Stanford Bilim İnsanları Suyu Anında Kaynatabilecek Kadar Yüksek Bir Ses İcat Ettiler

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Stanford Bilim İnsanları Suyu Anında Kaynatabilecek Kadar Yüksek Bir Ses İcat Ettiler


Stanford Üniversitesi'ndeki SLAC Ulusal
Hızlandırıcı Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar,
suyun anında buharlaştığı ve suyun ne kadar
yoğun bir ses olabileceğinin eşiğini belirleyecek şekilde yüksek sesle bir su altı sesi yarattılar.

Bilim insanları, yüksek frekanslı enerjinin kısa titreşimleriyle küçük su jetlerini patlatmak için SLAC'IN güçlü X-ışını lazerini kullandılar. X-ışınları mikroskobik su akışına çarptığında, etraflarındaki su moleküllerini sıcak bir tavaya su püskürtmek gibi anında buharlaştırdılar.

Ayrıca, patlama noktasının aşağısında soluna ve sağına doğru hareket ettiği görülebilen akış boyunca hareket eden bir şok dalgası gönderdiler.

Bu şok dalgası hakkında ilginç olan şey, suyun akışını nasıl açıkça altüst ettiğini görmek için yeterince güçlü olmasıdır, ancak moleküllerin güçlü x-ışınlarıyla temas noktasında olduğu gibi tamamen parçalanması için yeterli değildir.

Araştırmacılar, şok dalgalarının yarattığı
baskının bu kırılma noktasının hemen altında olduğunu ileri sürüyorlar.

Bu, aynı zamanda, bir sesin parçalanmadan önce suyun altına ne kadar yüksek sesle girebileceğinin üst sınırı olduğu anlamına gelir.

Araştırma, Physical Review Fluids dergisinin son sayısında yayınlandı. Bir diğer deyişle, anında suyu kaynatmak mümkün. Merak ediyorsanız, bu deneyin ses basıncı eşdeğeri 270 desibeldir. Bu da bir roketten daha yüksek ve tüm şehirdeki tüm elektrik gücünü tek bir noktaya yönlendirmenin yoğunluğuna eşittir.

Eğer böyle bir sesi doğrudan deneyimleyecekseniz, kulak tıkaçları yardımcı olmaz, çünkü yoğunluk sadece kulak zarlarınıza değil, muhtemelen kalbinize ve akciğerlerinize de zarar verir. Bu nedenle evde denenmesi oldukça sakıncalı.

İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.
 


Üst Alt