Haber Nokia-symbian neden öldü

Sponsorlu Bağlantılar

fatih54102

fatih54102

Üye
    Konu Sahibi
Nokia-symbian neden öldü
"Mobilbekçisi" nden alıntıdır.
Durumu çok iyi açıkladığı için ben de burada paylaşmak istedim.
---
Birçok kişi “Nokia’nın neden Microsoft’un önünde diz çöktüğünü” ısrarla sorduğu için, kapalı kapılar ardında alınan bu kararın sebeplerini ve sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Daha önceki bir yazımda Nokia ve Microsoft arasındaki ilişkiyi incelemiş, “böyle bir ortaklık Microsoft için oldukça faydalı olsa da, Nokia için hiç mantıklı gözükmediği” sonucuna varmıştım. 11 Şubat günü açıklanan ortaklığın şartlarına baktığımızda vardığım sonucun doğruluğunu kolayca görebiliyoruz: Nokia hem elindeki iki güçlü işletim sisteminden hem de Ovi hizmetlerinden vazgeçip, yazılımsal açıdan kendini tamamen Microsoft’a adıyor.
Vazgeçilen iki işletim sisteminin de Microsoft’la doğrudan bağlantısı bulunduğuna dikkat çekmek istiyorum. Symbian’dan başlayalım.
Microsoft bilgisayar dünyasındaki egemenliğini mobil dünyada da devam ettirmek isterken, Nokia ile Ericsson geçmişte bilgisayar üreticilerinin düştüğü hataya düşmemek için o dönemde EPOC işletim sistemi ile yıldızı parlayan Psion‘la birlikte (daha sonra Motorola’yı da yanlarına alıp) Symbian‘ı kurmuştu.
Microsoft’un Pocket PC/Windows Mobile için cihaz başına 55$ lisans ücreti almasına karşılık, Symbian tuşlu cihazlarda 5$ dokunmatik cihazlarda 10$ lisans bedeli talep ettiği için kısa süre içerisinde hemen hemen bütün üreticilerden destek buldu ve Microsoft’un ulaşabildiği en fazla pazar payını %17‘de tutmayı başardı.
Fakat şimdi Microsoft, Nokia’yı mobil dünyada liderliğe taşıyan Symbian’dan vazgeçirebilmiş durumda. Peki MeeGo’nun Microsoft’la bağlantısı nedir?
Nokia gibi küresel erişimi olan bir firma ile Intel gibi inanılmaz kaynaklara sahip iki firmanın geliştirdiği, hemen hemen aklınıza gelebilecek her türlü gelişmiş elektronik cihaz üzerinde çalışabilecek açık kaynaklı bir işletim sistemi, gelirinin tamamını kapalı kaynaklı yazılımlarından elde eden Microsoft için çok büyük bir tehditti. Henüz tam anlamıyla hazır olmadığı halde birçok üreticinin desteğini arkasına alması ise Microsoft’un gittikçe küçülen bilgisayar dünyasından mobil dünyaya geçişine MeeGo’nun Symbian’dan farksız bir şekilde ciddi bir darbe vuracağına önemli bir kanıttı.
Ve şimdi Microsoft, Nokia’yı geleceğin mobil dünyasında liderliğini garantileyen MeeGo’dan da vazgeçirebilmiş durumda.
Peki bunlar nasıl oldu?
Masaüstünden mobil cihazlara doğru ilerleyen bilişim endüstrisinden Nokia, Google ve Apple gibi rakipleri sayesinde silinip gitmek istemeyen Microsoft, (malum sebeplerden ötürü kimliklerini açıklayamayacağım) bazı Nokia çalışanlarından edindiğim bilgilere göre, Symbian’ın açık kaynaklı hale getirilmek için Nokia tarafından satın alınmasının gündeme geldiği 2008 ilkbaharından itibaren Nokia içerisindeki gizli çalışmalarına başladı.
Öncelikle Nokia tarafından bilgi-işlem altyapısının işletilmesi için rakiplerinden çok daha pahalı hizmet veren ve Microsoft’un yan kuruluşu olan bir firma seçildi. Bu firma Nokia’nın e-posta, takvim vs. hizmetler için kullandığı IBM‘e ait olan Lotus Notes altyapısını, Microsoft’un altyapısıyla değiştirdi. Aynı şekilde şirket bilgilerinin şifrelendiği PGP altyapısı, Microsoft’a ait bir S/MIME altyapısıyla değiştirildi. Böylece Microsoft’un Nokia hakkındaki kritik bilgilere istediği an ulaşabilmesi sağlandı.
Ardından şirket içine yerleştirilmeye başlanan truva atlarının Symbian ve Maemo/MeeGo üzerine geciktirici ve yanlış yönlendirici sabotajlarıyla şirketin küresel ölçekte başarısının düşürülmesi sağlandı. Bir yandan da Nokia’nın yönetim kurulu üzerinde güç sahibi olan Kuzey Amerikalı yatırımcılarla yapılan lobi faaliyetleri sonucunda, Nokia’nın Kuzey Amerika pazarındaki başarısızlığının bahane edilip CEO’nun değiştirilmesi konusunda Nokia’nın yönetim kuruluna baskı yapılmaya başlandı.
Hatta Finlandiya gazetelerinden Kauppalehti‘nin ortaya çıkarttığı üzere daha da ileri gidilerek, yönetim kurulu başkanı Jorma Ollila‘ya kendi adayları seçilmediği taktirde yönetim kurulunun dağıtılacağı şeklinde şantaj bile yapıldı. Bunun üzerine Jorma Ollila, Microsoft’un hiç hoşlanmadığı birçok adım atan Olli-Pekka Kallasvuo‘yu kovarken Nokia’yı yeniden diriltebilecek tek aday olan Anssi Vanjoki‘yi yeni CEO olarak seçtirmeyerek, yatırımcılardan gelen baskıya boyun eğdi. Anssi Vanjoki bunun üzerine Nokia’dan ayrıldı, Jorma Ollila ise önümüzdeki yıl ayrılacağını açıkladı.
Jorma Ollila Amerikalı yatırımcıların özellikle CEO olmasını istediği isim olan Stephen Elop‘un CEO’luğunu onaylarken yalnızca yönetim kurulunun onayladığı stratejileri izleyeceğinin garantisini aldı. Ancak Microsoft ve Microsoft’un yönlendirdiği yatırımcılardan güç alan Stephen Elop, Nokia’nın eski yönetiminin kurduğu stratejiyi bir kenara atarak Microsoft’un çıkarları doğrultusunda oluşturduğu kendi stratejisini izlemeye başladı. Bunun sonucunda Nokia’yı küresel liderlik koltuğuna oturtan birçok üst düzey yönetici ya dayanamayıp kendi istekleriyle işten ayrıldı, ya da sonuçları şimdi ortaya çıkan stratejiye boyun eğmedikleri için kovuldular.
Yukarıda yazdıklarım sizlere hayal gücümün bir ürünü gibi gözükmüş olabilir. Ancak Nokia CEO’su Stephen Elop’un Microsoft’un en büyük 7. bireysel hissedarı olması ve 11 Şubat’ta yayınlanan basın açıklamasında yönetim kurulunun anlaşmayı henüz kesinleştirmediğinin ifade edilmesi, oldukça gerçek bilgilerdir:
Basın Bildirisinden ilgili kısım
Peki yönetim kurulunun henüz kesin olarak onaylamadığı bir ortaklığı, yönetim kuruluna bağlı çalışması gereken bir CEO nasıl açıklayabilir? Öncelikle, yukarıda ifade ettiğim gibi Stephen Elop yönetim kurulunun kararlarını pek umursamıyor ve Nokia’nın yönetim kurulu da Stephen Elop’un Nokia’nın yararına olmayan stratejilerini onaylamıyor.
Ayrıca bu ortaklığın açıklanmasının sebebi yazımda anlattığım üzere Nokia’nın sözde (!) yanan platformu üzerindeki çaresizliğinden değil, her iki şirketin de hisselerini elinde bulunduran ABD kökenli büyük yatırımcıların baskısından kaynaklanıyor.
Borsada hisselerin değer değişimleri üzerinden büyük gelirler elde eden bu yatırımcılar, Nokia’nın başarılı bir strateji izlemesi ile aslında pek ilgilenmiyorlar. Onlar için asıl önemli olan, pazardaki dalgalanmaları kullanıp o ya da bu şekilde gelirlerini arttırmak olduğu için, Microsoft’un hisselerinden gelir elde edilebildiği sürece Nokia’nın hisselerinin bir gün içerisinde %14'ten fazla değer kaybetmesi yatırımcılar için pek önemli değil.
Üstelik Stephen Elop’un 11 Şubat’ta Nokia’nın yeniden yapılandırılması süreci esnasında Ar&Ge giderlerinin azaltılıp, dünya çapında büyük işten çıkarımların olacağını (en az 20.000 çalışanın işini kaybedeceği hesaplanıyor) açıkladığını düşününce, yalnızca bir donanım üreticisi (OEM) konumuna gelecek olan Nokia’nın 2012'den itibaren yatırımcılara önemli kârlar elde ettirebilecek hale geleceğini görmemek mümkün değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: byibo, atakan1453, killlerman ve 9 diğerleri


Mesut Aktaş

Mesut Aktaş

Co-Admin
Doğru :)
 
esmeran3

esmeran3

Üye
Hepsini tek tek okudum.
Yazık ya cidden yazık ....
 
  • Beğen
Tepkiler: 0MG90 ve asigsasi
BRKTNL

BRKTNL

Üye
Amerika=sömürge, emperyalizm, kapitalizm. Ne ararsan var bu memlekette. Efsane, baba diye nitelendirebileceğimiz koskoca şirketi para uğruna kirlettiler. Ben Finlandiya'yı Nokia sayesinde sevmiştim. Çok farklı bir kuruluştu.
Etme bulma dünyası elbet geri döner onlara. Pc platformunda tamam da mobilden sanane birşey bildiğiniz yok anca böyle oynarlar elin ekmeğiyle.Gerçi bu kafasızlar microsoftu da apple'dan çalarak büyüttüler. Balık baştan kokmuş
 
  • Beğen
Tepkiler: byibo, Erken55, 0MG90 ve 6 diğerleri
esmeran3

esmeran3

Üye
BRKTNL katılıyorum kardeşim her kelimene
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi ve BRKTNL

cesur5534

Üye
bu nokia win8 le android ve ios un yanında ezilip kalacak . Bitecek bekleyin ve görün. Symbianı çok arayacak.
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi
Emrgncy

Emrgncy

Üye
Acı gerçekler maalesef :(
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi
asigsasi

asigsasi

Üye
Allah o Elop'un be...sını versin..:D
symbian kullanıcılarının ahı onlardan eksik olmayacak :evet:
bu strateji ile sanki millet koşa koşa wp alacak mı sanıyorlar .
 
  • Beğen
Tepkiler: polattt47, byibo, Yusuf0111_Oğuzhan ve 4 diğerleri

MaxipmaN

Üye
Allah o Elop'un be...sını versin..:D
symbian kullanıcılarının ahı onlardan eksik olmayacak :evet:
bu strateji ile sanki millet koşa koşa wp alacak mı sanıyorlar .
512mb belası sardı şimdi onları :D
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi

cesur5534

Üye
aynen katılıyorum çok kimse güvenip nokia almaz almayacak ta
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi
asigsasi

asigsasi

Üye
iphone de artık alınmaz adamlar çin liler le anlaşma yaptı şu an aklımdaki tek model note3 :)
 
  • Beğen
Tepkiler: esmeran3 ve -Börteçine-
esmeran3

esmeran3

Üye
plastik ama o da :Disa abi gel sana jolla alalım :D

Youtube daki videoları izle bende plastik diyordum ama videoları izledikten sonra kararım değişti ayfon daha hassas kardeşim :) kasa sağlam duruyor ama
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi ve -Börteçine-

MaxipmaN

Üye
iphone de artık alınmaz adamlar çin liler le anlaşma yaptı şu an aklımdaki tek model note3 :)
apple zarar edecek bir anlaşma yapmaz samsung da kore çok ahım şahım bişey değil yani :)
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi, -Börteçine- ve esmeran3
ismail

ismail

Üye
Youtube daki videoları izle bende plastik diyordum ama videoları izledikten sonra kararım değişti ayfon daha hassas kardeşim :) kasa sağlam duruyor ama
bakayım bet hızlanınca şimdi hayatta bakamam yurtta :D
 
  • Beğen
Tepkiler: asigsasi ve esmeran3


Üst Alt