Rijkaard : "11 Maça En İyi Şekilde Hazırlanıp Şampiyon Olacağız"

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arslansem

arslansem

Üye
    Konu Sahibi
Rijkaard : "11 Maça En İyi Şekilde Hazırlanıp Şampiyon Olacağız"
Rijkaard : "11 Maça En İyi Şekilde Hazırlanıp Şampiyon Olacağız"

Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard, Galatasaray TV’de yayınlanan “Rijkaard’la Soru Cevap” programında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Galatasaray, Kasımpaşa karşısına geçtiğimiz maçlara nazaran daha ofansif bir anlayışla, tam bir hücum takımı olarak çıktı. Bu kurgu için Kasımpaşa maçının seçilmesinin nedeni neydi?

Öncelikli olarak Atletico Madrid maçından bahsedelim. Atletico maçında daha defansif bir takımla çıkmamızın sebebi deplasmanda elde ettiğimiz avantajlı skordu. Alabileceğimiz bir golsüz beraberlik bizi bir üst tura taşıyacaktı. Atletico Madrid’in çok kuvvetli bir takım olduğunu biliyorduk. Böyle bir takıma karşı defans-orta saha-forvet bloğunu birbirine yakın tutmanız, rakibin yetenekli oyuncularına boş alan bırakmamanız gerekiyor. Bu sebepten ötürü daha defansif bir mentaliteyle oynadık. Kasımpaşa maçının zor olacağını biliyorduk çünkü rakibimiz kuvvetli bir ekipti. Ama maçın ilk dakikasından itibaren ‘’Maçı kazanacağız, üç puanı alacağız’’ mesajını vermek istiyorduk. Bu sebepten ötürü böyle bir kadro yapısıyla sahaya çıktık. Kasımpaşa topu ayağında tutmayı seven, geriden oyun kurmaya çalışan bir takım. Bu fırsatları onlara tanısaydık bizim için zor olacağını biliyorduk. Fiziksel bir değerlendirme yapacak olursak haftaiçi bir mücadeleye çıkmamış olan rakibimiz bizden daha diriydi. Biz Atletico Madrid maçından çıkmıştık, o mücadelede sahada olan futbolcularımızın bazıları Kasımpaşa karşısında da forma giydiler. Önemli olan alacağımız sonuçtu. Rakibimiz karşısında bu tip bir stratejiyle oynamamız işimizi kolaylaştırdı. Hem taraftarımıza bu maçı ne kadar istediğimizi göstermiş olduk, kazanma arzumuzun olduğunu belirttik. Bu kadroyla önde basarak onlara geriden diledikleri gibi oyun kurma fırsatı tanımadık.

Fenerbahçe’nin puan kaybetmesi bu kadro seçiminde etkili oldu mu, yoksa bu kurgu önceden planlanmış mıydı?

Fenerbahçe’nin bizim maçımız öncesinde almış olduğu mağlubiyet kadro seçimimizde kesinlikle etkili olmadı. Her zamanki düşüncemiz başka takımların maçlarına bakmaktan önce kendi maçlarımıza konsantre olmak doğrultusundadır. Kendi maçlarımıza yoğunlaşmak istiyoruz.

Sezon içerisinde Fenerbahçe ne zaman puan kaybetse, liderliği ele geçirme şansı ne zaman Galatasaray’ın eline geçse takım bu şansları malesef iyi kullanamadı. Fakat bu kez böyle olmadı, böyle olmadığı gibi bir performans patlaması da yaşandı. Sanırım motivasyonu sağlamak da çok önemliydi, bunu nasıl sağladınız?

Bu karşılaşmada alacağımız üç puanın öneminin farkındaydık, alacağımız üç puan rakiplerimizle aramızdaki puan farkının açılmasını sağlayacaktı. Atletico Madrid maçının ardından böyle bir performans sergilememiz beni çok mutlu etti, bu sebepten ötürü takımımı tebrik ediyorum. İyi performansımızda Atletico Madrid maçında forma giymeyen, Kasımpaşa maçına diri çıkan Jo, Giovani Dos Santos, Ayhan ve Sabri’nin sergiledikleri oyunun önemi büyüktü.

Galatasaray sezona Baros’u merkez alarak başladı. Baros’un sakatlığından sonra Kewell merkezli bir oyun devam etti. İlerleyen dönemlerde Kewell ve Sabri de sakatlandı. Galatasaray sakatlıklardan yana çok şanssız bir dönem geçirdi. Ama bu durumlara rağmen ayakta kalmayı başaran ve lider durumda olan bir Galatasaray var. Bugün çizilen iyi tabloda sizin de payınız büyük. Yavaş yavaş geride kalan bu zorlu süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?

Bu saydığınız futbolcular Galatasaray için kilit isimlerdi. Bu tip anahtar fubolcuların sakatlığı her takım için önemli zorluklar oluşturur. Ama şu anda içinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun daha fazla puan toplamış olabilirdik. Bu kilit oyuncularımızın eksikliğini bizlere hissetirmeyen futbolcularımızı da tebrik etmek istiyorum. Sakatlıktan yeni çıkan Uğur maç temposunu tam olarak oturtamadan elinden gelenin en iyisini yaptı. Forma giydiği mücadelelerde çok iyi bir performans sergilediğini düşünüyorum. Onun haricinde diğer oyuncularımız da aynı performansı verdi. Futbolcularımı tebrik etmek istiyorum çünkü sahaya çıkıp büyük bir mücadele gösteren onlar. Ligde lider durumda olduğumuz için onlara teşekkür ediyorum.

Maçın başında Kasımpaşa’nın ofsayt olduğu gerekçesiyle iptal edilen golü, geçerlilik kazansaydı karşılaşmada neler değişirdi?

Maça çok çok iyi başlamadık ve bu pozisyonda dörde üç yakalandık. Kasımpaşalı futbolcu topu diğer arkadaşına bıraksaydı pozisyon ofsayt olmayacaktı. Bu açıdan baktığımız zaman bu anda şanslı olduğumuzu düşünebiliriz. Bu pozisyon gol olsaydı takımımın hızlı bir şekilde toparlanıp rakibe karşılık verebileceğini düşünürdüm. Biliyorsunuz ki 1-0 öne geçtikten sonra kalemizde bir gol görmemize rağmen hemen toparlanarak rakibe iyi bir cevap verdik. Eğer bu pozisyon gol olsaydı rakibe vereceğimiz cevap daha erken gelmiş olurdu diye düşünüyorum.

Kasımpaşalı futbolcu o topa vurmasının sebebi olarak ‘’Taraftarın tezahüratından arkadaşının sesini duyamadığını’’ gösterdi. Bu sebepten dolayı taraftar belki de galibiyette önemli rol oynamış oldu.

Hazır konu bu noktaya gelmişken taraftarımızın önemini bir kez daha belirtmek istiyorum. Taraftarımız bize her maçta bizim 12. adamımız gibi yardımcı oluyorlar. Futbolcularımız ne zaman fiziksel olarak düşse, morallerinde bir bozulma olsa hemen maça dönmemizi sağlıyorlar. O yüzden onlara da teşekkür etmek istiyoruz.

Galatasaray’ın bu sezon duran top organizasyonlarından bol bol pozisyon buluyor. Antrenmanlarda da sık sık duran top organizasyonlarıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların meyvelerini dilediğiniz gibi aldığınızı düşünüyor musunuz?

Antrenmanlarda duran top üzerine yaptığımız çalışmalar oluyor. Çünkü bu tip pozisyonlar maçın kaderini belirleyebiliyor. O yüzden duran top organizasyonlarına gereken önemi veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.

Galatasaray belki de sezon başından beri hiçbir rakibe bu kadar önde basmamıştı. Hücum pres ve sonrasında gelen pozisyonlar üst düzeydi ve takım en çok top kazandığı maçı oynadı.

Bizim sergilemek istediğimiz işte tam olarak buydu. Kasımpaşa gibi geriden oyun kuran bir takım karşısında böyle oynamamız gerekir. Bu tip takımlara karşı önde basmadığınız takdirde büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Atletico maçından daha yeni çıkmış olmamıza rağmen bu şekilde pres yapmamız beni çok sevindirdi.

Giovani Dos Santos sahaya ilk çıkmaya başladığı zamanlarda yoğun bir eleştirdi aldı. Ama son maçın ardından herşey tersine döndü ve bu sefer herkes Giovani Dos Santos’u olumlu bir şekilde konuşmaya başladı. Onu belki de en yakın tanıyan isim olarak bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Eleştirileri anlayabiliyorum. Giovani buraya geldiğinde aklımızdan geçen düşünceler onun en yakın zamanda fiziksel açıdan toparlanması doğrultusundaydı. Çünkü kendisi uzun bir dönem maç oynamadı. Böylesine bir dönemden sonra hem fizik olarak hazır olmanız hem de güveninizi kazanmanız kolay değil. Bunları kazandıktan sonra neler yapabileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. O çok yakından tanıdığımız kaliteli bir futbolcu ve ligin son dönemlerinde bize çok yardımcı olacak diye düşünüyorum.

Kiralık olarak geldiği için taraftarın beklentisi önümüzdeki yıllarda da kalması yönünde. Giovani ile ilgili önümüzdeki yıllara dair planınız nedir?

Giovani çok genç ve yetenekli bir futbolcu. Geleceği çok parlak bir futbolcu. Gelecek seneyi düşünmekten ziyade kalan maçlarımızı düşünmemiz gerekiyor. Kendi açısından da öyle. Çünkü burada göstereceği iyi bir performansla herkesi daha çok ikna edebilir. Bu yüzden önemli olan burada sezon sonuna kadar göstereceği performans. Geçtiğimiz dönemde oynadığı dakikalarda çok iyi performans gösteremedi. Bu maça baktığımızda iyi bir performans gösterdi ve bütün yorumlar değişti. Bence bu hoş değil. Çok kaliteli ve genç bir futbolcu ama fiziksel açıdan hazır olması gerekiyor. Böyle olduğu sürece hem takım hem kulübe daha çok şeyler verecektir.

Galatasaray’ın ilk golünde Neill ve Servet’in hücum bölgesinde ve gole katkıları var. Neler söylemek istersiniz bu golle ilgili?

Öncelikle bu pozisyonun başına bakalım. Servet’in kazandığı bir hava topu var. Kendisini tebrik etmek istiyorum. Jo’nun bu goldeki payını es geçmemek lazım. Jo, çok kaliteli ve topla çok iyi olan bir futbolcu. Aynı zamanda bireysel değil, takımı için oynayan bir futbolcu. Bu pozisyonda çok basit gibi gözüküyor ama orada Jo’nun yerine başkası olsaydı kontrol edip çalım atmayı deneyebilirdi. Kendisi dönmeyi deneyebilirdi. Ama burada işi kolaylaştıran Jo oldu. Arda’nın kuvvetli olan sağ ayağına doğru bıraktı. Buradan Jo’yu da tebrik etmek istiyorum ve Jo’nun gösterdiği performanstan da çok mutluyum. Hava toplarında olsun, topa hakimiyeti olsun ve az öncede de söylediğim gibi kesinlikle bireysel değil, takımı için oynayan bir futbolcu.

Atletico Madrid maçlarında Jo olsaydı her şey çok farklı olabilirdi değil mi?

Birçok önemli sakatımız vardı. Birçok önemli maçı bu futbolcular olmadan oynamak zorunda kaldık. Atletico Madrid maçına gelince Jo’nun oynaması tabi ki çok büyük bir avantaj olabilirdi. Gol atmaktansa gol yememe açısından da bize çok faydası olabilirdi. Çünkü 2 gol attı Atletico Madrid. Ama o maçtaki penaltı pozisyonunu es geçmemek gerekiyor. 1-1’ken kesinlikle verilmesi gereken bir penaltı pozisyonu vardı ve verilmedi. Ama bu maçlarda Jo oynasaydı ve fiziksel açıdan hazır olan bir Giovani oynasaydı tabi ki farklı olabilirdi.

Dört hücumcunun sahada yarattığı en büyük etki sürekli yer değiştirerek oynuyor olmalarıydı. Kasımpaşa savunmasına zor anlar yaşatarak ön bölgede daha rahat etti Galatasaray.

Bu tip durumlar, bu yer değişimler her zaman rakip defansın işini zorlaştırır. Burada yapmış olduğumuz güzel bir şey var. Dört hücumcuyla oynadığınız zaman kendi aralarında yer değiştirebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta biri diğerinin yerine geçtiği zaman öbür futbolcumuz boşalan yere gelip orayı kapatması gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman top sizde daha fazla kalabilir, topu kaybettikten sonra da defansif anlamda da sıkıntı yaşamazsınız. Yer değiştirirken herkesin birbirinin yerini kapatması gerekiyor. Bunu da iyi yaptık.

Giovani’nin kapalı oynayan takımlara karşı Kasımpaşa karşısındaki performansını sergileyebileceğini düşünüyor musunuz?

Giovani’de kesinlikle bu kalite var. Orta sahadan hücum alanına topu taşıması, paslaşması, pas alışverişi, onun haricinde bu maçta çektiği çok önemli dört şut var. Fiziksel olarak daha iyi olduğu zaman daha etkili şutlar çekecektir. Defansif takımlara karşı da kesinlikle iyi bir performans göstereceğini düşünüyorum. Defansif olarak kendi yarı alanına çekilmiş bir takıma karşı oynaması farklı olabilir. Ama onda da takıma çok yardımcı olacağını düşünüyorum çünkü bu takımlara karşı oynarken topu kazandığınız size pozisyon yaratabilen hızlı oyunculara ihtiyaç vardır. Giovani’nin de bu kalitesi ve becerisi var.

Kasımpaşa’nın golünde bir hata görüyor musunuz?

Dört kişilik defans bloğunun birbirine yakın oynaması gerekiyor. Atak sağ taraftan geldi. Defansın birlikte o tarafa doğru kayması lazım. Rakip oyuncuyu onun dışına atmanız gerekiyor. Burada rakip içeri sızıyor. Bu şekilde bir hata görüyorum. Onun haricinde Sabri’nin tekrar aramıza dönmesi beni çok mutlu etti. Çünkü Sabri takım içindeki motivasyonu sağlayabilen çok önemli bir futbolcu. Burada da uzun bir sakatlıktan sonra bu kadar uzun dakika alması beni çok mutlu etti.

Keita’nın harika golüyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Mükemmel bir gol attı. Maçtan sonra bu golden ve gösterdiği performanstan dolayı kendisini tebrik ettim. Keita bu denli etkili oynadığı zaman takıma da çok fazla katkısı oluyor. Hem gol atma, hem de asist yapma açısından. Takımı cesaretlendiren bir oyuncu. Onda çok ayrı meziyetler var. Hiç kimsenin beklemediği anda beklemeyeceği hareketleri yapabilen bir futbolcu. O yüzden Keita’nın böyle iyi oynaması takıma da olumlu yansıyor. Her an maçın kaderini değiştirebilecek özelliklere sahip. Normalde sağ tarafta oynuyor ama ileri doğru çıkmayı seven, forvet bölgesine girmeyi seven bir oyuncu. Burada da bu şekilde geliyor. Burada önemli olan Keita bu bölgeye geldiği zaman onun alanını birinin doldurması. Bu pozisyonda da Arda bu bölgeyi dolduruyor.

Sabri’nin dönüşüyle birlikte Keita’nın performansında bir artış olduğu söyleniyor. Bu görüşe katılır mısınız?

Sabri’nin dönüşü bize bir güç kattı. Bundan kimsenin şüphesi yok. Buradaki pozisyonlara baktığınızda bir tanesi soldan, bir tanesi ise ortadan geliyor. Önemli olan ilerde oynayan dört futbolcunun kendi aralarında yer değiştirmesi. Goller o şekilde oluyor. Giovani’nin yaptığı bir koşu var ve Keita burada bir forvet gibi. Diri bir Sabri’nin takıma katkısı tartışılmaz. Ama tamamen de ona bağlamamak lazım.

Sabri’den sonra Keita’nın daha az geri gelmesi gerekiyor ve bütün enerjisini hücumda kullanıyor...

Diri bir Sabri’nin takıma da Keita’ya da katkısı çok büyük.

Hücumdaki bu müthiş dörtlünün arkasına bir de Elano’yu eklersek tadından yenmeyecek bir takım çıkacak ortaya.

Burada önemli bir nokta var. Milli takıma giden futbolcularımız nasıl dönecek? Bu çok önemli. Çünkü hep milli takım maçlarından dönüşlerde sıkıntılar yaşadık. Hem diğer milli takımlara giden futbolcularımız var, hem de Türkiye Milli Takımı’na giden bir çok futbolcumuz var. Sabri sakatlıktan çıktı, bizle bir maç oynadı ve hemen milli takıma çağrıldı. Emre Güngör aynı şekilde. Bunlar hep dezavantaj. Çünkü milli takımda maç yaptıktan iki-üç gün sonra maça çıkıyoruz. Rakiplerimizin bize göre daha diri olması bizim için dezavantaj. Umarım herhangi bir sakatlık yaşanmadan hepsi geri döner. Çünkü Gökhan Zan’ı hatırlayalım. Gökhan bizde sakattı. Milli takıma gidip oynadı ve tekrar sakatlandı. Umarım böyle bişi tekrardan gerçekleşmez.

Baros iyileştiğinde çift forvet oynama düşünceniz var mı?

Milan Baros’un aramıza dönmesi hem kendi, hem de takım açısından çok olumlu olacaktır. Kewell ve Gökhan Zan’da aynı şekilde. Bu futbolcuların takıma dönmesi takım için çok iyi olacaktır. Ama isimler biz yanıltmasın. Bu isimler döndü diye hemen doksan dakika oynamaları çok zor. Fiziksel olarak hazır olmaları gerekiyor. Baros ve Jo birlikte oynayabilirler. İkisinin de futbol karakterine baktığımız zaman Jo daha fazla topu kontrol eden, saklayan ve arkadaşlarına pozisyon yaratan bir futbolcu. Baros devamlı defansın arkasına koşular yapan bir oyuncu. İkisinin beraber oynarsa mutlaka çok etkili olacaklardır. Üç kulvarda yarışırken böyle geniş bir kadroya sahip olmamız çok önemliydi. Mesela solda Kewell, Giovani, sağda Keita, Arda, ilerde Baros ve Jo. Bu tip futbolcular olduğu zaman dinlendirme şansınız oluyor. Ama biz sakatlıklardan dolayı çok fazla dinlendirme şansı yaşayamadık. Mutlaka Jo ve Baros birlikte oynayabilirler. İyi iş çıkaracaklarını da düşünüyorum.

Kasımpaşa maçında oynanan güzel futbol, alınan üç puan ve pekiştirilen liderlik var. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Önümüzde 11 maç kaldı. Bunu 11 final diye adlandırabiliriz. 11 finale iyi odaklanmamız gerekiyor. Buradan alacağımız güzel sonuçlar bizi şampiyonluğa götürecek. Ama önemli olan maç her zaman için bir sonraki maçtır. Bu maça odaklanmamız gerekiyor. Milli takıma giden oyuncularımızın nasıl döneceği bizim için çok önemli. Hem fiziksel, hem de mental açıdan çok iyi hazırlanmamız lazım. Haftasonu oynayacağımız maç çok önemli. Rakibimiz daha diri ve iyi bir sonuç almak için hazırlanan bir rakip. Önümüzdeki 11 finale hem fiziksel hem de mental açıdan en iyi şekilde hazırlanıp şampiyonluğa ulaşmamız gerekiyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt