Sigara düşüncesine alternatif çözümler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Romantik Prens

Romantik Prens

Üye
    Konu Sahibi
Sigara düşüncesine alternatif çözümler
Uzmanlar, sigara içme ihtiyacı hissedildiğinde düşünceyi dağıtmak için kalorisiz gıda tüketimi, ıslık çalmak, şarkı söylemek, ip atlamak ya da çocuklarla ilgilenmeyi öneriyor.

Sigara üzerine kitapları ve araştırmaları bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık, sigarayı bıraktıktan sonra yeniden başlamayı kolaylaştıran tuzak düşüncelerin olduğuna dikkat çekti. Sigarayı bırakmanın zor bir süreç olduğunu, tuzak düşüncelerin bireyi tetiklediğini belirten Arık, vücudun nikotine alıştığını, vücuda nikotin girişi olunca rahatlık hissi oluştuğunu, ancak nikotinin uyarıcı bir madde olduğunu, kalp hızını ve adrenalin düzeyini artırdığını, sigarayı bıraktıktan sonra bu durumun belli bir süre yaşanacağını kaydetti. Sigara içme ihtiyacının doğduğu anlarda sigara içmek yerine bir şeyler yenmesinin düşük kalorili çerezler, meyve sebzelerin tercih edilmesinin düşüncenin bertaraf edilmesine yardımcı olduğunu ifade eden Arık, "Alternatif düşünce dağıtma yöntemleri de kullanılabilir. Islık çalın, şarkı söyleyin, duş yapın, bir arkadaşınıza telefon açın, dantel örün, film seyredin, gazete okuyun, ip atlayın, çocuğunuz veya hayvanınızla oynayın, kağıt yırtın. Sigaraya can sıkıntısına katlanmanın bir ödülü olarak mı ya da bir yoğunlaşma periyodunu genişletmek için mi gerek duyduğunuzu analiz edin" dedi.

Hareket etmenin de sigara düşüncesini büyük ölçüde giderdiğini söyleyen Arık, "Yürüyüşe çıkın, su için, gevşeme egzersizleri yapın. Gerinin, esneyin, dizlerinize kadar eğilip ayak parmaklarınıza dokunun, omurlarınızı sallayın. Önce 200, daha sonra 250'ye kadar sayın ve araba sürün. Sigarayı bırakmayı bir sevgi eylemi olarak ve sigara içmenin iyi bir seçenek olmadığını düşünün" diye konuştu.

Arık, sigarayı bırakmanın erken döneminde kontrollü içmenin yararlı olabileceğini ancak bir kez bıraktıktan sonra yeniden kontrollü içmeye başlamanın yeniden eski günlere dönülmesine yol açabileceğini kaydetti.


 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt