ‘Bal Aromalı Şurup’ adı altında satışa sunulmakta ve bu durum etiketlerinde kolayca okunacak formatta belirtilmemektedir. Bu ürünleri bal zannederek almamak için alınan ürünün etiketinin iyice okunması gerekir.”

Yapay Petekler Var
Reklamlarda tanıtımı yapılan balları aldıktan sonra gelen balların sahte olduğunu iddia eden şikayetçiler Şikayetvar’da şikayetlerini şöyle dile getirdiler:

“Firmanın ismini radyodan duydum. Birkaç dini ağırlıklı yayın yapan radyolardan. Karakovan balının 3 Kg'mı 100 TL şeklinde kampanyalarının olduğu dönemlerde sipariş verdim. Tahmini Mart 2011 döneminde Sürat Kargo Tavas/Denizli şubesinden 100 TL vererek teslim aldım. Bal fenni bal çıktı. Balın içerisinde tel ve yapay petekler vardı. Firmayı hemen hemen her ay ayda 4-5 defa ve tarafıma verilen bildiğim 3 tane farklı telefon numaralarını da aradım. Sonuç hep hüsran.”

“Yersem Zehirlenir Miyim?”
“Televizyonlarda ve internette hiç durmadan doğru dürüst imajı ile herhangi bir marketten 10 TL alacağını en markasız baldan bile daha kötü bir balı herkese satıyor. Karakovan balı sipariş ettik. Van Bitlis Siirt gibi illerde el değmeden doğal gerçek Karakovan balı diye. Gelen bal 10 TL'ye markette satılan çiçek balı hatta ondan bile kalitesiz. Bu kadar parayı sahte bir ürüne sadece yayınlanan kanallara güvenimizden dolayı verdik. Bu firmayı aradım yüzüme bakmadılar, ‘git bildiğin yere şikayet et’ dediler. 3 kavanozu 100 TL aldım şimdi 5 kavanozu satmaya başladılar. İnanın balla alakası olmayan bu ürünü 10 kavanozu 100 TL'ye bile satabilirler. Karakovan balı kim bunlar kim. Acaba gelen ürünü yersem zehirlenir miyim diye şüphedeyim.”

Suni Bal
“Reklama çıkan beyefendi hakiki Karakovan balının olması gereken özelliklerini anlatıyor. Renginden, kokusundan, petek ve balmumu özelliklerinden bahsediyor. Çok özel bir kampanya yaptıklarını dile getiriyorlar, bir de reklamlarını seyircinin güveneceği TV kanallarında çıkarılıyor. Gelin görün ki gönderdikleri bal piyasada 5-6 TL'ye satılan şeker balı. Üstelik Karakovan diye güvendiğimiz petek balı arının yaptığı bir petekte değil tamamen suni. Erittiğinizde ortaya balmumu değil sert bir yapıya sahip sert plastiki bir madde çıkıyor.”

Şeker Katmışlar Sıcak Suda Bekletin Diyorlar
“Tanıtıcı reklamlar sonrası aldığım 5 kg bala 110.00 TL ödedim iki kavanoz bitmeden bal şekerlenmeye başladı çok şaşırdım daha önce başka bir firmadan aldığım bal 1 senedir kavanozunda ve aldığım gibi duruyor. Hemen müşteri hizmetlerini aradım durumu anlattım dalga geçer gibi sıcak suda bekletin eski haline döner dediler resmen şeker katmışlar ve bunu kabul etmekten sıkılmıyorlar üstüne akıl veriyorlar bir daha asla alışveriş yapmayacağım firmalar arasında.” kaynak : gazeteport
 


Astrosman

Astrosman

Üye
Her kanalda çıkıyor bu reklam....
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
aynen aynen ya abi hangi kanalı açsam adamın birinin elinde bal şu paraya şu kadar bal gönderiyoruz sinir oluyorum ya
 
Astrosman

Astrosman

Üye
aynen aynen ya abi hangi kanalı açsam adamın birinin elinde bal şu paraya şu kadar bal gönderiyoruz sinir oluyorum ya

özellikle vatan tv. Adamlar sanki abone olmuşlar ekran önünden ayrılmıyorlar......
 
furkan5800

furkan5800

Üye
[h=6]Polis: Evlat Teslim Olursan Sana 1 Değil 2 değil 3 değil 4 değil tam tamına 5 kavanoz balderesi bal ve yanında 75 tl değerinde polen hediye ederim.. :D[/h]
 
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Astrosman

Astrosman

Üye
[h=6]Polis: Evlat Teslim Olursan Sana 1 Değil 2 değil 3 değil 4 değil tam tamına 5 kavanoz balderesi bal ve yanında 75 tl değerinde polen hediye ederim.. :D[/h]

ben fbi keven costner adres ver :polis:
 
tempestshine

tempestshine

Üye
Ben neden hiç görmedim :hmmm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
337
komando04
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
433
Haydar
Haydar
Cevap
23
Görüntüleme
2K
hidayet02


Üst Alt