Satılık Osmanlı Yörük Çadırları Kıl Çadır Kurulum

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

yorukcadiri

Üye
    Konu Sahibi
Osmanlı Yörük Çadırları Kıl Çadır Kurulum
Keçi Kılından Çadır İmalatı Nasıl Yapılır?

Değerli misafirlerimiz, kıl çadır (yörük çadırı) imalatı çok eski zamanlardan beri devam etmektedir. Günümüzde Ege bölgesi bu tip çadırların üretildiği bir merkez olmuştur.Hem el dokuması hem de sanayi ürünü olarak kıl çadırlarını temin edebiliyorsunuz.

Keçinin kılı hem sağlam hem de yanmaya karşı dayanıklı bir kıldır. Bu özelliklerinden dolayı ilgi görmüş ve çoğu insan için güvenli bir barınma ortamı sunmuştur.

Teknolojinin gelişmesi ve geçmişe özel (otantik) ürünlerin dikkat çekmeye başlaması ile bu çadırlar da kafe, restoran, park, bahçe, otel gibi mekanları süslemeye başlamıştır.

Peki keçinin kılından yapılan bu çadırların imalatı ve kurulumu nasıl yapılmaktadır. Gelin bu soruya ayrıntılı bir cevap verelim.

Keçi Kıllarının Kesimi ve Toplanması

Keçi kıllarının elde edilmesi iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Birinci yöntemde keçilerden kırkılan(kesilen) kıllar çobanlar tarafından biriktirilir ve ilgili yerlere belli zamanlarda satılır. İkinci yöntemde ise kıllar tabakhane denilen deri işletmelerinden toplanır. Burada kıllar deriden ayrılarak toplanır ve uygun taşıma araçları ile işleneceği yerlere götürülür.
Toplanan Kılların Kurutulması

Yukarıda anlattığımız toplama işlemlerinden ikinci yöntemle elde edilen kılların öncelikle kurutulması gerekmektedir. Bu işlem için getirilen kıllar yollara veya uygun alanlara serilerek , ve gün içinde alt üst edilerek kurutulur. Daha sonra tekrar toplanarak tarama makinelerine götürülür. Birinci yöntemle toplanan kılların kurutulmasına gerek yoktur. Bu yöntemle toplanan kıllar genellikle renklerine ayırma (siyah,boz,beyaz) işleminden geçer ve direk olarak taranma makinelerine gönderilir.
Tarak Makinelerinde Temizleme ve İnceltme (Taranma)

Her iki yöntemle toplanan kıllar en sonunda taranma makinelerine getirilir. Burada makinelerden geçen kıllar hem kirinden tozundan kurtulur hem de eğirme işlemi için uygun inceliğe yani yumuşaklığa ulaşmış olur. Bu taranma işlemi sırasında kıllarda bulunan az miktardaki kaşmir (tiftik) de elde edilmiş olur.
İp Haline Getirme , Bükme (Eğirme)

Taraklardan getirilen temiz ve yumuşak kıllar artık eğrilmeye (bükülmeye) hazırdır. Bazı köylerde çark denilen aletlerde el yapımı olarak, fabrikalarda ise eğirme makinelerinde sanayi üretimi, olarak eğrilmesi gerçekleştirilir. İp haline gelen kıllar, yumak yapılarak biriktirilir ve tezgahlarda dokunması için hazır hale gelmiş olur.
Tezgahlarda İşlenmesi (Dokuma)

Yumak halindeki ipler el tezgahlarında bobine sarılarak, ve gerdirme yapılarak tezgaha yerleştirilir. Ve mekik yardımıyla dokunur. Aynı işlemler otomatik tezgahlarda da gerçekleştirilir ve çadır ortaya çıkmaya başlar.
Çadırın Ölçülerine Göre Dikimi

Gelen siparişe ve uygun ölçülere göre dokunan çadırlar yine uygun ölçülerde kesilerek ve dikilerek son halini almış olur. Artık çadırı kurmak için bu işin ustası olan kişiler çadırı kurulacak olan yere götürmesi ve çadırı kurması kalmıştır.
Kıl Çadırın Kurulması

Farklı ölçülerde ve desenlerde kesilip dikilen çadırlar ustaların el emeği ile çoğu zaman tehlikeli yöntemlerle kurulur. Çadırı kurmak uzun zaman alır ve eğer bilinçli ve sağlam yapılmazsa tehlikeli durumlar oluşturabilir.

İşte kıl çadır (yörük çadırı) bu zorlu işlemlerden geçerek size ulaşır.

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Cevap
0
Görüntüleme
623
Doğuş Pertez
Cevap
1
Görüntüleme
1K
OttomaN TigeR
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
2K
Doğuş Pertez
Aziz™
Cevap
3
Görüntüleme
3K
Aziz™


Üst Alt