Sar değeri nedir? Detaylı bilgi içeride!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
[_ATHENA_]

[_ATHENA_]

Üye
    Konu Sahibi
Sar değeri nedir? Detaylı bilgi içeride!
[COLOR=""][SIZE=""]SAR değeri yüksek cihazlar ne ifade ediyor? Bu küçük cihazların insan sağlığına zararı yok mu?

Her geçen gün daha fazla mobil cihaz hayatımıza giriyor ve vazgeçilmezimiz olmaya başlıyor . Çağın bu modern eğlenceli oyuncakları hayatımızı düzene sokmak ve kolaylaştırma adına çok önemli bir görev üstleniyor . Peki bu küçük cihazların insan sağlığına zararı yok mu?

Scroll . com . tr'nin haberine göre bu konuda çok çeşitli söylentiler mevcut ve bilim dünyası bu konunun sınırlarını kalın çizgiler ile henüz çizebilmiş değil ancak bahsi geçen bir takım değerler de yok değil . Telefonların, özellikle baz istasyonları ile iletişim kurduğu sırada açığa çıkan radyo dalgasının bir kısmı vücudumuz tarafından emilir .

SAR olarak adlandırılan bu enerji miktarının emilim oranı, çoğunlukla W/kg şeklinde ifade edilmektedir . Tam açılımı Spesific Absorbation Rate olan bu değer, daha anlamlı bir ifade ile doku başına emilen radyasyon oranını açıklar .

Yasal Sınırlar Nasıl İfade Ediliyor?

Bilim dünyasının SAR değeri konusunda ortak bir kanıya varamadığına değinmiştik . Teorik olarak kanserojen etkiye sahip olduğu iddia edilen SAR konusunda yasal olarak belirlenmiş bir takım sınırlar mevcut .

Bugüne baktığımızda bu yasal sınırların, mevcut akıllı telefonlarda ve mobil cihazlarda yer alan değerlerin çok çok üstünde olduğunu görüyoruz . Tıp dünyasının SAR değeri konusunda zararsız olarak ifade ettiği değer 0 . 08 W/kg . Bu değerin sağlık için hiçbir olumsuz etkiye sahip olmayacağı belirtiliyor .

Amerika'daki yasalara göre SAR değeri konusundaki üst sınır 1 . 6W/kg . Bu değerin üstündeki hiçbir cihaz resmi yollardan ABD'de satışa sunulamıyor . Avurpa ise bu konuda çıtayı biraz daha yüksek tutuyor . Avrupa Birliği verilerine göre bu değer 2W/kg şeklinde belirlenmiş . Ülkemizde de Avrupa Birliği Standartları gereği bu üst sınır baz alınıyor .

SAR'ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları

Konu hakkında uzman isimler, mevcut şartlarda alınacak bir akıllı telefonun kesinlikle 1W/kg sınırının daha altında olması gerektiğine dikkat çekiyor . Tüketicilerin hassasiyetlerinin artması, zaten üreticileri de bu konuda daha fazla dikkatli olmaya zorlamaya başladı .

An itibariyle ülkemizde satışta olan birçok üst düzey modelin oldukça düşük değerlere sahip olduğunu görüyoruz . Tabi bu bahsettiğimiz cihazlar, tanınmış markaların ülkemizde resmi yollardan satışa sunduğu ürünler .

SAR'ın yarattığı olumsuz çemberin merkezinden olabildiğince uzaklaşmak adına alınabilecek bir takım önlemler de yok değil . Öncelikle ülkemize kaçak yollardan giriş yapmış ve halk arasında "Çin Malı" diye ifade edilen telefonlardan uzak durmakta yarar var . Üzerinde bandrolü bulunmayan bu ürünlerin büyük bir çoğunluğu yasal sınırların da üzerinde bir olumsuz etki yaratabiliyor .

SAR'ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları

Yeni bir telefon alamadan önce ürünün kitapçığında yazan SAR değerine bakmak yapılacak en önemli iş olmalı . Özellikle çocuklarda SAR değerinin etkisinin daha da yüksek olduğuna dikkat çekiliyor . Bu nedenle çocuklara yeni bir telefon alınacağında bu konuda daha hassas davranılması gerekiyor .

Üreticilerin açıkladığı SAR değerleri, telefonun her şartta kullanımında kesinlikle sabit olmayacaktır . Fabrika verileri tüm elverişli şartlar sağlandığında cihazın yayılan SAR oranını ifade eder . Özellikle şebekeye olan uzaklık arttıkça cihazın daha fazla enerji tüketeceğini ve daha fazla zararlı dalga yayacağını unutmayın .

Bunun yanında telefonun kullanıldığı hava sıcaklığı, cihazın genel ısı değerinin yükselmesi, uzun süre kesintisiz görüşme yapmak gibi durumlar SAR değerini artıracaktır . Bunun için tüm olabildiğince kulaklık kullanmaya çabalamak faydalı olacaktır .

SAR'ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları Telefonların farklı durumlarda farklı SAR değerine sahip olabileceğinden bahsetmiştik . Bu durumlara da dikkat ederek zararlı etkiyi en azından daha aza indirgeyebilirsiniz . Bu konuda verilebilecek ilk örnek, bir arama yaptığımızda, karşı taraf telefonu açana kadar cihazın daha fazla radyasyon yaydığıdır . Bu nedenle eğer kulaklık kullanmıyorsanız, telefonu kulağınıza götürmeden önce karşı tarafın aramayı yanıtlamasını beklemek zekice bir hamle olacaktır .

Sık yapılan bir diğer önemli hata da telefonun kapalı olduğu durumlarda zararsız olduğu düşüncesidir . Kapalı telefonun da belirli oranda SAR değerine sahip olduğunu unutmamakta fayda var . Yeterli enerji değerine sahipse telefon, belirli aralıklarla şebekeye sinyal göndermek isteyecektir . Bu nedenle de doğal olarak ortaya belirli bir miktar SAR değeri çıkacaktır . Siz siz olun kapalı dahi olsa telefonu başucunuza koyup da yatmayın .[/SIZE][/COLOR]
 


Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
teşekkürler
 
[_ATHENA_]

[_ATHENA_]

Üye
    Konu Sahibi
[COLOR=""][SIZE=""]senin de dediğin gibi "benzerlerine dikkat edelim." Yani sonuçta dediğin konuyu kopyalayıp yapıştırmadım. Farklı bir anlatım ve güncel bir yerden aldım. Amaç milleti bilinçlendirmek. Dediğin yazı da güzel bence.[/SIZE][/COLOR]
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt