Saç ve Kafa Derisi Sorunları

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
Saç ve Kafa Derisi Sorunları
Saç ve kafa derisi sorunlarının çoğu evde uygulanan tedavi yöntemlerine olumlu yanıt verir. Kepek ve saç dökülmesi kötü beslenme, stres, hastalık veya saçlara yanlış ya da kötü bakılmasından kaynaklanabilir. Alınan bazı ilaçlar da bunlara neden olabilir. Saçların incelmesinde ise geçici bir rahatsızlıktan kaynaklanan veya yaşla ilgisi olan uzun süreli hormonal değişimlerin rolü vardır.


Saçlarınızın yağlılık oranı genetik yapınızı ve hormon dengenizi yansıtır; kafa derisindeki yağ bezleri özellikle gelişme çağında çok etkindir. Kepek sorununda kafa derisinin aşın derecede pullanması, kafa derisi hücrelerinin hızla yenilendiğini veya bir ihtimalle mantar enfeksiyonu olduğunu gösterir. Stres, şok, doğum, hastalık veya bazı ilaçlar geçici olarak saçların incelmesine neden olabilir. Strese bağlı kas gerilimi kafa derisini büzer ve kıl keselerinin kan dolaşımından yeterince beslenememesine yol açar. Kansız kalan saç kökleri büzülür ve saçlar erkenden dökülür. Saçların yer yer kırılıp dökülmesine saç mantarları da neden olabilir.


Korunma


Saçlarınızın ve kafa derinizin durumu genellikle yaşam tarzınıza ve kendinize nasıl baktığınıza bağlıdır. Bir sorun oluşmasını veya halihazırda varsa daha kötüye gitmesini önlemek için protein, karoten, temel yağ asitleri, demir, silis, çinko ve B (özellikle biyotin), C ve E vitaminleri bakımından zengin olan yiyecekler yiyin. Kanın PH’sini etkileyen ve saçlarda mineral kaybına yol açabilen sodalı içecekleri kesin. Sağlıksız bir diyet uygulayarak hızla zayıflamaktan kaçının ve şayet gerekirse, stres yönetimi tekniklerini kullanın. Kafa derisindeki kan dolaşımını hızlandırmak ve kıl keselerini iyi beslemek için düzenli olarak egzersiz yapın.


Sağlıklı saçlar için ipuçları





Saçınızın tipine uygun ürünler seçin. Saçınızın yağ durumunu veya kuruluğunu ve daha evvel uygulanmış perma gibi işlemleri göz önünde bulundurun.
Saç kurutma makinesini, sıcak bigudileri veya maşayı uzun süreli kullanmamaya çalışın ve sıcak havayı saçlarınıza çok yakın tutmayın. Kuru veya zarar görmüş olan saçların kendi kendine kurumasına özen gösterin; saçlarınızın daha dolgun veya kıvırcık olması için sıcaklık ayarlayıcısı olan buharlı bigudiler kullanın.
Oksijen, perma ve bazı boyalar saçlara ve kafa derisine zarar verebilir; bu nedenle verilen talimatlara daima uyun. Saçlarınız kötü durumda ise uzman birine bakım yaptırın. Saçlarınız kuruysa ve boyamak istiyorsanız, doğal kına ya da diğer bitkisel kaynaklı ürünler kullanın; bunlar saçları güçlendirir ve parlak bir görünüm verir.
Tedavi (Doğal Yöntemler & Bitkisel Çözümler)




Çemen otu tohumundaki trigonelin enzimi, kafa derisine daha çok kan, kıl köklerine ise daha fazla besleyici maddeler ve oksijen gitmesini sağlar ve böylece saç köklerini besler. Trigonelinin kimyasal yapısı, bazı insanlarda saç çıkmasına yardımcı olan ve lokal olarak kullanılan minoksidile benzer. Etkisini görebilmek için her gün bir bardak çemen otu çayı için.


Aromaterapi: Aşağıdaki reçeteler arasından sorununuzu gidermek için uygun olanı seçin. Reçeteyi sorunlu bölgeye yatarken sürün ve sabaha kadar orada tutun. Sabah saçlarınızı şampuanlayın ve aynı yağ karışımım bir tas ılık suyla karıştırıp saçınızı bununla çalkalayın. îlk başta bunu birkaç günde bir tekrarlayın; kafa derisi iyileştikçe haftada ikiye indirin.


Kızarık ve kaşıntılı kafa derisi: yarım çay kaşığı zeytinyağı ya da tatlı badem yağına, ıtır çiçeği ve lavanta yağlanndan ikişer damla ve sandal ağacı özünden de bir damla katın.
Kuru ve pullanan kafa derisi: Üçer damla lavanta ve ıtır çiçeği ile iki damla sandal ağacı yağlarını, beş çay kaşığı zeytinyağı, tatlı badem yağı ya da diğer bir soğuk baskı bitkisel yağ ile karıştırın.
Yağlı ve pullu kafa derisi: Uç damla sedir ağacı, iki damla biberiye —hamileyseniz bunları kullanmayın— ve iki damla limon yağını beş çay kaşığı kokusuz bir vücut losyonu ile karıştırın.
Masaj: Kafa derisine bitkisel ürünler kullanarak yapılan masaj veya aromaterapi stresin yarattığı kas gerilimini ve kan dolaşımını rahatlatır.Masajı yaparken saçlan değil, kafa derisini kafatası kemiği üzerinde oynatın. Bunun için ısırgan otu veya dulavratotu çayı ya da üçer damla biberiye ve ylang ylang yağını, iki damla sedir ağacı yağı, yarım çay kaşığı votka ve beş çay kaşığı portakal çiçeği suyu ile karıştırarak hazırlayacağınız toniği kullanabilirsiniz. Hamileyseniz biberiye ve sedir ağacı yağlarını kullanmayın.


Bunu biliyor muydunuz?


Evde hazırlayabileceğiniz proteinli saç kremi ile donuk saçları parlak hale getirebilirsiniz. Taze bir yumurtayı ılık su ile çırpın, saçlarınızı şampuanladıktan sonra bununla ovalayıp beş dakika bekletin, ardından durulayın. Ya da kremi yatmadan önce saçlarınıza sürüp bütün gece tutun ve ertesi sabah şampuanla yıkayın.


Mutfak dolabındaki ilaçlar:


Fazla yağını almak için saçlarınızı, içine bir miktar limon suyu koyduğunuz damıtılmış su ile yıkayın.
Saçlanrınızı şampuanlamadan iki saat önce, bir tatlı kaşığı hint yağını parmaklarınızla saçınıza yedirin. Bu, saçlara parlaklık verir ve kırık saç uçlannı onarır.
Dört çorba kaşığı kurutulmuş kekiği iki bardak suda kaynatın ve soğumaya bırakın. Kepeğin tedavisi için temiz ve nemli kafa derisine bundan sürün.
Ne zaman Tıbbi Yardım Gerekir?


Evde uyguladığınız tedavinin faydası olmazsa.
Saç dökülmesi sonucu yer yer saçsız bölgeler oluşursa.
Yorgunluk veya zayıflama gibi başka belirtiler varsa.



Çemen otu tohumundaki trigonelin enzimi, kafa derisine daha çok kan, kıl köklerine ise daha fazla besleyici maddeler ve oksijen gitmesini sağlar ve böylece saç köklerini besler. Trigonelinin kimyasal yapısı, bazı insanlarda saç çıkmasına yardımcı olan ve lokal olarak kullanılan minoksidile benzer. Etkisini görebilmek için her gün bir bardak çemen otu çayı için.
 

Benzer Konular

UtkuGARIP
Cevap
0
Görüntüleme
448
UtkuGARIP
Kurtuluş40
Cevap
0
Görüntüleme
695
Kurtuluş40
Kurtuluş40
Cevap
0
Görüntüleme
844
Kurtuluş40


Üst Alt