Rüya nedir? Nasıl rüya görürüz?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
Rüya nedir? Nasıl rüya görürüz?
Rüya, uykunun genel ve karakteristik özelliklerinden biri olup, uykunun hızlı göz hareketi (REM) adlı evreleriyle yakından ilişkili bulunan, görsel ve işitsel algı ve duygulardır.

Rüyaların biyolojik içeriği, işleyişi ve maksatları tümüyle anlaşılmış değildir. Rüyalara “duyusuz algı”nın bir türü veya nesnesiz algı olarak da bakılabilir. Çeşitli inanışlara ve tahminlere de neden olan rüyalar, her zaman için ilginç ve yoruma açık bir konu oluşturmuşlardır.

Farklı psikolojiekollerinin, parapsikologların ve deneysel spiritüalistlerinrüyaları farklı biçimlerde açıklama çabaları olmuştur. Rüyaların işleyişinin açıklanması bilimsel topluluğun genel kabulüne göre varsayımlar düzeyinden öteye pek gidememiş olup, rüyalar halen esrarını korumakta olan bir inceleme alanını oluşturmaktadır. Rüyaların bilimsel incelenmesioneiroloji adını alır.

REM evresi olarak da bilinen bu evre, rüyanın görüldüğü esas evredir.REM evresi boyunca, rüya görme boyunca vücut kasları dinlenme halindedir. Ancak kalp atış hızı, oksijen tüketimi, nefes alıp veriş ve göz hareketleri, bu evre boyunca uyanık hal ile aynı oranda gerçekleşir.

Normal şartlar altında 8 saat uyuyan bir insan, bu uykunun ortalama 1,5 saatini rüya görerek geçirir. Yaşlanmayla birlikte hem uykunun toplam süresi, hem de REM evresi kısalır.

Heruykuda, birden fazla rüya görürüz ve bunların uzunlukları 15 dakikadan 45 dakikaya kadar değişebilir.İnsan gözünün saniyede en az 16 resim algıladığı bilinmektedir. Ancak çoğu zaman algılanan bu görüntülerin büyük bir kısmı ayrıntısal olarak belleğimizde kalır ve bilinçli görme çerçevesine girmez. Ancak bu görüntülerin tamamı beyne yerleştirilmiştir ve uyku anında büyük beynin üzerindeki denetim kalktığından, bu görüntüler birbiriyle alakalı veya alakasız bir şekilde bir araya getirilir.

Genellikle rüyalarımızın içeriğini o gün başımızdan geçen olaylar ve özellikle bizi çok etkileyen konular oluşturur.Bazı durumlarda, büyük beynin duyu merkezlerinde meydana gelen çeşitli bozukluklar nedeniyle, uyanık halde iken rüya benzeri görüntüler (hayal) görülebilir. Bu duruma ”halüsinasyon” adı verilir.

 


serecans

serecans

Üye
tesekkur ederim gùzel paylasim
 
J_JoKeR_R

J_JoKeR_R

Üye
hmm :hmmm
 
Adilx05

Adilx05

Üye
Halüsilasyon Bende Çok Oluyo Ya Şizofren Miyim Acaba :d::d::d::d::d:
 
KaTLeDeN67

KaTLeDeN67

Üye
bende de dejavu çok oluyor :D
 
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
bende de dejavu çok oluyor

Dejavuya ait konu acabilirim en yakin zamanda acicagim arasira bendede oluyor dejavu :evet:
 
55_BeRKaN_55

55_BeRKaN_55

Üye
foto güzelmiş :ehe
 
mangdaşire

mangdaşire

Üye
teşekkürler.
 
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
saol abi
 

pelın_

:oke:Teşekkürler
 
Turan

Turan

Üye
cok vzun okumdm yarn okurum emek var tskrler.D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt