RDS (Radio Data System - Radyo Veri Sistemi) Ne Nedir Ne Demek Ne İşe Yarar

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
RDS (Radio Data System - Radyo Veri Sistemi) Ne Nedir Ne Demek Ne İşe Yarar
RDS (Radio Data System - Radyo Veri Sistemi) Ne Nedir Ne Demek Ne İşe Yarar

Radyo sinyalleri üzerinden sayısal (dijital) bilgi aktarma sistemidir.
RDS Nedir ve Nasıl Çalışır?

Radyo sinyalleri üzerinden sayısal (dijital) bilgi aktarma sistemidir. 57 kHz frekansına modüle edilmiş sayısal bilgiler analog olarak iletilen radyo sinyalleri ile birleştirilerek vericiden kesintisiz yayınlanır.

RDS - Program Servis Adı

Yayın yapan radyo istasyonunun tanımlayıcı adının kullanıcılara iletilmesi amacı ile kullanılır. Radyo alıcılarının dijital ekranında görünen yazıdır. RDS sinyalinde 00A veya 00B grubu ile taşınır.

Program Servis Adı en fazla 8 harfli bir yazı olabilir. İngilizce harfler, rakamlar ve sistem tarafından kabul edilebilen bazı özel karakterler kullanılabilir. Küçük harf kullanılabilir, ancak küçük harf gösterimine uygun olmayan alıcılarda yazılar büyük harf olarak görüntülenir.

RDS - PI Kodu Nedir?

PI Kod numarası, RDS kullanıcı radyo istasyonunun ve vericisinin kimlik numarası anlamındadır.

Her ülkede Radyo Frekansı tahsisi ile yetkili birimlerce, Uluslararası RDS Organizasyonu bilgilendirilerek radyo istasyonlarına bir Program (Yayın) Referans Numarası (b7 - b0) verilir.

RDS - TA & TP Özelliği

RDS uydulamalarının en önemlilerinden biridir. Otoban gibi yollarda seyir halindeki araçlara trafik yoğunğu, kaza haberleri gibi bilgileri iletmek üzere yayın yapan radyo istasyonlarınca kullanılır.

RDS sinyali içinde TP sinyali yayınlanması, bu istasyonca Trafik Anonsları yapıldığı anlamına gelir. TP yayınlanmadan TA yayınlanması EON üzerinden başka bir istasyonun TA yayını yaptığı anlamını taşır.

Vericiden TA sinyalinin devreye sokulması durumunda, dinleyici bu istasyonu dinliyor ise ve TA özelliği aktif olan RDS alıcılarında

teyp ve/veya CD player faal ise devre dışı kalır,
radyo alıcısı ses tonu kendiliğinden yükselir.

Böylece dinleyicinin radyo istasyonundan yapılan Trafik Anonsunu mutlaka dinlemesi sağlanır.
 


nexpow

nexpow

Üye
bilgi için saqol
 
uribaju

uribaju

Üye
tesekkurler
 
CoDeYs

CoDeYs

Üye
:tşk:
 

Benzer Konular



Üst Alt