Saç dipleri neden kaşınır?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Saç dipleri neden kaşınır?
Saç diplerinin kaşınmasının saçların sık ya da az yıkanmasından kaynaklandığı söylenir. Halk arasında, “saç diplerinin küflenmesi” gibi garip söylentiler de yok değildir.

Kuaförünüzden ya da arkadaşlarınızdan bu tür yorumlar duyduysanız aldırmayın, tıbben böyle bir şey mümkün değil.

Özellikle yaz aylarında kadınlar, saç diplerinin kaşınmasından sıkça şikâyet eder. Bizi bu meseleye yönlendiren ise konuyla ilgili halk arasında ve internette gezen bazı bilgiler. Saç diplerinin kaşınmasından şikâyetçi olanlara söylenen “Sık yıkadığından dolayı saç diplerin küflenmiştir” tarzı cümlelerin aslında hiçbir doğruluk payı yok. Dermatolog Şafak Metekoğlu, saçlı derinin küflenmesi gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söylüyor. Metekoğlu, ancak kepeklenme ve “seboreik egzama” denen bir cilt hastalığında saçlı derideki ‘malassezia’ adlı bir mantarın sayısının artacağını, bu tarz şikâyeti olan kişilerde saçlı deride kuruma, kabuklanma ve kaşıntı gibi şikâyetlerin başlayacağını belirtiyor. Bu kişilerin dermatoloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Peki, saç dipleri başka hangi sebeplerle kaşınır ve nasıl önlem alınması gerekir?

Saç dipleri neden kaşınır, şikâyeti olanlar ne yapmalı?

Dermatolog Şafak Metekoğlu, saçlı derideki kaşıntının, kepek, sedef, egzama, kıl kökü iltihabı, mantar gibi hastalıklar ve stresten kaynaklanabileceğini söylüyor. Özellikle kepek ve yağlanma problemi olanların, piyasada satılan kepeğe karşı etkili şampuanları kullanmaları yeterli. Ancak Metekoğlu, çok sık yıkanıyorsa yıkama sıklığının iki günde bire indirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu tedbirlere rağmen kaşıntı geçmezse bir uzmandan yardım alınması gerekiyor.

Saçlar kaç günde bir yıkanmalı?

Saç derisindeki kaşıntı, saçları çok sık ya da uzun aralıklarla yıkamadan kaynaklanabiliyor. Bu açıdan saçların hangi sıklıkla yıkanacağı, dikkat edilmesi gereken bir mevzu. Şafak Metekoğlu, normal saçların ortalama olarak haftada 3 kez yıkanması gerektiğini anlatıyor. Tabii saç tipine göre de değişiyor bu süre. Yağlı saçlar günaşırı veya bazen her gün yıkanırken, kuru saçların haftada 2 kez yıkanması gerekiyor. Ancak Metekoğlu, yağlı saçlarda saç yıkama sayısı arttıkça saçların daha fazla yağlanacağını, kuru saçların da daha fazla kuruyacağını hatırlatıyor.
 


somurtukk

somurtukk

Üye
bilgi için tesekkür ederim :)
 
somurtukk

somurtukk

Üye
:ok2:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
6
Görüntüleme
781
x-scarface
Cevap
0
Görüntüleme
502
x-scarface
Kurtuluş40
Cevap
0
Görüntüleme
530
Kurtuluş40


Üst Alt