Süt tozu nasıl olur ??


CisSe

Üye
    Konu Sahibi
arayın cevabı hadi ya deli olcam gülmekten
 

climax

Üye
Originally posted by Caine@Sep 8 2005, 01:55 AM
çeşitli maddelerin sütle karıştırılıp bir çeşit kimyevi sublimleşmelerden sonra elden kalan kısmıdır heralde :DD
[post=158539]Quoted post[/post]​
''sublimleşme''......şaftım kaydı :D :wacko: :wacko: :wacko:
 
iceboy

iceboy

Üye
OK arkadaslar. Bir yerde okudugum ingilizce olarak ve elimden gelebildigince Turkceye cevirerek burada "kisaca" anlatmaya calisacam;

Toz sut gercekten de kurutularak yapiliyormus. Kurutma ise gunes :wacko: idsigi ile degil "spray-kurutma" yada "merdane-kurutma" ile yapiliyor.

Spray-kurulama yontemi ile sutun icerisindeki su, %50-65 oraninda buharlastirilarak azaltiliyor. Sutun bilesenleri (protein, laktoz, mineraller ve yag) ise buharlastirilmis sutun icerisinde kaliyor. Daha sonra bu sut, kucuk damlaciklara ayriliyor ve sicak havali kurutma araclarindan geciriliyor. Bunlarin giris yerinin sicakligi 220°C. Fakat buharlastirma gerceklestikce bu sicaklik yavas yavas dusuyor ve cikis sicakligi 100°C'e kadar dusuyor.
Bu harlasan sut damlaciklari toz parcaciklarina donusuyor. Bu proses asamasinda, laktoz icerisinde hic su bulundurmayan bicimsiz bir sekil alir. Boylece bu laktozlar suyu seve seve iclerine alabilecek duruma gelirler.
Toz, su icinde zorla erir, kopurur ve kumeler olusturur. Ve havayi icine cekmesinden dolayi da sut tozu kolayca bloklara ayrilir.


Bu kadar millet. Iste sut tozunun yapimi boyle...
 
iOS Developer

iOS Developer

Üye
nedir bu abi ya...
 
SANCAR

SANCAR

Üye
iceboy gereken cevabı verdi :DD
 

CisSe

Üye
    Konu Sahibi
vay be abilerim cok tenk you valla cok güldüm ama sonunda Iceboy cevabı verdi ona cok teskür ederim ben yani :)
 
ibonline

ibonline

Üye
Originally posted by Caine@Sep 8 2005, 01:55 AM
çeşitli maddelerin sütle karıştırılıp bir çeşit kimyevi sublimleşmelerden sonra elden kalan kısmıdır heralde :DD
[post=158539]Quoted post[/post]​


ulan proferör gibi atmışsın muhaa haa haa
 

CisSe

Üye
    Konu Sahibi
süper ya iyik açmısım bu topci güzel böyle topiçler coğalırsa millet bi araya gelir daha acacağım böyle topiçler



su mimikleri yapamıyorum yardım edin
 

CisSe

Üye
    Konu Sahibi
arkadaşlar bekleyin daha böyle dolu sorum war acacağım topiçler




su mimikleri kullanamıyorum yardım edin
 
iceboy

iceboy

Üye
Originally posted by CisSe@Sep 9 2005, 07:16 AM
vay be abilerim cok tenk you valla cok güldüm ama sonunda Iceboy cevabı verdi ona cok teskür ederim ben yani :)
[post=160089]Quoted post[/post]​


Rica ederim, arastirma yapmak gorevimiz. Paylasmak ise....... e o da gorevimiz....
 

yakuzayavuz

Üye
SÜT TOZU ÇİĞ SÜT VE ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTÜ TEBLİĞİNE UYGUN ÇİĞ SÜTLERİN SUYUNUN UÇURULMASIYLA ELDE EDİLEN TOZ HALİNDEKİ MAMULDÜR.

KENDİNE ÖZGÜ TAT VE KOKUSUNDA BEYAZ VE KREM RENKTE KENDİNE ÖZGÜ YAPI VE GÖRÜNÜŞTEDİR.........................:oke:
 
mico28

mico28

Üye
Gıda Sektöründeki Tarihi

Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır.

Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir. Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor.

Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor.

Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor.





Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri

Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor.

Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor. Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor.

Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir. Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir. Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır.

Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir. Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez. :oke::oke:
 




MaxiCep.com internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında BTK kurumu tarafından onaylı Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır.

MaxiCep.com; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

MaxiCep.com’un yer sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız Buradan yada [email protected] mail adresine e-mail göndererek iletişime geçerek bildirebilirsiniz.

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.
Üst Alt