Sakın şarjınızı sonuna kadar bitirmeyin...

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kadsamuy

Üye
    Konu Sahibi
Sakın şarjınızı sonuna kadar bitirmeyin...
Elektrik şebekesinden uzak olduğunuz zamanlarda laptop'unuzun pilinin kısa sürede bitmesi, sizi sıkıntıya sokabilir. Bundan daha sıkıcı olan bir durum ise laptop'unuzun pil ömrünün tükenmesidir. Pil ömrü, sadece pilin kalitesi ve türüne göre değil, ona nasıl davrandığınıza göre de değişmektedir. Bu yazımızda laptop'ların çoğuyla beraber gelen Lityum-iyon pillerin ömrünü belirleyen önemli faktörleri, ve pilin ömrünü nasıl uzatabileceğinizi ele alacağız.

Li-ion pilleri hazırlama

Li-ion pillerin böyle bir sürece ihtiyacı olmadığı sıkça söylenmekte. Ancak ilk kez kullanmadan önce Li-ion pilinizi tam olarak şarj etmelisiniz.

Li-ion pil döngüsü

Li-ion piller, 300 ile 500 tam şarj veya 2000 kısmi şarj ömrüne sahipler. Uzun depolama sürelerinin ardından iki veya üç kez doldurup boşaltma işleminin kapasitede artış sağladığı yönünde raporlar mevcut. Genel olarak, Li-ion pilinizi tam olarak boşaltmamalısınız. Bu pile büyük yük bindirdiğinden dolayı pilinizin ömrü kısalır.

Pillerin bakımı

Li-ion pillere hasar veren iki şey var: Pili sonuna kadar harcamak ve ısı.

Li-ion pillerde uymanız gerekenler

- kısmen deşarj ve şarj
- düşük voltajda şarj
- AC gücü bağlıyken pili çıkarmak
- pili dolapta saklarken yüzde 40-50 dolu bırakmak

Li-ion pillerde yapmamanız gerekenler

- pili tamamen boşaltmak
- aşırı hızlı şarj
- AC güçten çalışırken pili laptop'un içerisinde bırakmak (ısıdan hasar görebilir)
- pili dondurmak
- eski li-ion piller almak

mystiery_

mystiery_

Üye
teşekkürler.

mangdaşire

mangdaşire

Üye
bilgi için teşekkürler...

Amaru Shady

Amaru Shady

Üye
vay be. Benim telin batarya bitmiş.

----------Eklendi @ 17:09:31 ---------- Yazıldı @ 17:09:15 ----------

:ehe

caglet

caglet

Üye
bende azaldığında kenarda cihazı şarja bağlayabilirsiniz yazıyor..

MaRJiNaL45

MaRJiNaL45

Üye
bende genelde pc uyardığında takıyorum zaten normalde bataryayı çıkardığında direk güç kablosundan çalışmıyor :)

silver021

silver021

Üye
vikipedide lion pilleri araştırmaya kalkarsanızda orda asla dibine kadar kullanılmaması gerektiği yazıyor zaten.

Birde atlamadan şunuda belirtim uzun sürede şarja takılı koymayın. şarj dolduğunda direk çıkartın.

Herşeyi yapsanızda bataryalar heryıl %20 yıl oranında küçülür deformasyona uğrar vede pil hücreleri ölür. bunun önüne geçmeniz mümkün değil ancak doğru kullanmakla bataryanızın ömrünü biraz daha fazla uzatabilirsiniz.

Kingmortall

Kingmortall

Üye
genelde laptopu şarza takarak kullanırım sonuna kadar bitirdiğim zaman şarz aleti acayip ısınıyor

61semih

61semih

Üye
bu konuda tam yerıne acılmış açan arkadaşı kutluyorum :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt