Norveç'te katliam:87 ölü

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Tuba.Erva

Tuba.Erva

Üye
    Konu Sahibi
Norveç'te katliam:87 ölü
Dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri olarak bilinen Norveç, dün iki kanlı saldırıyla kana bulandı.

Önce Oslo'nun merkezinde hükümet binalarının bulunduğu bölgede öğlen saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Başbakan Jens Stoltenberg'in çalışma ofisinin de bulunduğu binada meydana gelen bombalı saldırıda hükümet binaları büyük hasar gördü. 7 kişi öldü, 2'si ağır 15 kişi yaralandı. Başbakan'ın saldırı sırasında evinde olduğu açıklandı.

İkinci saldırı ise ülke tarihinde 2, Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük can kaybına sahne oldu. İktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kollarına ait bir gençlik kampına polis kılığında sızan bir kişi eline aldığı taramalı tüfekle toplantıda bulunan yaklaşık 600 kişilik gruba ateş açtı.

Oslo'ya 19 kilometre uzaklıktaki Utoya adasında meydana gelen saldırıda ilk etapta vurularak hayatını kaybedenler olurken, aralarında en küçüğü 16 yaşında olan gençler panik içinde kaçmaya ve denize atlayarak kurtulmaya çalıştı. Ancak saldırgan bu kez namlusunu suya çevirerek yüzerek kaçmaya çalışan gençleri suyun içinde vurdu. Norveç polisi ilk etapta 10 kişinin öldüğünü açıklarken, gece saatlerinde gelen açıklamayla ölü saysının tam 80 kişi olduğu bildirildi. Açıklamada hayatını kaybedenlerin yanısıra yaralıların da bulunduğu bildirildi.

AŞIRI SAĞCI MİLİTAN YAKALANDI
Saldırılar ile ilgili olarak Norveç polisi Oslo yakınlarında bir kişiyi gözaltına aldı. Anders Behring Breivik adındaki aşırı sağcı militanın hem Oslo'daki saldırıda hem de adadaki saldırıda bulunduğu belirlendi. Gözaltına alınan Breivik'in Facebook sayfasında da saldırılara dönük bazı ifadeler bulunduğu belirtiliyor. Kendini aşırı sağcı olarak nitelendiren Breivik, dininin Hıristiyan olduğunu, şiddet içeren bilgisayar oyunları Modern Warfare 2 ve World of Warcraft gibi iki oyuna düşkün olduğunu belirtiyor.

Diğer yandan sicil kayıtlarında kendisi adına bir tarım işletmesi kaydı bulunduğu, bunun da başta amonyum sülfat olmak üzere bomba yapımında kullanılan kimyasal maddelere erişim imkanı sağladığı vurgulandı.

Hükümet binasında patlamaya yol açan bombanın bir otomobilin içine yerleştirilmiş olabileceğinden şüpheleniliyor. Binanın tüm camları yerle bir olurken, ölü sayısının artabileceği belirtildi. Bu arada polis, Oslo sakinlerinden toplu halde dolaşmamalarını ve evlerine gitmelerini istedi.

Saldırının ardından olayın El Kaide ile bağlantısı olup olmadığı da araştırılmaya başlandı. Norveç'in Afganistan'daki Amerikan üssüne verdiği destek nedeniyle El Kaide'nin yeni lideri olan Ayman El Zevahiri, 2004 ve 2008 yıllarında Norveç'e dönük uyarılarda bulunmuştu. Breivik'in ilk etapta İslami örgütler ile bağının tespit edilemediği, ancak konu üzerinde çalışıldığı açıklandı. İç Güvenlik raporlarında saldırının Ensar el Cihad el Alami (Küresel Cihad Hizmetkarları) adlı daha önce bilinmeyen bir grupla ilgisi olabileceği de belirtiliyor.

Nobel Barış Ödülü'nün dağıtıldığı kent olan Oslo ilk kez böylesi bir saldırıya tanıklık ediyor.

NORVEÇ BAŞBAKANI: ÇOK BÜYÜK BİR SALDIRI
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, bunun çok büyük bir saldırı olduğunu söyledi.

Patlama sırasında makamında bulunmayan Norveç Başbakanı, hazırlıklı olunsa da böyle bir saldırının meydana geldiğini ve bunun üzücü olduğunu ifade etti. Bunun terör saldırısı olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Stoltenberg, bulunduğu yerin açıklanmaması için polise emir verdiğini dile getirdi.

Öte yandan muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi'nden Geir Bekkevold, olayın, ''Norveç'te İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu'' belirtti.

Bu arada başkentteki bombalı saldırıdan sonra kentin merkezine çok sayıda asker konuşlandırıldı.

NORVEÇ'TE HÜKÜMET ACİL TOPLANDI
Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde düzenlenen bombalı saldırı ve iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kollarının Oslo yakınındaki toplantısında yapılan silahlı saldırıdan sonra hükümetin acil toplanacağı bildirildi.

Stoltenberg, bugün birçok bakanın biraraya geleceğini, yarın da parti liderleriyle görüşeceğini söyledi. Başbakan Stoltenberg'in bulunduğu yer gizli tutuluyor.

HEDEF BAŞBAKANLIK MI?
Saldırının kaynağı tespit edilse de faili ve hedefi henüz bilinmiyor.

Patlamanın bakanlıkların ve başbakanlığın bulunduğu caddede gerçekleşmesi akıllara ilk olarak siyasi hedefi getirse de hükümetin tatilde olması, bu ihtimali zayıflatıyor. BBC World'e konuşan Norveçli bir bakan hedefin Başbakanlık binası olup olmadığı konusunda bir yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

VG gazetesinin BBC World'e konuşan bir muhabiri de hedefin gazeteleri olmadığını belirtti.

Yakınlarda bulunan bir yayınevinin yakın zamanda Hz. Muhammed karikatürleri yayınladığını belirten VG muhabiri, hedefin bu yayınevi olma ihtimali üzerinde durdu.

EL KAİDE ŞÜPHESİ
NATO üyesi olan Norveç, Afganistan'daki faaliyetleri dolayısıyla geçmişte zaman zaman El Kaide liderleri tarafından tehdit ediliyor. Norveç'in Afganistan'da 500 askeri bulunuyor

Control Risks, kriz danışmanlık şirketi Batı Avrupa analisti David Lea, "Ne olduğunu söylemek çok zor. Norveç'in kendi içinde yerel terörist gruplar yok ancak zaman zaman El Kaide bağlantılı tutuklamalar yaşandı" dedi.

Norveç'in Afganistan ve Libya'da görev yaptığını hatırlatan Lea, "Ancak bir sonuca varmak için henüz çok erken" dedi.
(Gazeteport)




1 Türk de kayıpmıs:s
 


Samsun55''

Samsun55''

Üye
norveçi her nekadar sevmesemde norveç halkının başı sağolsun
 
  • Beğen
Tepkiler: Tuba.Erva
Dafny

Dafny

Üye
Gencecik insanlar yazık vallahi yazık ya
 
  • Beğen
Tepkiler: Tuba.Erva
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

zombaka
Cevap
0
Görüntüleme
428
zombaka
haydaravısyon
Cevap
0
Görüntüleme
430
haydaravısyon
doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
431
doctorrr
Takipçi Satın Al


Üst Alt