Püf Noktası Nokia, Hangi Şirkete Ait?

Konu Sahibi
Nokia, Hangi Şirkete Ait?

Arkadaşlar merhaba,
Kafama takılan bir soruyu sizlere sormak istiyorum. Hepimizin bildiği gibi Microsoft, Nokia'yı 2013 yılında satın almıştı. Karşılıklı yapılan anlaşmada Nokia kendi ismini kullanarak 2017'nin ilk aylarına kadar telefon çıkartamıyordu. Şimdi bu anlaşmanın süresi doldu, Nokia MWC 2017 fuarında Android işletim sistemli telefonları tanıtacak. Tabii ki bu çalışmalarını HMD Global adlı şirketle gerçekleştiriyor. Bu noktada aklıma takılan soruları sizlere sormak istiyorum.
1- Microsoft, Nokia'nın mobil bölümünü HMD Global'a mı sattı? Yoksa Nokia hala Microsoft'a ait bir şirket fakat Microsoft, Nokia'nın isim haklarını HMD Global'e mi kiraladı?
2- Nokia, yeni telefonlarını nerede üretecek? Yanlış bilmiyorsam Foxconn'un fabrikalarında üretecek, bu durumda Nokia neden kendi fabrikalarında üretim yapamıyor?

Birkaç sorum daha var fakat cevap gelince sormayı düşünüyorum. Cevaplayan herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

Tepkiler: ___kaptan___

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Foxconn 2016 yılının ortalarında Microsoft'tan Nokia'yı satın almıştı. HMD Global ise Mayıs 2016'da kuruldu ve 2024 yılına kadar "Nokia" markasını kullanma haklarını Nokia'nın lisans anlaşmasıyla birlikte satın aldığını duyurdu. Buda Foxconn tarafından bunun için kurulan bir alt şirket anladığım kadarıyla.

Tepkiler: ___kaptan___ ve Rıza Soylu
foxconn sadece üretime bakıyor
asıl iş hmd globalde Nokianın eski çalışanlarının kurduğu bir şirket yani çok ta yabancı değiller Nokia ile
hatta şahsen hmdnin Nokianın piyasaya erken girmek için kullandığı bir geçici aracı olduğunu düşünüyorum malum ms ile olan anlaşması gereği 10 yıl boyunca Nokia kendine ait fabrikada Nokia markalı akıllı cihaz üretemez
Nokianın msdeki fabrikalarını hmd aldı zaten Nokia 150ler orada üretiliyor ama henüz devir teslim bitmemiş olacak ki geçende bir Nokia 150nin üretim yeri olarak ms vietnam tesisi olarak geçiyordu(aynı fabrika benimfe kullandığım sayısız kulaklık ve şarj cihazını da üretti
foxconnun Nokia markası üzerinde ne gibi bir hakk var ben de bilmiyorum

Tepkiler: ___kaptan___ ve Rıza Soylu
    Konu Sahibi
Nokia, Microsoft a satıldığında (yanlış hatırlamıyorsam 7.2 milyar dolar) büyük yankı uyandırmıştı haberlerde. Foxconn a satıldığının haberleri neden duyulmadı acaba, ne kadara satıldığı neden açıklanmadı bu da ayrı bir soru işareti kafamda...
Arkadaşlar konuyu biraz araştırma fırsatım oldu. Microsoft, Nokia'yı fabrikalarıyla beraber Mayıs 2016'da 350 Milyon Dolar karşılığında Foxconn'a satmış. Aynı süreçte de HMD Global şirketi kurulmuş, HMD Global Nokia ismini 10 yıl boyunca kullanım hakkına sahip. Finlandiyalı bir şirket. Hatta sitesine girildiğinde "The Home of Nokia Phones" sözüyle karşılaşılıyor. HMD Global'in yönetim kurulu belirtmiş olduğunuz gibi yabancı isimlerden oluşmuyor, çoğu eski Nokia çalışanı bu şirketten zarar geleceğini düşünmüyorum. Nokia gerçekten mantıklı hamleler yapmış, umarım tekrar piyasanın liderleri arasında görürüz.

MAERKEK

Admin
Nokiayı kim batırdığını bilmiyorum kurtaranlar çalışanları ha .

Evet HDM Global Bişey Yani Nokia Markası Diye Bişey Yok.

Bysnbad

Kapalı Hesap
Hmd global sirket ismi nokia ismini satın aldı normalde finlandiyalı bir sirket diye biliyorum foxcon ürettigi için üretimler çinde gerçekleşiyor nokia kendi isletim sistemine zamanında önem verseydi belki android ile başa baş olurdu durum ortada nokia artık eski nokia hissi uyandırmıyor artık

Tepkiler: Cadillac34
Uğraşmadılar ve çoğu eski telefonlar sorunlu çıkıyor.

MAERKEK

Admin
En olmadık işleri başarmış bir şirket Nokia. Elimdeki Nokia yapım S40 tuşlu telefon OTG destekliyor. HMD ' nin açılımı ne ki ?

2013 yılına kadar forumda baya aktiftim bütün haberleri yakından takip ediyordum askere gidince geride kaldım biraz neyse; bilen bilir zamanında buralarda, çok tartıştık bu konuyu, Nokia'yı kim batırdı kısmına cevaben yazıyorum, Nokia'nın CEO su Steven elop göbekli dayı vardı bütün bunlardan onu sorumlu tutuyoruz onun öncülüğünde Nokia Microsoft a satıldı ayriyeten yine 2000'li yıllar da Google Nokia'ya Android işletim sistemini kullanmayı teklif etti lakin Elop ellerindeki meego işletim sistemini yahut Microsoft u düşünerek kabul etmedi ve sonrasında Microsoft a satıldı Nokia!

İlk bir iki yıl içinde göz dolduran Windows işletim sistemli cihazlar geldi sistemini bilemem ama Nokia tasarımını hiç bozmadı halen severim Windows işletim sistemli cihazlarini
Lakin düşünüldüğü gibi bir yükseliş göremediler ve nabız ölçmek için sözde Android cihazlar çıkardılar bana göre yarı Android cihazlar ki onlarında devri fazla sürmedi!

Velhasıl Nokia gözünü açtı ve kendi kararını verdi ve belirlediği yolda ilerlemeye başladı!

Şu an ne gibi planları var bilmiyoruz çünkü Nokia bataktan kurtulmak ve zirveye ulaşmak için bu sefer kartlarını kapalı oynuyor nereden ne gelecek bilemiyoruz inşallah Android ile güzel yerlere gelir

Bir bakarsınız Android ile başarıya ulaşır ve geçmiş projelerini Symbian OS ve meego gibi sistemleri devam ettirir hiç belli olmaz :

Bysnbad

Kapalı Hesap
Piyasada android isletimli çok cihaz var ben pek sanmıyorum nokianin basarılı olacagını bu piyasada biraz pay sahibi olur huawei bile yırtınıyor birinci olmak için.

Polymath

Üye
Bir ara ne kavga ederdik nokia fanlarla samsung fanlarla wpli nokialar piyasayı alt üst edecekler diyenlerle dolmuştu. Biz olmaz deyince bizlere cahil bile diyorlardı.. Neyse ozamanlarda dedik nokia inadina symbian ardina wp filan demeseydi ve androide gecseydi şuan piyasa lideri samsung değil nokiaydi.. Ama nasip değilmiş..

Ayrica huawei bile diyen arkadaşima sesleniyorum. Ben bir huawei faniyim ama samsung s7 edge kullanıyorum Saka bir yana huawei cin firmalarinin en saglami ve dunyada lider şirketlerden.. Çinin en saglam firmasi ve dunya telekomunikasyon ağının yuzde 70 i huawei marka ürünlerden oluşuyormuş. Kendi yapay zekali islemcisini üreten 2 firmadan biridir... Velhasilkelam.. Nokia artik huaweiye filab yetişmesi icin 40 firin ekmek yemesi lazim

Piyasada android isletimli çok cihaz var ben pek sanmıyorum nokianin basarılı olacagını bu piyasada biraz pay sahibi olur huawei bile yırtınıyor birinci olmak için.
Ne zaman bir yere gitsem, kimi görsem elinde Samsung telefon. Çocuğundan tut yaşlısına kadar hep Samsung telefon kullanıyor. Nokia da kimmiş?

Bysnbad

Kapalı Hesap
Ne zaman bir yere gitsem, kimi görsem elinde Samsung telefon. Çocuğundan tut yaşlısına kadar hep Samsung telefon kullanıyor. Nokia da kimmiş?
Evet eski nokia simdi nokia degil eski eskide kaldı hersey degisti

Tepkiler: Cadillac34

phasan

Üye
Belki zamanla gelişir ama kendi işletim sistemi geliştirse cok iyi olurdu

G8141 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Belki zamanla gelişir ama kendi işletim sistemi geliştirse cok iyi olurdu

G8141 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kendi işletim sistemi ile gelişmesi biraz zor neden derseniz şu an piyasa da iOS ve Android hakim Windows çok düşük bir payı varken Nokia'nın kendi işletim sistemi ile kendine yer bulması zor ama şöyle olabilir Android ile eski müşteri kitlesini kazanır ve zirveye oynarsa ki işi bu konu da biraz zor ama olduğunu var sayarsak kendi işletim sistemini hobi olarak deneyebilir

Tepkiler: phasan