Samsun Parkomat Sistemi Ceza Uygulamasında Değişikliğe Gidildi

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
Samsun Parkomat Sistemi Ceza Uygulamasında Değişikliğe Gidildi


Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin İlkadım ilçesinde hayata geçirdiği yol kenarlarına kısa süreli ücretli park edebilme olanağı sağlayan parkomat sisteminde uyarıları kulak asmayan sürücülere uygulanan cezai işlem şartlarında değişiklik yapıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı üçüncü ortak komisyon toplantısı, AK Parti Meclis Üyesi Turan Çakır'ın Meclis Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak Samsun'un Canik ilçesi çevreyolu üzerine inşa edilen ve inşaat çalışması devam eden viyadüğe Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel tasarım projesi olarak hazırladığı led aydınlatması dahil edilmesi ile ilgili hazırlanan teklif görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda daha sonra Samsun Cumhuriyet Meydanı'na konuşlandırılacak 400 bin dolar maliyetindeki 6 metre yüksekliğinde 9 metre genişliğinde olacak led ekranlı tanıtım cihazının yap- işlet devret modeliyle ihale edilmesi, yüklenici firmanın 10 yıl süre ile söz konusu ihale için Büyükşehir Belediyesi'ne kira vermesi ve süre bitiminde cihazın belediyeye devrinin gerçekleştirilmesiyle ilgili hazırlanan teklif değerlendirilerek karara bağlandı. Samsun'a yapılan yatırımların gösterileceği led ekranlı tanıtım cihazının kentin turizmine katkı vereceğini söyleyen CHP Meclis Üyesi Feride Tosun, yurt dışında benzer projelerin olduğunu belirterek turistlerin söz konusu ekranların önünde yoğun bir şekilde fotoğraf çektirdiğini ifade etti.
Komisyon toplantısında Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin İlkadım İlçesi'nde hayata geçirdiği yol kenarlarına kısa süreli ücretli park edebilme olanağı sağlayan parkomat sisteminde uyarıları kulak asmayan sürücülere uygulanan cezai işlem şartlarında değişik yapıldı. Değişiklik hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Makina İkmal Daire Başkanı Mehmet Ekmekçi, "İlkadım ilçesinde uygulanan parkomat sisteminde sürücülerden bir saatlik park ücreti için 2 lira, 2 saat için 5 lira, 3 saat için 8 lira alınıyor. Sürücülerimiz yol kenarlarında yer alan parkomat cihazından fiş alarak araçlarını sistemin faaliyette olduğu yol kenarlarına park ediyor. Araçlarını parkeden sürücüler park süresini geçirdiği takdirde kendilerine en yüksek park ücreti olan 8 liranın 6 katı olan 48 lira cezai işlem uygulanıyordu. Hiçbir uyarıyı dikkate almayan ve araçlarını sistemin uygulandığı yere bırakan sürücülere ise 2918 Karayolları Trafik Kanunu gereğince 88 lira idari para cezası uygulanıyor. Süresini geçiren sürücülere uyguladığımız 48 liralık ceza tartışmalara neden oldu. Ceza uygulanan vatandaşlarımızın bazıları mahkemeye başvurdu ve haklarında lehte kararlar verildi. Bu nedenle parkomat yönetmeliğinde değişiklik yapılması öngörüldü. Değişiklikle parkomat cihazının bulunduğu yerlere araçlarını park eden sürücülere önce uyarı makbuzu bırakılması, uyarı makbuzunu alan sürücünün aracının park halinde bulunduğu süreye karşılık gelen bedeli ve 3 lira dahil fiyat ile peşin yada SAMKART ile ödemesi, buna rağmen hiçbir ödeme yapmaması halinde 2918 Karayolları Trafik Kanunu gereğince 88 lira idari para cezasının uygulanmasına devam edilmesi kararlaştırıldı." dedi.
MHP'Lİ ÜYEDEN YETKİ UYARISI
Oylama sunulan teklif kabul edildi. Teklif sonrası söz alan MHP Meclis Üyesi Cemalettin Kola, parkomat sisteminin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ihale sonucu işletilmesi için yüklenici bir firmanın görevlendirildiğini belirterek, cezai işlem uygulama konusunda yüklenici firma çalışanlarının yetkisiz olduğunu öne sürdü. Kola "Parkomat görevlileri belediye yetkilerini kullanarak böyle bir cezai işlem uygulayamaz. Bu konu belediye tarafından görevlendirilen bir memur tarafından yapılmak zorunda. Aksi takdirde kanunlara uyulmama gibi bir durum oluşabilir." diye konuştu.
AK Parti Meclis Üyesi Turan Çakır söz konusu durum ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Bu konuda hassasiyet göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN TEKİN TEPKİSİNİ YİNELEDİ

Toplantıda ayrıca daha önce komisyonda bekletilmesine karar verilen Tekkeköy ilçesinde Aşağıçinik beldesinde toplamda 175 hektar alana kurulması planlanan lojistik köy projesi ile olarak kabul edilen 1/50000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğine uygun olarak hazırlanan lojistik köy ve çevresine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği teklifi görüşüldü. Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin'in söz konusu teklife tepkisi üzerine 19 hektarı konut, 50 hektarı ticaret ve depolama alanı ve 106 hektarı lojistik köy alanı olarak değiştirilen imar planı değişikliği, oy çokluğu ile komisyon toplantısında kabul edildi.
Söz konusu teklif ile ilgili tepkisini yineleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, "Ben lojistik köyün ilçeye kazandırılmasına dört elle sarılıyorum. Ancak lojistik köy alanında konut alanı oluşturulmasına sekiz elle karşıyım. Bu imar planı "Ben yaptım oldu" mantığı ile hazırlandı. Tekkeköy Samsun'un mutfağıdır ve ilçede aşırı derecede sanayi alanlarına ihtiyaç var. Bizler sanayi arazisi diye bağırırken böyle bir teklif ile önümüz tıkanıyor. Konut alanına bölgede arazileri olan vatandaşlar karşı çıkacaktır." açıklamasında bulundu.
 


Murat Alper

Murat Alper

Moderator
ya boşu boşuna kaldırımların kenarlarında gereksiz bi sürü araba kalabıklığı oluyor ya samsunda çok ya
 
fk555897

fk555897

Üye
Tamam arkadaşlar iyi birşey ama fiyat çok yüksek.
 


Üst Alt