Symbian Tüm Sürümler Emulatör ve Tüm Geliştirici Araçları

Sponsorlu Bağlantılar

Nuru TaşDemir

Nuru TaşDemir

Üye
Bu saatten sonra hala Symbian için kafa yormak zaman kaybından başka birşey değildir. Android gibi açık kaynak kodlu ve istediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz bir sistem varken neden hala inatla modası geceli yıllar olmuş bir mobil sisteme kafa yoruyorsunuz anlamıyorum. Gidin android işletim sistemini modifiye etmeyi öğrenin ve symbian işletim sistemine benzer hale getirin. Hatta Symbian dan çok daha iyi ve güzel olacaktır. En son n73 um vardı. O kadar çok takılıp kasiyordu ki iyi ki sattım.

Ben Python-u sırf Symbianda denemek için öğrenmeye başlamıştım. Symbian Python 2.5.4 ü baz alıyor ama şu an güncel olan Python 3.7 ile %95 aynı yazılış şeklini paylaşıyor (bazı spesifik kütüphaneler hariç). Ha Symbian C++ hakkında düşünürseniz doğru, çünki o kapalı kaynak ve C++ ile yazımı arasında ciddi farklar var :)

Şu an inanın Python 3.7 bilen birinin Python S60-a alışması 1 saat bile almaya bilir :)

Redmi Note 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK


KomiserMemoli_12

KomiserMemoli_12

Üye
Benimki yalnızca öneri idi. Güncel olan varken neden ölü bir sistem üzerinde bu kadar duruyorsunuz dedim.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Nuru TaşDemir

Nuru TaşDemir

Üye
Benimki yalnızca öneri idi. Güncel olan varken neden ölü bir sistem üzerinde bu kadar duruyorsunuz dedim.
Hobi, nostalji, deneyim, tanşınabilirlik, tuşlar :)

Mesela donanımın en basit şeylere yetmeyeceğinsöyleniyor. Ama düşününce insan anlıyor ki, 2.2GHz işlemcili, 3GB RAM-lı, Adreno 506 GPU cihazlarda insanların şu an yaptığı şeylerden 5 kat daha fazlasını 1980-lerde millet 1MHz 6502 işlemciye ve 64kB RAM-e sahip Commodore64 ile yapa biliyordu. Donanım her şey değildir, buna en iyi örnek: Arduino - 16MHz işlemci ve 2kB RAM ile bu günün en popüler mikrokontölcü programlama ve prototip geliştirme sistemidir. İşletim sisteminin kötü olduğunu söyleyenler var. En son güncellemelerden sonra bug-lı kalan bir Nokia cihazı hiç bir zaman görmedim. Bug varsa bile bir programdan ve ya CFW-den kaynaklı oluşmuştur, orjinal son sürüm yazılımdan değil. Düzgün kullanımda kasma sorunu çok az modelde rastlanan bir şey ve modlama ile düzeltile biliyor. Mesajlaşma ve internet uygulamalarına gelirsek, malesef eski modeller için (S60v1, S60v2, S60v3FP1) yapacak bir şey yok, çare olarak Opera Mini ile HTTPS sitelerde gezmek mümkün. Belki gelecekte bir proxy server alıp configürasyon yaparak diğer browser-ler ile de nette gezinmeyi mümkün kıla biliriz.

Ama kısacası: Şu an 1970-ci yıldan kalma bir bilgisayarı restore edip, ona program yazan, onunla uğraşan biri niye o bilgisayarla uğraşıyorsa biz de bunun için uğraşıyoruz :) . Şu hayatta insan kendini ne mutlu ediyorsa onla uğraşmalı bence :)
 
  • Beğen
Tepkiler: DeV/AsA, Karacaahmet1993, Cadillac34 ve 1 kişi daha
Nuru TaşDemir

Nuru TaşDemir

Üye
BEYLER, nihayet bazı yabancı arkadaşlarla konuştum filan, 2 gündür bir birimize yardım ettik ve sonunda ben de SDK-leri ömür boyu kullanmamıza yarayacak küçük skripti YAZDIM! :aha: :aha: :aha: :aha:

SDK yı indirip kuruyorsunuz, 10-12 gün çalıştırıyorsunuz ve süre bitimine az kalıyor. Sonra size atacağım kodu çalıştırıyorsunuz ve BUM! Emulatör yeniden 14 gün süre veriyor ve süresi bitmiyor :)

NOT: BU EMULATÖR SİS OYUNLAR VE PROGRAMLARI AÇMAZ... :(

Malesef emulatör sadece X86 işlemciler için ve telefonumuzda olan ARM işlemciler için yazılmış kodları simule edemez :(
Yani kısacası, sadece geliştirme amaçlı kullanıla bilir. Var olan oyunları filan oynayamazsınız. Program geliştirmek için Carbide C++ 2.7 ile C++ kodu yazabilir ya da Python S60 SDK paketini yükleyerek Python kodu çalıştıra bilirsiniz. Kodu dosya olarak vermiyorum, aşağıdakı kodu kopyalayıp bir boş TXT dosyasına atın ve Farklı Kaydet seçerek BAT uzantısı ile kaydedin. Misal: "EmulatorKodu.bat"


Kod:
@echo off
color 2F
for /f "delims= " %%a in ('"wmic path win32_useraccount where name='%UserName%' get sid"') do (
   if not "%%a"=="SID" (        
      set userSID=%%a
      goto :loop_end
   )  
)
:loop_end
echo \Registry\user\%userSID%\Software\Nokia\Product Registration [1 5 7 17]>temporary.txt
REGINI temporary.txt
del temporary.txt
reg delete "HKEY_CURRENT_USER\Software\Nokia\Product Registration" /f
echo Kurulum bilgisi silindi ve S60 emulatoru
echo 14 gun deneme suresine geri dondu.
echo Emulatoru uzun sure acmazsaniz
echo ilk bunu calistirip sonra acin.
echo.
pause

Yakında Python S60 konu ve video gelmesi muhtemel, sağlıcakla kalın :)

Not: Kodu yazmam için lazım olan regedit yolunu "nikita36078" adlı bir arkadaş sayesinde öğrendim ve hemen skripti yazdım. Bunu yakında orijinal Symbian online arşivine de ingilizce olarak göndereceğim (Türkçesini buraya yazdım). Koda yeni iyileştirmeler olursa burada paylaşacağım, birini paylaştım bile daha kimse görmeden :)
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Cadillac34, MAERKEK ve Karacaahmet1993


Üst Alt