Oruçluyken sakız çiğnenir mi? Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Oruçluyken sakız çiğnenir mi? Sakız çiğnemek orucu bozar mı?
Oluşabilen ağız kokuları nedeniyle akla gelen ilk sorular arasında karşımıza oruçluyken sakız çiğnemek orucu bozar mı sorusu çıkıyor. Oruçluyken renksiz ve tatsız sakız çiğnemenin mekruh olduğu belirtiliyor. Ancak şöyle bir durum varki şimdilerde yapılan her sakızın içerisinde neredeyse şeker bulunuyor.

Oruçlu iken çiğnen sakız şekerli ise onu çiğnemek mekruh değil tamamıyla orucu bozar. Gece vakti şekerli sakızın çiğnenerek şekerli maddenin giderilmesi ve sonra oruçlu iken tekrar çiğnenmesinin gene mekruh olduğu belirtilmektedir. Çiğnenmiş, çiğnem halindeki beyaz sakızı çiğnemek mekruhtur. Böyle olmazsa orucu bozar. Şarih'in "beyaz" diye kayıtlaması, kara sakızla çiğnenmemiş ve çiğnem haline getirilmemiş beyaz sakızın kırıntıları mideye gideceği içindir.

Sonuç olarak; Oruçluyken renksiz ve şekersiz sakız çiğnemek mekruhtur. Ancak mideye sakızdan tatlılık vs. bir şey giderse orucun bozulacağını bilmek gereklidir. Çiğnenecek olan sakızın da önceden çiğnenmiş beyaz sakız olması gerekmektedir.
 

Benzer Konular



Üst Alt