Symbian topluluğu ve sistem hakkında düşüncelerim (Güncellenecek)

Sponsorlu Bağlantılar

SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Yaz o zaman açık açık ne yaptığını neler yaptığını bakalım gerçekten sen mi yapmışsın yoksa makine mi yapmış? Hatta biz de kendi varyantlarımızı yapalim senin projenin anlatilari ustunden?

Kusura bakma ama bir avukatın tek başına S^3'u ve başka nokia servislerini tersine mühendislik yapıp düzenleyip yayınlanmasına ben pek inanmıyorum. Mümkün değil demiyorum bak. İnanmıyorum böyle bir şeyin olabileceğine.
Hocam, symbuzzer abimizi tanırım kendisi UIQ ile de ilgilenir. onun AI kullandığını hiç görmedim. Telegramınız varsa 'Reborn' için özel grup var kısaca bir girip bakar çıkarsınız duruma. Ayrıca hocam, Avukatlık engel değil bence. bende iletişim okuyorum. fırsatım olsa bende programlama öğrenmek isterdim. zevk ve birazda zaman yönetimi meselesi yani. :-)

Atlamışım. Abimiz direk Nokia servislerini aktif etmedi. onları bypass edip yerine kendi sunucularına bağlı servisleri sundu.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve 0sıfırcı

Dobraokuyucu

Üye
Ha hiç mi yoktur evet bir kaç tane tam ya da destekli var ama 10/10'u da değil.
Çoğunluk tamamı mi demek oluyor bana bir açıklar mısın bunu? %51=%100 olmuş da haberim mi yok mesela?

Ai desteği olmadan yazılmış program sayısı az. Madem bu kadar iyi coder/hackerdınız hepiniz niye 2023 sonrası türediniz o halde? Piyasa neden hep ruslarin Çinlilerin elindeydi kaç senedir?

Symbian'nın kendine haz c++'ı ile birbirinden gıcık SDK ve derleme araçları size kendilerine haz bir deneyim sunacaktır :-D
Benim dikkat çektiğim yer bunlar di işte? Neden bir os için yazılım yazarken bu kadar külfet çekiliyor? Üstelik 2 surum sonra yazdığın program çıkacak çoğu cihazda çalışmayacakken?

Android studio ile bir program yazıyorsun seçiyorsun hedef surumleri, duzgun yazınca kodu tüm cihazlarda calisiyor program sorunsuz sıkıntısız.

Pazar baskısının verdiği durum neden olmasın hocam.
Peşinden gelen uzun zaman boyunca PC satan ya da arama motoru işi yapan şirketlerin bunları gelip yıkmasini nasil açıklarsin peki? Tüm yazilim işini mühendislere vermezsin. Verirsen sonun Symbian olur, PalmOS olur, BBOS olur olur oğlu olur.

Android'de GPS yavaşlığından bahsettiniz hocam ama aklıma cihazların tasarımnda kullanılan malzemeler ile GPS doananımının kendi ihtimallide yok değil ha evet belki sistemin kendi durumudur işleyiş mantığını bilmediğim için yazamıyorum bir şey.
Uyduları ağ kullanmadan doğrudan donanim ustunden bulmaya kalkarsan yavasliga katlanırsın. Bunu erken dönem WinCE kullanan GPS'lerde de görebilirsin. Döneminde cihaz başına onlarca dolarlık GPS ekipmanı koymadiklari sürece de (koyan firmalar var onları dışında tutarak) ne telefondan ne de GPS cihazından randıman alabilirsin. Günümüzde telefonlar şak diye niye GPS buluyor diye merak ediyorsan bunun cevabını GMS ve Apple'ın kendi sağladığı konum hizmetlerinde aramalisin.

Bu arada yanlış anlamayın hocam, cevap verirken asla aklımda bu uyduruyor vs geçmedi. Ama Japonya da insanlar symbian cihazları ile çökmeden yamulmadan, çoklu pencere, TV yayaınları mobil ödeme ler yapabiliyorken ya da 97'den kalma symbian Psion PDA'lar ile aylarca sorunsuz kullanıyorken veya ben kendim bu kadar sıkıntı yaşamazken 'Her özelliği olup da hiçbir şeyi çalışmayan bir platformdu symbian.' sözüne katılamam hocam üzgünüm.
iMode keitailer ile nokia'nin samsung'un ericsson'un Avrupa'da sattığı telefonların aynı randımanı vermesi gerektiğini iddia ediyorsan çok üzgünüm yanılıyorsun. iMode çok başka bir dünya. Adamlar bugünün sistemlerini bundan 20 sene önce oturtmuş orada. Çoğu işi uzak bilgisayar görüyor zaten telefon değil. Hatta bazen cep terminalleri görüyor götürüp slotuna takınca telefonu. Senin telefonun orada sadece data barındıran bir araç haline düşüyor. Tüm işi kendisi yapmıyor keitailerin iMode sistemlerinde.

Symbian'da ki tamamen zaten doğru düzgün ve merkezi olmayan uygulama dağıtım sürecini OEM ve Operetör iş ortakları ile kullanıcının bu süreçte yaşayacağı olumsuz deneyimi en azından pratikte çözmek içindi
Hayır, Nokia'nin Download! ve OviStore, GSM operatörlerinin o zamanlar bile millete fahis fiyattan geçirmeye fayda sağlayacağı operatör mağazalarını dayatmak için vardı. Şimdi de google kendi play console vergisini toplamak ve surveyans sistemlerini kimse itiraz edemeden telefonların içine işletmek için kullanıyor. Mantık genel olarak aynı. Para bende kalsın. Kullanıcı sömürülen taraf olsun. Ben ne kadar izin verirsem o kadarını kullansın.

Hocam, bence Android ileri ki 10 sene içinde yok olmama ihtimali yüksek. bugün bile firmalar her sene sundukları ürünlere 4-6 sene android güncellemeleri sunmaya başladılar. ki bunun güvenlik yaması ve google play yaması var. şirketler bu kadar ileri vadeli bir sözü yarın kuruyup gidecek bir sistem üzerine kolay kolay veremezler.
Güncelleme muncelleme fasa fiso. Google 10 yıl önce yayınladığı Android 7.0'a bugün destek veriyor mu? Veriyor. Symbian üreticileri s60v3 çıktığında v2'ye V5 çıktığında v3'e S^1 ve S^5 muhabbetleri çıktığında v5'e destek verdi mi bu kadar? Hayır vermedi. Verselerdi onlar da 20 seneden çok dayanirdilar.

Şimdi üreticilerin 6 7 sene güncelleme vermesi kolpasına gelecek olursak. Zaten AI sağ olsun ram fiyatları Üsküdarı geçti. Dandik OEM'ler de yine 4 GB rami olan çöpleri piyasa yedirmeye başladılar. Sen hiç inanıyor musun bu 4/6 gm rami olan garabet işlemcili çöplerin o kadar güncelleme aldiktan sonra kullanılabilir kalacağına.

Son güncellemesini 2019'da Android 8 ile bitirmiş J ya da A serisi samsung telefonların haline bakalım bir de? Ya da dur nokia örneği de elimizde olsun diye S serisine bakalım.

Mesela S7'yi ele alalım. Şu an stock bir S7 de Android 8 olması lazım. Android 8 ile su an her işini görebilirsin mesela. Arama yapar WP yüklersin tarayici yuklersin son sürüm. Banka işi yaparsın. Resim çekersin. Haritani acar gidersin. Çok beklentiye girmezsen her işini görürsün. Custom ROM işine girsen neler neler yaparsın.

Keza bir de Nokia N90'a bakalım. 2005 çıkışlı bu telefonu 2015'de ne derece verimli kullanabilirdin telefon özelliği dışında? Kullanamazdin çünkü E series dışında nokianin 2011 sonrası S60v3 ile yolladığı duzgun makine yok.

Ki inovasyonda Ai veya katlanırı kötü görmüyorum hocam. eğer inovasyon dediğiniz bir iki jenerasyon olup sonradan kalkan veya japonya gibi zamanında endemik pazarda günlük olarak kullnıp batının yeni tanıştığı şeyler ise bilemiyorum.
Toplumun ihtiyacı AI ya da telefonun 3 e 5 e katlanması değil. Daha iyi optimizasyon daha iyi kamera daha uzun ömür. Telefonda ofis laptobu ayarında işlemciyi ve tırnakla çizilen ekranı kim niye istiyor bilmiyorum.

Keza telefonun islemcisini sömüren ve çoğu zaman kullanılmayan sistemle bütünleşik AI sistemlerini hiç saymıyorum.

Dün insanlar android geldi diye sevinirken bugün batmasını istiyor.
Kimse peygamber değil ki ömrü billah sevelim? Bozmuştur değişim istersin. Değişiklik yoksa her sene oturup %80'i Ai devamı da birbirinin aynısı cihazların tanıtımı lansmanlari dinlemeye devam edersin.

Bir sey olması gerektiği gibi değilse değişim istersin. Bu haktır. Yoldan çıkarsan mahvolursun. Aza tamah edersen de yolunursun.

Symbian aza tamah etmemizi istedi. Sorun bu.
Mesaj birleştirildi:

Nokia servislerini aktif etmedi. onları bypass edip yerine kendi sunucularına bağlı servisleri sundu.
ByPass değilde sanki onların yollarını kullanip kendi sistemine bağlamış gibi. S^3 kullandım. Biliyorum yani Nokia Store'un eskiden onun yaptığı halde olmadığını.
Mesaj birleştirildi:

Zaten ben Nokia servislerini yeniden yazmışsın da demedim. Bunu nereden çıkardın bak bilemedim?

• Beğen
Tepkiler: Notxr
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Çoğunluk tamamı mi demek oluyor bana bir açıklar mısın bunu? %51=%100 olmuş da haberim mi yok mesela?

Ai desteği olmadan yazılmış program sayısı az. Madem bu kadar iyi coder/hackerdınız hepiniz niye 2023 sonrası türediniz o halde? Piyasa neden hep ruslarin Çinlilerin elindeydi kaç senedir?

Benim dikkat çektiğim yer bunlar di işte? Neden bir os için yazılım yazarken bu kadar külfet çekiliyor? Üstelik 2 surum sonra yazdığın program çıkacak çoğu cihazda çalışmayacakken?

Android studio ile bir program yazıyorsun seçiyorsun hedef surumleri, duzgun yazınca kodu tüm cihazlarda calisiyor program sorunsuz sıkıntısız.

Peşinden gelen uzun zaman boyunca PC satan ya da arama motoru işi yapan şirketlerin bunları gelip yıkmasini nasil açıklarsin peki? Tüm yazilim işini mühendislere vermezsin. Verirsen sonun Symbian olur, PalmOS olur, BBOS olur olur oğlu olur.

Uyduları ağ kullanmadan doğrudan donanim ustunden bulmaya kalkarsan yavasliga katlanırsın. Bunu erken dönem WinCE kullanan GPS'lerde de görebilirsin. Döneminde cihaz başına onlarca dolarlık GPS ekipmanı koymadiklari sürece de (koyan firmalar var onları dışında tutarak) ne telefondan ne de GPS cihazından randıman alabilirsin. Günümüzde telefonlar şak diye niye GPS buluyor diye merak ediyorsan bunun cevabını GMS ve Apple'ın kendi sağladığı konum hizmetlerinde aramalisin.

iMode keitailer ile nokia'nin samsung'un ericsson'un Avrupa'da sattığı telefonların aynı randımanı vermesi gerektiğini iddia ediyorsan çok üzgünüm yanılıyorsun. iMode çok başka bir dünya. Adamlar bugünün sistemlerini bundan 20 sene önce oturtmuş orada. Çoğu işi uzak bilgisayar görüyor zaten telefon değil. Hatta bazen cep terminalleri görüyor götürüp slotuna takınca telefonu. Senin telefonun orada sadece data barındıran bir araç haline düşüyor. Tüm işi kendisi yapmıyor keitailerin iMode sistemlerinde.

Hayır, Nokia'nin Download! ve OviStore, GSM operatörlerinin o zamanlar bile millete fahis fiyattan geçirmeye fayda sağlayacağı operatör mağazalarını dayatmak için vardı. Şimdi de google kendi play console vergisini toplamak ve surveyans sistemlerini kimse itiraz edemeden telefonların içine işletmek için kullanıyor. Mantık genel olarak aynı. Para bende kalsın. Kullanıcı sömürülen taraf olsun. Ben ne kadar izin verirsem o kadarını kullansın.

Güncelleme muncelleme fasa fiso. Google 10 yıl önce yayınladığı Android 7.0'a bugün destek veriyor mu? Veriyor. Symbian üreticileri s60v3 çıktığında v2'ye V5 çıktığında v3'e S^1 ve S^5 muhabbetleri çıktığında v5'e destek verdi mi bu kadar? Hayır vermedi. Verselerdi onlar da 20 seneden çok dayanirdilar.

Şimdi üreticilerin 6 7 sene güncelleme vermesi kolpasına gelecek olursak. Zaten AI sağ olsun ram fiyatları Üsküdarı geçti. Dandik OEM'ler de yine 4 GB rami olan çöpleri piyasa yedirmeye başladılar. Sen hiç inanıyor musun bu 4/6 gm rami olan garabet işlemcili çöplerin o kadar güncelleme aldiktan sonra kullanılabilir kalacağına.

Son güncellemesini 2019'da Android 8 ile bitirmiş J ya da A serisi samsung telefonların haline bakalım bir de? Ya da dur nokia örneği de elimizde olsun diye S serisine bakalım.

Mesela S7'yi ele alalım. Şu an stock bir S7 de Android 8 olması lazım. Android 8 ile su an her işini görebilirsin mesela. Arama yapar WP yüklersin tarayici yuklersin son sürüm. Banka işi yaparsın. Resim çekersin. Haritani acar gidersin. Çok beklentiye girmezsen her işini görürsün. Custom ROM işine girsen neler neler yaparsın.

Keza bir de Nokia N90'a bakalım. 2005 çıkışlı bu telefonu 2015'de ne derece verimli kullanabilirdin telefon özelliği dışında? Kullanamazdin çünkü E series dışında nokianin 2011 sonrası S60v3 ile yolladığı duzgun makine yok.

Toplumun ihtiyacı AI ya da telefonun 3 e 5 e katlanması değil. Daha iyi optimizasyon daha iyi kamera daha uzun ömür. Telefonda ofis laptobu ayarında işlemciyi ve tırnakla çizilen ekranı kim niye istiyor bilmiyorum.

Keza telefonun islemcisini sömüren ve çoğu zaman kullanılmayan sistemle bütünleşik AI sistemlerini hiç saymıyorum.

Kimse peygamber değil ki ömrü billah sevelim? Bozmuştur değişim istersin. Değişiklik yoksa her sene oturup %80'i Ai devamı da birbirinin aynısı cihazların tanıtımı lansmanlari dinlemeye devam edersin.

Bir sey olması gerektiği gibi değilse değişim istersin. Bu haktır. Yoldan çıkarsan mahvolursun. Aza tamah edersen de yolunursun.

Symbian aza tamah etmemizi istedi. Sorun bu.
Mesaj birleştirildi:

ByPass değilde sanki onların yollarını kullanip kendi sistemine bağlamış gibi. S^3 kullandım. Biliyorum yani Nokia Store'un eskiden onun yaptığı halde olmadığını.
Mesaj birleştirildi:

Zaten ben Nokia servislerini yeniden yazmışsın da demedim. Bunu nereden çıkardın bak bilemedim?
Hocam niye bu kadar yükseldiniz anlamadım. öncelikle toplulukta hala Ruslar yoğunlukta. Özellikle Delight CFW'si sayesinde zamanında baya da yol aldılar. Keza SberQML, YouTube istemcileri gibi daha bir çok proje onlara ait. Türk geliştiricilerden doğru düzgün bir tek Symbuzzer abimiz var. ben kendim ai kullandığımı ve nedenini söylemiştim. hextris ise tamemen var olan html kodun .wgz olarak paketlenmesi idi. ki kendimi geliştirici olarak ta görmüyorum. yeni bir projede düşünmüyorum. Ki yenilerden bu forumda bir ben birde Symbuzzer abimiz var. yani iki kişi sizin için büyük bir çoğunluksa bilemem hocam ha ama isterseniz bırakırımda forumu anlamadım bu durumunuzu. Bu forum eğer yeni insanlara da bu kadar sert davranacaksa. varlık nedeni nedir ki?

Hocam, Symbian'da ki standar C++, C++'ın standartisazyon öncesi bir durumu idi. o zaman düşük donanımlı, RAM'i hem ram hemde depolama olarak kullanacak zayıf doananımlı cihazlar için biraz fazla kuralcı bir şekilde modifiye edilmiş bir C++'a sahipti. yani kötü yazıldığından değil. sadece geliştirici odaklı değil, cihaz/donanım odaklı idi. ki tek seçenekte değildi. J2ME, OPL, isterseniz POSIX uyumluluk katmanı olan PIPS ya da zaten QT ile saf C++ vardı. yani eldeki tek seçenekte değildi.

Genelde hatırladığım. kırılma öncesi dönemde yazılmadı ise 2 yıldan daha uzun giden uygulamalrda oluyordu. temel sebep 2004'te çekirdek değişimi ve ileri ki s60'ın dokunmatik süreci idi ki s60 geriye uyumluluğu korumak için hilkat garibesi s60v5 ile çıkmıştı.

galiba eskiden program geliştirmissiniz. akınorta'yı vs bilirdim de sizi bilmiyordum hocam.

Hocam, yanlış anlamyın ama BBOS zaten tek bir üreticiye bağlı idi. Palm OS (90'larda olanı baz alıyorum) WinCE ve Symbian karşısında erimiş ve yerini Linux tabanlı bir sistem getirmeyi planlıyorlardı ki, o vakit ortalıkta Android yok. Symbian ise Nokia hegemonyasındaydı. bir üretici olsam neden hazır google servislerinin olduğu üstüne üstlük tam paket bir sistem idi (ki symbian size çekirdek ve arabirim veriyordu. Arabirim için ya kendiniz yapacaktınız ya da gidip Nokia'ya UIQ'ya gidecektiniz) ve en önemlisi ortada rakip bir OEM de yok. mesela ben neden gidip Symbian kullanıyım. ki Android sadece Symbian'ı değil. Açık kaynaklı ALP, LiMo gibi rakipleride ortadan kaldırdı.

Microsoft ise sizce gerçekten Symbian'a rakip oldu mu? 2003-2010 pazay paylarına bakın hocam.

Bakın, Symbian bile tamamen Microsoft'a karşı kurulan siyasi bir oluşumdu. Ben ömrüm boyunca mobil sektörde. 'Harika çekirdeği var hemen bu sistemi kullanalım' diyen üretici görmedim. Ha elbet ki gelişen teknoloji karşısında bazen değişm gerekiyordu. GEOS'tan Symbian'a geçiş bu idi. Hatta japonya'da NEC kendi yerli yazılımları olan ITRON yerine işlev karmaşıklığı ve 'Maaliyet Düşürme' için Linux'a geçmiş. Ki ITRON bir RTOS sistem idi. Hatta benzeri Symbian'dan Linux a yönelik te böyle idi. Fuchsia'da bir ara öyle bakılıyordu.

GPS cevabınız sistemden çok bir tercih meselesi gibi bunun için neden Nokia'ya değilde symbian'a yüklendiniz anlamdım biraz çelişkili değil mi? ki sonraki Nokia'larda sunucu desteği (A-GPS) de vardı.

i-mode konusunda biraz çelişki olmuyor mu hocam. evet daha oturmuş bir sistem var. Ama sizin yorumunuz aynen şu idi. 'Her özelliği olup da hiçbir şeyi çalışmayan bir platformdu symbian.' Şimdi ben olana bakarım. Neticede bu cihazlar daha oturaklı idi ki sizde aynısını diyorsunuz. ki oradaki çoğu olay hizmet ve bir kaç donanaım eklemesi idi. onlarda Nokia'lar gibi ARM cipsetleri üzerine çalışan telefonlardı.
Ha batı pazarında i-mode yüklü gelen S60'larda vardı. dışa yayılma politikası gereği tutmasada geliyordu.

Eğer derseniz stabilite bu üreticinin kendi işi. benim savunduğum basit siz 10'da 10'u kötü dediniz hatta hiç bir şeyi çalışmayan da ki bu FOMA'lar böyle olmadığına yeterli kanıt. ki benimde savunduğum bu idi.

ki i-mode'u kaldırsak bile cihazlarda multiwindows, parmak izi, ebebeyn modu, daha gelişmiş pil yönetimi, fakecall gibi sayılacak çok şeyin olduğu, ve internet tabanlı işim olsada bunların çoğunun cihazla yerleşik i-appli uygulamaları üzerine symbian-linux uyumlu tasarlandığınıda hatırlatmam gerek ki bu neden symbian için bağımsız durum olsun onu da bilemedim. docomo'nun yaptığı ITRON üzerinde çalışan bunca şeyi batı'da geliştirirlen sistemlere aktarmak idi.

Hocam, Download'ın içi bomboştu. ne vardı ki? Java oyunlarından başka doğru dürüst ki onlarda bilindik büyük firmalar idi. Ovi ise çok sonra geldi. ve fiyat politikası gene Nokia'nın tercihi.

Bakın belki evet sistem çöptür, belki ben fazla fanatik davranıyorum ama sizce bu bazı şikayetler gerçekten Symbian ile mi alakalı?

Hocam her iOS ve Android sürümü zaten önceki hataları düzeltmiyor mu? Yani aktif takip edmediğimden bir şey diyemiyorum. Ama her yeni sürüm muhakkak kaputun altında küçük ama değerli düzeltmeler taşıyordur.

'Bir sey olması gerektiği gibi değilse değişim istersin. Bu haktır.' Evet hocam bu haktır ama öfkeyle hiddetle bunu istemenin nedeni nedir peki?

Hocam 2005 yılından güncelleme politikası dediniz de o zaman bugünkü kadar bir olay yoktu. Bildiğim düzenli güncelleme Palm cihazlarda vardı. ki onlarda öyle 5 sene boyunca art arda da değil. Ki Opera, X-Plore ve bilimumum J2ME tabanlı mobil uygulama zaten S60v3-Belle arası cihazı destekliyordu.

Güncelleme verselerde 20 seneyi aşmaşlardı. 20 sene gördüyse platform bu Japonlar sayesinde hocam. O vakit Nokia MeeGo ve Symbian'ı gömmüş, Microsoft, Nokia'nın ismini silmeye hazırlanıyordu.

Ha gene üretici durumu. mesela Psion 90'larda ilk cihazına sürüm yükseltme vermişti. dediğiniz gibi verilebilinir. ama bu konsept 2010'lardan sonra yaygınlaştı.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Notxr, 0sıfırcı ve MAERKEK
SymPsion

SymPsion

Üye
    Konu Sahibi
Ek olarak i-mode’u da açıklamak gerekecek. Burada ‘Dumb Terminal’ örneği verilsede. Teoride günümüz cihazlarda da, Hava durumu, AI Chat uygulamaları, Bulut tabanlı depolama servisleri, 3.parti yüklenen Cloud Gaming, Senkronizasyon uygulamalarının olduğunu göz önüne alırsak günümüz cihazlar içinde bu denmeli ki artık cihazlar bunlardan öte içerik tüketimi odaklı kullanılıyor. Widgetlar, sosyal medya uygulamaları hepsi internette algoritmaların ve içeriği render eden, düzenleyen makinelerden bağımsız. Bir data alım’ı yapmakta.

Japonlar, Kendi kümülatif çalışma sonucu bir ülkeyi tam bir ekosisteme dönüştürdüler. Yinede yaptıkları günümüzden teorik olarak çokta farklı değil di.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK, 0sıfırcı ve Notxr
Notxr

Notxr

Üye
Hatanızı düzelteyim N90, S60V3 değil S60V2 bir cihazdı

• Beğen
Tepkiler: 0sıfırcı, MAERKEK ve SymPsion

Üst Alt