Selde hayatını kaybedenler için 10 bin lira yardım

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
levasinay

levasinay

Üye
    Konu Sahibi
Selde hayatını kaybedenler için 10 bin lira yardım
A.A 1 Eylül 2010










Rize'nin Gündoğdu beldesinde yaşanan sel felaketi ve heyelanda ölen vatandaşların ailelerine Rize Valiliğince bankada hesap açtırılarak, ölen her vatandaş için 10 bin lira para yardımı yapıldığı bildirildi.

Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Gündoğdu beldesinde 26 Ağustosta meydana gelen sel ve heyelan felaketinde 13 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı, hala kaybolan Havva Kopuz'u arama çalışmalarının ise devam ettiği belirtildi.

Afet meydana gelmeden önce Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün Valiliği bilgilendirdiği, bunun üzerine valilikçe kamu kurum ve kuruluşları ile yerel basına gerekli duyuruların yapıldığını ifade edilen açıklamada, afet sırasında vatandaşlarla yapılan görüşmelerde bu uyarıların dikkate alındığı ve vatandaşların evlerine girmeyerek tedbir aldığının anlaşıldığı, bu sayede daha fazla can kaybının önüne geçildiğinin muhtemel olduğu vurgulandı.

Açıklamada, afet meydana geldikten itibaren gerek arama kurtarma çalışmaları, gerekse yardım çalışmalarının, oluşturulan kriz masası ile eş güdüm içinde yapıldığı, ortalama yarım saatte bir gelişmeler hakkında basının bilgilendirildiği ve olası yanlış yönlendirmelerin önüne geçildiğine dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:
“Arama kurtarma çalışmalarına Rize, Trabzon, Giresun, Erzurum ve Artvin'den gelen AKUT ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı 63 personel katılmıştır. Karayolları, DSİ, İl Özel İdaresi, Rize Belediyesi ve diğer belediyelerden ve Kızılaydan toplam 28 yükleyici, 8 greyder, 62 kamyon, 11 ekskavatör, 4 dozer ile çalışmalar devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri 3 helikopter ve 19 AKUT personeli ile 1.5 gün çalışmalara katılmıştır. Selde mahsur kalan 12 vatandaşımız helikopterlerle kurtarılmıştır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından 1 milyon lira, Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığından 500 bin lira ve Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünden 261 bin lira olmak üzere toplam 1 milyon 761 bin lira yardım gönderilmiştir. Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığından gelen ödenekten afette ölen vatandaşlarımızın ailelerine Rize Valiliğince bankada hesap açtırılarak, kaybettiğimiz her vatandaşımız için 10 bin lira para yardımı yapılmıştır.”

Geri kalan paranın afetzede vatandaşlara dağıtılması için ekipler kurulduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Para dağıtımına en kısa sürede başlanacaktır. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünden gelen ödeneğin vatandaşlarımıza dağıtılması için ekipler çalışmalar yapmakta olup, hasar tespit çalışmaları bittiğinde para dağıtımına başlanacaktır. İl Kriz Merkezi tarafından görevlendirilen Milli Eğitim Müdürlüğü, vatandaşlarımızın gıda ihtiyacını karşılamak üzere Öğretmenevinde hazırlanan sıcak yemekleri, kurulan sofralarda afet sonrasında vatandaşlarımıza sunmuştur. Türk Kızılayı tarafından 25 çadır, 18 Mevlana evi, 150 battaniye, 50 kuru gıda paketi, 300 aperitif gıda paketi, 2 ton pet su ve 10 personel, 1 ikram aracı, 1 seyyar mutfak, 3 jeneratör gönderilmiştir. Rize Ticaret Borsası da 150 kişilik sıcak iftar yemeği ile her akşam yardım çalışmalarına devam etmektedir. Bir hayırsever 40 ton pet su ile katkıda bulunmuştur.”

KESİN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Açıklamada, Afet Acil Durum Daire Başkanlığınca görevlendirilen daire başkanı koordinesinde Trabzon ve Rize il müdürlerinin katılımıyla toplam 41 teknik elemanın hasar tespit çalışmalarına devam ettiği ifade edilerek, Gündoğdu beldesinin merkez mahallelerinde yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 31 konut, 4 iş yeri, 3 depo, 2 ahırın yıkık ve ağır hasarlı, 10 konut, 1 iş yeri, 4 deponun orta hasarlı, 42 konut, 47 iş yeri, 57 depo, 1 ahırın ise az hasarlı olarak tespit edildiği, 32 aracın da sel sularından dolayı hasar gördüğü bildirildi.

İl Özel İdaresinin, afet sonrasında içme suyu şebekesi zarar gören vatandaşlara içme suyu borusu vererek, devlet vatandaş işbirliği çerçevesinde mağdur olan vatandaşların evlerine su götürmelerine yardımcı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Yıkılan su depolarının onarımına başlanmıştır. Taşlık, Pınarbaşı ve Veliköy'de elektrik tamamen verilmiştir. Ana güzergahtaki yollar açılmış, ara mahalle yollarının yapımına geçilmiştir. Rize Belediyesi ve belde belediyeleri desteği ile su kesintisi sonrasında su tankerleri ile afetzedelere su verilmiştir. Ayrıca içme suyu şebekesi onarımı en kısa sürede yapılmıştır. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca heyelana ve su baskını riskine maruz alanlarda kalan veya kalabilecek konutların tespit edilmesi ile ilgili jeolojik etüt çalışmaları Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı teknik elemanlarınca devam etmektedir. Valilikçe su baskını ve heyelan olayları ile ilgili alınacak genel hayata etkililik oluruna istinaden, arazi incelemeleri sonucunda düzenlenecek jeolojik etüt raporlarında olmuş veya olması muhtemel heyelan olaylarından etkilen konutların nakil işlemleri gerçekleştirilecektir. Nakil işlemi gerçekleştirilen konutlar için ilerleyen aşamada yer seçimi çalışmaları tamamlanacak ve konut yapımı sürecine geçilecektir. Afetten dolayı mağdur olan ve evlerini terk eden vatandaşlarımızın konaklama ve iaşe ihtiyaçları Rize Öğretmenevi Müdürlüğü ve Rize Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde karşılanmaktadır.”

Açıklamada, İl Tarım Müdürlüğünce yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda ilk rakamların ortaya çıktığına dikkat çekilerek, beldede 4 köy ve 5 mahallede afetten 902 ailenin etkilendiği, bin 729 dekar alanın hasar gördüğü, zararın parasal boyutunun ise 4 milyon 135 bin lira olduğu vurgulandı. Zarar gören alan ve parasal değerlerin ön tespit olduğu anımsatılarak, kesin tespit çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

ömer talat katı
Cevap
17
Görüntüleme
435
MAERKEK
ANIL
Cevap
0
Görüntüleme
430
ANIL
NEXUS
Cevap
0
Görüntüleme
395
NEXUS
doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
361
doctorrr
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
332
Haydar


Üst Alt