Olgunluk sınavı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Olgunluk sınavı
ÖSYM olgunluk sınavı
Merkezi Olgunluk Sınavı
Olgunluk sınavı nedir

ANA hedefi, "lise eğitimini ÖSS odaklı olmaktan çıkarmak" olan "Ortaöğretim Reform Paketi", Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sunuldu. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Doç. Dr. İrfan Erdoğan’ın hazırladığı ve görüş için YÖK’e de gönderilen "Reform Paketi"ni Hürriyet ele geçirdi.

Çelik tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirilen reform paketinde öngörülen modele göre, yeni sistem şöyle işleyecek:

OKS KALKIYOR

Kamuoyunda "Anadolu ve fen liselerine giriş sınavı" olarak bilinen OKS kalkacak. Lise türlerine geçişte, ilköğretimin son sınıfında veya 4-8. sınıflarda derslerde gösterilen başarı esas alınacak. Öğrenciler, başarı sıralaması ve tercihlerine göre fen, Anadolu, sosyal bilimler, genel liselere veya meslek liselerine kayıt olacaklar.

LİSE 1 ORTAK

Öğrenciler ilköğretimdeki başarıları ve etkin bir yönlendirme sistemi doğrultusunda kayıt oldukları ortaöğretim kurumunun birinci sınıfında, bütün lise türlerinde aynı programa tabi tutulacak.

ÜÇ OLGUNLUK SINAVI

Lise 1’in dışında, 2 ve 3. sınıfın ders yılı sonlarında, "merkezi ara olgunluk sınavı" yapılacak. Son sınıfta da yine merkezi olarak, "genel olgunluk sınavı" düzenlenecek. Son sınıftaki genel olgunluk sınavında, bütün lise müfredatından soru çıkacak.

2. SINIFTA GEÇİŞ HAKKI

Dört yıllık lise uygulamasına göre, 1. sınıftan sonra isteyen öğrenci, lise türünü değiştirebilecek. Öğrencilere, lise 2. sınıf sonundaki ara olgunluk sınavı sonrası yapılacak değerlendirmeye göre de meslek liselerine veya yaygın eğitime geçiş hakkı verilecek.

DERS GEÇMEDE ETKİLİ

Lise 2 ve 3. sınıflarda yapılacak "ara" olgunluk sınavlarından alınacak puan, aynı zamanda ders geçmeye etki edecek. Öğrencinin yıl sonu notu hesaplanırken, öğretmenin yaptığı sınavlara ait notların yüzde 60’ı, ara olgunluk sınav puanın yüzde 40’ı esas alınacak.

ARA SINAV DÖRT ALANDA

Ara olgunluk sınavları, tıpkı ÖSS’de olduğu gibi "Türkçe-Matematik", "Sosyal Bilimler", "Fen Bilimleri" ve "Yabancı Dil" olmak üzere dört alanda yapılacak.

OLGUNLUK BEŞ ALANDA

Genel olgunluk sınavı ise dört alana, "Mesleki ve Teknik Eğitim Alanı" da eklenerek beş alanda gerçekleştirilecek. Bu sınavlar bütün sınıflar için aynı gün ve saatte düzenlenecek.

OB NOTU HESAPLAMASI

Buna göre, ÖSS puanına önemli katkısı olan "ortaöğretim başarı notu"nun hesaplaması da değişecek. Halen, öğrencinin derslere ait sınavlardan aldığı notlara göre hesaplanan ortaöğretim başarı notu, artık ara olgunluk sınav puanlarının da eklendiği lise 2 ve 3. sınıf yıl sonu başarı notları ile lise sondaki genel olgunluk sınavı puanının belirli yüzdesi katılarak hesaplanacak.

DİPLOMA ALMA ŞARTI

Lise son sınıfta yapılacak genel olgunluk sınavında belirlenecek baraj puanı geçemeyen öğrenci diploma alamayacak. Bu öğrenciler, takip eden yıllarda okula devam etme zorunluluğu olmaksızın başarısız oldukları derslerden genel olgunluk sınavına girecekler.
 


Oğuzhan

Oğuzhan

Üye
Hüseyin Çelik mi :ehe abi biraz okyupta konu açsaydın :ehe
 
doctorrr

doctorrr

Üye
olsun yinede teşkürler reyiz :D
 
RecepBerkA

RecepBerkA

Üye
Guzel guzel :D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt