Sigaraya Ve Doğalgaza Zam Kapıda!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Never_Back_Down

Never_Back_Down

Üye
    Konu Sahibi
Sigaraya Ve Doğalgaza Zam Kapıda!
Bütçe dengelerinin bozulduğunu gören Maliye, gelir artırıcı önlemler üzerinde çalışıyor. Hükümet yeni düzenleme yapmazsa 1 Ocak’tan itibaren sigaradaki ÖTV 4 puan artacak. Sigara fiyatı yüzde 20 zamlanacak. Diğer kalemlerdeki artışa Başbakan’ın karar vereceği belirtiliyor. Doğalgaza da yüzde 10’luk zam kapıda.

Bütçe dengelerindeki bozulmanın ardından gözler gelir artırıcı çalışmalarını hızlandıran Maliye Bakanlığı’na çevrildi. Piyasalarda ‘Yeni vergi paketi mi geliyor?’ endişesi başgösterdi. Ankara kulislerinde Maliye Bakanlığı’nın otomotivden sigaraya, gayrimenkulden tapu harcına kadar birçok kalemde vergi artışı üzerinde çalıştığı dedikoduları yayıldı. İlave ve yeni vergiler için son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği iddia edildi.

Otomatik olarak zamlanacak kalemlerin başında ise sigara geliyor. Hükümetin tütün ürünlerine uygulanan ÖTV’de yıl sonuna kadar yeni bir düzenleme yapmaması durumunda, bu kalemdeki ÖTV oranı yaklaşık 1 yıl önce alınan ancak yürürlüğü 31 Aralık 2012’ye kadar ertelenen karar uyarınca 1 Ocak’tan itibaren 4 puan artışla yüzde 69 olarak uygulanacak. ÖTV oranının yüzde 69’a çıkarılmasının sigara satış fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde bir zamma neden olacağı belirtiliyor.

Maliye Bakanlığı, 13 Ekim 2011’de yayımlanan bir kararname ile sigara ve tütün ürünlerinde ÖTV’yi yüzde 63’ten yüzde 69’a çıkarmış ancak gelen tepkiler üzerine sigaradaki ÖTV oranını 31 Aralık 2012’ye kadar geçerli olmak üzere yüzde 65’e düşürmüştü.

Bir ekonomi yetkilisi, ÖTV’deki 4 puanlık artışın sigara fiyatlarında yüzde 20’den fazla zammı beraberinde getireceğini belirterek, “Ekonomi yönetiminin 2013-2015 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program çalışması devam ediyor. Bütçede atılacak adımlar çerçevesinde bu noktada da bir düzenleme yapılması söz konusu olabilir. Ancak bunun için henüz verilmiş bir karar yok” dedi.

Anayasa gereği 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinin 17 Ekim gecesine kadar TBMM’ye sunulması gerekiyor. Bu kapsamda sigarada ÖTV düzenlemelerini de içeren bazı önlemlerin hayata geçirilmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta yaptığı açıklamada, bütçe açığının yıl sonunda GSYH’nin yüzde 1.5’i olan hedefin üzerinde kalacağını ve bu konuda düzeltici önlemler üzerinde çalıştıklarını söylemişti

2013’te yeni sistem

Yatırım ve tasarrufların artırılmasını amaçlayan yasada yapılan değişiklikle 1 Ocak 2013’ten geçerli olacak şekilde sigara ve alkollü içeceklerin vergilendirilmesinde yeni bir sisteme geçilecek. Yasa alkollü içecekler ve sigaradaki maktu verginin, Ocak ve Temmuz aylarında ÜFE’ye bağlı olarak otomatik olarak güncellenmesini düzenliyor. Düzenlemeyle ayrıca sigarada maktu ve nispi verginin birlikte uygulanmasına imkan veren bir sistem de getiriliyor.
Kaynak: Vatan Gazetesi
 


Kingmortall

Kingmortall

Üye
yazıkları olsun iyice sömürdüler artık kışın 400 500 lira doğalgaz geliyor 1 milyarla ne yapalım ev kirasımı su telefon inernet doğalgaz bunedir arkadaş ya :hmmm
 
  • Beğen
Tepkiler: Never_Back_Down
AndroidOne

AndroidOne

Üye
sigaraya zam olsun :oke: doğal gaza olmasın :@ benim düşüncem bu..
 
  • Beğen
Tepkiler: Never_Back_Down
foreverthe

foreverthe

Üye
Bu ülkede yaşanmaz arkadaşım ya.
 
Bessonnitsa

Bessonnitsa

Üye
Türkiye'de en çok tüketim zorunluluğu neyde ise ona zam. Millet mecbur almaya/satmaya. Buda bazılarının işine geliyor. Evet, Türkiye'da yaşanmaz!
 
ByKatre

ByKatre

Üye
Sigara Zam Olsun Doğalgaz Zam Gelmesin
 
Jomolocco

Jomolocco

Üye
Artık k.cimizi nasıl ısıtcaz bilemiyoruz :ehe
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt