Saç dökülmesini önlemek için ne yapmalıyız?

Sponsorlu Bağlantılar

dreamgirls

dreamgirls

Üye
    Konu Sahibi
Saç dökülmesini önlemek için ne yapmalıyız?
Saç dökülmesi mevsim geçişlerinde en sık rastlanan sağlık problemlerinin başında geliyor. Uzmanlar, birçok hormonal, metobolik ve besinsel etkilerin saç dökülmesine neden olabileceğini, bu unsurları ortadan kaldırmadan yüzde 100 tedavinin mümkün olamayacağının altını çiziyor...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Köksal Hacı mevsim değişikliklerinde artan saç dökülmeleri ve alınabilecek önlemler hakkında şu bilgileri verdi:
Düzenli beslenmek gerekiyor

Düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artıyor. Saç dökülmesine neden olan en önemli faktörlerden biri de dengesiz beslenmedir. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için öncelikle protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların ölmesine neden oluyor. Sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da neden olmaktadır.
Saçların ne kadar dökülmesi normal karşılanır?
Saçlar 1 ay da yaklaşık 1 santim büyürler. Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan saç miktarında azalma olabilir. Bir günde dökülen saç miktarı en çok 100 adet olmalıdır. Normal oranda olan bu saç dökülmesi saçı seyreltmez. Zira dökülenlerin yerine yenileri çıkar.
Hangi durumlarda saçların normalden daha fazla dökülmesi söz konudur?
Stres, ameliyat, doğum gibi durumlardan sonra saç dökülmesi görülebilir. 39 derecenin üzerindeki ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda da saç dökülmesi görülebilir. Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddelerde saç dökülmesine neden olur. Alkol ve sigara tüketimi de saç sağlığını doğrudan etkiler.
Saç dökülmesi şikayeti olanlar öncelikle ne yapmalıdırlar?
Saç dökülmesinden şikayeti olanlar öncelikle hangi sebeple saçlarının döküldüğünü öğrenmek için bir cilt hekimine doktora başvurmalıdırlar. Yapılacak muayene ve laboratuar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbrek üstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.
Saç dökülmesini önlemek için…
• Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalıdır.
• Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
• B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.
• Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksiklik giderilmelidir.
• Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır.
• Stresten uzak durulmalıdır.
• Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.
• Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.
• Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.
• Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler. A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.
• Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.
 


omayra

Üye
Yazdım bir kenara. Saçlarımı her gün yıkıyorum ben ama demek ki zararlıymı. Yazın her gün yıkamak gerekli ama yaa.. Harika bilgiler, teşekkürler :oke:

Bu arada piyasadaki şampuanların tümü, saç derisini metal gibi bir madde ile kaplıyormuş. Hatta donanımlı bir eczanede saç derisindeki bu oluşum mikroskopla görülebiliyormuş. (Eşim baktırmış da, ordan biliyorum) Bu nedenle biz eczaneden bir şampuan aldık, onu kullanmaya başladık. Saçları çok sertleştirmemesi için de doğal krem aldık. Biraz pahalı ama, geleceğe yatırım yapmak gerekli, saçlarımız değerli :)
 
jatvalca

jatvalca

Üye
benim başıma ne geldiyse jöleden geldi ucuz diye gidip berberlerin kullandığı kiloluk jölelerden alırdım.onlarda benim saçlarımı aldı ama verdiğin bilgiler çok güzel teşekkürler arkadaşım
 
leiche

leiche

Emekli Yönetici
ünüye geçmemle birlikte jöleye veda ettim iyikenede veda etmişim. saç tellerim ince ve aileden genetik olarak anlım geniş yani dökülmeye müsat sayılır. bilgiler için saol ;)
 
tanso

tanso

Üye
jöleyi sildim artık sadece fön çekiyorumpaylaşım için tşkler
 
cem532

cem532

Üye
yaratan doktumu ku ne yapa bılırkı
 

ufuk023

Üye
genetikse hiçbirsey çare değil gider tutamazsın...
 
hakan.c

hakan.c

Üye
teşekkürler bende günlük 200 tane felan dökülüyordu.bioxin kullanıyorum artık dökülmüyor.
bioxin in gerçekten faydası oluyor biraz pahalı ama olsun :)
 

Benzer Konular

Baydırman
Cevap
1
Görüntüleme
570
rear2011
Cevap
6
Görüntüleme
997
Cevap
1
Görüntüleme
554
abdullahpolat


Üst Alt