Şanlıurfa Kalesi Alarm Veriyor

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Nicolas_Anelka

Üye
    Konu Sahibi
Şanlıurfa Kalesi Alarm Veriyor


Şanlıurfa’nın simgesi olan tarihi kale, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde, kale burcunun yol üzerine yıkılabileceğini belirtiyor.

Şanlıurfa’ya yolu düşenleri uğramadan geçmediği, kentin simgesi mekanlardan kalenin sütunlarının 1800, çevresindeki hendeklerin ise 1200 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Bin yıllara meydan okuyan kale bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu.

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ile Mühendislik Fakültesi Öğretim üyelerinden oluşan bir heyet, yaklaşık 3 yıl önce hazırladığı raporda kalenin acilen bakıma alınmasının altını çizmişti. Uzmanlar o günden bu yana hiçbir girişimin olmadığını vurguluyor.




Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, kalenin ivedilikle onarılması gerektiğini, kalenin kuzeydoğusunda bulunan burç ve sütunların yıkılmaya yüz tutugunu belirterek, onarıma alınmadığı taktirde kalenin burcunun yol üzerine döküleceğini ve belki de insanların hayatına mal olacağını söyledi.

Şanlıurfa Kalesi’nin 800’lü yıllarda Abbasiler tarafından, kalenin üstünde yer alan iki sütünün ise surlardan önce Milattan sonra 240’lı yıllarda Abgar Kralı’nın kızı için bir komutan tarafından inşa edildiği rivayet ediliyor.
 


BOSCH

BOSCH

Üye
Offf Türkiyem Offf
 
cllgr

cllgr

Üye
teşekkürler paylaşım için,gidip oraları gezmişdim zamanında.çok güzel eserler ama kıymet bilinmiyor yada yeterince kaynagımız yok bunlara ayrılacak.harran üniversiteside çok ilginç bir yer dünyanın ilk üniversitesi diyorlar ama daha kazılacak vede ortaya çıkarılac kısımlar toprak altında.
 
DeLmIrA

DeLmIrA

Üye
inşallah cok gec olmadan alınır önlemi
 

RockFord Fosgate

Üye
inşallah ama burası turkıye ıste...
 
a21a

a21a

Emekli Yönetici
sadece tarihi değil islam dini açısından da bir önemi var bu kalenin... Hz. ibrahim'in ellerinden bağlanıp büyük ateşe atıldığı yer burası... inşallah geç kalmadan müdahale edilir...
 

tofy

Üye
umarım bir an önce müdehale edilir
 

jöly

Üye
tarihi güzelliklerimizden biri dilerim en kısa zamanda önlem alınır
 
pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
içipde buraya möl möl bakmak istiyorum artık belki birseyler değişebilir
 

Nicolas_Anelka

Üye
    Konu Sahibi
atalarımızın bize bırakktığı değerlerin kıymetini bilemizoruz
 
hidayet

hidayet

Üye
daha bir sürü yıkılmaya yüz tutmuş eserlerimiz var ama hepside bakımsız
 
van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Yıkılmadan gidip görmek lazım..
 
crazy_amigo06

crazy_amigo06

Üye
yamuk yumuk duruyo zaten ii dayanmışlar biran once yetkililer bişe yapmalılar bu olaya yoksa gun geçtikce tarihimiz unutuluyo nolcak bu cennet vatanımın hali bilmem
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

bydexer
Cevap
0
Görüntüleme
425
bydexer
___kaptan___
Cevap
6
Görüntüleme
2K
___kaptan___
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
929
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
632


Üst Alt