Putin'den hat-trick

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Putin'den hat-trick
Putin yüzde 63,82'lik oy oranıyla yeniden Rusya Devlet Başkanı seçildi... Putin, 2000-2008 yılları arası 2 dönem üst üste devlet başkanlığı yapmıştı

Rusya'da dün yapılan devlet başkanlığı seçimindeki oyların yüzde 99'unun sayımının tamamlandığı ve Başbakan Vladimir Putin'in oyların yüzde 63,82'sini alarak yarışı önde tamamladığı bildirildi.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu'ndan bu sabah yapılan açıklamada, Putin'in 44,9 milyon seçmenin oyuyla yüzde 63,82 oranında oy aldığı belirtilerek, Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov'un yüzde 17,18, bağımsız aday milyarder işadamı Mihail Prohorov'un yüzde 7,77, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski yüzde 6,23 ve Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov'un ise yüzde 3,84 oranında oy aldığı kaydedildi.

Züganov, seçimin adil ve tarafsız bir şekilde yapılmadığını, bütün medyanın sadece Putin için çalıştığını savunarak seçim sonuçlarının meşru olmadığını belirtirken, Mironov kurmaylarının anket çalışmalarında benzer sonuçlar çıktığı için seçimin tarafsız olduğunu kaydetti. (NHT-ÖFÇ)

MEDVEDEV'E 'EMANET ETMİŞTİ'

Putin, dünkü devlet başkanlığı seçiminde Dmitriy Medvedev'e dört yıl önce emanet ettiği koltuğu geri almış oldu. Başbakan oy kullanmaya 2 yıldır ortaya çıkmayan eşi Lyudmila ile gelerek sürpriz yaptı. Putin'in oy kullandığı sandığı üstsüz FEMEN kızlarının çalmaya kalkışması ise ikinci sürpriz oldu.


FEMEN kızları sandığı bastı

Kazananın baştan belli olduğu devlet başkanlığı seçimleri için dünyanın yüzölçümü en büyük ülkesi Rusya'da yaklaşık 110 milyon kişi sandık başına gitti. 2000-2008 arası 2 dönem üst üste devlet başkanlığı yapan Başbakan Vladimir Putin anayasa gereği üçüncü kez seçilemediği için dönemin başbakanı Dmitriy Medvedev'e devretmek zorunda kaldığı koltuğunu dün devraldı.

İlk sonuçlara göre Putin oyların yüzde 64'ünü aldı. En büyük rakibi Komünist Gennadi Züganov'un oyu ise yüzde 17'de kaldı. Putin'in diğer rakipleri, bağımsız aday, işadamı Mikhail Prokhorov yüzde 7, aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski yüzde 6.5 ve parlamentonun üst kanadının eski başkanı, merkez sol Adil Rusya partisi adına yarışan Sergey Mironov ise yüzde 4 oy topladı.
Hiç göz göze gelmediler
Seçime kadınlar damga vurdu. Putin başkent Moskova'da Bilimler Akademisi binasında oy kullandığı sandığa neredeyse 2 yıldır ortalıkta görünmeyen eşi Lyudmila Putina ile geldi. Tüm kameraların odaklandığı çiftin yan yana yürümelerine rağmen hiç göz göze gelmemeleri dikkat çekti. Heyecandan oy pusulasını düşüren Putin bir ara gazetecilere "Açılın arkadaşlar, Lyudmila Aleksandrovna oyunu kullanacak" dedi. Bu sözler üzerine yaverleri gazetecileri iterek Putin'in eşine bir koridor açtı. Lyudmila Putina oyunu kullandıktan sonra hiçbir yorumda bulunmadan sandıktan ayrıldı.
'Üçüncü hırsızlık'
Ukrayna'nın üstsüz eylemleriyle ünlü FEMEN kadın örgütünden Oksana Şaçko, Anna Deda ve İrina Fomina adlı üç genç kadın ise Putin'in oy pusulasını attığı sandığı kucaklayarak kaçırmaya çalıştı. Seçimde hile yapıldığını savunan kadınların yarı çıplak vücutlarında "Kremlin fareleri", "Putin için çalıyorum" ve "Üçüncü hırsızlık" yazıları okunuyordu. Gafil avlanan polisler şaşkınlığı atlattıktan sonra üç kadını yaka paça sandıktan uzaklaştırıp gözaltına aldı.
Protestolar kapıda
* Sandıklar ilk olarak Uzak Doğu'da dün TSİ 00.00'da açıldı. Son sandık ise Baltık kıyısındaki Kaliningrad'da TSi 19:00'da kapandı.
* Rusya'da geçen aralık ayındaki parlamento seçimlerinde Putin'in Birleşik Rusya Partisi adına hile iddiaları yüzünden 95 bin "şeffaf" sandık 500 milyon dolara mal olan web kameralarla izlendi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Çurov, "Fransa ve ABD bizden şeffaflık dersi alsın" dedi.
* AGİT ile Avrupa Konseyi'nden 250 kadar gözlemci seçimi izledi ama muhalefet, Putin lehine yine usulsüzlük yapıldığı iddiasında. "Karusel" (Atlı karınca) adlı yöntemle birçok şehirde otobüslerle taşınan binlerce Putinci seçmenin birkaç defa oy kullandığını öne süren muhalifler 3 ay sürecek protesto ilan etti. Moskova'ya 6 bin polis takviyesi yapıldı, Kızıl Meydan'a giden ana arterler trafiğe kapatıldı. Bugün protesto bekleniyor.
Sevinçten ağladı
Duygularını yansıtmamasıyla tanınan Putin zaferini gözyaşlarıyla kutladı. Başkent Moskova'da toplanan yüz bini aşkın taraftarına konuşan Putin'in "Kazanacağız dedik, sonuçta açık ve dürüst bir yarışı kazandık" derken sesi de titriyordu. kaynak : posta
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
263
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
308
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
2
Görüntüleme
361
Selim Baltaci
Selim Baltaci
Cevap
0
Görüntüleme
348
Selim Baltaci


Üst Alt