Symbian OS ve Windows Mobile düellosu Windows Mobile mı Symbian mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Oğuz Kağan

Üye
    Konu Sahibi
Symbian OS ve Windows Mobile düellosu Windows Mobile mı Symbian mı?
Symbian OS ve Windows Mobile düellosu

Şu sıralar cep telefonu pazarında iki işletim sistemi rekabet ediyor: Düellomuzda Windows Mobile ve Symbian OS birinciliği elde etmek için kıyasıya savaştı. Sonuçla ise kısmen sürpriz oldu.

Yalnız savaşçı
Microsoft ilk kez 2003'te gecikmiş bir şekilde cep telefonu piyasasına adım attı ve PDA yazılımının cep telefonu sürümünü yayımladı. Microsoft'un iş-uygulamalarına konsantre olduğu bugün bile halen etkisini gösteriyor. Windows Mobile ilk olarak güncel 6.1 sürümü ile ciddi bir adım attı.

Symbian'da grup çalışması
Symbian'da ise durum çok farklı: Konsorsiyum, rakibi olmaksızın uzun zamandır birden çok cep telefonu üreticisi ile çalışıyor. Üreticiler deneyimleri ve gelişen talepleri bu işletim sisteminin geliştirilme sürecine sürekli olarak etki ediyordu. İşte Symbian esnek olma özelliğini bundan kazanıyor.

İlerleyen sayfalarda Windows Mobile 6.1'in güncel Symbian OS'a karşı neler iddia ettiğini okuyacaksınız.


İş: Profil, Office, Eşitleme ve GPS




İş alanında disiplin-kralının Windows Mobile olduğunu düşünüyorduk. Karşılaştırdık ve sonuçlar bizi şaşırttı.

Bir düşünün: Bir toplantıdasınız ve telefonunuz birden yüksek sesle çalmaya başlıyor; utanç verici. Şimdi diyeceksiniz ki, bu iş için profiller var. İşte yok, en azından Windows Mobile'da. Hatta yeni 6.1 sürümünde de yok. Bunun hiçbir şekilde bahanesi olmayacak bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz. İş hayatı için önemli olan bu önemli özelliğin bunca zamandır halen entegre edilmemiş olmasını kınıyoruz.

Kural olarak istisnalar var ama ancak üreticiler Windows tabanlı akıllı telefonlarını özel yazılımlar aracılığıyla profillerle donattığı durumlar için geçerliler. Symbian OS'ta ise değiştirebilir profiller senelerdir işletim sisteminin değişmez bir parçası. Windows'un bir zayıf yanı daha: Kişi grupları oluşturulamıyor. Symbian'a artı puan.

Office paketi avantajları
Windows'un en büyük avantajı genellikle Word, Excel, PowerPoint gibi Office programlarının entegre olarak gelmesidir. Symbian çoğu durumda fabrika çıkışı olarak Office dosyaları için görüntüleyici sunmaz. Bazen QuickOffice gibi üçüncü parti programlar entegre olarak gelebiliyor. Bu program ile Office dosyaları düzenlenebiliyor da. Fakat bu nadir bir durum, bu konuda Symbian'nın açığı kapatması gerekiyor.

Konu PC verilerini telefon ile eşitleme olunca iki işletim sistemi de birbirine denk. Gerçi Windows Mobile bu konuda Symbian'a nazaran daha fazla süreye ihtiyaç duyuyor fakat Symbian e-mail eşitleme imkânı sunmuyor. Navigasyon ve GPS alanında da durumlar eşit gözüküyor. Nokia şu sıralar kendine has bir navigasyon yazılımı sunuyor, Windows Mobile kullanıcıları ise birçok farlı navigasyon yazılımına erişebiliyor.

Sonuç: 1:1 berabere
Sebep: Değiştirilebilir profiller ve kişi grupları oluşturma çoktandır akıllı telefonların standart donanımı arasında yer alıyor. Sadece Windows Mobile'daki eksikliği sırıtıyor. Bizim açımızdan büyük bir hata, aynen Symbian tabanlı akıllı telefonlarda Office dosyalarını düzenleme imkânının sunulmaması gibi.


Multimedya: Oyunlar, müzik çalar ve daha fazlası




Renkli resimler, güçlü ses, hızlı oyunlar. İş dünyası için geliştirilmiş Windows Mobile bu konuda Symbian ile yarışabilecek mi?

Windows Mobile işletim sisteminde multimedya var ama Media Player sürümü yüzünden sınıfta kalıyor. Gerçi program müzik ve video oynatabiliyor ama sınırlı sayıda ses ve video formatı destekliyor. Aynı zamanda ses ayarı da yapılamıyor. Bu alanda Symbian Redmond'lu firmanın yazılımına fazlasıyla fark atıyor. Ayrıca birçok kullanıcı Media Player'ın karışık kullanıcı arayüzünden şikâyet ediyor.

Üreticiler Windows'ta düzeltme yapıyor
Bu bariz eksikliği kapatmak için cihaz üreticileri genellikle farklı bir oynatıcı alternatifi daha sunuyorlar. Mesela HTC konu müzik olduğunda kendi müzik-yazılımı ile yardımcı oluyor. Üçüncü parti üreticilerin video oynatıcıları ile geri kalan dosya formatlarının tadını çıkarabiliyorsunuz sadece Windows'un kendisi bu konuda kıt.


Symbian N-Gage ile oynatıyor
Java oyunları iki işletim sisteminde de çalışıyor ama Windows, N-Gage oyun platformunu sunamıyor. Bu ayrıcalık dünya cep telefonu pazarının yönlendiricisi Nokia'ya kalıyor. Firma Symbian'ın neredeyse yüzde 50'sine sahip ve işletim sistemini birçok modelle sürekli ön plana çıkarıyor.

N-Gage platformu şu sıralar aralarında N95, N82 veya N81 8GB'ın da olduğu birçok cep telefonuna sonradan eklenebiliyor. FIFA 08, Sims ve Brother in Arms gibi klasiklerin de dâhil olduğu 20 adet oyun yeterli miktarda değişiklik sağlıyor. N-Gage oyunlarının grafikleri de görmeye değer.

Sonuç: Symbian 1:0 önde.
Sebep: Açık kaynak işletim sistemi Symbian S60 fabrika çıkışında birçok multimedya uygulaması ile geliyor ve bu yüzden çok iyi entegre olabiliyor. Windows Media Player bu konuda Symbian'a yetişemiyor. Oyun konusunda da Symbian avanatajlı.


Internet ve mesajlaşma




Internet Explorer Mobile (henüz) sütten çıkmış ak kaşık değil. Fakat Windows başka tarayıcılara da açık, mesela Opera. Sörf-hissi konusunda HTC Touch Diamond Windows'a birçok puan kazandırdı.

Zira yeni Touch Diamond'un dokunmatik ekranındaki sörf-hissi, Apple iPhone'da rahatça sörf yapmayı andırıyor. Hızlı olması da cabası. Zum yapma, sayfa kaydırma, linkleri çift parmak tıklaması ile seçme veya sayfaları parmakla itmek. Touch Diamond'daki Opera tarayıcısı mobil sörf yapmanın iPhone dışında da son derecede eğlenceli olabileceğini kanıtlıyor.

Internet Explorer Mobile geri kalıyor
Kullanıcılar Internet Explorer Mobile'ın 6. sürümü için yılsonuna kadar beklemek zorundalar. Tarayıcı Adobe Flash ve Microsoft Silverlight'ı destekleyecek ve bu sayede interaktif sayfalar ve YouTube ya da MSN web-videolarını gösterebilecek. H.264 ile kodlanmış videolar da sorunsuzca çalışacak. İlk sunumlara bakılırsa kompleks HTML sayfalarda düzgün bir şekilde görüntülenebiliyor.

Dokunmatik sörfçüler için Symbian Touch UI
Symbian cepler Windows cep telefonu HTC Touch Diamond'un sunduğu sörf rahatlığını veremiyor. Her ne kadar fare imleci ile sörf yapmak kolay olsa da dokunmatik ekranın verdiği tatmin yok. Fakat geliştiriciler bunun üzerinde çalışıyor: Sene sonunda Symbian programcıları Touch UI işletim sistemi ile dokunmatik alanda da rekabet etmek istiyorlar.

Ortak posta girişi yok
Mesajlaşa konusunda iki sistem de bir şey hediye etmiyor, aynı şey Mail-Push ve Chat araçları gibi mesaj tipleri içinde geçerli. Ayrıca Windows kullanıcıları e-mail, SMS, MMS için ortak posta girişinden feragat etmek zorundalar. Her mesaj formatı Outlook Mobile'da ayrı ayrı yönetiliyor. Gereksiz bir durum ama kesinlikle büyük bir hata değil.

Sonuç: Windows 1:0 önde.
Sebep: Windows Mobile 6.1'in dokunmatik yönetme özelliği (HTC Touch Diamond'da olduğu gibi) Symbian'ı bu alanda geride bırakıyor.

Hız, güç ve kişiselleştirme




Batarya gücünü verimli kullanma ve eşitlemede yüksek dosya hızı; Windows Mobile 6.1'in daha iyi yapması gereken iki özellikti. HTC Touch Diamond'un da gösterdiği gibi Windows Mobile şansını kaybetti.

Windows Mobile, HTC Touch Diamond'un zayıf bataryasını iyileştirilmiş güç yönetimi ile telafi etmeliydi. Cihazın bataryası iki buçuk saat kullanıldıktan sonra pes ediyordu; bir smartphone için tartışmaya açık bir değer. Genel olarak geçerli: Symbian OS yüklü telefonlar batarya kullanımı konusunda genellikle Windows yüklü rakiplerinden daha başarılı.

Need For Speed
Windows Mobile, 6.0 sürümü ile karşılaştırıldığında dosya transferi konusunda da ilerleme kaydetmiş değil: 1000 kişilik bir rehber ancak iki dakika sonra (129 saniye) eşitlenebiliyordu. Yeni Symbian cepler de bu konuda yavaş ama 65-90 saniye arasında değerlerle ışıl ışıl parlıyorlar.

Asıl kararı kullanıcı vermelidir
Gerçek şu ki, kişiselleştirme imkânlarında da Windows çok geride kalıyor. Symbian da ise menüyü kendi isteklerinize göre şekillendirebiliyorsunuz. Yine de Windows Mobile ile her numaraya kişisel bir zil sesi tonu ayarlayabiliyorsunuz. Fakat bu, kişiselleştirme alanında kazanmak için yeterli değil.

Sonuç: Symbian 1:0 önde.
Sebep: Windows Mobile üç alanda da puan kazanamıyor. Yeni 6.1 sürümü de buna dâhil. Symbian alnının akıyla kazanıyor.

Sonuç: Symbian fark atıyor




3'e 2: Symbian, Windows Mobile'ı kalbinden vuruyor ve hatta Microsoft'un işletim sistemini favori olarak gösterdiğimiz iş alanında da puan kazanıyor. Eğer Symbian'a tur bindirmek istiyorlarsa Redmond'lular 7. sürüm için çok çalışmalı.

Fakat Windows Mobile'ın 7. sürümü en erken 2009 başında tanıtılacak. Microsoft daha Nisan 2007'de mobil işletim sisteminin 6.1 sürümünü yayımladı. Bu sürüm selefe göre birkaç düzeltme sunuyor ama birçok eksi hata halen giderilmedi.

Windows hiç esnek değil
İş kullanıcıları için çok önemli bir özellik olan ortam profillerini umutsuzca arıyorsunuz. Kişi gruplandırma da Windows'un eksiklikleri arasında yer alıyor. Kişiselleştirilebilme de Windows tabanlı ceplerde pek rastlanır bir durum değil.

İş alanında pek önemli değil ama dikkate alınmaya değer: Symbian uzun zamandır multimedya alanında kral tahtında yer alıyor. Bu konuda da Windows eksi puan aldı. Genellikle üreticiler Windows Media Player'ın eksikliklerini gidermek için kendi oynatıcıları ile sonradan ekleme yapıyorlar.

Sürpriz sörf-kralı
Sadece konu dokunmatik-sörf olunca Windows artı puan kazanıyor. Bu konuda HTC cep telefonundaki Opera'nın, iPhone'un dokunmatik sörfünden geri kalır bir yanı yok. Symbian ancak sene sonunda Touch UI işletim sistemi ile dengeleri değiştirmeye çalışacak. Fakat o zaman Internet Explorer Mobile'ın da yeni sürümü çıkacak. Eğer vaatlere inanırsak, yeni sürüm ile cep telefonunda sörf yapmak masaüstündekinden farklı olmayacak.

Heyecanlı 2008 finali
Şu kesin: Sene sonu geldiğinde cep telefonu işletim sistemleri için heyecanlı bir süreç başlayacak. Zira Google'da dördüncü çeyrekte rakipler gemisine katılıyor. Google Android'in ilk resimleri çok şey vaat ediyor.

chip
 


Soneday

Soneday

Üye
Herzaman ve heryerde symbian.Windows mobile'yi kullandım
berbat birşey
 
xkadir61

xkadir61

Üye
symbian tabiki
 
schumici

schumici

Üye
bu konu sanırsam daha önceden verilmişti
 
maliakg

maliakg

Üye
en büyük symbian:D
 
eddyredline

eddyredline

Üye
lord of the mobil
firt class system
tek gecerim symbian dan iyisi yok yarı acik olmasi bile yeter :d
9.** serilerine de cozum bulundugu için artık hayatta kimse symbiandan caydıramz
(symbian gibi alternetif bişi cikarsa dusunuruz)
 
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Symbian!
 

Xenium

Üye
Symbian'dan saşmayın :D
 

bilgekralll

Üye
symbianda windows live messenger programı ile e-mail eşitleyebiliyorsunuz fabrika ayarlarında yok ama..Bu programla ses,resim,dosya gonderebiliyorsunuz. Ve resminizi koyabilirsiz... Titreşim alabilirsiniz bunun için tercihlerde titreşim açık olmalıdır...Program. s60 3rd uygulamaları=>chat, messenger uygulamaları' nda var son surumde
 

karargah918

Üye
symbiana aşığım
 
mami24

mami24

Üye
symbian
 
İmparatore

İmparatore

Üye
ben symbian kulaniyorum ama windows mobile hosuma gidiyor
 
eQooo

eQooo

Üye
simbiyan tercihimdir...
 

2424000

Üye
EN büyük SYMBİAN ve NOKİA
 
Arazlam

Arazlam

Üye
windows elbetteki symbiana 10 basar ve rakipsizdir belki linux ya da anroid rakip çıkabilir am hantal symbianın rakip olması neredeyse imkansız önümüzdeki senelerde de zaten tahmininmce symbianın yokoluşunu izleyeceksiniz tabii bu benim şahsi kanaatımdır ayrıntılı bilgi isteyenlerle bu konuyu tartışabiliriz

--------------- Ekleme ---------------

ayrıca nokianın Yahudi malı olup olmadığını bir araştırın derim bakalım neler bulacaksınız
 
GsliKahraman

GsliKahraman

Üye
Symbian!
 

texter07

Üye
windows elbetteki symbiana 10 basar ve rakipsizdir belki linux ya da anroid rakip çıkabilir am hantal symbianın rakip olması neredeyse imkansız önümüzdeki senelerde de zaten tahmininmce symbianın yokoluşunu izleyeceksiniz tabii bu benim şahsi kanaatımdır ayrıntılı bilgi isteyenlerle bu konuyu tartışabiliriz

--------------- Ekleme ---------------

ayrıca nokianın Yahudi malı olup olmadığını bir araştırın derim bakalım neler bulacaksınız


nokia finlandiya malıdır.aslı oradan çıkar ve bir çok ülkede üretimi yapılır. iyi bir araştır istersen. windows tabiki güzel ve becerikli. symbian bazı konularda geri kalabiliyor. ama ne olursa olsun kimse beni telefonda oyun tema ve program çokluğundan vazgeçiremez. onun için forever symbian....:oke:
 
caner90

caner90

Üye
Symbian'
 
ametkisa

ametkisa

Üye
Symbian tabiki ama karşılaştırma için teşekkürler eline sağlık bu sayede kararsız kalan arkadaşlar aradaki farkı görmüştür eline sağlık..
 
mayls

mayls

Üye
en güzeli symbian
 


Üst Alt