Sayısal Alanı Meslekleri ve Meslekler Hakkında Genel Bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Sayısal Alanı Meslekleri ve Meslekler Hakkında Genel Bilgiler
Sayısal Bölümü Meslekleri


AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı

Hammaddesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretimin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Bu programda eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim programı, ağacın hammadde olarak kullanılmasını, ağaçtan işlenmiş ve yarı işlenmiş malzeme üretimini, çeşitli ağaç işleri alanlarındaki üretim tekniklerini ve bunlarla ilgili yöntemlerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Ağaç işleri mühendisliği bölümünde fizik, matematik, kimya, biyoloji ve bazı sosyal bilim alanlarında temel dersler, ağaç teknolojisi, ağaç fiziği ve kimyası, ağaç işleme makineleri, üretim teknolojisi, üst yüzey işlemleri, teknik istatistik ve kalite kontrol, iç mimari-dekorasyon, üretim planlaması vb. meslek dersleri okutulmaktadır. Çeşitli derslerdeki laboratuvar ve çizim çalışmalarının yanı sıra, öğrenciler bir yarı yıl boyunca proje uygulaması için bölüm atölyesinde çalışırlar. Ayrıca, öğrencilerin bölümce onaylanmış bir ağaç işleri fabrikasında bir yarı yıllık endüstri uygulaması yapmak zorunluluğu vardır.
Gereken Nitelikler
Ağaç işleri endüstri mühendisliği programına girmek isteyen bir öğrencinin, matematik ve fen derslerinde başarılı olması gerekir. Ayrıca ekonomiye ilgi duyması, bir işletmede, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilmesi için ikna yeteneğine ve insan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerilerine sahip olması beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını başarı ile tamamlayanlara "Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi" ünvanı verilmektedir. Dört yıllık program bir bütün olduğu halde iki yıllık öğretim sonunda 66 kredilik dersi tamamlayanlardan ayrılmak isteyenlere iki yıllık yükseköğretim gördüğüne dair bir "Önlisans Diploması" verilmektedir.
Çalışma Alanları
Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını bitirmiş kişiler mobilya, doğrama, yonga, lif levha, kaplama ve kereste fabrikaları ile prefabrik konut üretim alanlarında, ağaç işleri ile ilgili işyerlerinde, endüstri kuruluşlarının projelendirilmesi, iç mimari dekorasyon, ağaç kakma, müzik aletleri yapımı ile ilgili iş yerlerinde çalışırlar. Ağaç işleri mühendisleri faaliyet alanlarına giren konularda üretimin planlanması, metot geliştirme ve konstrüksiyon problemlerinin çözümlenmesinde yetki ile görev yaparlar. Bunun dışında ağaç işleri endüstrisindeki tüm imalat alanlarında üretim mühendisi olarak sorumluluk yüklenirler; tutkal, cila, boya, kaplama ve ahşap koruma maddeleri imalatıyla, yan sanayi alanlarında danışman ve uzman olarak özel ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümü mezunları bu sektördeki nitelikli iş gücüne olan büyük talep nedeniyle özel sektöre ait fabrika ve imalathanelerde çok kolay ve dolgun ücretle iş bulabilmektedirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar endüstri meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler.


ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ


Programın Amacı

Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.
Gereken Nitelikler

Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.
Çalışma Alanları

Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.



BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ

İç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların niteliği, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri değerlendirme ve işleme teknolojisi, avlama teknolojisi konularında eğitim ve araştırma yapar. Su ürünleri denizlerde ve iç sularda faliyet gösteren, her türlü kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda görev alabilirler. Serbest çalışarak da yurt ekonomisine katkıda bulunabilirler.


BESLENME VE DİYETETİK

Programın Amacı
Beslenme ve diyetetik programının amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Beslenme ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra beslenme biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıfta bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yaptırılır.
Gereken Nitelikler


Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Diyetisyen" ünvanı verilir. Diyetisyen sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır. Başarılı öğrenciler, beslenme ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomi, fizyoloji, halk sağlığı ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar. Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler. Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir. Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Ayrıca diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar.
Çalışma Alanları: Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir:
1. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler.
2. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
3. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler.
4. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.



BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

İlk yıl makine-resim -konstrüksiyon bölümü ile aynı dersler görülmekte. İkinci sınıftan itibaren ise bölüm dersleri bilgisayar ağırlıklı olarak gelişmektedir. İyi derece teknik çizim yapabilen ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümde, teknik çizim programları öğretilmektedir. Bölüm mezunları kamu kesiminde çalışabileceği gibi özel mühendislik ve mimarlık bürolarında iş bulabilmektedir.



BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı
Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Okutulan dersler bilgisayar donanım yapısı, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, sayısal çözümleme, veri tabanı sistemleri, mantıksal tasarım, mikroişleyiciler, veri iletişim, sistem çözümleme, yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik, istatistik, fizik, elektrik, elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi temel destek derslerinden oluşur. Meslek dersleri laboratuvar uygulamaları ile desteklenir. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında, gerek üniversite bilgisayar merkezlerinde, gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.
Gereken Nitelikler


Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta, gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve kullanımı ile ilgili konularda çalışır. Programcı, bir işi bilgisayara yaptırmak ya da bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için gerekli işlemleri ve bu işlemlerin uygulama sırasını saptar,bilgisayara verilecek verilerin ve bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler, bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya uygun olarak belirli bir programlama dilinde işlemlere karşı gelen komutları yazar, programın amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler, varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları düzeltir, programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar operatörlerine yönerge hazırlar. Sistem çözümleyici belirli bir uygulama sistemiyle ilgili bilgi ve belge akışını, yapılması gereken işlemleri, işlem-zaman ilişkilerini çözümler, aksaklıkları ve darboğazları saptar, uygulamanın iyileştirilmesi için gerekli yöntemleri, kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak personeli saptar, her aşamada yapılacak işlerle ilgili ayrıntılı yönergeler hazırlar ve karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır.
Çalışma Alanları
Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarının yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır.




BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ

Bilgisayar Öğretmenliği Programında okul programlarındaki elektronik ve bilgisayar konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi verile
rek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilmektedir.



BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI


Programın Amacı
Bilgisayar programının amacı iş hayatının ve toplumsal yaşamın, bilgi toplam ve bu bilgileri işleme ile ilgili konularındaki problemlerinin bilgisayarda çözümlenmesi alanlarında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk yılında genel matematik, programlama dilleri, teknik resim, istatistik ve muhasebe gibi temel dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise ileri düzeyde programlama teknikleri ve uygulamalı mühendislik ve işletme dersleri okutulur.
Gereken Nitelikler
Bu alanda öğrenim görmek isteyen lise öğrencileri kendilerini matematik ve mantık konularında iyi yetiştirmelidirler. Kişinin iyi bir programcı olabilmesi için üzerinde çalışacağı konuyu kavrayabilme ve bunu en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilme yeteneğine sahip olması gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Bilgisayar programcılığı programından mezun olan öğrenciler "Bilgisayar Program Teknikeri" ünvanını almaya hak kazanırlar. Mezunlar genelde bilgisayar programcısı olarak çalışmaktadırlar.
Çalışma Alanları


Çalıştıkları kurumların çoğunluğunu şirketlerin bilgiişlem merkezleri oluşturmaktadır.




BİLGİSAYAR VE ENFORMATİK


Bilgisayar mühendisliği programı sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar. Bu bölümlerden mezun olanlar çeşitli yönetim,endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı; bilgisayar donanımı, yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda genellikle bilgi işlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgi işlem merkezlerinde yönetmen; yönetim, bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis veri tabanı yönetimi; bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerin tasarım ve geçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü mezunlarını yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda bankalarda, üniversitelerde,bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma imkânları vardır.



BİLGİSAYAR VE KONTROL ÖĞRETMENLİĞİ


Bilgisayar sistemlerini yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve sistemlerin kullanımı konularında çalışacak, araştırma yapacak elemanlar yetiştirilir. Üstün bir sayısal güce sahip olma yanında, dikkatli, sabırlı, yaratıcı kişilik özelliklerine ihtiyaç vardır. Sistem çözümleyici ve uygulama programcısı ve yazılım programı yapan kuruluşlarda öğreticilik görevi yaparlar.


BİTKİSEL ÜRETİM


Bol ve kaliteli bitkisel ürün elde edebilmek için bitkilerin hastalıklardan, zararlı ve yabancı otlardan korunması bu bölümün inceleme ve araştırma alanına girer. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım Kooperatifleri, Ziraat Bankası, Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, Çay- Kur, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tarımsal İlaç Şirketleri, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca özel ve devlet çiftliklerinde de çalışma imkanı vardır.



BİYOKİMYA


Programın Amacı
Biyokimya programının amacı, biyolojik bilimler, sağlık bilimleri, beslenme ve çevre olayları ile ilgili konularda araştırma ve eğitim yapmaktır.
Programda Yer Alan Belli Başlı Dersler
Biyokimya programı "Biyokimyagerlik" ve "Biyoteknoloji Ağırlıklı Kimyagerlik" olmak üzere iki alt dala ayrılmaktadır. Biyokimya programının ilk iki yılında hücre biyoloji, mikrobiyoloji, fizyoloji, histoloji, anorganik kimya, analitik kimya, matematik bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır. İkinci yıldan sonra öğrenciler alt dallardan birine yönelmektedirler. Biyokimyagerlik dalına geçenler biyofizikokimya, enzimoloji, ilaç kimyası, beslenme, toksikoloji, klinik kimya, genetik, fermantasyon teknolojisi, endüstriyel hijyen, atık değerlendirmesi ve arıtma yöntemleri gibi dersleri okumakta ve uygulama yapmaktadırlar.
Gereken Nitelikler


Biyokimya alanında çalışmak isteyenlerin biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, bilimsel çalışmalara istekli, meraklı, görme sorunu olmayan kimseler olmaları gerekir.


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Biyokimya programını bitirenlere bitirdikleri dala göre "Biyokimyager" veya "Biyoteknoloji Ağırlıklı Biyokimyager" ünvanı verilmektedir. Biyokimyagerler, biyokimya analiz bilimlerinde ve laboratuvarlarında sağlıkla ilgili testleri yapar, yeni test yöntemleri geliştirirler; gıda ve ilaç sektöründe kalite kontrol işlerini yaparlar; projelerin yürütülmesinde görev alırlar.
Çalışma Alanları


Mezunlar, gıda, ilaç, tıbbi kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik ve deterjan sanayileri ve fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında, üniversite, tıbbi tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinin rutin işlemler ve araştırma laboratuvarlarında görev alabilirler. Eğitimleri süresince öğretmenlik sertifikası almaları halinde öğretmen adayı olma hakkını kazanabilirler.


BİYOLOJİ

Canlıların, yeryüzünde dağılımı, anatomisi, fizyolojisi üzerinde eğitim ve araştırma yapılır. Biyoloji alanında çalışacak kimse, meraklı bir gözlemci, sabırlı bir araştırmacı olmalıdır. Sağlık Bakanlığı ve SSK'ya bağlı hastanelerde, üniversitelerin tıp fakültelerinde, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Çevre,Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda, özel sektörde, ilaç ve besin endüstrisinde çalışılabilir. Ayrıca biyoloji mezunları liselerde öğretmenlik yapabilirler.


BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb..) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitim öğretim ve araştırma yapılmaktadır. Biyoloji öğretmenliği bölümü eğitim fakültelerinin bir bölümüdür. Biyoloji öğretmeni olmak isteyenler sözel ifade gücüne sahip olması, insanlarla iyi iletişim kurabilen, sabırlı kimseler olmaları beklenir.


BİYOLOJİ VE GENETİK

Programın Amacı
Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik, ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta, staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir. Moleküler biyologlar hastanelerde, sağlık koruma enstitülerinde, ıslah merkezlerinde, ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuvarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi, genetik yapısının özümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar.
Çalışma Alanları


Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölümün esas amacı, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerini bu amacı gerçekleştirecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktadır.



ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı


Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Çevre mühendisliği bölümünde lisans düzeyinde öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenimin ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir. Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji; bilgisayar kullanımı; hidrolik; hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bölümlerde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.
Gereken Nitelikler


Çevre mühendisliğine girmek isteyenlerin yaratıcı, araştırıcı, azimli, üstün bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen dersleri yanında ekonomi, sosyoloji gibi sosyal alanlara da ilgi duyan; daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele verecek kişiler olması gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Çevre mühendisliğinden mezun olanlara "Çevre Mühendisi" ünvanı verilir. Çevre mühendisi çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde ayarlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır. Çevre konuları çok yönlü olduklarından, çevre mühendisleri başta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla; mimarlarla; biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle; sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle; ekonomistlerle; işletmecilerle çalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.
Çalışma Alanları


Çevre mühendisliği çağımızın sorunu olan çevre kirlenmesini önlemeyi hedef aldığı ve doğrudan insan sağlığını ve refahını korumayı amaçladığı için, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacaktır. Çevre mühendislerinin çoğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İller Bankası, belediyeler, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Sağlık Bakanlığı Merkez ve İl teşkilatlarında ve Başbakanlığa bağlı olan Çevre Genel Müdürlüğünde çevre mühendislerine büyük gereksinim duyulmaktadır. Özel çalışanlar yukarıda belirtilen kamu kurumları, Belediyeler ya da kişi ve firmaların araştırma ve planlama işlerini yapabilmekte, İller Bankası ve belediyelerce ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlamaktadırlar. Ayrıca uzmanlaştıkları konulara göre ulaşım, tarihsel çevre, doğal çevre ve turizm planlaması konularında çeşitli iş alanları bulunmaktadır.



DENİZ TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı


Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı, denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol, doğalgaz, ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde, deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb.) tasarımı ve üretilmesi alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Deniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik ve fizik gibi temel fen alanları ile ilgili dersler yanında, oşenografi (Okyanus bilim) dalga mekaniği, gemi termodinamiği, deniz kirliliği, kazı yapıları, deniz hukuku ve gemi işletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler


Deniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip, fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Deniz teknolojsi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" ünvanı verilir. Deniz Mühendisleri denizde bulunan hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve en ekonomik yolla üretimi planlar. Ayrıca, denizde seyreden taşıtların yapım, onarım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapıları inşaatında ve deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında mühendislik hizmetleri verirler.
Çalışma Alanları
Deniz mühendisleri tersanelerde, DSİ' de, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler.



DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimler eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sularda çalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde, denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.


DERİ MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı
Deri ve lif teknolojisi programının amacı deri, pamuk ve yünün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insangücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Deri ve lif teknolojisi programında fizik, kimya, biyoloji ve ekonomi gibi temel derslerden başka lif bitkileri, hayvansal lifler, bitkisel lifler, madensel lifler, sentetik lifler, kürk hayvanları ve yetiştirilmesi, büyükbaş hayvan derilerinin işlenmesi konuları ile ilgili dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler
Deri ve lif teknolojisi alanında çalışacak kimselerin temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, inceleme ve araştırmaya meraklı, yaratıcı kişiler olmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler
Deri ve lif teknolojisi bölümünü bitirenlere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisi tarımsal bir ürün olan derinin, hammadde durumundan işlenmiş deri haline gelinceye kadar geçirdiği işlemleri ve ürünün pazarlanmasını planlar; başta deri olmak üzere yün, pamuk ve sentetik liflerin değerlendirilmesine yönelik teknolojilerin geliştirilmesi için araştırmalar yapar.
Çalışma Alanları
Deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisleri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler.


DİŞ HEKİMLİĞİ

Programın Amacı


Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.
Gereken Nitelikler


Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güler yüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Ön lisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar, takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır, takma dişi yapar veya yaptırır, yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb düzenekler koyar, diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde, yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.

Çalışma Alanları


Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabipler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.



DÖKÜM ÖĞRETMENLİĞİ


Endüstride üretilen makine parçalarının modellerinin planlanması, kalıbın hazırlanması ve sıvı haline gelen madenin kalıba dökülmesini sağlayacak elemanları yetiştirir. Mezunları Teknik liselerde öğretmenlik yapabilecekleri gibi kendi atölyelerini de kurabilirler.



EBELİK

Programın Amacı


Ebelik programı ana-çocuk sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesinde görev alacak sağlık elemanlarını yetiştirir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Ebelik programında temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur.Derslerin tüm uygulamaları hastanelerde, doğumevlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılır.
Gereken Nitelikler


Ebelik kızlara açık bir meslektir. Ebe olmak isteyen bir kimsenin sağlık konularına ilgi duyan, insanlara yardım etmekten mutlu olabilen, sorumluluk duygusu güçlü kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Ebelik programını bitiren bir öğrenciye "Ebe" ünvanı verilir. Ebelik, temelde annenin ve çocuğun, genelde ailenin ve toplumun sağlığını korumayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmet, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerde annenin düzenli izlenmesinden, gerekli bakım ve eğitimin verilmesinden, normal doğumların yapılmasından, normalden sapma durumlarının teşhis edilip sağlık örgütüne sevk edilmesinden, aile planlaması eğitimi ve uygulanmasından, 0-6 yaş grubu çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlenmesi ve aşılarının yapılmasından, genel sağlık kuralları, beslenme, ilk yardım, aşı, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma ve savaşla ilgili konularda bireye, aileye, topluma sağlık eğitimi verilmesinden, sağlık hizmetlerinde kullanılan sayısal verilerin toplanmasından sorumlu bir meslektir. temel görevi, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma, yükseltme ve sürdürmedir. Ebeler, koruyucu sağlık hizmetlerinde çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde ve sağlık hizmetlerinin sosyalleştirildiği bölgelerde ve tedavi edici sağlık kurumlarında, doğumevleri ve hastanelerin doğum kliniklerinde görev alabilirler.

Çalışma Alanları
Ebeler, kırsal alana sağlık hizmetlerinde denetici ebe, ziyaretçi ebe olarak; tedavi kurumlarında, doğum hane ve aile planlaması kliniklerinde sorumlu ebe veya klinik ebesi, eğitimci ebe olarak görev alırlar.



ECZACILIK

Programın Amacı

Eczacılık programında, sentetik, yarı sentetik veya biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaç üretimi ve ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Eczacılık programında, başta kimya olmak üzere fizik, matematik ve biyoloji dersleri verilir. İlaç hammadde ve şekillerinin üretim tekniklerine ve kullanışlarına ilişkin lisans dersleri ise genellikle son iki yılda toplanmıştır. Eczacılık fakültelerinde dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuvarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca değişik yıllara dağılmış olarak eczane, hastane ve endüstride staj yapmaktadırlar.
Gereken Nitelikler

Eczacılık programına girebilmek ve bu fakültede başarılı olabilmek için normalin üstünde akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip olmak, fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Eczacılık programını bitirenlere "Eczacı" ünvanı verilir. Eczacı, sağlık hizmetleri grubundan bir meslek adamı, aynı zamanda bir ticaret adamıdır. Serbest eczacı olarak ilaç alıp satmak bir ticaret işidir. Ancak halka ve sağlık memurlarına ilaçların kaliteleri, nitelikleri hakkında bilgi verme ve tavsiyelerde bulunma işleri dolayısıyla eczacılık bir sağlık mesleğidir. Eczacılar reçetelerde doktorlarca istenen hazır ilaçları müşteriye satar, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlar, reçetesiz satılan ilaçlar konusunda müşterileri uyarır. Eczacılar çalışmalarını laboratuvar, eczane gibi ilaç kokularının yaygın olduğu kapalı yerlerde yürütme durumundadırlar. Bu nedenle eczacı olmak isteyen bir kimsenin bu çalışma ortamını dikkate alması yararlı olur. Bir eczacının ekonomi ve alım satım işlerine de ilgi duyması, çalışmalarında çok dikkatli ve titiz davranması, sorumluluk bilinci ile hareket etmesi gerekmektedir.
Çalışma Alanları

Eczacıların çoğunluğu kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bir kısmı ise hastanelerin eczanelerinde sorumlu eczacı olarak, bazıları laboratuvarlarda, ilaç endüstrisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcısı olarak çalışırlar, küçük bir kısmı ise eğitim ile uğraşırlar.Eczacılık fakültesi mezunlarının kamu kuruluşlarında iş bulma olanağı son yıllarda çok azalmış görünmektedir. Serbest eczacı olmak isteyenler için de eczane açacakları bölge ya da şehir önem kazanmaktadır. Büyük kentlerde ihtiyaçtan fazla eczane vardır.



ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ

Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretilmesi,iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Bu programların mezunları PTT, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadırlar.



ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ

Elektrik öğretmenliği, teknik eğitim fakültesine bağlı bir bölüm olup, bölüm ile ilgili örgün ve yaygın eğitim yapan meslek okullarına branş dersi öğretmeni yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Mezunlar, endüstri meslek liselerine, teknik liselere, çıraklık eğitim merkezlerine öğretmen olurlar. Ayrıca atölye ve fabrikalarda tekniker olarak iş bulabilirler.



ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Programın Amacı


Elektrik-elektronik mühendisliğinin amacı, kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve sistemin bakımıyla ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Bu bölümde matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır. Yaz aylarında staj yaptırılır.
Gereken Nitelikler


Elektrik ve elektronik alanında çalışmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve ekonomiye ilgili ve yetenekli, dikkatli ve yaratıcı kimseler olmaları gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Elektrik-elektronik mühendisi üretme, iletme ve dağıtmayla ilgili sistemlerin, projelerin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi telgraf-telefon haberleşmesinden uydu optik haberleşmesine, enerji üretiminden mikroelektronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.
Çalışma Alanları


Elektrik-elektronik mühendislerinin büyük bir kısmı PTT, TRT gibi kamu kuruluşlarında, bir kısmı özel sektörde ya da serbest çalışmaktadırlar. Ülkemizde elektrik-elektronik mühendislerine duyulan gereksinme çok fazladır.



ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ

Bu mühendislik dalının amacı ve alanı kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi, elektrik üretilmesi, iletimi,dağıtımı ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır. Bu programların mezunları Ptt, Trt, Tek gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.



ELEKTRONİK ÖĞRETMENLİĞİ


Bu bölümde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı endüstri meslek liseleri, teknik liseler, ticaret liseleri ve diğer ilgili kurumlarda alanlarıyla ilgili bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak amaçlanmıştır. Matematik, fizik elektronik, bilgisayar donanım yapısı, programlama dilleri, sistem çözümleme gibi derslerin yanında öğretmenlik için gerekli formasyon dersleri okutulur. Mezunlar, orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilecekleri gibi, bilgisayar üreten ve pazarlayan özel kuruluşların bilgi işlem merkezlerinde çalışabilirler. Bu programların mezunları PTT, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulabilmekte ya da serbest çalışmaktadır.




ELELKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı


Elektronik haberleşme mühendisliği programının amacı, telgraf, telefon haberleşmesinden uydu haberleşmesine, ev aletlerinden elektronik tıp cihazları üretimine kadar yayılan çok geniş bir alanda uygulanan her türlü sistemlerin tasarlanıp geliştirmesi konusunda eğitim yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Elektronik haberleşme mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda fizik, cebir, geometri, dinamik, statik, devre analizi, alan teorisi, lojik devre temelleri gibi elektronik alan ile ilgili derslerden başka, haberleşme teorisi, sayısal haberleşme, aktif mikrodalga devreleri, analog haberleşme gibi alana özgü derslerde okutulur.
Gereken Nitelikler


Elektronik haberleşme mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir genel akademik yetenek düzeyine sahip, fiziğe, özellikle elektrik konularına ilgili, göz-el koordinasyonu yeteneği yüksek, yaratıcı kişiler olmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Elektronik haberleşme mühendisliğini programını bitirenler "Elektronik Haberleşme Mühendisi" ünvanı almaya hak kazanırlar. Elektronik haberleşme mühendisleri telgraf, telefon, teleks v.b. haberleşme sistemlerini tasarlar, kurar, çalıştırır ve geliştirirler.
Çalışma Alanları


Elektronik haberleşme mühendisleri PTT, TRT, Aselsan, THY, ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalarda, bilgisayar sektöründe görev alabilirler.




ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

Programın Amacı


Endüstri mühendisliği programı, ürün veya hizmet üreten kuruluşların verimliliğini yükseltmek amacıyla insan, makine ve malzemenin etkili bir şekilde kullanılması için yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili konularda eğitim yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Endüstri mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Lisans rogramının ilk iki yılında, matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri ile statik, dinamik, mukavemet, malzeme gibi temel mühendislik dersleri, bilgisayar programlama ve ekonomi dersleri verilir. Programın son iki yılında, yöneylem araştırması, istatistik, iş etüdü, ergonomi, mühendislik ekonomisi, tesis planlaması, üretim yöntemleri ve planlaması, envanter ve kalite kontrolü gibi temel endüstri mühendisliği dersleri ile çeşitli bölümlere özgü diğer dersler ve sistem tasarımı konusunda bir proje dersi verilmektedir.
Gereken Nitelikler


Endüstri mühendisliği programında başarılı olabilmek için analitik düşünme yeteneğine sahip ve yaratıcı olmak, mühendisliğe ve sosyal bilimlere ilgi duymak gerekmektedir. Bulunması gerekli diğer önemli nitelikler arasında insanlarla işbirliği yapabilme ve düşünceleri başkalarına aktarabilme gücü sayılabilir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Endüstri mühendisliği bölümlerini bitirenlere "Endüstri Mühendisi" ünvanı verilir. Endüstri mühendisliğinin diğer mühendislerden farkı, üretim sistemlerinin tasarım ve işletmelerinde insan faktörünü daima göz önünde bulundurması, sistemlere ve problemlerin çözümüne bir bütün olarak yaklaşabilmesi ve çeşitli mühendislik ve işletme disiplinlerinin sentezini yapabilmesidir. Endüstri mühendisleri fabrikalarda iş analizleri yaparlar. İnsan ile üretim araçlarının en uygun şekilde yerleştirilmesi ile üretimin miktar ve kalitesinin artırılmasına çalışırlar.
Çalışma Alanları


Endüstri mühendisleri kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda iş bulabilirler. Endüstri mühendisliği ülkemizde gittikçe önemi artan bir mühendislik alanıdır. Gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.



ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI


Bu program endüstride üretilmesi düşünülen herhangi bir metanın hangi maddeden yapılacağını, kullanılış özelliklerini, estetik özelliklerini araştırabilen ve kamuoyunun beğenisini toplayabilmek için araştırmalar yapan ve üretime her yönde katkıda bulunan elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Mezunlar tasarımcı olarak kamu sektörüne ve özel sektöre ait işletmelerde iş bulabildikleri gibi özel tasarım büroları da kurabilirler.



ENDÜSTRİYEL TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
Bölümün amacı, çeşitli hammaddelerin işlenerek, bunlardan çeşitli endüstri ürünlerinin tasarlanması,üretimlerinin planlanması, üretilen ürünlerin geliştirilmesi ve kalite kontrollerinin yapılması alanında çalışacak teknik elemanlar yetiştirmektir. Mezunlarına endüstriyel teknoloji öğretmenliği lisans diploması verilir. Mezunlar Endüstri Meslek ve Anadolu Meslek Liselerine öğretmen olarak atanabildikleri gibi çeşitli sanayi kuruluşlarında, teknik birim ve bronşlarda serbest iş kurma ve çalışma olanaklarına da sahiptirler.



FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ


Eğitim Fakültelerinde ortaöğretim birinci kademesinin(ortaokul) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen, fen bilimlerinde gerekli alt bilgi birikimini vermek üzere öğrencileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış müfredat programı çevresinde konularını planlar, derslerini işler, gerekli deney ve uygulamaları yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimseden sözel ifade gücüne sahip, insanlara bir şeyler öğretmekten hoşlanan sabırlı bir kişi olması beklenir.



FİZİK

Programın Amacı


Fizik, madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik programında öncelikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Fizik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında temel fizik, matematik, kimya gibi dersler verilir. Son iki yılda ise daha geniş ve ileri düzeyde fizik bilgileri içeren dersler verilir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulur.
Gereken Nitelikler


Fizik öğrenimi yapmak isteyen bir kimse fizik, matematik, kimya gibi temel bilimler alanında iyi yetişmiş olmalı ve bu alanlara içten bir ilgi duymalıdır. Fizikçinin amacı gözlem ve deney yaparak fiziksel olayların kanunlarını bulmaktır. Bunun için fizik alanında çalışacakların dikkatli bir gözlemci ve analitik düşünme gücüne sahip yaratıcı kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Fizik programını bitirenlere "Fizikçi" ünvanı verilir.Mezunlar genellikle kamu kesiminde görev alırlar. Bir fizikçinin işi, araştırılacak olan problemi çözümlemek, araştırma yöntemini seçmek, deneyini yapmak ve sonucunu rapor etmek olarak özetlenebilir. Fizikçiler çalışmalarında diğer disiplinlerden geniş ölçüde yararlanırlar. Endüstride çalışan fizikçiler mühendislerle işbirliği yaparlar. Kimya, biyoloji ve jeoloji fizikçilerin yakından ilgili oldukları alanlardır. Biyoloji ve fiziğin ortak çalışmasından "Biyofizik" denilen alan ortaya çıkmıştır. Biyofizik organik yapının atomik ayrıntıları, kalıtım vb. konularla ilgilidir. Jeoloji ile fiziğin birleştiği yerde "Jeofizik" alanı ortaya çıkmıştır. Uzmanlaşmanın ilerlediği ülkelerde fizikçiler, fiziğin çeşitli alanlarında (optik, ses, katı hal, elektrik, mekanik vb.) derinleşmektedirler. Ülkemizde henüz bu derece uzmanlaşma söz konusu değildir.
Çalışma Alanları


Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar gelişmediğinden fizikçilerin özel sektörde çalışmaları söz konusu değildir. Lisans düzeyinde eğitim gören ve "Öğretmenlik Sertifikası" alanlar liselerde ve özel dershanelerde öğretmen olabilir ya da özel bir kurs gördükten sonra bilgisayar programcısı olarak çalışabilirler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun fizik laboratuvarlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırıcı olarak iş bulabilirler, Aselsan, PTT, TRT gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler. Bir temel bilim olarak fiziğin, gerek ortaöğretimde gerekse yükseköğretimde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ortaöğretimde fizik öğretmeni açığı büyüktür. Açılmakta olan ve açılacak üniversitelerin fizik alanında yetişmiş elemanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir fizikçi ülkemizde bugün ve gelecekte daima aranan bir eleman durumundadır



FİZİK MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı


Fizik mühendisliği bölümü, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Fizik mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4yıldır. Matematik, fizik, kimya bu eğitim süresinde okutulan başlıca derslerdir. Nükleer fizik, atom fiziği, katı hal fiziği gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra elektronik, bilgisayar programlama gibi uygulama derslerine de önem verilir. Fizik mühendisliği bölümlerinde temel fen eğitimi ile birlikte teknik çizim, makine elemanları, malzeme gibi gerekli mühendislik konuları da işlenir.
Gereken Nitelikler

Fizik mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bir kimsenin, maddenin yapısı, davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgisi ve yaratıcı gücü olmalıdır. Ayrıca kişinin iyi bir gözlemci, deneyci ve kuramcı olması bu alandaki başarısını artırıcı etkenlerdir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Fizik mühendisliği programını bitirenlere "Fizik Mühendisi" ünvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi, TCDDY ve PTT gibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik, metalurjik, optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar; temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular; elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını, katI hal elektroniği bilgisiyle üretir, geliştirir. Telekomünikasyona lazer optiğinin, endüstriye süper iletkenliğin sokulması buna örnektir.
Çalışma Alanları


Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde enerji santrallerinde çalışabilirler. Üniversitelerde akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar ise fizik mühendisliği bölümlerinin yanı sıra nükleer enerji, biyofizik, jeofizik, sağlık fiziği gibi araştırma dallarında da uzmanlaşabilirler. İyi yetişmiş fizik mühendisleri aranan elemanlardır.



FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ

Eğitim fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb..) öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere, eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen orta öğretimde uzmanlaştığı alanda öğrencileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış genel müfredat programı çerçevesinde konularını planlar, derlerini işler, gerekli deney ve uygulamalar yapar.



FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Doğuştan veya sonradan her hangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara,gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır.Ayrıca bu alanda çalışacak kişiler, hastalara güç verme durumunda oldukları için sabırlı, hoşgörülü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdır. Hastanelerin fizik tedavi, ortopedi, nöroloji,yanık kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde rehabilitasyon merkezlerinde çalışılabilir. Ayrıca fizyoterapist bir uzman hekimle birlikte klinik açılabilir.


--------------- Ekleme ---------------

GEMİ İNŞAATI MÜHENDİSLİĞİ

Programın Amacı


Gemi inşaatı mühendisliği programının amacı, her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretilmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik, fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri, gemi hidrostatiği, gemi resmi, imal usulleri, iş hukuku, ekonomi, bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler


Gemi inşaatı mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Mühendisi" ünvanı verilir. Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu v.b.) tasarlar, üretimi ve işletmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür; sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler. Sualtı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.
Çalışma Alanları


Gemi inşaatı mühendisleri, devlete ait tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde görev alabilirler.



GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Programın Amacı


Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar.
Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir.
Gıda Bilimi


Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.
Gıda Teknolojisi


Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır. Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler


Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmeler bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.
Çalışma Alanları


Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler. Gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb.) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen ünvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler. Gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.




GÜVERTE

Programın Amacı


Güverte programının amacı, uzak yola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Güverte programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, matematik ve fizik alanları ile ilgili derslerden başka, meteoroloji, seyir, yük işlem, deniz ticaret hukuku, iş hukuku, işletme yönetimi, Pazar araştırmaları gibi dersler okutulur.
Gereken Nitelikler


Güverte programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir. Ayrıca, bu alanda yetişmek isteyenlerin uzun süre evlerinden ayrı kalarak, denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Güverte programını bitirenlere "Uzak yol Güverte Zabiti" ünvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Çalışma Alanları


Uzak yol güverte zabitleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler.

 
Revengeful

Revengeful

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
SAĞLIK MEMURLUĞU
Programın Amacı


Sağlık memurluğu programının amacı, insanların sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olacak insan gücünü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Sağlık memurluğu programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, istatistik, mikrobiyoloji, parazitoloji, psikoloji, kişiler arası ilişkiler, iç hastalıkları ve bakımı, cerrahi hastalıklar ve bakımı, bulaşıcı hastalıklar ve bakımı halk sağlığı ve bakımı, gibi dersler okutulmakta, klinikte uygulama yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler
Sağlık memurluğu programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam, dayanıklı, sabırlı, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Sağlık memurluğu programını bitirenlere "Sağlık Memuru" ünvanı verilir. Sağlık memurları hekimlerle işbirliği halinde çalışırlar. Hastanın ameliyata hazırlanması, ameliyat sonrası bakımı, hekimin yönergesi doğrultusunda ilaç veya oksijen uygulamalarının yapılması, tanı ve tedavi için kullanılan araç-gereç ve ilaçların hazırlanması, hastaların hekim tarafından belirlenen tedavi planının uygulanması gibi işler sağlık memurlarının görevlerindendir. Çalışma saatleri değişik olup vardiyalı çalışma ve nöbete kalma söz konusudur.
Çalışma Alanları
Sağlık memurları özel ve resmi hastanelerde, dispanserlerde sağlık ocaklarında, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, günlük bakım ve uzun süreli hasta bakım merkezlerinde, ilkyardım merkezlerinde görev alabilirler. Bu alanda yetişmiş insan gücüne çok ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu olmayacaktır.



SERAMİK MÜHENDİSLİĞİ


Seramik mühendisliği programının amacı, seramik teknolojisi ve seramik sanatları alanında çalışacak yaratıcı insan gücü programını yetiştirmektir. Sanata karşı ilgisi ve yeteneği bulunan, yaratıcı güce sahip olan her aday bu alanda başarı gösterebilir. Seramik mühendisi kil ve topraktan seramik ürün yapımı ile ilgili yöntemler geliştirir, seramik yapımında kullanılacak malzemenin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler, kalite ve tip olarak uygun malzemeyi seçer.



SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ


Sistem mühendisliği, basit alt sistemlerin ve ya bu alt sistemlerden oluşan karmaşık sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır. Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biyolojik, sosyolojik, çevresel endüstriyel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistem mühendisliği programları, işlevsel olarak tek ve bütün bir birim olan bu karışık sistemlerin analizi için gerekli tüm temel kavram, araç ve metotları öğrenciye sunar. Farklı disiplinlerden çeşitli yöntemleri bir arada kullanabilen sistem mühendisliği programlarını en temel araçlarından bir tanesi de bilgisayarlardır. Sistem mühendisleri çok farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumlar içinde oldukça farklı birim ve kademelerde (üretim, planlama, kontrol, yönetim gibi) görev alabilirler.



SU ÜRÜNLERİ


Programın Amacı


Su ürünleri programında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim; balık, istakoz, kerevit gibi su hayvanlarının avlanması, bunların havuzlarda üretilmesi ve pazarlanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Su ürünleri programında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim derslerinden başka ekoloji, balık üretim teknolojisi, su kimyası ve kirlenmesi, balık besleme ve yem teknolojisi, av malzemeleri yapım tekniği, kooperatifçilik ve modern işletme tekniği gibi dersler okutulmakta, uygulamalar yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler
Su ürünleri programına girmek isteyen kimselerin, başta biyoloji olmak üzere, temel bilimlere ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan ve balık yetiştirmekten hoşlanmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Su ürünleri programını bitirenlere "Su Ürünleri Teknikeri" ünvanı verilir. Su ürünleri teknikeri, balık, istakoz, sünger vb. Su hayvanlarının avlanma mevsimi ve avlanma teknikleri konusunda balıkçıları aydınlatır. Su ürünlerinin havuzlarda üretimi için yumurtaların havuzlara yerleştirilmesi, havuzların mikroplardan arındırılması, balıkların doğal veya yapay yemlerle beslenmesi, ambalajlanması ve pazarlanması ile ilgili işleri su ürünleri ziraat mühendisinin denetimi altında yürütür.
Çalışma Alanları


Su ürünleri teknikeri, devlet sektöründe veya özel sektöre ait su ürünleri üretim merkezlerinde çalışabilir veya kendileri özel üretim yeri açabilir.



ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA


Programın Amacı


Şehir ve bölge planlama bölümü, şehir alanının ekonomik olanaklara, insanların ihtiyaçlarına ve estetik kurallara uygun olarak planlanması ve çevre düzenlenmesine ilişkin eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Şehir ve bölge planlama bölümlerinde öğretimin ilk yılında öğrenciler matematik, sosyoloji, antropoloji (insanbilim), ekonomi, şehir planlamaya giriş dersleri alırlar. Daha sonraki yıllarda ise mühendislik bilimleri (jeodezi-fotogrametri, çevrebilim, bilgisayar vb.); şehir ve köy sosyolojisi, planlaması, ekonomisi, şehir desenleme, istatistik, araştırma yöntemleri gibi dersler okutulur.
Gereken Nitelikler


Şehir ve bölge planlama bölümlerine girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra, matematik, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, tarih gibi derslerde başarılı olmak gerekir. Ayrıca kişinin mimarlar için gerekli diğer niteliklere de sahip olması çalışma hayatında başarısını artırır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Şehir ve bölge planlama programından mezun olanlar "Şehir Plancısı" ünvanını alırlar. Şehir plancısı şehirde konut, endüstri, ticaret, eğitim, sağlık vb. gereksinimler için arazinin nasıl kullanılacağına, binaların nerelere hangi yoğunlukta yerleştirileceğine karar verir ve bu kararın uygulanması ile ilgilenir, sosyo-ekonomik gelişmelere paralel olarak şehirlerin gelişmesi için gerekli mekân düzenlemesini en uygun ve ekonomik biçimde oluşturmaya çalışır. Bunun için şehir plancısı, doğal çevre, sosyo-ekonomik yapı ve şehrin mekân yapısı arasında var olan ya da olması gereken karşılıklı ilişkileri dikkate alır. Şehrin fiziksel, sosyo-ekonomik ve demografik (nüfus) durumunu inceler, geleceğe ilişkin tahminler yapar. Şehir plancısının, bir kentin planının hazırlanması ve planın uygulanması aşamalarında, sosyal mühendislik ve yönetim bilimlerinden çok sayıda uzmanla bir arada çalışması gerekmektedir. Kentin gelişimi ve biçimi ile ilgili kararları şehir plancısı verirken; örneğin, alt yapı ile ilgili uygulamalarda çevre mühendisleriyle, açık alan düzenlemeleri ile ilgili konularda peyzaj mimarlarıyla işbirliğine gerek duyulmaktadır.
Çalışma Alanları
Ülkemizde şehir plancılarının çoğunluğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Enerji Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında görev almaktadırlar. Serbest çalışan şehir plancıları, İller Bankası tarafından ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlama işini alabilirler. Ülkemizde şehir plancılığı yeni bir meslektir. Bu nedenle şehir plancıları gerek kamu kesiminde gerek özel kesimde kolay ve oldukça doyurucu ücretli iş bulabilmektedirler.



TASARIM KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ


Bölümün amacı, ülkemizdeki teknik okullara vasıflı ve nitelikli makine teknik öğretmen yetiştirmektir. Program, tasarım ve üretime yönelik eğitim verilmektedir.Bu bölümde okuyanların bir öğretmende sahip olması gereken temel özelliklerin yanı sıra yaratıcılık özellikleri olması gerekir.Mezunlar devlette iş bulabilirler bunun yanında özel sektörde de çalışma imkanları az da olsa vardır.



TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı


Tekstil mühendisliği bölümü tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda araştırma ve eğitim yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Tekstil mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Bölüm mezunları öncelikle tekstil fabrikalarında üretimle doğrudan ilgili teknik eleman olarak çalışmak üzere yetiştirilmektedirler. Bu nedenle tekstil mühendisliği adı altında verilen eğitim genellikle "Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası ve Terbiyesi" çerçevesindedir. Tekstil mühendisliği programında iplik, dokuma, örme ve konfeksiyon, kalite kontrol konularında; tekstil kimyası ve terbiyesi ise lif, boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi kimyası ile, baskı, apre, kimyasal tekstil kontrol konuları ile ilgili dersler verilir. Tekstil mühendisliği öğrencileri için uygulama çok önemlidir. Bu nedenle laboratuvar çalışmasına ek olarak staj da yapılmaktadır.
Gereken Nitelikler


Tekstil mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları, kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Tekstil Mühendisi" ünvanı verilir.
Çalışma Alanları


Tekstil mühendisliği mezunları iplik, dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında; fiziksel kontrol laboratuvarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde; kimyasal tekstil kontrol laboratuvarlarında; boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrika veya bunların dallarında çalışabilirler. Tekstil sanayi ülkemizde giderek daha çok önem verilen ve gelişen bir alandır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş bulmaları kişisel yetenekleri ölçüsünde kolaylaşacaktır. Özel sektörde çalışanlar, yetenekleri, statüleri ve sektörün kuralları çerçevesinde para alırlar.



TELEKOMİNİKASYON MÜHENDİSLİĞİ


Bu mühendislik disiplininde enformasyonun üretimi, dağıtımı ve algılanması esastır.Analog ve sayısal formda haberin gönderilmesi, transmisyon sistemleri, bilginin işlenmesi ve depolanması, ses ve veri için GSM gibi hareketli haberleşme sistemleri, telekominikasyon şebekeleri, internet sistemleri, optik ve uydu haberleşmesi, radar ve uzaktan algılama sistemleri bu programın eğitim ve araştırma konularını oluşturur.

Mezun öğrenciler telekomikasyon mühendisi ünvanını alırlar.Türk Telekom, Alcatel, Siemens, Turkcell, Telsim, Avea gibi GSM firmaları, TUBİTAK, sivil ve askeri devlet kuruluşları ile bilgisayar sektörü ve diğer özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler.





TIBBİ BİYOLOJİK BİLİMLER


Programın Amacı


Tıbbi biyolojik bilimler programı modern tıbbın gereksinimlerinden doğmuş olup amacı tedavi edici hekimin yeterince uğraşamadığı tıbbın temel konularında, geniş teorik bilgiye sahip ve uygulamaya yatkın araştırmacı yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


Tıbbi biyolojik bilimler programında öğretim 4 yıldır. Tıbbi biyolojik bilimler bölümünün ders programları öğrenciye biyoloji ve tıp bilimleri yanında klinikle işbirliği sağlamak amacıyla enzimoloji, endokrinoloji, immünoloji, klinik genetik, hematoloji, onkoloji gibi klinik bilim dallarında da geniş temel bilgiler kazandıracak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca tıp fakültelerinde yeterince gelişmemiş bulunan insan genetiği ve teratoloji bilimlerinin, alt dallarına ayrılarak daha geniş bir şekilde öğretilmesi uygun bulunmuştur. Nihayet bilimsel çalışmada çok gerekli laboratuvar yöntemlerinin ve verilerin değerlendirilmesinde kullanılacak metotların öğretilmesi amacıyla da eğitime, uygulamalı matematik, biyoistatistik, bilgisayar sistemi, deney hayvanlarının ve bitkilerin tıpta kullanımı, elektrik-elektronik cihazların tıpta kullanımı gibi dersler, geniş uygulamaları ile birlikte, eklenmiş bulunmaktadır. Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümünde fizik, kimya, biyokimya, anatomi, histoloji, embriyoloji, fizyoloji, biyofizik, farmakoloji, mikrobiyoloji ve parazitoloji gibi dersler okutulmaktadır. Öğrenci dördüncü yılda belirli bir konuda mezuniyet tezi alarak bir araştırma yapmakla yükümlüdür.
Gereken Nitelikler


Bu bölümde başarılı olabilmek için bilimsel çalışmayı sevmek esastır. Tıbbi biyolojik bilimler iyi bir fen ve matematik bilgisine sahip, sabırlı ve başladığı işi tamamlayabilen araştırıcı ve yaratıcı karakterdeki öğrencilerin özellikle seçebileceği bir programdır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


Tıbbi biyolojik bilimler programını bitiren öğrenciye "Tıbbi Biyolog" ünvanı verilir. Tıbbi biyolog, kanun ve tüzüklerde biyologlar için tanınan bütün haklara sahiptir. İsteyenler, sağlık bilimleri enstitüsü içinde istedikleri dalda yüksek lisans ve doktora eğitimi yaparak akademik ünvanlara sahip olur ve böylece tıbbın temel bilim dallarında öğretim üyeliği şansını kazanmış olur. Arzu edenler, biyologların kabul edildikleri tıp dallarında ihtisas eğitimi yaparak uzmanlaşabilirler. Örneğin, mikrobiyoloji dalında uzmanlaşarak özel bir bakteriyoloji laboratuvarı kurabilirler.
Çalışma Alanları


Tıbbi biyolojik bilimler programı mezunları yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak çalışabilirler, klinik ve laboratuvarda yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölüm mezunları hiçbir biçimde tedavi edici hekimlik yapamazlar. Ülkemizde giderek gelişmekte olan ilaç ve gıda endüstrisi içinde yer alan deneme, geliştirme ve kalite-kontrol laboratuvarlarını yönetmede tıbbi biyolojik bilimler bölümünü bitirenlere ihtiyaç duyulacaktır



TÜTÜN EKSPERLİĞİ


Bölüm tütün bitkisinin yetiştirilmesinden, tütünün içilecek hale gelinceye kadar geçirdiği evrelerde yapılması gereken tüm işlemlerde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektedir. Tütün eksplerlerinin başlıca çalışma alanı Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlardır.Bunun yanı sıra özel sektör sigara şirketlerinde de çalışabilirler.


UÇAK MÜHENDİLİĞİ


Havada seyreden her türlü aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarımının teknolojisi ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapılır. THY, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, Tusaş, Mke kurumunda ve bazı özel havacılık şirketlerinde çalışılabileceği gibi makine mühendisliği sahalarında da çalışılabilir. Gözlem istasyonları ve rasathanelerde görev alabilirler. Ancak büyük bir çoğunluk mezun olduktan sonra iş bulmakta güçlük çekmektedir.



UZAY MÜHENDİSLİĞİ


Programın Amacı
Uzay bilimleri ve teknolojisi programının amacı, uzay bilimleri ve uzay teknolojisi konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Uzay bilimleri ve teknolojisi programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, başta matematik, fizik ve astronomi konuları ile ilgili dersler olmak üzere, uzay teknolojisi ile ilgili dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler
Uzay bilimleri ve teknolojisi programında başarılı olmak için, üstün bir akademik yeteneğe sahip olmak, fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ciddi bir ilgi duymak gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Uzay bilimleri ve teknolojisi programını bitirenlere "Uzay Mühendisi" unvanı verilmektedir. Uzay mühendisleri hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yaparlar.
Çalışma Alanları

Uzay mühendisleri Aselsan, Roketsan, TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlarda görev alabilirler. Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarında ilerlemesine bağlı bulunmaktadır.


VETERİNER

Veteriner fakülteleri, evcil hayvan nesillerinin iyileştirilmesi, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, hayvansal besinlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü konularında eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma yapmaktadır. Mezunlar İl Veteriner Müdürlükleri hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında, veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri ile bölge labaratuvarlarında çalışabilirler. Uzmanlık alanlarına göre, Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli enstitü ve labaratuvarlarda ilaç firmalarında çiftliklerde, gıda sanayi sektöründe, halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler.


YAPI ÖĞRETMENLİĞİ

Matematik, kimya, fizik, yapı malzemesi, teknik resim, atölye teknikerleri ( ahşap) atölye teknikleri (kagir), yapı bilgisi, yapı makineleri, meslek resmi, statik ve yapı hesapları, cisimlerin dayanımı, zemin mekaniği, yapı tasarımı, temel inşaat, topografya, betonarme, su yapıları, eğitim yönetimi, elektrik tesisat bilgisi, sıhhi tesisat bilgisi, çelik yapılar, ölçme-değerlendirme, eğitim ekonomisi, yapı işletmesi ve maliyet hesapları gibi dersler uygulamalı olarak işlenir. Bu programa yalnız alt yapı, inşaat-üst yapı, yapı-yapıcılık ve yapı ressamlığı kolu çıkışlı adaylar alınmaktadır. Öğretmen ünvanı alan mezunlar, inşaat teknik liseleri, yapı ve endüstri meslek liselerinde atölye ve meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaparlar. Özel sektör ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt