Pepee devşirme mi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
Pepee devşirme mi
Ülkede yapılan pekçok iş taklit unsurları içeriyor. Hem de boğazına kadar.Düne kadar bağrımıza bastığımız yerli çizgi kahramanımız Pepee'nin de devşirme olduğunu öğrendik.Sadece Pepee mi; video-kliplerde, dizi jeneriklerinde, hatta dev markalarımızın büyük reklam kampanyalarında bile taklitin bariz izleri var. Yaratıcılık neden bu toprakların çok uzağında? / ŞADAN KABA yazdı.

Başlangıçta “Yahu, esinlenilmiş işte; ne var bunda “ diye tepki verebilirsiniz, ama sonrasında ” peki, neden?” diye sormak kaçınılmaz oluyor.

Yerli çizgi kahramanımız Pepee’yi çoğunuz duymuşsunuzdur. Hani, Kıraç’ın eşi Ayşe Şule Bilgiç’in şirketinin ürettiği(!) yeni çağın yeni ve yerli(!)çizgi kahramanı Pepee’den sözediyoruz...

Tamam, Pepee’yi sevdik. Bizden biri olmasını, Türk bayrağı ile ekranda görünmesini, sonra halay çekmesini...Ama öğreniyoruz ki Pepee, aslında İspanyol çizgi kahraman “Pocoyo” dan devşirmeymiş!

Madem ki yerli bir çizgi kahramandan sözediyoruz. Neden adı Pepee? Şekindeki haklı sorudan bile sadece onun özgün ve yerli bir çizgi-kahraman olmasından ötürü vazgeçmiştik. Ama öne sürülen iddialar görmezden gelme eşiğini çoktan geçti.

Müziklerinin yanı sıra Pepee’nin görünüşü, konuşma tarzı, dış sesine varıncaya kadar neredeyse tıpa tıp aynıymış... Benzerlik bunlarla da sınırlı değilmiş. Marka yaratma adına kullanılan yönetemlerde de müthiş bir benzerliğin varlığına dikkat çekmiş, Günaydın’ın yazarı Mevlüt Tezel...

Türkiye’de taklit olayı tabii ki Pepee ile sınırlı değil.
Mevlüt Tezel’in “Adamlaryapıyor” bloğundaki yazılanları referans göstererek yabancı GSM operatötü T-Mobile için yapılan “Hayat paylaşınca güzel “kampanyasının, Turkcell’in reklam kampanyasında bire bir kopya edildiğini söylüyor.

Reklam kampanyalarının orijinallerinden taklit edilme oranı da bizde çok yüksek. Hem de kelli felli kocaman isimli reklam ajansları tarafından yapılıyor bu iş…Kibirlerinden yanlarına varılmayan, burunlarından kıl aldırmayan, iyi okullardan mezun görgülü adamlar bu işi yapanlar.

Dev bütçeleri büyük markaların reklamları için kullanan seçkin(!) reklamcılarımız aslında çok sert bir şekilde eleştirilmeyi fazlasıyla hak ediyorlar. Söyler misiniz, meydanlarda zabıtaların kovaladığı CD korsanlarından fazla bir farkı var mı bu taklitçilerin? Ha bir filmi korsan olarak CD’ye kopyalamışsın ha bir fikri olduğu gibi alıp kendi ticari işinde değerlendirmişsin. Ne farkı var?

“YOKSA BU TOPRAKLARDAN ADAM GİBİ FİKİR ÇIMAZ MI?”

Bizdeki video-klip konseptlerinin de çoğunlukla çalıntı olduğu herkesin malumu. Anlı şanlı klip yönetmenlerimizin 3-4 dakikalık klipler için konsept kabızlığı yaşadıkları o kadar aşikar ki. İsterseniz Google’a “çalıntı klipler” diye yazın ve ekranınıza gelen çarpıcı sonuçları görün.

Bırakın video-klipleri bazı dizi jeneriklerinin bile çalıntı olduğuna dair haberleri duymuşsunuzdur.

Esinlenmenin ötesinde taklit etme ve çalma olaylarını iyice kanıksar olduğumuz artık bir gerçek.

İnsanın aklına ‘yaratıcılık ve üretkenlik neden böylesine uzak bu coğrafyadan?’ diye sormak geliyor.

Televizyon dünyasına gelince…TV yapımcılarının en büyük derdi kanal yöneticilerinin çoğunlukla yabancı formatları kendilerine dayatmaları. Yani dışarıda başarılı olmuş yabancı program formatlarında ısrar ediyorlar ki kötü bir sürprizle karşılaşma ihtimali düşük olsun. Televizyon dünyasının marka ismi Acun Ilıcalı’nın bugüne kadar hep yabancı formatlar üzerinden ekranda varolmasının en büyük nedeni de bu olsa gerek.

Bu yüzden televizyonlarda yerli ve özgün içerik bulmanın samanlıkta iğne aramaktan farkı kalmıyor. Bu konuda istisnai durumlar da yok değil. Örneğin, yıllar önce rahmetli Deniz Somer’in yapımcılığında Kanal 6’da yayınlanan Gol Şov, yerli bir yarışma konseptiydi. 16 ülkeye pazarlanan belki de ilk yerli TV projesiydi.

Son günlerde bu alanda sevindirici bir gelişme daha oldu. Kanal D’de yayınlanan moda yarışma programı “Bana Herşey Yakışır” eşine az rastlanır bir başarının altına imza attı. Erdi Yapım’ın ürettiği formatın 12 ülkeye satılacağı ve bu ülkeleri yenilerinin takip edeceği haber veriliyor.

Taklitten uzak, yaratıcılığı önceleyen yerli kafalara ihtiyacımızın olduğu açık. Öncelikle işe ‘bizden iyi fikir çıkmaz’ düşüncesiyle mücadele ederek başlamalı. Zaman, komplekslerimizden kurtulup aynaya bakma zamanı.

Taklit etmenin zeka işi değil, kurnazlık olduğunu anlamak zorundayız.



----------Eklendi @ 06:07:02 ---------- Yazıldı @ 06:05:51 ----------



----------Eklendi @ 06:44:56 ---------- Yazıldı @ 06:07:02 ----------

Videoları izleyip siz karar verin



 


serkanoloji

serkanoloji

Üye
böyle aptalca program üreteceklerine(“Bana Herşey Yakışır”) aman taklit etsinler yeter.
 
coolasker54

coolasker54

Üye
meydanlarda zabıtaların kovaladığı CD korsanlarından fazla bir farkı var mı bu taklitçilerin? Ha bir filmi korsan olarak CD’ye kopyalamışsın ha bir fikri olduğu gibi alıp kendi ticari işinde değerlendirmişsin. Ne farkı var?
Tek fark var korsan CD satanlar daha az kazanıyorlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: bill_

hkü

Üye
o acun varya hep onun yüzünden. Ve böyle şeylere çok prim veriyoruz ondan kaynaklı.
 
Strange

Strange

Üye
Taklit ediyorlar bari daha iyi bir çizgifilmi taklit etselerdi onuda becerememişler.
 
SHS

SHS

Üye
onlar bizden çalmıştır :islik
 
  • Beğen
Tepkiler: bill_ ve AndroidciMünir
HaqperesT

HaqperesT

Üye
sanatların çoğu taklit veya takiptir ancak tamamen taklit olmayıp içinde özgünluk barındırması lazım yoksa artık sanat değil kirlilik olur.
 
Emma-Watson

Emma-Watson

Üye
Evet her şeyi biz bulduk biz icat ettik onlar bizde(!)
 

aşk tutkunu

Üye
Taklit ediyorlar bari daha iyi bir çizgifilmi taklit etselerdi onuda becerememişler.

O çizgi filmin neden öyle olduğuna senin aklın ermez evladım hadi sütünü iç de sübliminal mesajlarınla uyu ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: AndroidciMünir
Rock_in_Rollx2

Rock_in_Rollx2

Üye
emma isimli üyede türklere ne kadar gicik arkadaş her yerde sokuşturmaya çalışıyor .d aferin emma sana hep böyle ol askerde de böyle de bi ara karabüke gel şu türklük ile olan dertlerini bir açıklığa kovuşturalım
 
brknfdn_55

brknfdn_55

Üye
:hmmm:hmmm:hmmm
 
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
    Konu Sahibi
emma isimli üyede türklere ne kadar gicik arkadaş her yerde sokuşturmaya çalışıyor .d aferin emma sana hep böyle ol askerde de böyle de bi ara karabüke gel şu türklük ile olan dertlerini bir açıklığa kovuşturalım

:zuhaha:
 
AndroidciMünir

AndroidciMünir

Üye
Hocam bizede pokoyo'yla pepe'yi izletirdiniz ya helal olsun :D :d: :ehe
 
Superfan

Superfan

Üye
Arkadaşlar Acun'un sunduğu programların hepsi çalıntı.America got talent dancing with the stars survivor
 
angry_birdss

angry_birdss

Üye
bu çizgi film çocukları geri zekali yapıyor
 
Hakanmtn54

Hakanmtn54

Üye
böyle gs nin formaları gibi çalıntı iş yapacağına satın al aynısını getir. bak yumurcaktaki caillou(kayu) ya
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

kartal835
Cevap
13
Görüntüleme
802
fk555897
haydaravısyon
Cevap
1
Görüntüleme
1K
brknfdn_55
Gulu Gulu
Cevap
3
Görüntüleme
929
KinG Tornado
India
Cevap
0
Görüntüleme
980
India


Üst Alt