Proteinler sağlımız için çok önemli

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Proteinler sağlımız için çok önemli
Sağlıklı bir beslenme düzeninin günde 5 porsiyon
meyve ve sebze içermesi gerektiğini çoğumuz
biliyoruz fakat proteinlerin genel sağlığımız için
önemini çoğu zaman unutuyoruz Bedensel işlevlerimizi sürdürmek için her gün yeterli
miktarda kaliteli protein tüketmemiz gerekiyor. Ağırlıklı olarak et ürünleri ve soya gibi bitkisel
ürünlerde bulunan protein saçtan tırnaklara tüm
hücrelerimizin işlevsel ve yapısal bir bileşeni. Suyun
ardından, bedende en çok bulunan molekül protein.
Protein kaslarımızda, cildimizde, kemiklerimizde,
saçımızda, bağışıklık sistemimizde ve bedenimizin tüm diğer kısımlarında bulunuyor. Protein,
bedeninizdeki dokuları oluşturuyor, koruyor ve
yeniliyor. Çocukluk, erişkinlik ve gebelik sırasında
büyüme ve gelişme için de özellikle önemli.
Enzimler ve amino asitlerden oluşan protein,
bedendeki kimyasal reaksiyonlar için güç kaynağı sağlıyor ve kanda oksijeni taşıyor. Mevcut 22 amino
asitten 9'u, insan bedeni tarafından oluşturulamadığı
ve dolayısıyla gıdalardan alınması gerektiği için
"temel amino asitler" olarak adlandırılıyorlar. TAM VE TAM OLMAYAN PROTEİNLER
Yediğimiz bazı proteinler, yeni proteinler oluşturmak
için gerekli tüm amino asitleri içermektedir. Bu tür
protein, tam protein olarak adlandırılmaktadır. Tam
proteinler genellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta
ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklarda ve soya ürünlerinde bulunmaktadır. Diğer protein
kaynaklarıysa, tam olmayan protein olarak
adlandırılmaktadır ve meyvelerde, sebzelerde,
tahıllarda bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Ortak Uzman Konsültasyonu'nun Protein Kalitesi Değerlendirme
Raporu, bir proteinin kalitesini değerlendirmek üzere,
basit, bilimsel ve akılcı bir prosedür olan "Protein
Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skorunu
(PDCAAS)" önermiştir. Bu PDCAAS değerine göre
yumurta beyazı, kazein ve izole soya proteini 1.00 tam değer ile en kaliteli proteinler arasında yer
almaktadır. Bu değerlendirmeye göre kırmızı et 0.92;
bezelye unu 0.69; tam buğday ise 0.40 protein
değerine sahiptir. SOYA, TEK TAM BİTKİSEL PROTEİN
Geçtiğimiz 25 yılda ortaya konulan kesin bilimsel
veriler, vazgeçilmez amino asit dizisinden ötürü,
soyanın besleyici olarak tek tam bitkisel protein
olduğunu göstermiştir.
Bu nedenle, FAO ve WHO tarafından önerilen değerlendirme yöntemine göre, soya proteini çocuklar
ve erişkinlerin temel amino asit gereksinimlerini
karşılamaktadır ve kırmızı et, süt, yumurta gibi
hayvansal proteinlerle kıyaslanabilir tek tam bitkisel
proteindir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt