Laptop Bataryalarında Uzun Ömürlü Kullanım ve Yan Sanayi Muadil Bataryalar...

Sponsorlu Bağlantılar

PALA.

PALA.

Üye
    Konu Sahibi
Laptop Bataryalarında Uzun Ömürlü Kullanım ve Yan Sanayi Muadil Bataryalar...
Günümüzde laptop, tablet ve telefon gibi cihazlarda batarya kullanımı büyük önem arz etmektedir.

Bu konu dışarıdan basit gibi görünsede, enerjinin güvenli şekilde aktarımı mobil cihazlarda adaptör ve batarya kullanımı hayati öneme sahip, konumuzda kısa ve öz şekilde batarya kullanımı anlatacaz. Ayrıca çoğu kişinin kafasını kurcalayan yan sanayi muadil bataryalar hakkında kafalardaki soru işaretlerini kaldıracağıma inanıyorum...

Güncelleme 16.04.2025

Anlatım lityum iyon bataryaları kapsamaktadır. Öncelikle orjinal şarj adaptörü ve batarya tercih edilmedilidir.
Eğer orjinal bataryaya ulaşma imkanınız yoksa muadil bataryalar tercih edilebilir ancak, raf ömrü ve müşterilerin memnuniyetine bakmak gerekir.

Daha önce muadil bataryalar kullanmış birisi olarak, muadil yani yan sanayi bataryalarda en büyük sorun, pil hücrelerinin hızlı aşınmasıdır.
Muadil batarya kullanacaklara 2 tavsiyem;

-Bataryanızı bilgisayara takmadan önce windows güç yönetiminden en düşük batarya yüzdesini %30 yapmanızdır.
Çünkü bu ayarın yüzde 5 olması muadil bataryalar için çok zararlıdır, en ideal şarja takma seviyesi %30'dur.
Aşağıdaki görseldeki gibi ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Daha sonra aygıt yöneticisinden pil sekmesindeki iki donanımın üzerine sağ tıklayıp, kaldırın.

Merak etmeyin donanımlar tekrar kendisi yüklenecektir, amaç eski pil verilerini sıfırlamaktır.

-Bataryanızın üst şarj sınırını %80 olarak ayarlamanızdır, bataryanın aşırı gerilim ile yıpranmasını engeller.
Bunun için BIOS'a girip, %80 şarj modunu açmalısınız. Bu ayar cihazdan cihaza değişsede çoğu laptopta vardır.

Bu 2 ayarı yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatın ve kapatın.
Adaptörü söküp, biraz bekleyin cihazın üzerindeki enerji tükensin.

Sonra yeni aldığınız sıfır bataryayı takın ve kapalı şekilde, laptobu hiç açmadan 8 saat şarj edin.
Bu şekilde yaptığınızda %80 şarj sınırı açık olsa dahi, batarya %100 doluyor.
(%80 şarj modunda batarya sök-tak yapılırsa kalibrasyona geçip, %100 doluyor, sonraki şarj işlemlerinde %80 seviyesine kadar dolar.)

8 saat kapalı şarjdan sonra, 1 defa %30 seviyesine kadar deşarj edin ve kapalı şekilde tekrar şarj ederseniz, şarj %80 seviyesinde kalır.

Kalibrasyon mevzusu hakkında;
Muadil bataryalarda yaptığım testlerde %30'un altı ve %80'in üstü bataryayı aşırı derecede yıpratıyor ve ömrünü kısaltıyor.
Bu şekilde bataryanın kapasitesi evet yarıya düşüyor, 5000 mah ise 2500 mah gibi oluyor, yani 2 saat giden şarj 1 saat gibi oluyor. Aşırı kullanımda 6 ayda ömrü tükenen muadil bataryanız, yarı zamanlı kullanımda çok az yıpranmış oluyor. Burada 2 mantık var;

1) Aşırı yüksek ve düşük gerilimler bataryanın kimyasal olarak çabuk bozulmasına sebep olduğundan dengeli aralık olan %30-80 aralığı seçildi.
Eğer bataryalar saklanacak ise laptopdan sökülmüş ve %60-80 dolu şekilde 6 ay saklanabilir. Batarya ömür kısalmaması için tamamen boş veya %100 dolu batarya durumlarından kaçınılması gerekir.

2) Şarj döngüsü 300-500 şarj olmaktadır, 1 döngü demek 0-100 şarj demektir, sarj aralığını 30-80 yapılırsa, 2 şarj-deşarj 1 döngü oluyor.

1. ve 2. madde birlikte uygulanırsa orjinal bataryalara yakın performans veriyor. Zaten muadil batarya sizi 1 saat götürse yeter, dosyalarınızı kayıt eder, önemli işlerinizi görür.

%80 olan şarj seviyesi, tekrar batarya sök-tak yapıldığında %100 batarya şarj oluyor, kalibrasyon için tamamen boşaltmayın. Birkaç batarya kullandım, eski cihazlara takılan muadil bataryaların en verimli halinin böyle olduğunu tespit ettim.

Özetle;

Muadil lityum ion bataryalar için yüzde 30-80 aralığında kullanmak verimli oluyor.
Zamanla kalibrasyon gerekirse, bataryayı %30'a kadar boşaltın ve bataryayı sökün.
5 dk bekleyin ve laptopa bataryayı takıp, kapalı şarj edin %100 dolacaktır.
Sonraki şarjlarda kalibrasyon gerçekleştiği için %30-80 aralığı geçerli olacaktır.

Yüzde 30-80 aralığında kullanın, %30 altına kesinlikle düşürmekten kaçının.
İnternetteki kalibrasyon önerileri muadil bataryaları çabuk bozuyor, bunlar orjinal batarya değil çünkü.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz :cool

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Dobraokuyucu, Silinen Üye 777448, ismailsevinc ve 4 diğerleri

YuSuF02

YuSuF02

Üye
Eline sağlık güzel anlatım

• Beğen
Tepkiler: PALA.
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Benim Samsung %80 Doluyordu Az Kalsın Bataryayı Değişiyordum Meğer Korumaya Alıyomuş Kendini.Samsungun Programını İndirdim %100 Doldu ve Daha Uzun Süre Gidyor Artık Şarjı.Eğer Batarya Alınacaksa YÜksek Amper En Tercih Etmekte Fayda Var.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
PALA.

PALA.

Üye
    Konu Sahibi
Benim Samsung %80 Doluyordu Az Kalsın Bataryayı Değişiyordum Meğer Korumaya Alıyomuş Kendini.Samsungun Programını İndirdim %100 Doldu ve Daha Uzun Süre Gidyor Artık Şarjı.Eğer Batarya Alınacaksa YÜksek Amper En Tercih Etmekte Fayda Var.
Onun için herhangi bir program gerekmiyor ki, F2 ile gir biosa oradaki ayarı disable yap bitti. Ayrıca %50 daha yüksek amperli bataryalar var ama batarya boyutuda büyüyor, 2 cm havada kalır cihaz. Şuan yeni üretim bazı bataryalar %10 daha fazla kapasiteli olabiliyor.

ismailsevinc

ismailsevinc

Üye
bende Asus notebook var batarya 1 kere değişti.
şimdi orjinal batarya ile yan sanayi arasında uçurum var. Orjinal batarya da 2 yıl gidecek en fazla
yan sanayi alıp 6 ayda bir değiştirsem daha ucuza geliyor.
sanırım yan sanayi alıcam

• Beğen
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Onun için herhangi bir program gerekmiyor ki, F2 ile gir biosa oradaki ayarı disable yap bitti. Ayrıca %50 daha yüksek amperli bataryalar var ama batarya boyutuda büyüyor, 2 cm havada kalır cihaz. Şuan yeni üretim bazı bataryalar %10 daha fazla kapasiteli olabiliyor.
Biosda Denk Gelmedim.Samsungun Kendi Modu Filan Var ORadan Birşeyler Yapıyosun Ediyosun.Güç Ayarlarını Filanda Ona Göre Ayarlıyor.

PALA.

PALA.

Üye
    Konu Sahibi
Biosda Denk Gelmedim.Samsungun Kendi Modu Filan Var ORadan Birşeyler Yapıyosun Ediyosun.Güç Ayarlarını Filanda Ona Göre Ayarlıyor.
Biosda Advanced sekmesi altında Battery extender var. O yazılımların hiçbirisi biosda olmayan bir ayarı yapamaz. Birkaç tuşa basıp yapılacak şey için yazılım üretmesi samsung ayrıcalığı ama çok gereksiz, bunun gibi birçok uygulaması var ama bunlar uefi de sorun çıkartmakta. Bunu neden söylüyorum dersen; yazılım ile yapılabileceklerin çok daha fazlası biosdan yapılabiliyor.

bende Asus notebook var batarya 1 kere değişti.
şimdi orjinal batarya ile yan sanayi arasında uçurum var. Orjinal batarya da 2 yıl gidecek en fazla
yan sanayi alıp 6 ayda bir değiştirsem daha ucuza geliyor.
sanırım yan sanayi alıcam
İon piller 1.2.3.4.... kalite olarak ayrılmakta. Batarya devresi iyi ve içinde kullanılan hücreler orta kalite ion bile olsa düzgün kullanılırsa orjinali aratmıyor.
Ancak polimer hücreli bataryalarda yan sanayi önermiyorum, onlarda genelde kalite sınıfı ayrımı pek olmuyor, doğrudan orjinal almak mantıklısıdır.
İon piller kalite olarak 1.2.3.4.5. sınıf kereste misali ayrılmaktalar. Ben 125 liraya aldım, orjinal zaten yok, olsada zaten raf ömrü bitmiş oluyor ve 500 lira istiyorlar en az... Yani 4 de 1 fiyatına aldım. Bu yan sanayi ürünlerde şarj edilme meselesi çok önemli, bir çok kullanıcı daha ilk kullanımda bataryayı bozabiliyor. Çünkü eskiden kalma alışkanlıklar var, bataryayı tamamen boşaltın falan filan...

Ben de böyle bir yazı yazma gereği duydum, muadil ürünleri daha kontrollü şekilde kullanmak gerekmekte şuan orjinalden farkı yok gibi... Elbette fiyatının 4 katı bir ürünle kıyaslamıyorum ama parasının hakkını veriyor...
Bu yazıyıda Allah ömür verirse her yıl güncelleme niyetim var. Bakalım yıllık ve aylık performans değişimi nasıl olacak yan sanayi ürünlerin...

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Dobraokuyucu ve ismailsevinc
Dobraokuyucu

Dobraokuyucu

Üye
Biosda Advanced sekmesi altında Battery extender var. O yazılımların hiçbirisi biosda olmayan bir ayarı yapamaz. Birkaç tuşa basıp yapılacak şey için yazılım üretmesi samsung ayrıcalığı ama çok gereksiz, bunun gibi birçok uygulaması var ama bunlar uefi de sorun çıkartmakta. Bunu neden söylüyorum dersen; yazılım ile yapılabileceklerin çok daha fazlası biosdan yapılabiliyor.

İon piller 1.2.3.4.... kalite olarak ayrılmakta. Batarya devresi iyi ve içinde kullanılan hücreler orta kalite ion bile olsa düzgün kullanılırsa orjinali aratmıyor.
Ancak polimer hücreli bataryalarda yan sanayi önermiyorum, onlarda genelde kalite sınıfı ayrımı pek olmuyor, doğrudan orjinal almak mantıklısıdır.
İon piller kalite olarak 1.2.3.4.5. sınıf kereste misali ayrılmaktalar. Ben 125 liraya aldım, orjinal zaten yok, olsada zaten raf ömrü bitmiş oluyor ve 500 lira istiyorlar en az... Yani 4 de 1 fiyatına aldım. Bu yan sanayi ürünlerde şarj edilme meselesi çok önemli, bir çok kullanıcı daha ilk kullanımda bataryayı bozabiliyor. Çünkü eskiden kalma alışkanlıklar var, bataryayı tamamen boşaltın falan filan...

Ben de böyle bir yazı yazma gereği duydum, muadil ürünleri daha kontrollü şekilde kullanmak gerekmekte şuan orjinalden farkı yok gibi... Elbette fiyatının 4 katı bir ürünle kıyaslamıyorum ama parasının hakkını veriyor...
Bu yazıyıda Allah ömür verirse her yıl güncelleme niyetim var. Bakalım yıllık ve aylık performans değişimi nasıl olacak yan sanayi ürünlerin...
Nasıl ilerledi durum merak içindeyim

• Beğen
PALA.

PALA.

Üye
    Konu Sahibi
Nasıl ilerledi durum merak içindeyim
Bataryanın ilk 1 yıllık performansı iyi idi, 2 saat civarı, sonraki her yıl %50 düştü diyebilirim. Olumsuz bir durum ise dolu görünen batarya bir anda bitiyor, sarja takınca yüzde 0 gösteriyor, sonra doluyor. Batarya halen çalışıyor ama düzensiz bazen 5 dk bazen 25 dk gidebiliyor, elektrik kesilince yaptınız çalışmayı kaydedecek kadar zaman vermesi yeterli.

Açık konuşmak gerekirse, kaliteli batarya hücresi alıp, iyi bir bilgisayarcıda orjinal bataryanın hücrelerini yeniletmek daha mantıklı, çünkü orjinal bataryanın şarj devresi daha iyi. Kimisi epromlu, döngülü diyorlar ama sorun olacağını sanmıyorum.

O bataryayı sokağa çıkma yasağı olduğu zaman almıştım, bugün ne yapardın dersen, orijinal bataryanın hücrelerini yeniletirdim, 600-700 liraya orta kalite hücre alınır, işçilik falan 1000 lira yenilenir, artık paranın bir değeri kalmadı, iki kilo et alınmıyor.

• Beğen
Tepkiler: Dobraokuyucu
Dobraokuyucu

Dobraokuyucu

Üye
O bataryayı sokağa çıkma yasağı olduğu zaman almıştım, bugün ne yapardın dersen, orijinal bataryanın hücrelerini yeniletirdim, 600-700 liraya orta kalite hücre alınır, işçilik falan 1000 lira yenilenir, artık paranın bir değeri kalmadı, iki kilo et alınmıyor.
Anlıyorum

Silinen Üye 2625978

Silinen Üye 2625978

Kapalı Hesap
  • Beğen
Tepkiler: DarkredBlue61 ve Dobraokuyucu
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
  • Beğen
Tepkiler: Dobraokuyucu ve Silinen Üye 2625978
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Yeşillik bizim dilimizde para demektir .
Kuzenim babamdan para isterken hep şöyle der
Dayı kenarda duran yeşilliği yolla
İhtiyacım var der
Mesaj birleştirildi:

Yunus emre tabiki yeşermedi sen yanlış anladın
yeşerdi meyve verdi.adam kabrınde kemikleri sızlıyordur belkide. Yeşil Cennet Rengidir normalde ben artık içinde doğ büyü yeşil görmek istemiyorumda başka :bilmm

• Üzüldüm
  • Düşünceli
Tepkiler: Silinen Üye 2625978 ve Dobraokuyucu
Silinen Üye 2625978

Silinen Üye 2625978

Kapalı Hesap
doğ büyü yeşil görmek istemiyorumda başka :bilmm
Hakkısın ben de sapın samanın sarılar içinde büyüdüm demek isterdim hayır ben şehir çocuğuyum ne yazık ki
Ama kütükte gonyalı yım
Mesaj birleştirildi:

Yeşil Cennet Rengidir normalde ben artık içinde doğ büyü yeşil görmek istemiyorumda başka :bilmm
Sana kırmızı ayarlayak
Bol bol alev ateş çemberi içinde
Hem yeşil görmemiş olursun

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: DarkredBlue61
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Hakkısın ben de sapın samanın sarılar içinde büyüdüm demek isterdim hayır ben şehir çocuğuyum ne yazık ki
Ama kütükte gonyalı yım
Mesaj birleştirildi:

Sana kırmızı ayarlayak
Bol bol alev ateş çemberi içinde
Hem yeşil görmemiş olursun
orda mı doğdun ist demı? asgerliği bakarsın ist de yaparsın şanslı şey seni.

kırmızı deli rengi biraz da cinselliği körüklediği söylenir ne derece doğru bilmiyorum.ben bordocuyum ne koyusu ne açığı orta tonu olursa yok demem yada mavi

Üst Alt