RTÜK'e en çok hangi dizi şikayet edildi?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
RTÜK'e en çok hangi dizi şikayet edildi?
RTÜK Başkanı Davut Dursun, 3. Gelecekle İletişim Çalıştayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

En çok şikayet 'gayrimeşru ilişkiler' içeren dizilere!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Türk Aile yapısına aykırı, gayrimeşru ilişkileri öne çıkaran dizilerle şiddet içeren haberlerin şikayet konusu olduğunu bildirdi.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, 3. Gelecekle İletişim Çalıştayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dizilerle ilgili RTÜK'e gelen şikayetlerin sorulması üzerine Dursun, Türk dizilerinin son dönemde teknik olarak çok başarılı hazırlandığını, komşu ülkelerin de aralarında bulunduğu 33 ülkeye ihraç edildiğini belirterek, bunun kendileri için de gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Teknik açıdan iyi hazırlanan dizilerin liçerikleriyle ilgili ise zaman zaman izleyiciler tarafından şikayetlerin geldiğini hatırlatan Dursun, en fazla şikayetin de cinsellik konusunda olduğunu söyledi.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, şöyle konuştu:

''Milli ve manevi değerlerimize aykırılık bir başka şikayet konusu, gayrimeşru ilişkileri öne çıkaran diziler en çok şikayet konusu. Yani nikahsız yaşama, çarpık ilişkiler ve ensest ilişkiler gibi benzeri Türk toplumunda yaygın olduğu iddia edilemeyecek nitelikteki olumsuz bir takım davranışlar şikayet konusu olabiliyor. Türk izleyicisi dizide gördüğünü hayatın kendisi olarak algılıyor. Ama dizide gördüğü şeyler hayatın kendisinden ziyade bir kurgudur. İşin bu tarafını da unutmamak gerekiyor.''

Bazı dizilerin çocuklar için kötü örnek teşkil edebildiğiyle ilgili şikayetlere yönelik soru üzerine de Dursun, şunları kaydetti:

''Şu an yürürlükte olan 6112 Sayılı yasanın 8. maddesi yayın kuruluşlarının yapmış oldukları yayınlarda uymaları gerekli olan ilkeleri düzenliyor. Bu ilkelere bakarsanız burada uzun bir liste var, bunların içerisinde bu tür ilişkilerin yayına konu yapılmamasına ilişkin bir takım maddeler olduğunu görürsünüz. O nedenle bu ilkeler bağlamında düşünülebilecek yayınları zaten biz değerlendirerek gerekli müeyyideleri uyguluyoruz. Ama kanun koyucunun yasaklamadığı bir yayını takdir ederseniz, bizim yasaklamamız mümkün değil. O bakımdan kanun koyucu tarafından belirlenen ilkeler açısından meseleye biz bakıyoruz. Burada yasaklanmış olan hususları biz de yayın kuruluşlarının yapmaması için dikkat ediyoruz.''

''MUHTEŞEM YÜZYIL'' DİZİSİ

Dursun, son dönemde en çok şikayet alan dizilerin sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:

''Muhteşem Yüzyıl ile ilgili bir ve ikinci bölüm yayınlanınca ciddi şikayet almıştı. Ama şimdi şikayetlerde ciddi bir azalma var. O zaman da o konuyla ilgili gerekli açıklamaları yapmıştık. Bu şu anlama gelmiyor. Muhteşem Yüzyıl'la ilgili olarak alınmış olan olağanüstü sayıdaki şikayetlerin hepsinin gerçek anlamında yayın ihlali oluşturuyor anlamına gelmiyor. Biz o çerçevede o şikayetleri dikkate alarak gerçekten yayın ihlali olup olmadığını inceledik. Olma niteliği taşıyanlara zaten gerekli müeyyideleri uyguladık.''

Soru üzerine bu diziye yönelik şikayetlerin uygulanan müeyyidelerin etkisiyle azalmış olabileceğini vurgulayan Dursun, diğer yandan da yayıncı kuruluşun da izleyicinin tepkisini önemsemesiyle gösterdiği çabayla bu sonucun ortaya çıktığını düşündüğünü ifade etti.

ŞİDDET İÇEREN VE EFEKTLİ HABER ŞİKAYET EDİLİYOR

Televizyon ana haber bültenleriyle ilgili şikayetlerin sorulması üzerine de Başkan Dursun, genellikle şiddet içeren haberlerin şikayet edildiğini söyledi. Dursun, ana haber bültenlerinde insan onurunu dikkate almadan yapılan bazı yayınlar olabildiğini belirtti.

Dursun, Türkiye'de hem radyo hem de televizyon alanında çok sayıda yayın kuruluşu olduğunu hatırlatarak, ''Aşağı yukarı bin 60 civarında radyo yayın kuruluşu var. Ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere... Sanıyorum 240'ın üzerinde de televizyon kuruluşu var. Bunların 22-24 tanesi ulusal, 36'sı eğer yanlış hatırlamıyorsam bölgesel, diğerleri yerel. Bunların dışında uydudan, kablodan yayın yapanlar var. Şimdi IPTV diye bir mecra çıkıyor ortaya biliyorsunuz. Tüm bunlar tabi sayıyı arttırıyor'' diye konuştu.

Televizyonların artmasında, karasalda yayın yapan kuruluşların talepleri karşılanmadığı için uydudan yayın yapmaya yönelmelerinin sayıyı artırdığını kaydeden Dursun, ''Uydu yayın kuruluşları ve kablo yayın kuruluşları giderek artıyor. Önümüzdeki yıllarda bunu çözmeye ve frekansları tahsis etmeye çalışacağız. Onun üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

 


'Lorelai

'Lorelai

Üye
İnsanlar çok şikayet ediyor ama izlemeden de duramıyor. Tuhaf :hmmm
 
Kingmortall

Kingmortall

Üye
fatmagülün suçu ne bana kötü örnek oluyo :naughty:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt