Makalen cok demode ve gec kalmis bir yazi olmus bence. Ingilizce pratigine ve ingilizce ogrenimine gercekten faydasi var ancak bence okuyanlara bir faydasi yok. Bundan sonraki makaleyi meamo ve meego arasinda teknik bir kiyaslama uzerine yazarsan ben sahsen cok memnun kalarak okurum cunku meego sanki maemo 5'in gelismis versiyonu gibi lanse ediliyor olsa da maemo 5'i aratacak gibi geldi bana. Yani N900 bir cep telefonu degildi, cep bilgisayariydi, N9 ve N950 sanki cep telefonu olmus gibi geliyor, meego maemo'nun degil de symbian^3'un gelistirilmis versiyonu gibi duruyor ilk bakista.
Benim ilk bakista gozume carpan konu Nokia N900'da flash 10.xx destegi verirken N9'un browserinin flash destegi olmamasi ve gelecek guncellemelerle bu ozellige kavusacagi uzerine.. Eger N9'un gelecek guncellemesi de Symbian^3 anna ve belle guncellemelerine donerse ki bence yuzde bir milyar donecektir, bu durumda N9 olu bir yatirim olacaktir. Bir diger konu da N900'daki browser mozilla tabanliydi, N9'daki webkit2, bu durum maemo'nun en muthis ozelligi olan web tarayicisinin terkedilip yerine Nokia kullanicilarinin kullanmaktan tiksindigi bir tarayicinin gelecegi anlamina isaret bence... Ne kadar hizli olursa olsun Flash desteklemeyen ve masaustu browser deneyimi sunmaktan uzak bir browser ile cikacak N9, bence N8'in bile yerini alamaz. Nokia kullanicilarinin su anda en buyuk sorunu olan mukemmel web deneyimi N9 ile de saglanamayacaksa kim neden N9 alsin. Kim video izlerken video kesilmeden baska ekrana gecebilecek diye bu telefonu tercih eder ki... Artik insanlar cep telefonlariyla internet uzerinden online dizi ve film izliyorlar ve Nokia kullanicilari da bunu yapamadigi icin Nokia'dan sogumus durumda zaten...
Nokia N9 gibi bir telefonu Flash 10.xx desteginden yoksun piyasaya surup gelecek guncellemelerle eksik kapatilacak diyecek bir Nokia, olu bir marka olmayi haketmis demektir ve bence Nokia N9 birakin milyonlarca satmayi, bir adet bile satmasin. Dunyanin butun ulkelerinden bu konuda bir yil boyunca elestiri almis bir firmanin mevcut telefonlarinda iyilestirme yapmadigi gibi yeni amiral gemisi telefonlarini da ayni eksiklerle piyasaya surmesi yapilabilecek en buyuk hatadir.
Ben sahsen flash 10.xx desteginden yoksun webkit tabanli bir browserla piyasaya cikacak N9'u tavsiye etmem. Ben N9'u N900'un ust modeli olarak beklerken sacma sapan kendine has bir yapida cikti... N9, N900'un tirnagi olamaz bu sekilde...