Bebeklere bal yedirmeyin uyarısı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bebeklere bal yedirmeyin uyarısı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca
hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği", Resmi
Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan
tebliğ, balın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde
üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında
taşıması gereken özellikleri belirliyor. Bal arısı 'apis mellifera' tarafından üretilen ürünü
kapsayacak tebliğe göre, bala gıda katkı maddeleri
de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde
katılamayacak. Tebliğe göre, balın doğal bileşiminde bulunmayan
organik veya inorganik maddelerden ari olması
gerekecek. Fırıncılık balı dışında bal; bala ait
olmayan yabancı tat ve kokuda, fermantasyonu
başlamış, asitliği yapay olarak değiştirilmiş veya
içerdiği doğal enzimleri parçalayacak ya da önemli düzeyde inaktive edecek şekilde ısıtılamayacak.
Filtre edilmiş balla ilgili hükümler saklı kalmak
kaydıyla yabancı organik veya inorganik maddelerin
ayrılması sırasındaki kayıplar dışında baldan polen
veya diğer bala özgü bileşenler
uzaklaştırılamayacak. Bal, Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği'nde yer alan
şekerleri içeremeyecek. Balın tadı ve aroması, balın
kaynağına ve üretildiği bitkinin türüne bağlı olarak
değişmekle birlikte, balın kendine özgü koku ve tada
sahip olması gerekecek. Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar
değişebilecek. Temel petekte balmumunun doğal yapısında
bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine,
oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartıcı
maddeler gibi inorganik maddeler bulunamayacak.
Ayrıca, bir gram petekte Amerikan Yavru Çürüklüğü
etkeni Paenibacillus larvea spor ve vejetatif formu ile Nosemosis etkenleri Nosemaapis ve Nosema
cerene sporları bulunamayacak. Etiketinde orijin aldığı çiçek, bitki, bölge veya
coğrafya belirtilen ballara filtre bal ilave
edilemeyecek. Petekli ballarda, peteğin en az yüzde 80'i sırlanmış
olması gerekecek. Etiketinde botanik orijini belirtilen ballarda, ürünün bu
özelliklerinin polen analiziyle uyumlu olması
gerekecek. Tebliğ kapsamında çiçek balı için belirlenen kriterler,
krem ve kristalize olarak adlandırılan ballar için de
geçerli olacak. Karakovan balı ve doğal petekli ballar, süzme bal
olarak piyasaya arz edilemeyecek. Karakovan ve
doğal petekli adıyla piyasaya arz edilecek ballarda
petek parçalanmayacak, süzme bal ilave
edilemeyecek. Etiketleme Etikette, '1 yaşından küçük bebeklere bal
yedirilmemelidir' ifadesi yer alacak. Çerçeveli balda net miktara 'çerçeve ağırlığı' dahil
olmayacak. Çerçevelere arıcıların işletme
numaraları yazılacak. Etikette balın orijini; salgı veya çiçek balı olduğu,
bal ifadesinin yanında aynı punto ile belirtilecek.
Filtre edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak
üzere, balın botanik kaynağı belirli ise ve bal bu
kaynağa ait duyusal, fiziksel, kimyasal ve
mikroskopik özellikleri belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi 'ayçiçeği, ıhlamur' gibi orijin aldığı çiçek
veya bitkinin adıyla desteklenebilecek. Filtre edilmiş ve fırıncılık balları hariç olmak üzere,
bal üretildiği bölgenin florasına ait özelikleri belirgin
şekilde taşıyorsa, ürün ismi, coğrafi işaretten doğan
haklara aykırı olmamak kaydıyla, o bölgenin
bölgesel, coğrafi veya topografik adıyla birlikte
kullanılabilecek. Fırıncılık ballarının etiketinde 'sadece pişirme
amaçlı' ifadesi ürün ismine yakın ve kolayca
görülebilir şekilde yer alacak. Hammadde ambalajı üstünde, Arıcılık Kayıt
Sistemi'ne kayıtlı işletmeye ait hammaddenin
kaynağını işaret edecek TÜRKVET Kayıt
Sistemi'nden alınan işletme numarası bulunacak. Balın botanik kaynağının, Latince ismi verilen tebliğ
kapsamındaki botanik türlerden biri olması halinde
ürün ismi orijini olan çiçek veya bitkinin adıyla
desteklenebilecek. Karakovan balları adlandırılırken ürün adıyla birlikte
'doğal petekli' ifadesi kullanılabilecek. Süzme çiçek balının akışkan olmayan kıvamda,
kontrollü koşullarda kristalize edilmesi halinde 'krem
bal', kendiliğinden kristalize olması halinde ise
'kristalize bal' adıyla piyasaya arz edilebilecek.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
337
komando04
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
392
Silinen Üye 94869
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
534
Haydar
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
392
Haydar


Üst Alt