Symbian topluluğu ve sistem hakkında düşüncelerim (Güncellenecek)

Sponsorlu Bağlantılar

SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Şu müsait vakit sistem hakkında ayrıntılı. Bir yazı yazmam lazım. Şuan aklıma Eikon'nun yerleşik bilgi yönetim uygulamaları aklıma geldi (PIM). Gerçekten zamanı için ayrıntılı uygulamalardı. Gelişmiş ve uygulamalar yeteneklerini birbiri ile paylaşabiliyordu. (Örneğin not defterinde Excel tablosu eklemek gibi). Ayrıca Eikon'nun ana ekranı da ilginçti. Saf dosya gezgini gibi idi. S60'ın da yerleşik uygulamalarını seviyorum. Özellikle Takvim, Saat, Rahber (artık işimi görmese de 😃😅 Bence PİM uygulamaları sistemin genel olarak olumlu oldugunu düşündüğüm bir alan. (Web ve Kamerayı saymıyorum kişisel veri yönetimi değil diye ama zamanı geldiğinde onlardan da bahsederim.)

• Beğen
Tepkiler: Notxr, MAERKEK ve 0sıfırcı
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Bildiğiniz üzere zamanında orijinal Tomb Raider 1, N-gage için yayınlamış S60v1 oyunu idi. Dün OpenLara, S60v3'e port edildi. Bu orijinal oyunun artık S60v3'te de çalışacağı anlamına geliyor.
Mesaj birleştirildi:

Az önce Fujitsu tarafından geliştirilen ilginç Symbian prototipi gördüm. Çift ekranlı her iki ekranda dokunmatik. Birazdan kaynakta atacağım
Mesaj birleştirildi:

Bahsettiğim cihaz için kaynaklar; ,

Cihaz çift ekranlı iki tarafta dokunmatik. D880iDS'ten daha modern ve bence daha iyi bir örnek.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK, Notxr ve 0sıfırcı
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
İlginç bir Symbian son karesi. Fujitsu'nun ürün planlama başkanı Takahiro Matsumura ile MWC 2015'te yapılan bir röportaj da, Symbian cihazlarının tedarik süreci (büyük ihtimalle donanım olarak) devam ettiği sürece dağıtımını yapacaklarını söylüyor. Ki takriben 2017'de ise Symbian cihaz sevkiyatini bitiriyorlar.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve 0sıfırcı
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Öznel Symbian deneyimim - 1

Öncelikle bu başlıkta kendi öznel 'bunu sevdim, bunu sevmedim, bu vardı da neden şimdi yok' gibi öznel deneyimlerimi alan alan yazacağım. bundan dolayı burası bir bütün değil, parçalı olarak gelişecektir.

Öznel yorumlarım Nokia 500, 603 (bunu hala aktif kullanıyorum) ve SDK'lar ile arşivleme çalışmalarım üzerinden bir temele oturmaktadır.
  • Ana Ekran (Launcher)
İlk sırayı Symbian cihazlarının ana ekranı üzerine yazacağım. Bu özellikle daha çok Belle hakkında olacak olsa da (En moderni olduğu için) diğer sürümler üzerine de yazacağım.

Symbian'da ömür boyu farklı üreticiler tarafından ele alınan ekranlar olsada (Psion cihazlarda ki dosya yöneticisi benzeri veya Sendo X'in Today ekranı gibi.) gördüğüm kadarı ile ağırlıklı olarak (Cihaz sayısınca) Ana ekran her zaman bir tür bekleme/son durumlar ve hızlı erişim alanı olarak ele alındığını görmekteyim. Ancak rekabet bir yerden sonra bu ana ekran metaforunu daha geniş bir yetenek setine sahip olmaya zorlamaya yönelterek en nihayetinde işin sonunda Belle'nin ana ekranına doğru gidilecek bir gelişime yol açmıştır.

Öncelikle Belle'de hoşuma giden ve gitmeyen özellikleri sayayım.

Belle’nin ana ekranında hoşlandığım durumlar
-Yerel veya sonradan güncelleme yolu ile sisteme eklenen zengin yerleşik widget seti
-Statik Widgetlar yerine interaktif, hızlı eylemleri destekleyen akıllı widgetlar.
-Sayfa ızgarasının sabit ızgara yerine aralıklı olarak da yerleştirmeye izin vermesi. (Android’in kare kare yerleşen ikon widgetları gibi değilde, daha WP gibi)
-Ana Ekran yerleşimlerinin dik ve yatay konumda ayrı ayrı ele alınması (Bu çoğu dik düzeni yataya zorlayan ve görüntüyü bozan Android launcherlarından çok daha iyi bir yaklaşım. OneUI Güncel sürümleri bu sorunu düzeltti.)

Beğenmediklerim
- Klasör oluşturma ve öğe ekleme hala belle öncesi mantıkla çalışıyor iş görüyor ama Android, iOS kadar pratik değil.
- Android gibi düzen sırasında öğe taşırken diğer öğelerin buna duyarlı olarak başka yönlere otomatik taşınması (Reklamlarda gösterilsede hiçbir zaman nihai ürünlerde olmadı)

Belle haricinde diğer Symbian platformlarında olan bazı sevdiğim olaylar.
- Bazı OPP platformunu kullanan cihazlarda ana ekrana çizim araçları ile not alabilme (yani mühim değil ama güzel)
- S90 ve S80’de dosyaların dökümanlarını ana ekrana kısayol olarak koyabilme.
- S90 ve S80’de uygulama ikonlarını değiştirebilme. (O zamanlar kısıtlı seçenek vardı yinede tatlı bir özellik)

Üst Alt